„Din păcate, România este o țară în care viziunea misogină este predominantă. Abordarea asta retrogradă vine din educație”

1 interviu oltita cintec

Dimensiune font:

| 08-03-2021 07:46

 Dialog cu teatrologul Oltița Cîntec, directorul artistic al Teatrului „Luceafărul”

-

 -  Martie este, prin excelență, o lună dedicată femeilor. Ești de acord cu acest concept? Pare cumva limitativ...

- Nevoia de sărbătoare ține de identitatea umanului, deci nu e deloc rău să avem o lună dedicată, de fapt un început de lună dedicat femeilor. Nu e deloc întâmplătoare această asociere a feminității cu renașterea naturii la debut de primăvară calendaristică. E un fel de omagiu adus capacității noastre biologice de a perpetua viața, însă ar trebui ca femeile să se bucure de atenție pe tot parcursul anului, în fiecare zi. De ce? Pentru că partea feminină a lumii contribuie din foarte multe unghiuri la binele și la echilibrul umanității, iar afecțiunea adevărată nu e cea care se afișează ostentativ, exclusiv în anumite zile, ci aceea continuă. Și mai ales prin fapte și prin atitudini, nu doar prin declarații verbale.

- Statisticile arată că, de fapt, în ciuda formulelor laudative, femeile nu sunt chiar „prințese”, ba dimpotrivă. Te-ai simțit vreodată discriminată în lumea ta, Oltița?

- S-ar putea să fi existat circumstanțe de discriminare, dar eu nu le-am receptat în acest fel. Personal, nu cred că mersul lumii e o competiție de gen, care e mai tare, care e mai frumos, care e mai bun. Existența umană se bazează pe complementaritate, iar acest adevăr trebuie înțeles ca atare, nu la nivel generalizat în concluzii ultimative de tipul „genul slab/genul puternic sau alte tipuri de polarizări similare. Doamnele suportă mai bine durerea, deci nu cred în slăbiciunea noastră. Și, din perspectiva mea, nu mușchii ar trebui să conteze în primul rând. Femeile sunt mai empatice, mai generoase prin natura lor, sunt mai sensibile la binele altora. Firește, există nenumărate excepții și de-o parte și de alta. Nuanțările sunt întotdeauna cele mai potrivite pentru a surprinde realitatea în frumoasa și diversa ei complexitate. La nivel oficial, există încă multe de recuperat în echilibrarea mentalităților. Iar pentru asta, ori de câte ori constatăm o situație nefirească, trebuie să luăm atitudine întrucât doar așa se vor schimba lucrurile. Din păcate, România este o țară în care viziunea misogină este predominantă. Abordarea asta retrogradă vine din educație (da, marea noastră problemă ca societate!), din ce văd copiii și tinerii acasă, în jurul lor. Contextul nu se va schimba de la sine, e nevoie de strategii.

- Și când te-ai simțit ocolită, ce ai făcut?

- Cum ziceam, nu-mi amintesc de vreo situație de acest gen, poate doar în copilărie, când, de exemplu, în anumite jocuri, la alegerea echipelor fetele erau lăsate la urmă. Reacționam verbal, dar mai ales voiam să demonstrez prin joc și rezultate că era greșit să fiu subestimată. Și punctam verbal evidența și la sfârșit. Sunt încă multe domenii unde inechitatea persistă. Inclusiv cel familial. Preponderența familiilor în care soției îi e rezervat locul de menajeră sunt foarte multe, cele mai multe. O familie e un parteneriat, iar diviziunea internă tradițională a atribuțiilor trebuie să se reformeze, să țină pasul cu spiritul vremurilor. Sunt acum femei cu mariaj, cu copii și cu două-trei slujbe. E firesc atunci, în semn de suport afectiv, ca soțul să se implice în treburile casnice și creșterea copiilor. E o formă de exprimare a sentimentelor în acțiune. Un alt domeniu e cel al sporturilor. Fotbalul, în primul rând! Fotbalul feminin e în ascensiune în întreaga lume, dar încă stadioanele sunt mai puțin pline decât la meciurile masculine. Ca să nu mai zicem de limbajul tribunelor când un meci al băieților e arbitrat de e o femeie!

- Cum îți sună acest clișeu prea des folosit - „femeia la cratiță”?

- „Femeia la cratiță e o expresie greșită din toate punctele de vedere. Statistici internaționale acreditate arată fără dubiu că cei mai rafinați chefs sunt bărbați! Un argument mai solid decât acesta chiar nu văd! În plus, dacă aș fi bărbat, m-aș feri de femeia la cratiță, tigaia, de exemplu, poate deveni un corp contondent redutabil. Glumesc, desigur!

- Ești critic de teatru.  Dacă vreodată ai schimba rolul cu cel de actor ce ai vrea să fii? Ce rol ți s-ar potrivi?

- Dacă ar trebui să schimb locurile, ceea ce nu-mi doresc, pentru că fiecare trebuie să facem ceea ce ne pricepem, iar eu nu am calitățile necesare actoriei, atunci mi-a plăcea rolurile secundare sau cele negative. Sunt mai provocatoare, e mult mai dificil să întruchipezi un personaj de rang secund sau unul pe care spectatorii îl vor antipatiza, pentru că e rău. E nevoie de efort creativ, de construcție de personaj, de studierea unor mecanisme psihologice. A juca eroul principal, cu zeci de pagini de text, e o idee mai simplu, interpretul ajunge mai rapid și mai ușor la sufletului privitorilor. Pentru a impune un rol episodic e necesară mai multă muncă, mai multă creativitate, e mai generos ca exersare a meseriei. Tocmai am văzut un spectacol – „Cartoforii, Teatrul Național din Cluj - cu o actriță super-talentată, Irina Wintze, care a jucat memorabil un personaj lipsit complet de cuvinte, în travesti, fiind singura actriță într-o distribuție integral masculină. Și actorii au jucat bine, dar Irina Wintze i-a eclipsat pe toți. Fără replici, în travesti, făcând și o compoziție de persoană în vârstă. Cu tăceri expresive, cu mobilizarea atenției asupra posturii cocoșate, a ritmului lent de deplasare în scenă, cu mici acțiuni ce comentau semantic  narativitatea teatrală, cu felul în care-i urmărea în desfășurare pe purtătorii de vorbe. Impecabilă creație!

-  Femeia în culise. Ce este și cum este Oltița Cîntec atunci când nu este critic?

- Hm, m-ai încurcat cu întrebarea asta. Nu-mi dau seama cum sunt și, în general, într-un anumit fel ne credem noi și altfel suntem percepuți de ceilalți. Ah, dar stai, că tu mă întrebi cum sunt acasă, am înțeles! Nu există o linie de demarcație fermă între viața profesională și cea personală, ca timp mă refer. Ele se întrepătrund, pentru că în arta teatrală, în teoria artei teatrale, nu există program de la 9 la 17. Acasă sunt soție, sunt mama foarte iubitoare a Mălinei și a lui Vlad, cele mai bune producții ale mele. Tot ce-au realizat copiii mei e făcut prin forțele lor proprii, nu pentru că „sunt copiii lui… și trebuie favorizați. Nu cred că scurtăturile sunt utile pe termen lung, chiar dacă într-o durată imediată lasă impresia că rezolvă multe probleme. Nu știu ce să mai așez la autoportretul acesta. Sunt un om normal, care-și vede de-ale lui, muncesc mult, foarte mult, sunt perfecționistă, îmi place ceea ce fac și rezultatele o arată, mă și pricep. Am avut dintotdeauna o curiozitate fără margini. Aristotel zicea că ea, curiozitatea, e sursa principală a cunoașterii. Avea dreptate!

-  Primăvara aduce noi începuturi. Ție ce vrei să-ți aducă, Oltița?

- Lista mea de dorințe e foarte scurtă: vreau ca primăvara asta să fie începutul sfârșitului pandemiei. Vreau să stau din nou în sălile de spectacole, vreau la festivaluri, vreau să călătoresc în locurile atât de frumoase pe care ni le oferă lumea în care trăim.

Oltița Cîntec este teatrolog, președintă a Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru din România - AICT.RO, conf. univ. dr. la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” Iaşi, Facultatea de Teatru, director artistic al Teatrului „Luceafărul" Iaşi şi al Festivalului Internaţional de Teatru pentru Publicul Tânăr Iaşi, este căsătorită cu Florin, mama Mălinei și a lui Vlad.

A consemnat Maura ANGHEL       

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Imaginea emblematică a căderii Berlinului: un rus, cu două ceasuri la mână, ridică steagul Armatei Roșii deasupra Reichstag-ului
03/05/2024 14:48

La 2 mai 1945, a avut loc căderea Berlinului. Generalul Helmuth Weidling a semnat predarea capitalei germane către Armata Rosie. Anul 1945. Din buncărul său, Hitler vedea cum visul său, Reich-ul de 1000 ...

Informații de ultimă oră despre starea de sănătate a lui Florin Piersic. Ce ar putea urma pentru marele actor: „O manoperă extrem de riscantă
03/05/2024 11:32

 Florin Piersic trece prin momente dificile, in pragul Pastelui. Actorul in varstă de 88 de ani incă se află internat in spital. Celebrul actor a fost internat la Spitalul Militar din Cluj, pentru o op ...

”Cutremur” în media. Nouă televiziuni nu se mai văd începând de azi în grila RCS
01/05/2024 22:15

 Nu mai putin de nouă posturi de televiziune au iesit incepand de azi din grila naţională a celui mai mare jucător din zona de cablu, RCS&RDS. Conform Paginademedia.ro, au apărut modificări impo ...

Latura rușinoasă a lui Ion Creangă. Cum devenise amantul femeilor căsătorite și cum a ajuns să aibă un copil din flori, cu o călugăriță
01/05/2024 21:29

Desi este venerat pentru povestile sale pline de umor si intelepciune, Creangă era, de asemenea, renumit pentru farmecul său si pentru relatiile pasionale cu femeile din jurul său. Fără a fi constrans de r ...

1 Mai muncitoresc. Povestea melodiei lui Ciprian Porumbescu
01/05/2024 14:12

Cantecul de primăvară,precum si versurile la acea vreme, a fost compus de Ciprian Porumbescu in 1880. Cantecul original nu a avut nici o legătură cu sărbătoarea muncitorească. Se pare că versurile in ...

Câștigătorii Galei Premiilor Gopo 2024
30/04/2024 14:30

Luni, pe 29 aprilie, la Teatrului National ,,I. L. Caragiale’’ din Bucuresti, a avut loc cea de-a 18-a editie a Galei Premiilor Gopo, in cadrul căreia au fost celebrate performantele inregistrate d ...

Splendida Baie Turcească din Iași devine un hub al creativității
30/04/2024 12:38

 Splendida Baie Turcească din Iasi devine un hub al creativitătii, pentru zeci de artisti romani si străini, la Romanian Creative Week: expozitii, proiectii cinematografice si călătorii spre sine. Ba ...

A fost stabilit juriul Festivalului de Film de la Cannes
29/04/2024 11:30

Cu 15 zile inainte de debutul celei de-a 77-a ediţii a Festivalului de Film de la Cannes, organizatorii săi au anunţat luni componenţa juriului de pe Croazetă, din care vor face parte, printre alţii, acto ...

Şase romane,selectate pe lista scurtă a prestigiosului premiu literar Women's Prize for Fiction
29/04/2024 10:55

Şase romane ce prezintă poveşti ample, care au in comun accentul convingător pus pe experienţe trăite de femei in regiuni diverse, din Sri Lanka pană in Noul Wales de Sud şi Shanghai, au fost selectate ...

Statuia lui Ştefan cel Mare din faţa Palatului Culturii va fi restaurată. Va dura doi ani
28/04/2024 11:36

 Primarul Mihai Chirica a semnat autorizatia de construire necesară lucrărilor de restaurare a statuii ecvestre a lui Stefan cel Mare din fata Palatului Culturii. Finantarea lucrărilor ar putea fi asig ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei