3 mituri demontate despre consumul redus de energie electrică dintr-o locuință

contor_energie_electrica

Dimensiune font:

| 13-04-2023 10:07

In ultimul timp, se manifestă un interes general crescut în ceea ce privește eficientizarea consumului de energie electrică, cu atât mai mult cu cât metodele de utilizare rațională a energiei sunt la îndemâna oricui și au un impact pozitiv asupra mediului înconjurător. 

 

Cu toate acestea, pe lângă sugestiile utile care pot ajuta orice persoană să aibă un consum eficient de energie și să se bucure de confortul dorit, există și o multitudine de informații care, la prima vedere, par a fi corecte, dar în realitate se dovedesc a fi eronate.

 

Îți prezentăm, în continuare, trei mituri despre consumul de energie dintr-o locuință, care pot fi ușor dovedite drept greșite.

 

Economisirea înseamnă mai puțin confort

Unul dintre cele mai răspândite mituri legate de reducerea consumului de energie este că economisirea înseamnă restricții și privațiuni, care duc la scăderea standardului de viață.

Economisirea energiei nu înseamnă sacrificii și renunțări, ci alegeri mai inteligente în utilizarea resurselor noastre. Acestea pot include, de exemplu, alegerea de echipamente mai eficiente din punct de vedere energetic, cum ar fi aparatele electrocasnice sau sistemele de iluminat, izolația termică a casei și utilizarea unor surse de energie regenerabile. 

Prin luarea unor decizii inteligente, orice consumator are capacitatea de a implementa schimbări care pot reduce cantitatea de energie folosită, fără un impact negativ asupra calității vieții. Descoperă câteva detalii concrete despre ce înseamnă un consum responsabil de energie.

 

Contorul inteligent încarcă factura de energie electrică

Conform specialiștilor de la Energy Policy Group (EPG), afișajul contorului inteligent, care arată consumul de energie în timp real, utilizează o cantitate foarte mică de energie, aproximativ 1 kWh pe an, când este conectat. 

Această tehnologie ajută procesul de economisire a energiei electrice prin furnizarea de date utile, astfel încât consumatorii pot înțelege mai bine cum o folosesc și își pot ajusta comportamentul în consecință, limitând utilizarea anumitor aparate electrocasnice sau folosindu-le doar în intervale orare specifice. 

În plus, contorul inteligent oferă date în timp real, astfel încât să nu mai fie necesară estimarea cantității de energie, iar factura va reflecta exact consumul real.

Înlocuirea becurilor clasice cu LED-uri este costisitoare

Deși, la prima vedere, efortul financiar de înlocuire a becurilor clasice poate părea dezavantajos, schimbarea acestora cu LED-uri poate fi o investiție rentabilă pe termen lung, datorită economiilor semnificative de energie realizate. Potrivit specialiștilor EPG, o sursă de lumină LED consumă de aproximativ șase ori mai puțină energie decât un bec incandescent și poate funcționa timp de până la 50.000 de ore, adică echivalentul a 50 de becuri tradiționale.

 

Să luăm exemplul unei familii care folosește 10 becuri cu incandescență pentru un apartament de trei camere, cu o suprafață de 73 de metri pătrați. Acestea vor consuma circa 438 kWh anual, ceea ce reprezintă o cantitate însemnată de energie electrică. Prin folosirea aceluiași număr de becuri LED, consumul anual s-ar reduce la doar 65 kWh.

 

Investiția inițială pentru achiziționarea de 10 becuri cu tehnologie LED este de aproximativ 130 de lei. Astfel, familia respectivă își poate reduce consumul anual de energie cu 373 kWh, ceea ce se traduce într-o economie de 300 de lei, calculând la un preț de 0,80 de bani pe kWh.

 

Cu cât ești mai informat despre avantajele reale ale schimbărilor inteligente pe care le poți face pentru economisirea de energie în locuința ta, cu atât mai mult te vei bucura de posibilitatea de a-ți menține calitatea vieții, fără restricții sau privațiuni inutile. Stă în puterea fiecărui consumator să adopte cele mai eficiente măsuri pentru reducerea consumului de energie, dovedind, în acest fel, preocuparea pentru sustenabilitate și dorința de a face alegeri sănătoase pentru viitor.

 

Sursa foto: Shutterstock 

 


 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

04:39

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Prizonieri în labirintul nefericirii personale
09/05/2024 10:30

Suntem oameni, făpturi condamnate la o existentă plină de nuante, unde lumina se impleteste adesea cu umbra. În această lume modernă, in care fiecare moment pare a fi subiect de evaluare, fiecare per ...

Salcâmul, o simfonie a naturii îmbrățișată de timp și tradiție
08/05/2024 15:02

În tăcerea dulce a primăverii, cand pămantul se trezeste la viată si cerul se imbracă in albastrul pur, un copac infloreste cu o gratie aparte, aducand cu el nu doar o frumusete efemeră, ci si o ist ...

Femeile încă se mai confruntă cu stereotipuri şi prejudecăţi legate de carieră şi rolul în familie
08/05/2024 11:22

Femeile incă se mai confruntă cu stereotipuri şi prejudecăţi legate de carieră şi rolul in familie, a declarat ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, Natalia-Elena Intotero, cu prile ...

 Bucură-te de un nou capitol: cum să-ți valorifici timpul după ce ieși la pensie
08/05/2024 10:51

Bucură-te de un nou capitol: cum să-ti valorifici timpul după ce iesi la pensie Planificarea pe termen lung este mereu o idee bună. Indiferent de varsta pe care o ai, este important să ai o viziune clar ...

Bujorul românesc, eterna eleganță
08/05/2024 09:17

      Într-un colt indepărtat al naturii, printre pajisti si păduri, infloreste o comoară ce incantă privirile si inimile: bujorul, floarea emblematică a Romaniei. Este un simbol al ...

Transformarea afacerilor prin servicii de data analytics
07/05/2024 12:38

Transformarea afacerilor prin servicii de data analytics Sursa foto: freepik   În era digitală in care trăim, datele sunt motorul care alimentează inovatia si cresterea intr-o varietate de ind ...

Țeapa virală care se dă în România: O treime din români sunt victime sigure!
03/05/2024 18:56

Poliţia Romană, prin Institutul de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii, a efectuat un studiu privind descrierea obiceiurilor de utilizare a internetului de către populaţia adultă din Romania, rezult ...

 Cum să-ți accesorizezi dormitorul?
02/05/2024 09:00

 Cum să-ti accesorizezi dormitorul? În decorarea dormitorului, detaliile fac diferenta, iar cuverturile de pat si pernele personalizate sunt elementele cheie care adaugă nu doar confort, ci si per ...

Obiceiul care îți „omoară” încet, dar sigur, relația amoroasă: „Este dificil de ignorat răul pe care îl poate face”
01/05/2024 21:39

Obiceiul de a naviga seara pe retelele de socializare ar putea fi fatal - cel putin pentru viata ta amoroasă. Conform expertilor, această practică de a petrece seara cu ochii in telefon in timp ce stai intin ...

De ce dărâmă pisicile lucrurile din casă. Explicația la care nimeni nu s-a gândit până acum
01/05/2024 21:21

Pisicile sunt animale de companie fascinante, dar uneori comportamentul lor poate părea misterios sau chiar frustrant pentru proprietari. Unul dintre comportamentele care poate deranja este obiceiul pisicilor ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei