Crenvurști de pui cu țelină și pastramă de vită injectată cu ulei de rapiță și pudră de lucernă

logo USV nou (1)

Dimensiune font:

| 20-04-2022 12:10

 -Teme inedite pentru lucrările de diplomă ale studenților de la USV Iași-

             La Universitatea de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” din Iași (USV Iași), studenții Facultății de Ingineria Resurselor Animale și Alimentare, de la domeniul industriei alimentare, au ales pentru lucrările de diplomă teme de interes, dintre care amintim cele mai potrivite variante de frăgezire cu diferite cantități de saramură și adăugarea unor antioxidanți naturali, urmărind comportamentul produselor în timp. Pastrama de vită frăgezită prin injectare cu ulei de rapiță și pudră obținută din germeni de  lucernă și crenvurști de pui cu adaos de țelină – pudră, sunt câteva sortimente produse și testate în această perioadă, la USV Iași.

Datorită dotărilor de ultimă generație, din cadrul atelierelor de microproducție (mini fabrici), studenții din anul IV de studii, de la specializarea Controlul și expertiza produselor alimentare, au în lucru mai multe probe de crenvurști de pui și porc pentru care au folosit ingrediente mai puțin uzuale, cum ar fi pudra de țelină. Toate produsele sunt verificate fizico-chimic, apoi degustate în cadrul laboratoarelor de analize senzoriale, unde se urmărește comportamentul lor senzorial. „Pentru tema mea de licență am încercat să urmăresc comportamentul crenvurștilor care au la baza doar materie prima carnata cu diferite proporții între țesutul muscular și țesutul gras, fără alte adaosuri de agenți de legare sau aditivi alimentari. Am adăugat țelina pentru proprietățile sale antioxidante urmărind astfel evoluția oxidării produsului în timp”, a povestit Smaranda Stănoae, studentă în anul IV la Facultatea de Ingineria Resurselor Animale și Alimentare a USV Iași.

O altă lucrare s-a axat pe studiul comportamentului pastramei de vită căreia i s-au aplicat diferite proporții de saramură prin injectare pentru a urmări profilul textural al produsului, cu adăugarea unor cantități diferențiate de ulei de rapiță. „Consider că această cercetare este importantă pentru a analiza percepția pe care o au consumatorii asupra unor produse inovative. Prin utilizarea pudrei obținută din germeni de lucernă și a uleiului de rapiță am încercat să înlocuiesc aditivii folosiți ca antioxidanți cu alternative naturale. Pe lângă rolul antioxidant, am încercat să urmăresc în ce măsură uleiul de rapiță modifică profilul textural al produselor din carne.”, a punctat Daniela Vițega, studentă în anul IV la Facultatea de Ingineria Resurselor Animale și Alimentare a USV Iași.

Rețetele de producție, determinările fizico-chimice și caracterizarea senzorială a preparatelor din carne este atent supravegheată de cadrele didactice, coordonatoare a proiectelor de diplomă necesare la susținerea examenelor de finalizare a studiilor de licență. „Studenții care au proiectul de diplomă la disciplina Tehnologia cărnii și a produselor din carne au inovat, conceput și realizat noi fișe tehnologice pentru sortimentele de babic, crenvurști de pui sau porc și  pastramă de vită. Prin procesul de producție realizat în atelierele de microproducție am urmărit optimizarea unor rețete tehnologice pe diferite categorii de produse pentru a ajunge la un echilibru calitativ și economic a produselor concepute. Comportamentul produselor din punct de vedere fizic, chimic și senzorial a fost determinat în mai multe sesiuni de evaluare în cadrul laboratoarelor disciplinei. Calitatea senzorială a fost primul parametru determinat, în cadrul laboratorului de analize senzoriale, unde s-au urmărit principalele atribute și caracteristici ce definesc produsele. Testele senzoriale aplicate diferențiat au urmărit evaluarea amplitudinii diferențelor percepute, elemente de comparație între sortimente, teste de clasament și preferință ale sortimentelor analizate”, a declarat șef lucrări Marius Ciobanu, de la Departamentul de Tehnologii Alimentare din cadrul Facultății de Agricultură, coordonatorul lucrărilor de diplomă.

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:22

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Calendar Evaluare Națională la clasele a IV-a și a VI-a 2024 / Calendar Evaluare Națională la clasa a VIII-a. Admitere liceu 2024
17/05/2024 19:14

 În perioada 21 mai - 29 mai, elevii claselor a IV-a si a VI-a vor sustine Evaluarea Natională (EN) din anul scolar 2023-2024. Notele nu se trec in catalog, scopul examenelor fiind acela de a analiz ...

Peste 113.000 de tineri vor studia, în acest an, în universitățile de stat
17/05/2024 10:11

Guvernul a aprobat in şedinţa de joi, prin hotărare, cifrele de şcolarizare pentru invăţămantul preuniversitar de stat şi pentru invăţămantul superior de stat, in anul şcolar/universitar 2024 - 2025 ...

Olimpicii naționali la matematică veniți la Vaslui au primit un album cu Dumitru Buzatu, baronul PSD arestat pentru corupție
15/05/2024 13:55

Elevii veniti la Olimpiada Natională de Matematică de la Vaslui au primit cadou un album cu poza si discursul lui Dumitru Buzatu, fostul presedinte PSD Vaslui arestat pentru coruptie. In plus, olimpicii si oa ...

Învățare fără frontiere. Importanța educației nonformale în crearea viitorului tinerilor
13/05/2024 12:54

Educatia nonformală reprezintă o componentă esentială in dezvoltarea tinerilor, completand adesea golurile lăsate de sistemul de invătămant formal. Desi mai putin rigidă si deseori trecută cu vederea i ...

Deși din ce în ce mai mulți experți avertizează asupra pericolelor implementării inteligenței artificiale, Ligia Deca spune că AI va fi integrată din ce în ce mai mult în educaţie
09/05/2024 16:53

Ministrul Educatiei, Ligia Deca, a declarat pe pagina sa oficială de Facebook că inteligenta artificială (AI) va fi integrată din ce in ce mai mult in educaţie. Ligia Deca mai afirmă că această integra ...

  Revenirea la rutina școlară, o nouă provocare pentru elevi
07/05/2024 13:10

La finalul fiecărei vacante, indiferent de perioada ei, povestea se repetă. Copiii se pregătesc pentru o altă aventură: revenirea la scoală. În mijlocul bucuriei reintalnirii cu prietenii, se ascund ...

Revenirea la rutina școlară, o nouă provocare pentru elevi
07/05/2024 12:15

La finalul fiecărei vacante, indiferent de perioada ei, povestea se repetă. Copiii se pregătesc pentru o altă aventură: revenirea la scoală. În mijlocul bucuriei reintalnirii cu prietenii, se ascund ...

Încep înscrierile la Bacalaureat
07/05/2024 11:46

Astăzi incep inscrierile pentru sesiunea specială a Bacalaureatului, la care pot participa liceenii din loturile olimpice sau participanţi la competiţii sportive şi artistice internaţionale care se desfă ...

Când revin elevii la școală, după vacanța de Paște?
05/05/2024 09:52

Scoala incepe pe 8 mai, după vacanta de primăvară si după sărbătorile de Paste pentru crestinii ortodocsi, conform calendarului anului scolar 2023-2024. Cursurile din modulul 5 de scoală incep in mijloc ...

Aur și argint la Olimpiada Olimpiada Balcanică de Matematică
01/05/2024 12:10

O medalie de aur, patru de argint şi una de bronz au fost obţinute de elevii romani la Olimpiada Balcanică de Matematică, desfăşurată zilele acestea la Varna. Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a salutat ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei