Costel Alexe a semnat contractul de execuţie pentru demararea lucrărilor de reabilitare şi modernizare a Filarmonicii 'Moldova'

14

Dimensiune font:

| 25-02-2024 16:39

Preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Costel Alexe, a semnat, duminică, contractul de execuţie pentru demararea lucrărilor de reabilitare şi modernizare a Filarmonicii "Moldova", conform Agerpres.

Proiectul, care a fost atribuit firmei Iasicon în urma unei licitaţii organizate în anul 2023, va dura 19 luni.

Preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Costel Alexe, a declarat că valoarea totală a lucrărilor este estimată la 48 milioane lei, fără TVA.

Finanţarea lucrărilor de reabilitare şi modernizare a imobilelor în care funcţionează Filarmonica ieşeană va fi asigurată din fonduri europene în cadrul Programului 'Regional Nord-Est 2021-2027, Prioritatea 7: Nord - Est - O regiune mai atractivă', printr-un proiect pe care Consiliul Judeţean Iaşi îl realizează în parteneriat cu Primăria Municipiului Iaşi.

"Lucrările fac parte dintr-un proiect mai amplu cu finanţare cu fonduri europene, depus în parteneriat cu Primăria Municipiului Iaşi. La aceste fonduri se adaugă cele de la bugetul Consiliului Judeţean Iaşi. Reabilitarea Filarmonicii, construirea sediului Operei din Copou, construirea Sălii Polivalente sunt repere importante pentru Iaşi şi angajamente pentru care trebuie să facem tot posibilul să le ducem la îndeplinire", a subliniat, în cadrul unei conferinţe de presă, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Costel Alexe.

Cea mai mare provocare este realizarea infrastructurii acestei clădiri

Până la deschiderea liniilor de finanţare, lucrările vor fi executate cu fonduri de la bugetul judeţean, în valoare de 2,3 milioane lei, bani care vor fi cheltuiţi în primele trei luni.

"Cea mai mare provocare este să realizăm infrastructura acestei clădiri. Toate clădirile din acest areal stau pe o pungă de apă freatică de minus şase metri, care se află între zona bulevardului Independenţei şi cea a Palatului Culturii, care influenţează structura acestor clădiri monument istoric. Asta este o problemă, din punctul meu de vedere. În holul central al Filarmonicii se observă cum apa a urcat până la un metru şi ceva. Din punct de vedere structural, nu sunt mari probleme, dar acest lucru îl vom afla atunci când începem lucrările. Timpul este un pic cam scurt, dar problema este cea a eliberării camerelor, întrucât în astfel de imobile se lucrează în şah", a declarat Gheorghe Baean, directorul tehnic al Iasicon.

Managerul Filarmonicii, Bujor Prelipcean, a susţinut că îşi pune speranţa că lucrările vor fi executare "la superlativ".

"Este pentru prima oară când se semnează un contract. În rest, am capul plin de promisiuni, de poveşti şi vorbe frumoase. Chiar dacă lucrările nu vor fi finalizate pe parcursul a 19 luni, chiar dacă vor fi doi ani, doi ani şi jumătate de lucrări, mă bucur foarte mult că Iaşiul va avea în sfârşit această Filarmonică reparată", a spus Bujor Prelipcean, managerul Filarmonicii "Moldova".

Edificiul în care funcţionează Filarmonica Moldova, Casa Balş, se află într-o stare avansată de degradare, deşi are şi o mare importanţă arhitecturală, dar şi istorică şi culturală. Între altele, în salonul Casei Balş s-a jucat, în 1817, prima piesă de teatru în limba română şi la 18 ianuarie 1847 a avut loc un concert susţinut de marele pianist şi compozitor Franz Liszt. Concertul inaugural al Filarmonicii din Iaşi s-a desfăşurat în anul 1942, sub bagheta lui George Enescu.

Clădirea Filarmonicii a fost construită în 1815, în stil neoclasic, caracteristic sfârşitului secolului al XVIII-lea şi începutului secolului al XIX-lea. Ea a aparţinut vistiernicului Alecu Balş. Ulterior, la sfârşitul secolului al XIX-lea, în 1871, clădirea a devenit un centru spiritual şi educativ, sub egida Bisericii Catolice şi coordonarea Surorilor de la "Notre Dame de Sion", destinat copiilor, nu numai catolici, care doreau o pregătire deosebită. În anul 1900, a fost construită capela Institutului "Notre Dame de Sion", în care funcţionează în prezent sala de concerte a Filarmonicii. În 1948, clădirea a fost confiscată de comunişti şi atribuită Liceului de Artă "Octav Băncilă".

Din cauza cutremurelor din anii 1977, 1986 şi 1990 şi a apelor din pânza freatică, imobilul în care funcţionează Filarmonica s-a degradat, motiv pentru care, în anul 1991, au început lucrările de renovare.

În urmă cu mai bine de 25 de ani, corpurile de clădire ale instituţiei culturale au suferit doar lucrări neînsemnate de consolidare, unele dintre ele fiind într-o stare avansată de degradare. Lucrările pentru reabilitare şi reparaţiile capitale au fost demarate în urmă cu 17 ani, însă fondurile au fost alocate cu întreruperi, până în 2002, când Biserica Romano-Catolică a depus în instanţă o cerere de retrocedare.

Filarmonica de Stat "Moldova" a fost preluată în luna aprilie 2008 de Universitatea de Arte "George Enescu", printr-un contract de locaţie, de la Episcopia Romano-Catolică, care a câştigat în instanţă dreptul de proprietate asupra imobilelor. Acest contract era necesar pentru ca, astfel, să fie continuate şi finalizate lucrările de reparare, precum şi de a avea în continuare un circuit cultural.

În 2018, două dintre tronsoanele imobilului în care funcţionează Filarmonica Moldova, 2 şi 3A, au fost preluate de Consiliul Judeţean Iaşi, pentru ca instituţia administrativă să poată efectua reabilitarea, consolidarea, modernizarea şi dotarea imobilelor administrate.

În februarie 2023, primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, şi preşedintele Consiliului Judeţean, Costel Alexe, au anunţat în cadrul unei conferinţe de presă că vor încheia un parteneriat pentru reabilitarea Filarmonicii de Stat "Moldova", lucrarea fiind eligibilă pentru finanţare prin Programul Operaţional Regional (POR). Proiectul Axa Culturală Est-Vest intenţionează reabilitarea şi modernizarea Filarmonicii Moldova Iaşi, reabilitarea şi modernizarea spaţiilor publice, reabilitarea parcului Teatrului Naţional Iaşi, extinderea zonei pietonale. Valoarea totală a proiectului de reabilitare este de peste 80,5 milioane de lei.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Spitalul de Urgență Suceava. Purtătorul de cuvânt al instituției se angajează la SAJ
18/05/2024 00:24

Demisii in lant ale medicilor de la Spitalul Clinic Judetean de Urgentă ”Sf. Ioan cel Nou” din Suceava. Un alt medic urgentist a părăsit unitatea medicală. Este vorba despre Dan Teodorovici, cel care a ...

Rusia pune România pe lista țărilor care oferă armament Ucrainei. Despre sistemul Patriot încă nu se spune nimic
18/05/2024 00:13

Rusia a plasat Romania pe un fel de “listă neagră”, aceea a tărilor care furnizează sprijin militar Ucrainei, indicand precis si ce fel de arme a primit Ucraina din partea membrilor NATO, cu toate că n ...

Tot mai mulți traficanți de droguri au căzut în plasa procurorilor DIICOT
18/05/2024 00:10

Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizată si Terorism (DIICOT) – Biroul Teritorial Neamt au dispus, ieri, retinerea a patru inculpati. Ei sunt cercetati pentru săvarsi ...

FC Botoșani - CS Mioveni 1-0. Aldair a dat lovitura în prelungiri! Moldovenii, avantaj minim pentru retur
17/05/2024 22:37

FC Botosani a invins-o pe CS Mioveni, scor 1-0, intr-un meci care a putut fi văzut la Digi Sport 1, in turul barajului de mentinere/promovare in SuperLiga. FC Botosani - CS Mioveni 1-0. Aldair a făcut difere ...

Câte arme precum cea cu care a fost împușcat premierul slovac sunt într-un mare oraș din România
17/05/2024 22:07

 Atentatul recent din Slovacia, in care un bărbat l-ar fi impuscat pe premier cu o armă cu bile, a pus pe ganduri autoritătile din Romania. În judetul Iasi există in prezent la populatie, inregis ...

VIDEO Stadiul lucrărilor pregătitoare construirii SRU Iași la o lună de la deschiderea șantierului
17/05/2024 19:26

 Lucrările pregătitoare construirii Spitalului Regional de Urgentă (SRU) Iasi au ajuns la un stadiu de 20% in executie la o lună de la deschiderea santierului: constructorul spune că lucrăr ...

O nouă campanie de recrutare de gradați, la Iași. La precedenta, aproape jumătate dintre candidați au picat proba fizică
17/05/2024 19:24

Brigada 15 Mecanizată „Podu Inalt” Iasi organizează o nouă campanie de recrutare de soldati gradati profesionisti, după ce, la precedenta, aproape jumătate dintre candidati au picat proba fizică. Per ...

Polițiștii și DIICOT au descins peste traficanți care vindeau droguri copiilor din județe din Moldova: Patru indivizi au fost reținuți
17/05/2024 19:07

Patru traficanti care din 2023 pană in prezent au vandut canabis consumatorilor din judetele Neamt, Suceava, Botosani si Iasi, in special copiilor, au fost retinuti de politisti si de procurorii DIICOT. Procu ...

Operaţie inedită de reconstrucţie mamară, realizată la Iași de medici români şi americani
17/05/2024 19:06

Specialistii de peste Ocean au intrat in sala de operatie impreună cu medicii din Iasi. Interventia de reconstructie a sanilor a durat mai bine de zece ore si a fost un real succes, transmit reprezentantii Ins ...

Marcel Ciolacu, de pe șantierul autostrăzii Moldova: Am transformat MOLDOVA în regiunea cu cele mai mari investiții publice în infrastructură
17/05/2024 16:15

Marcel Ciolacu, aflat vineri in vizită in judetul Iasi, anuntă că ,,Autostrada Moldovei este cea mai mare sansă pentru companiile judetului Iasi si angajatii locali la prosperitate economică, cu venituri i ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei