„Aroganța dirijorului este cel mai mare dușman în performanța corală autentică”

cor

Dimensiune font:

| 19-10-2023 15:04

Timp de aproape o săptămână, Iașul va găzdui Festivalul Muzicii Româneşti, eveniment ajuns la cea de-a XXV-a ediție. Publicul va avea ocazia să audieze lucrări moderne şi contemporane aparţinând atât tinerilor compozitori, cât şi unor nume consacrate ale culturii muzicale româneşti. Pe lângă concerte simfonice, camerale, corale, recitaluri instrumentale şi vocal-instrumentale susţinute de ansambluri şi interpreţi de renume internaţional, programul festivalului vizează câteva evenimente cu caracter omagial, precum reprezentarea în premieră a operei Făclia de Paşti de Alexandru Zirra la Opera Naţională Română din Iaşi, organizarea unui Colocviu de Muzică Românească, dedicat unor muzicieni celebraţi în acest an: Dimitrie Cantemir, Antonin Ciolan, Vasile Spătărelu, Cristian Misievici, Sabin Păutza, Violeta Dinescu, Maria Slătinaru-Nistor.

„Un dirijor bun are, în primul rând, abilitatea de a asculta

Un alt eveniment important va avea loc în seara de 23 octombrie, când Corul Aletheia va susține concertul Seara compozitorilor ieșeni”. Invitat special al concertului va fi cunoscuta interpretă Luiza Zan, care de data aceasta nu va cânta jazz, ci va interpreta un ciclu de lieduri cu pian ale compozitorului ieșean Achim Stoia.  Ca de obicei, corul va fi dirijat de către conf. univ. dr. Dorina Comănescu, pentru care muzica nu este doar o parte din viață, ci însăși viața. La început, a dirijat, sub îndrumare, corul Strop de ler al Liceului Pedagogic „Vasile Lupu” din Iași, apoi, după ce a absolvit Universitatea Națională de Arte „G. Enescu” din Iași, a preluat conducerea corului Bisericii Bărboi a cărui componență s-a schimbat treptat, devenind Corul Aletheia. Acolo și-a dovedit adevăratele puteri dirijorale în competițiile internaționale, în înregistrări și în concertele locale, naționale și din alte țări.

Cred că un dirijor bun are, în primul rând, abilitatea de a asculta. Văd deseori dirijori ale căror gesturi, deși frumoase și expresive, nu au nicio legătură cu ce se aude pe scenă, lăsându-se seduși de un discurs sonor ideal, nereușind să perceapă ce se întâmplă în realitate. Nu poți construi nimic dacă nu auzi cu adevărat de unde pornești în interpretarea muzicală. A dirija nu înseamnă a domina, nici a impune. Este despre a comunica generos și a-i convinge pe coriști că viziunea ta interpretativă este una de succes pentru toată lumea. Dacă vrei să te miști printre profesioniști, cultura muzicală și pregătirea academică în artă sunt elementare pentru o carieră în dirijat, spune Dorina Comănescu.

Un detaliu foarte important este și repertoriul, care până în urmă cu câțiva ani era ales în funcție de necesitățile sociale, de cerințele contextuale. Acum sunt bucuroasă că în ultimul timp reușim din ce în ce mai mult să abordăm un repertoriu care în primul rând ne place. Părerea coriștilor este esențială, pentru că ei sunt cei care vor trăi emoțional acele lucrări pe scenă. Fiind un cor independent, avem marea șansă să cântăm când vrem și ce vrem, a continuat Dorina Comănescu povestea din spatele Aletheia.

„Nu contează numărul de oameni dintr-un cor, ci conexiunea dintre noi

În corurile profesioniste, cea mai mare provocare pentru orice dirijor este crearea și menținerea unei stări pozitive și de sprijin între coriști. Dacă ai acest lucru și oameni pregătiți muzical și vocal, repetiția devine un laborator în care toată lumea contribuie în rezolvarea aspectelor legate de claritatea discursului muzical, acceptând cu generozitate dinamica reală dintre voci. „Interpretarea corală e un joc permanent între a fi în față și a lăsa pe altul în fața ta. De aceea, aroganța dirijorului și a coriștilor este, cred eu, cel mai mare dușman în performanța corală autentică. Fiecare artist trebuie să își cunoască foarte bine abilitățile vocale, iar rolul dirijorului este de a explica grupului cum fiecare voce contribuie la succesul întregului grup. Nu cred în omogenizarea dată de cântatul la fel, ci în omogenizarea creată de aceeași atitudine dată de voci diferite. Și e minunat ca dirijor să auzi fiecare voce, cu toate minunile pe care poate face sonor, a explicat dirijorul.

Într-un cor sunt foarte importante integrarea și coeziunea dintre artiști, motiv pentru care în Aletheia ei sunt aleși cu foarte mare atenție: Știm cât de important este ca, în mod spontan și natural, să vibrezi la unison cu cineva și e normal ca să nu putem face asta cu unii oameni. De aceea avem o lungă perioadă de probă până când un corist intră în Aletheia. Iar cei care rămânem suntem conștienți de faptul că, dacă între noi nu este prietenie, nu putem avea succes cântând împreună.

Corul „Aletheia” este cunoscut pentru performanțele sale, de departe cea mai importantă fiind concertul de gală de la Sankt Petersburg după ce a obținut cele trei premii întâi și două premii speciale la unul dintre cele mai mari concursuri de profil din lume: Forța cu care noi, cei 17 oameni, am interpretat Battle of Jericho într-o sală arhiplină a fost atât de mare încât m-a transformat ca om. Am devenit altcineva începând cu acel moment. Atunci am avut confirmarea cea mai convingătoare a puterii noastre ca grup și atunci mi-a fost extrem de clar că nu contează numărul de oameni dintr-un cor, ci conexiunea dintre noi, pentru a te auzi și a face față oricărui public sau juriu.

Dorina Comănescu iubește să ne reinventeze în funcție de muzica pe care o cântă corul - „Îmi place când reușim să fim subtili în jazz, sensibili pe muzică religioasă, inediți pe lucrări contemporane și frenetici pe piese ritmate” - și se bucură că Iașul are multe coruri care abordează stiluri și repertorii diferite. Mă bucur enorm că reprezentarea socială a corului care există doar pentru a cânta muzică patriotică sau colinde începe să se estompeze. Văd multă lume la concerte și sper ca să ajungem și în momentul în care interpretarea corală nu va mai fi de nișă, a zâmbit dirijorul.

Compozitori tineri, în concert alături de maeștri

Artiștii din Corul „Aletheia” preferă muzica nouă din simplul considerent că lucrările clasice au deja suficiente interpretări foarte bune: Ocazional ne place să redescoperim un Palestrina, un Chirescu sau un Spătărelu. Dar adorăm să vedem ce scriu compozitorii contemporani, români sau străini. Sau chiar pe cei care fac parte din corul nostru: Iustina Nedelcu-Chiuariu, Sandu Bantaș, Mihaela Spulber, Alexandru Semeniuc sunt oameni care cunosc cel mai bine ideea de laborator coral. De-a lungul anilor, tinerii compozitori și interpreți, au avut ocazia de a vedea imediat cum sună propriile piese și uneori de a la lucra în timp real asupra lor, pentru a oferi publicului lucrări excepțional de frumoase. Unele dintre ele au fost cântate pe scene mari sau premiate în competiții naționale și internaționale de creație. Mai mult, în această vară, în cadrul proiectului Mărturii audio din componistica ieșeană corală contemporană, finanțat de Primăria Iași, în colaborare cu Universitatea Națională de Arte „G. Enescu” din Iași, o parte din membrii Corului Aletheia și-au dat concursul pentru a scrie o serie de lucrări deosebit de interesante. Rezultatul acestui proiect este reprezentat de 10 înregistrări audio cu lucrări ale compozitorilor ieșeni prin colaborarea a două generații: una model, cu experiență, dată de prezența compozitorilor Viorel Munteanu, Romeo Cozma și Ciprian Ion, iar alta tânără, entuziastă ce încurajează tinere speranțe precum Sandu Bantaș, Iustina Nedelcu-Chiuariu, Mihaela Spulber și Alexandru Semeniuc. Între cele două generații, din diada profesor-discipol au rezultat lucrări valoroase, interesante și originale, ce au beneficiat de înregistrări de o calitate deosebită, multe dinte ele urmând a fi prezentate și la Seara Compozitorilor Ieșeni.

Maura ANGHEL

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Nicolae Balcescu, cu sediul in sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 380, judetul Bacau, telefon 0234.214.071, fax 0234.214.016, e-mail: registratura@primaria-nicolae-balcescu.ro, cod fiscal 4353234. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: -spatiu cu suprafata de 10,95 mp, in vederea desfasurarii activitatii cabinet de oftalmologie si optica medicala, situat in imobilul Dispensar Uman din satul Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 8, avand nr. cadastral 61861, CF 61861, apartinand domeniului public al Comunei Nicolae Balcescu, conform caietului de sarcini, H.C.L. Nicolae Balcescu nr. 31/11.03.2024 si temeiului legal O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: La cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Relatii cu Publicul si Arhiva. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu Publicul si Arhiva din cadrul Comunei Nicolae Balcescu, sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str.Eroilor nr.380, judetul Bacau. 3.3.Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G.nr.57/2019 privind Codul administrativ: 30 Lei/exemplar, se achita numerar sau prin OP la Compartimentul Impozite si Taxe din cadrul Comunei Nicolae Balcescu. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.06.2024, ora 13.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1.Data-limita de depunere a ofertelor: 14.06.2024, ora 13.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Nicolae Balcescu, sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 380, judetul Bacau, Compartiment Relatii cu Publicul si Arhiva. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Se depun intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.06.2024, ora 10.00, Comuna Nicolae Balcescu, sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 380, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia a II-a civila si de contencios administrativ si fiscal a Tribunalului Bacau, municipiul Bacau, Str. Stefan cel Mare nr. 4, judetul Bacau, telefon 0234.514.419, fax 0234.525.211, e-mail: tr-bacau-reg2@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 16.05.2024.
ECOPIATA S.A. IASI organizeaza licitatii publice cu strigare pentru inchirierea urmatoarelor terenuri si spatii comerciale: - terenul nr. 4 (20 mp) din Bazar, destinat amplasarii unei rulote pentru activitatea de fast food, pe 31.05.2024 - ora 9.30; - terenul nr. 2 (20 mp) din Bazar, destinat amplasarii unei rulote pentru activitatea de fast food, pe 31.05.2024 - ora 9.45; - spatiul comercial S1 (5,87 mp) – Piata Independentei pe 31.05.2024 – ora 10.00; - spatiul comercial S3 (24 mp) - Piata Independentei pe 31.05.2024 - ora 10.30; - spatiul comercial S4 (38 mp) - Piata Independentei pe 31.05.2024 - ora 11.00; - spatiul comercial S5 (72,5 mp) - Piata Independentei pe 31.05.2024 - ora 11.30; - spatiul comercial S9 (48,21 mp) - Piata Independentei pe 31.05.2024 - ora 12.00; - spatiul comercial S25 (30,00 mp) - Piata Hala Centrala pe 31.05.2024 - ora 12.30; - spatiu comercial S2 (28,65 mp) - Piata Hala Centrala pe 31.05.2024 -ora 13.00; spatiul comercial S6 (28,65 mp) – Piata Hala Centrala pe 31.05.2024 – ora 13.30; - teren nr. 1 (25 mp) din Piata Pacurari, destinat amplasarii unei rulote/ chiosc/ modul pe 31.05.2024 – ora 13.45; - teren nr. 2 (25 mp) din Piata Pacurari, destinat amplasarii unei rulote/ chiosc/ modul, pe 31.05.2024 – ora 14.00. Licitatiile vor avea loc la sediul firmei din Str. Anastasie Panu nr. 48. Caietele de sarcini se pot cumpara de la secretariatul societatii, unde se va depune documentatia pentru inscriere pana la data si ora de incepere a fiecarei licitatii. Informatii suplimentare la tel. 0232/267844.
PNRR:COMUNA STĂNILEȘTI – „Înființarea unui centru de colectare a deșeurilor prin aport voluntar în comuna Stănilești, județul Vaslui”
25/05/2024 21:20

 Data: 25.05.2024 Comunicat de presă la inceperea proiectului „PNRR: Fonduri pentru Romania modernă si reformată!” C3 - Managementul deseurilor Beneficiar: COMUNA STĂNILESTI   ...

Urșii au dat iama printr-un sat din Bacău
25/05/2024 16:30

Jandarmii au intervenit la Coţofăneşti, Parava şi Oituz după ce a fost semnalată prezenţa unor urşi in gospodării sau pe stradă, a informat, sambătă, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean (IJJ) Bacău ...

O fetiță de 8 ani din Botoșani a fost violată și ucisă. Criminalul a fost prins
25/05/2024 16:08

O fetiţă de 8 ani din judetul Botosani, care fusese dată dispărută aseară, a fost găsită decedată, azi noapte, intr-o lizieră de salcami de la marginea satului Jijia, comuna Albesti. Purtătorul de c ...

El este presupusul criminal al fetiței de 8 ani, prins după 12 ore de căutări cu drone, câini și elicopter
25/05/2024 15:51

Un bărbat in varstă de 32 de ani a fost retinut, sambătă, după ce trupul unei fetite de 8 ani a fost descoperit, in noaptea de vineri spre sambătă, intr-o lizieră de salcami de la marginea satului Jijia ...

„Povești muzicale” – atelier de lectură pentru copii, la Palatul Culturii
24/05/2024 11:15

Atelierele de lectură pentru copii „Povesti muzicale” continuă sambătă, 25 mai 2024, de la ora 16.00, in Sala „Stefan Procopiu” de la Palatul Culturii, cu o nouă editie. Coordonate ...

Zeci de locuri de parcare, scoase la licitație
24/05/2024 10:49

  Directia de Exploatare Patrimoniu organizează in perioada următoare 2 licitatii publice cu strigare pentru inchirierea unui număr de 58 de locuri de parcare situate pe strada Vasile Lupu numărul 98A ...

„Bătălia Cărţilor”, la Biblioteca Județeană „Gh. Asachi”
24/05/2024 10:48

Biblioteca Judeteană „Gh. Asachi” Iasi, in calitate de organizator si Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga” Cluj, in calitate de initiator, lansează o nouă editie a Concurs ...

Fostul manager al Spitalului Judeţean de Urgenţă
24/05/2024 10:46

Fostul manager al Spitalului Judeţean de Urgenţă "Mavromati" Botoşani, medicul Monica Adăscăliţei, a fost pusă in libertate, după ce magistraţii Curţii de Apel Suceava au decis inlocuirea m ...

„Muzica va fi definiția carierei mele”
24/05/2024 10:06

În inima orasului, intr-o sală mică si luminoasă, sunete delicate incep să danseze in aer. Mainile mici ale copiilor se miscă gratios pe clapele pianului, creand o simfonie plină de emotie si profun ...

La Iași, certificatele de deces pot fi obținute în format digital!
24/05/2024 09:45

Începand din această lună, iesenii pot obtine in format digital, dar si fizic, la cerere, certificatele de deces eliberate de Oficiul Stării Civile din cadrul Directiei Locale de Evidenta Persoanelor ( ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei