Proiectul trenului metropolitan prinde contur

1tren

Dimensiune font:

| 29-04-2024 07:18

 * valoarea estimată a proiectului depășește 270 milioane euro, implementarea urmând să fie realizată etapizat * traseul trenului ar urma să fie, în prima etapă, de la Podu Iloaiei la Ungheni, însă studiul întocmit de AMTPI prevede, de asemenea, alte două trasee

La sediul Primăriei Municipiului Iași (PMI) a avut loc, la sfârșitul săptămânii trecute, lansarea oficială a proiectul privind înființarea trenului metropolitan, investiție care urmează să fie implementată de Asociația Metropolitană de Transport Public Iași (AMTPI), având ca scop creșterea accesibilității populației la mijloace de transport rapide și predictibile, precum și sprijinirea dezvoltării economice a județului Iași prin dezvoltarea de capacități logistice feroviare și interconectarea acestora cu transportul aerian și rutier.

Valoarea estimată a proiectului se ridică la suma de 271 de milioane de euro, implementarea urmând să fie realizată etapizat. Traseul trenului ar urma să fie, în prima etapă, următorul: Podu Iloaiei - Dumești - Lețcani - Lețcani 2 (Lear) - Metro (Parcul Industrial Miroslava) - Antibiotice - Era - Canta - Țigarete - Gara Iași - Nicolina - Frumoasa - Socola - Tehnoton - Vlădiceni - Holboca - Cristești - Ungheni.

Studiul întocmit de AMTPI prevede, de asemenea, alte două trasee: Podu Iloaiei - Dumești - Lețcani - Lețcani 2 (Lear) - Metro (Parcul Industrial Miroslava) - Antibiotice - Era - Canta - Țigarete - Gara Iași - Nicolina - Frumoasa - Socola - Tehnoton - Vlădiceni - Dancu - Aeroport – Aroneanu și respectiv Nicolina - Frumoasa - Piața Sudului - Fortus - Horpaz - Lunca Cetățuii - Ciurea - Picioru Lupului.

„Primul proiect în care noțiunea de transport public sustenabil este tratată așa cum trebuie”

„Este primul proiect în care noțiunea de transport public sustenabil cu trenul este abordată așa cum trebuie. Proiectul este unul național, inițiat prin Planul Național de Redresare și Reziliență, adresat aglomerațiilor urbane, în care se regăsește municipiul Iași și implicit Zona Metropolitană Iași, care cuprinde o rută destul de lungă. Aceasta pleacă dinspre Podu lloaiei, se intersectează cu comuna Ciurea și cu toate celelalte localități adiacente, având un punct nodal important în zona Gării Internaționale de la Nicolina, inclusiv o legătură cu localitățile Tomești și Holboca, însă intenția noastră este ca, pe viitor, traseul să fie prelungit până la Aeroport”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Potrivit edilului, trenul metropolitan va fi compus din 10 unități de transport moderne, cu o capacitate de circa  300 de locuri. Pe lângă reabilitarea actualei linii, proiectul mai prevede construirea unui nou tronson de cale ferată, electrificarea segmentului Ciurea - Piciorul Lupului, realizarea unor traversări supraterane în zona Tomești și, nu în ultimul rând, moderrnizarea punctelor de îmbarcare-debarcare a călătorilor.

La rândul său, președintele Consiliului Județean Iași, Costel Alexe, a precizat că introducerea trenului metropolitan ar scurta distanțele și ar reduce semnificativ poluarea. „Cred că ieșenii, indiferent dacă locuiesc în municipiu sau în Zona Meteropolitană, au nevoie de această alternativă care cu siguranță ar scurta distanțele. Am câștiga astfel, cu toții, timp și am reduce poluarea, pentru că în momentul de față, trenul metropolitan este cel mai uzitat mijloc de transport în marile capitale europene”, a afirmat Costel Alexe.

Părerile primarilor privind necesitarea introducerii trenului metropolitan sunt împărțite

În ceea ce-i privește pe primarii localităților prin care ar urma să circule trenul metropolitan, părerile acestora sunt împărțite. Astfel, dacă primarul comunei Ungheni, Iulian Marcu, consideră oportună implementarea proiectului, edilul Tomeștiului, Ștefan Timofte, se arată interesat mai degrabă de prelungirea liniei de tramvai până în localitatea pe care o păstorește decât de introducerea trenului. „Consider că ar fi absolut necesară introducerea acestui tren, transferul călătorilor de pe autobuz pe tren fiind mult mai economic din punct de vedere financiar, având în vedere prețul mare al abonamentelor la  transportul auto intrajudețean.

Infrastructura feroviară există deja în localitatea noastră, ba chiar am putea prinde în proiect și stația CFR de la Cristești, arondată în prezent comunei Holboca, având în vedere apropierea satului Mânzătești, unde locuiesc circa 1.200 de persoane”, a declarat Iulian Marcu, primarul comunei Ungheni. „Trenul metropolitan este foarte important în primul rând pentru Zona Metropolitană Iași. Pentru comuna Tomești este important, însă nu într-o atât demare măsură, pentru că noi suntem la o distanță nu foarte mare de Holboca. Însă satul Vlădiceni s-ar putea racorda foarte ușor la o haltă, imediat după barieră. Pentru acest lucru, însă, ar trebui să construim o pasarelă peste calea ferată. În rest, pentru restul locuitorilor comunei, proiectul este intersant doar dacă s-ar mări capacitatea gării de la Holboca prin construirea unei parcări, astfel încât cei interesați să călătoarească cu trenul metropolitan să-și poată lăsa acolo mașinile. Pe mine, personal, mă interesează mai mult introducerea tramvaiului”, a recunoscut, cu sinceritate, Ștefan Timofte, primarul comunei Tomești.

În cadrul ședinței desfășurată la sfârșitul săptămânii trecute la Primărie, Adunarea Generală a Acționarilor a împuternicit conducerea Asociației Metropolitane de Transport Public Iași (AMTPI) să continue demersurile pe lângă Ministerul Transporturilor în vederea includerii proiectului trenului metropolitan pe lista finanțărilor europene. „Până acum ne-m întâlnit cu cei de la SNCFR și cu cei de la Ministerul Transporturilor. Asociația a preluat de la Primărie proiectul pe care aceștia l-au întocmit, l-a actualizat și a prezentat conceptul în cadrul întâlnirii care a avut loc la sediul municipalității, urmând să meargă mai departe cu el.  Avem nevoie de un Ordin al ministrului Transporturilor, prin care să se stabilească că proiectul trenului metropolitan va fi implementat cu finanțare europeană”, a subliniat, la rândul său, vicepreședintele Consiliului Județean, Marius Dangă, care a adăugat că este esențial ca Iașul să beneficieze de acest tip de mobilitate urbană care, pe viitor, ar putea asigura conectivitatea inclusiv cu Republica Moldova. Edi MACRI

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Regal de creativitate la Palatul Culturii
15/05/2024 17:43

Complexul Muzeal National „Moldova” Iasi, in calitate de partener al Federaţiei Patronatelor din Industriile Creative (FEPIC) in organizarea celei de-a IV-a editii a Romanian Creative Week, invită ...

Curtea de Apel Suceava menţine controlul judiciar instituit faţă de primarul Botoşaniului, Cosmin Andrei
15/05/2024 17:23

Primarul municipiului Botoşani, Cosmin Andrei, rămane sub control judiciar in dosarul in care este acuzat de fapte de corupţie, potrivit unei decizii luate, miercuri, de Curtea de Apel Suceava. Controlul ju ...

Dulgheritul, o meserie pe cale de dispariție
15/05/2024 14:22

  Într-un colt linistit al atelierului său, Petru Poinescu, din Vaslui, mangaie cu privirea mesele de lucru. Fiecare suprafată poartă urmele unor povesti vechi, sculptate in lemn de mainile sale ...

A început Romanian Creative Week 2024
15/05/2024 14:10

 Comunicat de presă. A inceput Romanian Creative Week 2024, premierele primei săptămani: Mircea Cantor va prezenta celebra geantă Dior la Iasi, Festival du Bonheur pour les gourmands, in parcul Pa ...

Fostul manager al Spitalului Judeţean „Mavromati” din Botoșani rămâne în arest la domiciliu
15/05/2024 13:34

Fostul manager al Spitalului Judeţean „Mavromati” din Botosani, medicul Monica Adăscăliţei, rămane in arest la domiciliu pentru incă 30 de zile. Aceeaşi decizie a fost luată şi in cazul a ...

Concurs pe teme de anticorupție, dedicat elevilor din Vaslui
15/05/2024 13:05

Serviciul Judeţean Anticorupţie (SJA) Vaslui din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie, in parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Vaslui şi Primăria Municipiului Vaslui, derulează in perioada, 1 ...

Spectacol dedicat copiilor, la Opera Iași
15/05/2024 13:01

Opera Naţională Romană din Iaşi anunţă că programează un nou spectacol de balet dedicat copiilor,"Zana păpuşilor", de Josef Bayer, care va putea fi urmărit duminică, in Sala Mare, de la or ...

Municipiul Iaşi devine acţionar la ApaVital
15/05/2024 12:59

Consilierii locali ieşeni se vor intruni miercuri, 15 mai, de la ora 10, intr-o nouă şedinţă extraordinară pe a cărei ordine de zi este inscris un singur proiect de hotărare şi anume aprobarea particip ...

  La închisoare, după ce şi-a spânzurat mâţa!
15/05/2024 12:56

M.C. are o vilă intr-un sat din sudul municipiului Iasi. Construcţia e aproape de varful dealului, una foarte izolată. Dar asta nu l-a scăpat de răspunderea in faţa legii. După excesul de furie din vara ...

O bătrânică s-a apărat cu ghipsul de la mână împotriva fiului şi a nurorii
15/05/2024 12:54

Judecătorii păşcăneni s-au confruntat, săptămana trecută, cu un dosar la al cărui conţinut nu s-ar fi gandit vreodată. O bătranică in etate de 72 de ani, văduvă şi cu afecţiuni cardiace, a cerut ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei