CNN: De ce premierul Netanyahu a devenit, dintr-o dată, mai puțin prietenos cu Putin

25

Dimensiune font:

| 19-02-2023 08:35

Un editorial semnat de jurnalistul israelian Anshel Pfeffer pentru CNN explică de ce premierul Benjamin Netanyahu și-a schimbat radical poziția în ceea ce privește războiul din Ucraina, deși, în mandatul anterior, a fost unul din cei mai buni aliați ai președintelui Vladimir Putin.

Cu aproape un an înainte de începerea războiului din Ucraina, Israelul afișa neutralitate față de ostilitățile Rusia-Ucraina. Dar acest lucru este pe cale să se schimbe. De când a venit la putere, la sfârșitul anului 1999, președintele rus Vladimir Putin a încercat să facă curte asiduă Israelului.

Avea grijă să țină o întâlnire, cel puțin o dată pe an, cu prim-ministrul israelian în exercițiu, de obicei la reședința din Soci sau de la Moscova, și o dată la câțiva ani mergea la Ierusalim. Un fost diplomat rus susținea că „Putin respectă puterea israeliană și vede Israelul ca pe o țară puternică, cu care vrea să fie în relații bune”.

Același lucru a fost valabil și pentru liderii Israelului, în special pentru Benjamin Netanyahu, cel mai longeviv prim-ministru al țării, care a revenit în funcție la sfârșitul anului 2022.

Netanyahu a fost mereu mândru de relația sa strânsă cu Putin

Netanyahu era atât de mândru de ceea ce pretindea a fi relația sa strânsă cu Putin, încât, în ​​2019, în timpul campaniei electorale, a folosit fotografii cu el și cu liderul de la Kremlin. De asemenea, a susținut, în mai multe rânduri, că relația lor a fost avantajoasă pentru interesele strategice ale Israelului.

Un exemplu în acest sens a fost când Rusia și-a desfășurat prima dată trupele în Siria devastată de război, în septembrie 2015, pentru a sprijini regimul președintelui Bashar Assad. La doar câteva zile, Netanyahu era la Moscova, în fruntea unei delegații militare, pentru o întâlnire neprogramată cu Putin, potrivit CNN.

Cei doi lideri au ajuns la un acord prin care Israelul va continua să opereze în spațiul aerian sirian, dar va ataca doar ținte legate de inamicul său, Iran, lăsând forțele lui Assad neatinse. În plus, o linie telefonică între centrul de comandă rus din Siria și cartierul general al forțelor aeriene israeliene a fost instituită rapid.

De-a lungul anilor, oficialii israelieni s-au străduit să sublinieze că, deși principalul aliat strategic al Israelului rămâne SUA, este crucial să se păstreze coordonarea cu rușii.

Acea neutralitate strictă trebuia menținută și în 2014 și în 2022

În 2014, în ciuda presiunilor Washingtonului, Israelul a refuzat să se alăture guvernelor occidentale pentru a condamna anexarea Crimeei de către Rusia. Acea neutralitate strictă trebuia menținută. Când Rusia a invadat Ucraina, pe 24 februarie 2022, Netanyahu nu era în funcție.

Prim-ministru era Naftali Bennett, care a continuat politica de neutralitate. El a explicat că „nu suntem în aceeași poziție cu a altor țări. Avem Rusia chiar peste granița noastră, în Siria. Trebuie să luăm în considerare prezența unor mari comunități evreiești atât în ​​Rusia, cât și în Ucraina, care ar putea fi afectate. În plus, este util pentru toată lumea să aibă un guvern, precum cel al Israelului, care să aibă legături bune cu ambele părți, ca posibil intermediar.”

În primele săptămâni ale războiului, Bennett s-a angajat într-o misiune de pace: l-a vizitat pe Putin la Kremlin și a avut mai multe conversații cu Zelenski. Spunea că „exista o șansă de 50% de a ajunge la o încetare a focului, dar, din păcate, a eșuat”.

Cele două motive pentru care Israelul ar dori să sprijine acum Kievul

Când Rusia a început să folosească drone iraniene pentru a ataca ținte ucrainene, Israelul a fost de acord să furnizeze Kievului, prin intermediul NATO, informații tehnice despre contracarea amenințarii cu drone iraniene. La zece luni după invazia rusă, Netanyahu a revenit în funcție. Dintr-o dată, a fost mai puțin prietenos cu Putin. A primit un telefon de felicitare de la Putin și asta a fost tot.

Între timp, Netanyahu a spus că reconsideră politica Israelului cu privire la războiul din Ucraina, deși nu a dat detalii. ”Netanyahu are două motive pentru care ar dori să sprijine Ucraina”, a declarat un fost ofițer de informații israelian, implicat în relația militară a Israelului cu Rusia.

„În primul rând, Rusia și-a diluat foarte mult forțele în Siria, deoarece erau necesare în Ucraina. Amenințarea la adresa Israelului este acum neglijabilă”, a spus ofițerul.

„În al doilea rând, Rusia folosește acum drone și rachete iraniene pe câmpul de luptă, iar Israelul are șansa de a furniza Ucrainei sisteme de apărare și să vadă cât de bine se descurcă într-un război real. Într-o zi, israelienii ar putea fi nevoiți să se confrunte cu aceleași arme iraniene”, a adăugat ofițerul.

Ar intra în grațiile lui Biden

Un diplomat israelian adaugă un alt motiv pentru care Netanyahu ar lua în considerare sprijinirea Ucrainei.

Spre deosebire de guvernul Bennett-Lapid, noua coaliție de partide de extremă-dreapta și ultra-religioase este privită cu suspiciune de administrația Biden, care și-a exprimat nemulțumirea față de planurile noului guvern de a slăbi puterile și independența Curții Supreme a Israelului.

O schimbare a poziției Israelului vizavi de Kiev ar putea fi cea mai bună speranță a lui Netanyahu de a câștiga bunăvoința Washingtonului.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

04:39

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
România intră oficial în campania electorală pentru alegerile locale și europarlamentare
09/05/2024 19:25

Campania electorală pentru alegerile locale si europarlamentare din 9 iunie incepe vineri, 10 mai, si se va incheia pe 8 iunie, la ora 7.00. Candidaţii şi partidele care i-au propus vor fi nevoiti să respec ...

Geoană și-a început dansul prezidențial la Alba-Iulia
09/05/2024 19:12

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, care ia in calcul să candideze din nou la alegerile prezidentiale, si-a manifestat joi regretul că nu există ”o discuţie mai robustă” pe teme europen ...

Putin i-a scris Maiei Sandu: Este important să oprim orice încercare de a denatura sau de a uita istoria noastră comună
09/05/2024 17:12

Presedintele rus Vladimir Putin a transmis un mesaj de felicitare liderilor mai multor tări, inclusiv si ai Republicii Moldova, cu ocazia implinirii a 79 de ani de la victoria in cel de-al Doilea Război Mondi ...

Cristoiu: Vizita lui Iohannis la Casa Albă, păguboasă pentru România
09/05/2024 17:07

„In cadrul unei vizite de lucru in SUA, Klaus Iohannis a fost primit la Casa Albă de presedintele Joe Biden. Joe Biden e presedinte al SUA din 2021. 2024 e ultimul an din mandat si – lucru important – an ...

Ciolacu: 'Anul acesta va fi pentru prima oară în istoria României când se va depăși procentul din PIB alocat pentru investiții'
09/05/2024 13:26

Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, in debutul sedintei de Guvern, că anul acesta va fi pentru prima oară in istoria Romaniei cand se va depăsi procentul din PIB alocat pentru investitii. „Azi este Z ...

Ce a obținut Macron de la Xi Jinping. În afară de coniac, nimic altceva nu a mers prea bine
09/05/2024 09:22

Xi Jinping i-a oferit lui Emmanuel Macron cateva victorii, insă a făcut putine concesii semnificative in ceea ce priveste comertul si Ucraina In prima zi a lui Xi Jinping in Europa, după cinci ani departe d ...

Salvini îi sugerează lui Macron să se „trateze“, după ce preşedintele francez a reluat ideea trimiterii de trupe în Ucraina
09/05/2024 09:06

Matteo Salvini a declarat că preşedintele francez Emmanuel Macron este un politician "periculos" care ar trebui "să se trateze", după ce liderul de la Elysee a vorbit din nou despre posibilitatea trimiterii ...

România pregătește un sistem Patriot pentru Ucraina. Cum ne va afecta asta apărarea
09/05/2024 08:20

După discutii intense la nivelul NATO, Romania va „imprumuta“ un sistem antiaerian Patriot Ucrainei, stocurile Armatei Romane urmand să fie refăcute prin livrările ulterioare ale producătorului america ...

Iohannis vrea să cedeze un sistem Patriot Ucrainei
09/05/2024 01:15

Romania va găsi o soluţie in privinţa cedării unui sistem Patriot de apărare antiaeriană Ucrainei, a afirmat preşedintele Klaus Iohannis la Washington. „Există, evident, nevoia unor sisteme de apăra ...

Judecătoarea Adriana Stoicescu șterge pe jos cu comasații: E vremea proștilor agresivi care strigă suficient de tare încât să acopere glasul rațiunii
09/05/2024 01:04

Magistrata Adriana Stoicescu iese la atac in prag de alegeri! Judecătoarea critică actuala clasă politică, dar si pe alegători, pe care ii numeste, citez: „prosti agresivi” si „analfabeti functional ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei