Ce este Autostrada Antichității. Cel mai frumos și periculos drum din România, construit de daci, finalizat de austrieci

4_11zon
4-1_11zon

Dimensiune font:

| 23-09-2023 00:33

Unii spun că este cel mai frumos drum din România, deși concurență maximă îi fac Transfăgărășan și Transalpina. Alții spun că este, în acelai timp, și cel mai periculos drum din țara noastră. Îl știm din totdeauna sub denumirea de Valea Oltului, dar puțini știu că i se spunea Autostrada Antichității. Drumul, care îți oferă un peisaj de o frumusețe rară, este azi asociat în special cu uriașele coloane de mașini din cauza lucrărilor nesfârșite. Puțini știu însă că are o vechime de 1500 de ani, că a fost construit de daci și finalizat de austrieci. De zeci de ani, România se chinuie să îl transforme într-o autostradă.

Astăzi, Valea Oltului este una dintre cele mai circulate șosele din România. Porțiunea de drum de pe Valea Oltului face parte din Drumul European E81 care leagă Ucraina de România. Puțini sunt cei care știu că drumul care traversează Carpații are o istorie îndelungată și nu a fost construit de români.

I s-a spus „Autostrada Antichității” sau Marele Drum Roman ori Calea lui Traian din Dacia, fiindcă pe aici s-a circulat neîntrerupt timp de mai bine de 1500 de ani, scrie Historia.

Cu o istorie îndelungată, acesta era unul dintre cele mai importante drumuri romane din Dacia, având atât scop militar, cât și pentru comerț.

După cucerirea Daciei, aici, romanii au pus bazele cetății romane de la Arutela. Zona s-a dezvoltat puternic economic în acea perioadă și s-a simțit nevoia unui drum de acces, deși mare parte din transport se făcea pe Olt.

În zona de câmpie au fost mai ușor de reperat urmele acest drum, dar în partea muntoasă mai mult s-a presupus pe unde ar fi trebuit să treacă traseul, în funcție de vestigiile romane descoperite aici, dar și de scrierile timpurilor.

Șoseaua Valea Oltului, construită de austrieci

Povestea drumului pe care-l știm astăzi începe însă câteva sute de ani mai târziu. În anul 1718, prin pacea de la Passarowitz, Imperiul Habsburgic preia în stăpânire Oltenia.

Astfel, austriecii au simțit nevoia unei rute între Ardeal și Oltenia și au deschis pe Valea Oltului „un drum de 11 ore pentru trăsuri, stâncile fiind sfărâmate, rostogolite şi nivelate”. Este pentru prima dată când Valea Oltului devine drum de legătură între Oltenia şi Ardeal.

Construirea drumului s-a făcut cu sprijinul secret al boierimii din Oltenia şi înainte de intrarea oficială a Olteniei sub stăpânirea austriacă. Drumul a primit numele împăratului Carol al VI-lea, „Via Carolina”, asigurând tranzitul comercial şi militar pentru vehicole pe patru roţi şi reintrând în istorie după mai bine de un mileniu jumătate, după ce fusese parcurs pe Valea Oltului de armatele romane ale lui Traian, spre Sarmisegetuza, potrivit profesorului Ligia Rizea, specialist în patrimoniul vâlcean.

Din ordinul contelui Steinville, reprezentantul împăratului Carol al VI-lea pentru cele „două Dacii”, se construieşte, în perioada 1718 – 1722, la Malu Podului, cetatea Arxavia, în latină, şi Strassburg, în austriacă, o cetate înaltă, cu fortificaţii puternice şi care „închidea cu privirea toată Valea Oltului spre Robeşti, orice inamic care se apropia la 20 de kilometri distanţă putând fi uşor reperat, existând timpul necesar pregătirii de apărare” .

Austriecii au construit cetăţi fortificate în zona Călimăneştiului și ziduri fortificate pentru ansambluri mănăstirești, așa cum sunt Mănăstirea Cozia sau Mănăstirea Stănișoara.

Valea Oltului, printre cele mai circulate din țară

În anul 1819, modernizarea drumului care face legătura între Transilvania şi Oltenia ar fi ajuns și în preocupările lui Tudor Vladimirescu, pe când era vătaf de plai la vama Câineni-Vâlcea.

Dacă întrebi un român care este șoseaua cea mai frumoasă și periculoasă în același timp, sunt șanse mari să răspundă Valea Oltului. Un loc străjuit de peisaje montane frumos colorate în toate cele 4 anotimpuri.

Zeci de mii de mașini traversează zilnic Valea Oltului. Din păcate, de multe ori, șoferii dau un adevărat test al răbdării din cauza coloanelor care se formează când se circulă pe o singură bandă din cauza lucrărilor nesfârșite.

De ani buni, statul și companiile private se chinuie să construiască o autostradă care să lege Pitești de Sibiu. La ora actuală, autostrada este în construcție, nu se știe când va fi și finalizată.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

04:39

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Zelenski, mutare neașteptată în Ucraina: Un om-cheie, înlocuit
09/05/2024 19:01

Volodimir Zelenski, presedintele Ucrainei, a efectuat o schimbare in conducerea fortelor speciale ale armatei joi, marcand a doua modificare in jumătate de an a sefului acestei unităti care operează in terit ...

Sebastian Dobrincu, cel mai tânăr milionar din România, a fost diagnosticat cu o boală autoimună gravă: S-a declanșat acum 7 luni. Plângeam în pat de durere
09/05/2024 16:24

Sebastian Dobrincu, considerat cel mai tanăr milionar din Romania, a dezvăluit recent că se confruntă cu o boală autoimună gravă, acesta fiind motivul care l-a făcut să dispară din spatiul public timp ...

Vom avea polițiști tatuați. Persoanele cu tatuaje sau piercinguri corporale vor putea participa la concursurile de admitere ale MAI
09/05/2024 15:33

Persoanele cu tatuaje sau piercinguri corporale vor putea participa la concursurile de admitere in institutiile de invătămant ale MAI, atata timp cat acestea nu sunt pe fată sau gat sau alte zone ale capului ...

O poliţistă i-a pulverizat colegului său spray paralizant în faţă. Reacții dure: „Din păcate de asemenea mimoze și botoxate este plină poliția”
09/05/2024 14:10

Ceea ce trebuia să fie o intervenţie obişnuită pentru a calma o situaţie conflictuală s-a sfarşit prost pentru unul dintre poliţişti, dar şi pentru imaginea instituţiei, atunci cand colega sa i-a pul ...

Ucraina golește pușcăriile - 20.000 de deținuți vor fi trimiși pe front
09/05/2024 13:54

La fel ca Rusia in primul an de război, Ucraina apelează la detinuti pentru a suplini deficitul de soldati de pe front. Şeful grupului parlamentar al partidului ucrainean Slujitorul Poporului, David Arahamia ...

Se răcește iar vremea: avertizare de ploi torențiale în mai multe zone ale țării
09/05/2024 11:37

Administratia Natională de Meteorologie (ANM) a emis, joi, o avertizare cod galben de ploi torentiale si descărcări electrice in Carpatii Occidentali, vestul Carpatilor Meridionali, sud-vestul Transilvaniei ...

Prim-ministrul Thailandei cere reincriminarea canabisului
09/05/2024 10:54

Prim-ministrul Thailandei a promis cea mai mare fermitate la adresa produselor stupefiante, cerand administraţiei sale să adopte rapid proiectul său pentru reincriminarea canabisului, informează AFP. Guver ...

După aderarea la UE, România a beneficiat de peste 64 de miliarde de euro
09/05/2024 10:46

Premierul Marcel Ciolacu a transmis joi un mesaj cu ocazia Zilei Europei, arătand că după aderarea la UE Romania a beneficiat de peste 64 de miliarde de euro din fonduri europene, bani pe care i-a primit in ...

Luna și asfaltările la Golden Gate de România. Circulația este restricționată pe podul de la Brăila
09/05/2024 08:37

Sunt din nou lucrări de asfaltare si restrictii de circulatie la podul peste Dunăre de la Brăila. Inaugurat cu mare fast in iulie 2023, podul de la Brăila nu a fost incă receptionat de CNAIR din cauza prob ...

Un miliardar ucrainean căzut în dizgrația lui Zelenski este acuzat de comandarea unui asasinat
09/05/2024 00:57

Miliardarul ucrainean Igor Kolomoiski, fost apropiat al preşedintelui Volodimir Zelenski şi căzut ulterior in dizgraţie, este suspectat că ar fi comandat un asasinat, potrivit media ucrainene şi Biroului ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei