Zimbrii, din nou la porţile Cetăţii Neamţului! Anul acesta s-a născut primul pui de zimbru în libertate

1zimbru1

Dimensiune font:

| 30-12-2020 15:31

 

* din acest motiv, animalele sunt ținute sub atenta observație a specialiștilor * arealul zimbrilor în libertate a crescut treptat, ajungând până la mai peste 70.000 de ha * în premieră, doi masculi s-au îndepărtat mult de masivul forestier în care au fost eliberați, migrând către un alt trup de pădure, trecând prin terenurile agricole din județul Neamț * Administrația Parcului Natural Vânători Neamț a pus în libertate, în ultimii ani, un număr de 30 de zimbri

De la o vreme au început să circule în mediul online tot mai multe imagini cu şi despre mici turme de zimbri defilând agale pe drumurile forestiere din Munţii Neamţului. Iniţial, impresia generală a fost aceea de fake-news. Zimbrul, simbolul Moldovei medievale a dispărut total din peisaj pe la mijlocul secolul XIX, în urma vânării excesive.

Povestea a început, timid, în 1958, când au fost aduse din Polonia primele două exemplare şi ţinute apoi într-o rezervaţie din Haţeg. Apoi, până în 1999, cei de-aici s-au descurcat cum au putut. Atunci, autorităţile române au obţinut sprijinul Uniunii Europene şi al Băncii Mondiale pentru implementarea unui proiect temerar. Repopularea pădurilor noastre cu impresionantele mamifere (cele mai mari din Europa, pot ajunge la o tonă în greutate şi o înălţime de peste doi metri).

Au trecut mai bine de două decenii de-atunci şi, spre bucuria naturaliştilor, rezultatele încep să apară. Ultimul recensământ arată că, la nivelul ţării, există acum 213 exemplare, dintre care doar 62 mai trăiesc în captivitate. Restul zburdă liber prin pădurile patriei. Iar în Munţii Neamţului vieţuiesc o treime din numărul total de zimbri din România

Adevărați exploratori

Zi de zi, zimbrii sunt monitorizați de către specialiști pentru a vedea care este evoluția lor în libertate. Anul acesta, s-a născut primul pui de zimbru în libertate, la Neamț, motiv pentru care animalele sunt atent observate. „Monitorizarea vițeilor se realizează prin observații directe, dacă apare ceva deosebit este contactat medicul veterinar. Monitorizarea animalelor în libertate se realizează cu ajutorul unor Colare GPS de la care se primește zilnic localizarea acestora la un interval de 2 ore. Un efectiv de zimbri cu pui este mai precaut la interacțiunea cu omul. De regulă intervine instinctul matern, femela mamă se interpune între om și vițel; când apare un pericol, exemplarele adulte se adună în jurul vițelului, asigurându-i acestuia protecția și camuflarea necesară. Este recomandată păstrarea unei distante de minim 50 metri între om și zimbrii aflați în libertate”, a detaliat Sebastian Cătănoiu, director la Administrația Parcului Natural Vânători Neamț.

Administrația Parcului Natural Vânători Neamț a pus în libertate, începând cu primăvara 2012 un număr de 30 de zimbri. „Animalele sunt aduse în zona de reintroducere de la Chitele, o zona sălbatică cu impact antropic redus și ținute pentru aclimatizare o perioadă de câteva săptămâni, după care sunt puse în libertate”, a mai spus Sebastian Cătănoiu.

Nu de puține ori, zimbrii au fost surprinși foarte aproape de gospodăriile oamenilor din zonă. Ei consumă iarbă, mărăcini, puieți și arbuști și au un rol deosebit de important asupra vegetației. „Zimbrii explorează mereu noi teritorii în căutarea resurselor de hrană. Zona de punere în libertate este una retrasă, aflată la distanță de așezările umane, situată într-un masiv forestier compact, dar, cum este firesc, arealul zimbrilor în libertate a crescut treptat, ajungând până la mai peste 70.000 de ha. Până acum, animalele au fost cantonate doar în pădure sau pe pășunile aflate în apropierea acesteia. Anul acesta există, într-adevăr, premiera că doi masculi s-au îndepărtat mult de masivul forestier în care au fost eliberați, migrând către un alt trup de pădure, trecând prin terenurile agricole”, au mai spus specialiștii.

Fiind animale de talie mare, având nevoie de multă hrană, sunt oportuniste, profitând de locațiile unde găsesc hrana cu ușurință. Acest fenomen se petrece în apropierea sezonului rece, când hrana din pădure se împuținează și este mai dificil de procurat. Nu-i departe clipa când vor ajunge să bată cu coarnele la porţile Cetăţii Neamţului. Corina ISTRATI

 

***

Concursul „Se caută un nume”, inițiat în august de Administrația Parcului Natural Vânători Neamț, a avut un succes extraordinar. Mai bine de 200 de iubitori ai naturii au trimis propunerile lor privind numele care s-ar potrivi puiuțului de zimbru fătat în anul 2020. Alegerea a fot una dificilă, autoritățile Parcului hotărându-se, în final, asupra numelui ROBORN, propus și justificat de Vasile Babotă, din Rona de Sus, Maramureș.

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

06:14

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Pacient cu accident vascular cerebral ischemic acut, transferat de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Cluj la SCJU Suceava, pentru extragerea cheagului
04/05/2024 21:47

Un pacient de 47 de ani care a suferit un accident vascular cerebral ischemic acut a fost transferat, sambătă, cu un elicopter SMURD, de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Cluj la SCJU Suceava, pentru extrage ...

Pastorala de Paști a IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei - „Prin rănile Lui noi toți ne-am vindecat”
04/05/2024 17:31

Iubiţilor preoţi din parohii, cuvioşilor vieţuitori ai sfintelor mănăstiri şi drept-credinciosului popor al lui Dumnezeu din Arhiepiscopia Iaşilor: har, bucurie, iertare şi ajutor de la Dumnezeu Cel ...

Incendiu puternic lângă Mănăstirea Voroneț din Suceava. Există riscul ca focul să se extindă
04/05/2024 16:37

Un incendiu puternic a izbucnit, in urmă cu putin timp, langă Mănăstirea Voronet din orasul Gura Humorului, in judetul Suceava. O casă aflată la doar cateva sute de metri de biserică a luat foc. Din cau ...

MOTIVARE Doctorița din Suceava condamnată cu suspendare după ce a luat mită vrea ca denunțătorii ei să fie pedepsiți
04/05/2024 15:12

Fosta sefă a Sectiei Oncologie a Spitalului Judetean Suceava Anca Ababneh Dumitrovici, care a recunoscut că a primit mită de 280 de ori in mai putin de o lună, a depus o plangere penală impotriva rudelor p ...

Lumină de la Ierusalim și concurs de ciocnit ouă, de Paște, la Suceava
04/05/2024 10:43

Gheorghe Flutur, presedintele Consiliului Judetean Suceava, le-a transmis celor ce vin in Bucovina invitatia de a participa duminică, 5 mai, in prima zi de Pasti, la traditionalele concerte organizate in perio ...

Istoria și disciplinele Socio-umane aduc premii la Iași
04/05/2024 10:00

Elevii ieşeni au venit acasă cu premii binemeritate, atat de la Olimpiada Natională de Stiinte Socio-Umane, organizată la Baia Mare in judetul Maramures, cat si de la Olimpiada Natională de Istorie, organi ...

Locotenent-colonel în sutană. Misiune specială în Kosovo, de Paşti, pentru un ofițer al Armatei Române
03/05/2024 16:19

Dumitru Bighiu este preot militar in cadrul Bazei 3 Logistică „Zargidava“ din Roman, judeţul Neamţ şi are gradul de locotent-colonel. Cea mai recentă misiune a insemnat trimiterea in Kosovo. Ofiţerul ...

Razii ale Poliției pe lacul de acumulare de la Bicaz. Au fost găsite mai multe construcții lacustre ilegale
03/05/2024 16:11

In judeţul Neamţ, lacul de acumulare de la Bicaz este locul ideal pentru amplasarea unor construcţii lacustre, luciul de apă fiind căutat şi de pescari. Numai că, unii fac aceste lucruri in mod ilegal. ...

Învierea, sărbătoarea luminii
03/05/2024 10:32

Se pare că denumirea de Paşte a fost folosită de primii creştini la inceputul comemorării anuale a Cinei celei de taină care avea loc in seara zilei de 13 Nissan sau in Joia de dinaintea Duminicii Î ...

Legumele și fructele din piețele ieșene, verificate la nitrați
03/05/2024 10:27

În paralel cu actiunea de verificare a produselor specifice Sărbătorilor Pascale de către membrii comisiei mixte constituită prin Ordin al prefectului, in această perioadă, in pietele agroalimentare ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei