Arta stradală schimbă înfățișarea Iașului

1garfiti2a
1grafiti brum
1grafiti4
1grafiti pasarela
1grafiti1a
1grafiti3
1grafiti5

Dimensiune font:

| 30-10-2023 14:40

O plimbare prin Iași te poate duce într-un miraculos tărâm al ilustrațiilor stradale. Zidurile triste și uitate ale orașului prind viață, în unele zone, cu ideile autentice ale tinerilor artiști. Practic, pe aceste locuri nu sunt desenate doar simple animații, ele au diferite semnificații – pot reprezenta scriitori, moravuri, parodii sau citate motivaționale, atrăgând atenția mai multor probleme din societatea modernă.

Sigur te-ai întrebat, măcar o dată, de unde vine atât talent și inspirație? Cine sunt persoanele înzestrate cu acest har? Din păcate, artiștii stradali nu sunt atât de populari, în comparație cu capodoperele lor.

Dacă însă vei analiza autorul mai multor picturi murale de pe ziduri și clădiri, vei vedea și un nume mai special, numit HarceaPacea. Un pseudonim neconform cu ceea ce dex-ul îl caracterizează. HarceaPacea nu reprezintă distrugerea sau dezastrul, ci din contra, construirea și înflorirea prin lucrările sale.

De mic l-a atras partea de desen, astfel a ales să studieze arhitectura, un domeniu care i-a venit mănușă. După doi ani de facultate, tranziția de la desenul de mână la cel pe calculator i-a dat un impuls spre o nouă carieră. Și-a descoperit pasiunea de graffiti (inscripții sau desene pe pereți) prin 2006 - „primul meu graffiti a fost pe o centrală termică, lângă blocul la care locuiam”. Iar acum, are zeci de lucrări în cele mai populate zone ale Iașului. Rampa sa de lansare a fost în anul 2019, când, în urma finanțării proiectului InZIDerabilii din cartierul Dallas, a primit o mare atenție mediatică, proiectul promovând toleranța și coeziunea socială. Acum, este fondator al asociației Artipic, unde realizează schimbări în societate prin intermediul artei și implicării civile.

Cu toate că HarceaPacea își păstrează identitatea ascunsă, numele său este familiar multor ieșeni.

Nimeni nu dă graffiti cu numele din buletin, practicând o activitate teoretic ilegală, toți au pseudonimuri”, spune acesta. Iar pe lângă semnătura, lucrările artistului sunt însoțite cel mai des și de un simbol care reprezintă un șobolan cu mască de gaz.

Pasajul Emil Brumaru și pasajul Octav Băncilă, revitalizate prin artă

În urmă cu un an, în cadrul Festivalului Internațional de Literatură și Traducere din Iași, artistul stradal HarceaPacea a oferit un nou mural Iașului, reprezentând un portret al lui Emil Brumaru pe unul dintre pereții unui gang, un pasaj ce era zilnic tranzitat de poet. Lucrarea a fost realizată în termen de cinci zile, fiind un mare succes. După inaugurarea picturii, pasajul de pe Cuza Vodă a primit chiar numele poetului.

Un alt proiect demarat este cel de la pasajul Octav Băncilă, unde sunt implicați mai mulți artiști, coordonatorul fiind cunoscutul artist... HarceaPacea. Acesta spune că lucrarea este finalizată în proporție de 70%, iar până anul viitor speră să fie inaugurată. Până acum, s-a desenat un portret imens al lui Octav Băncilă, dar vor urma și interpretări ale lucrărilor sale, cât și viața și activitatea pictorului”, declară artistul.

Cea mai mare pictură murală din Iași

O altă lucrare stradală face parte din proiectul RegenerARTE Urbană, inițiat de Asociația Artipic. Pictată pe unul dintre pereții exteriori ai Casei de Cultură a Sindicatelor, aceasta are 440 de metri pătrați și este intitulată Solidaritate prin creativitate”. HarceaPacea împreună cu alți trei artiști au lucrat două săptămâni la pictura care îl aduce în prim plan pe sindicalistul Virgil Săhleanu.

Arta stradală, o artă restricționată de reguli și ilegalități

Desigur, graffiti-ul nu încântă pe toată lumea. O mare parte din adolescenți preferă să mâzgâlească” pereții blocurilor cu diferite mesaje licențioase, ceea ce răspândește furie din partea locuitorilor. De aceea, în unele cazuri, cetățenii devin reticenți și concep arta stradală drept o formă de vandalism. Pentru a preveni astfel de ilegalități fără autorizație, s-a demarat un proiect împreună cu RegenerARTE Urbană și Asociația Artipic, unde s-a lansat Primul perete legal de practică”, aflat în zona plajei Nicolina (Purcica).

Vrem să desenăm, dar „unde” și „cum” avem voie?

O problemă cu care se confruntă des artistul este cea privind sprijinul autorităților ieșene în privința dezvoltării artei stradale. În comparație cu Iași, Bacăul are un întreg ghid de estetică urbană, unde s-a reglementat partea de graffiti și picturi murale și s-a stabilit o procedură prin care să se simplifice obținerea de acorduri. Din păcate, comisia de urbanism de la noi lasă de dorit”, spune HarceaPacea.

Artistul susține că i-ar plăcea ca oamenii să-și asume mai mult responsabilitățile pe care le au față de oraș și să nu mai funcționeze doar prin acorduri verbale”. Multe lucrări se fac așa. Oamenii se gândesc că dacă cumva nu îi convine cuiva și după se duc să le facă scandal. Iar asta implica riscuri din partea mea”, spune el.

Cu toate acestea, HarceaPacea este unul dintre puținii artiști care au rămas în Iași. În prezent, are un ONG unde aplică deseori pentru finanțări. Sunt conștient ca e un oraș tânăr, iar dacă pot crea oportunități pentru noile generații de artiști, să aibă unde să deseneze și să fie plătiți pentru asta, cu atât mai bine”, completează HarceaPacea, cel mai celebru ieșean în ceea ce privește dezvoltarea artei stradale.

Bianca DIAC

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:22

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
A fost semnat contractul pentru noul Spital Județean de Urgență. Finanțarea este asigurată prin PNRR
18/05/2024 13:11

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, şi preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ, Ion Asaftei, au semnat, vineri, in prezenţa prim-ministrului Marcel Ciolacu, contractul pentru construirea noului Spit ...

Spitalul de Urgență Suceava. Purtătorul de cuvânt al instituției se angajează la SAJ
18/05/2024 00:24

Demisii in lant ale medicilor de la Spitalul Clinic Judetean de Urgentă ”Sf. Ioan cel Nou” din Suceava. Un alt medic urgentist a părăsit unitatea medicală. Este vorba despre Dan Teodorovici, cel care a ...

Rusia pune România pe lista țărilor care oferă armament Ucrainei. Despre sistemul Patriot încă nu se spune nimic
18/05/2024 00:13

Rusia a plasat Romania pe un fel de “listă neagră”, aceea a tărilor care furnizează sprijin militar Ucrainei, indicand precis si ce fel de arme a primit Ucraina din partea membrilor NATO, cu toate că n ...

Tot mai mulți traficanți de droguri au căzut în plasa procurorilor DIICOT
18/05/2024 00:10

Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizată si Terorism (DIICOT) – Biroul Teritorial Neamt au dispus, ieri, retinerea a patru inculpati. Ei sunt cercetati pentru săvarsi ...

FC Botoșani - CS Mioveni 1-0. Aldair a dat lovitura în prelungiri! Moldovenii, avantaj minim pentru retur
17/05/2024 22:37

FC Botosani a invins-o pe CS Mioveni, scor 1-0, intr-un meci care a putut fi văzut la Digi Sport 1, in turul barajului de mentinere/promovare in SuperLiga. FC Botosani - CS Mioveni 1-0. Aldair a făcut difere ...

Câte arme precum cea cu care a fost împușcat premierul slovac sunt într-un mare oraș din România
17/05/2024 22:07

 Atentatul recent din Slovacia, in care un bărbat l-ar fi impuscat pe premier cu o armă cu bile, a pus pe ganduri autoritătile din Romania. În judetul Iasi există in prezent la populatie, inregis ...

VIDEO Stadiul lucrărilor pregătitoare construirii SRU Iași la o lună de la deschiderea șantierului
17/05/2024 19:26

 Lucrările pregătitoare construirii Spitalului Regional de Urgentă (SRU) Iasi au ajuns la un stadiu de 20% in executie la o lună de la deschiderea santierului: constructorul spune că lucrăr ...

O nouă campanie de recrutare de gradați, la Iași. La precedenta, aproape jumătate dintre candidați au picat proba fizică
17/05/2024 19:24

Brigada 15 Mecanizată „Podu Inalt” Iasi organizează o nouă campanie de recrutare de soldati gradati profesionisti, după ce, la precedenta, aproape jumătate dintre candidati au picat proba fizică. Per ...

Polițiștii și DIICOT au descins peste traficanți care vindeau droguri copiilor din județe din Moldova: Patru indivizi au fost reținuți
17/05/2024 19:07

Patru traficanti care din 2023 pană in prezent au vandut canabis consumatorilor din judetele Neamt, Suceava, Botosani si Iasi, in special copiilor, au fost retinuti de politisti si de procurorii DIICOT. Procu ...

Operaţie inedită de reconstrucţie mamară, realizată la Iași de medici români şi americani
17/05/2024 19:06

Specialistii de peste Ocean au intrat in sala de operatie impreună cu medicii din Iasi. Interventia de reconstructie a sanilor a durat mai bine de zece ore si a fost un real succes, transmit reprezentantii Ins ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei