Hrișca, benefică pentru diabetici și cardiaci

hrisca

Dimensiune font:

| 26-09-2022 17:00

Hrișca este considerată de mulți, din punct de vedere practic, o cereală. În realitate însă aceasta nu este altceva decât un un aliment care face parte din categoria pseudocerealelor (ca și amarantul sau quinoa).

Este foarte populară în Rusia, China, Ucraina, R. Moldova, în România fiind prezentă în bucătăria celor care trăiesc în zona Bucovinei. Pe măsură ce specialiștii în nutriție au descoperit și au popularizat proprietățile și beneficiile sale remarcabile, hrișca a devenit tot mai iubită și mai apreciată atât în SUA, cât și în Europa. La fel ca și alte pseudocereale hrișca nu conține gluten, ceea ce o face potrivită pentru oamenii care au probleme legate de toleranța glutenului (cum ar fi cei care suferă de boala celiacă).

Hrișca – ce beneficii aduce pentru sănătate consumul ei?
1. Te ajută să-ți menții sănătatea sistemului cardiovascular
Rezultatele unor studii clinice au sugerat că hrișca poate să reducă inflamațiile și nivelul nesănătos al colesterolui ”rău”, crescând în același timp nivelul colesterolui ”bun”. Rutinul, un antioxidant conținut în hrișcă, este de mare ajutor în menținerea elasticității și rezistenței vaselor de sânge.

2. Te ajută să-ți controlezi nivelul glicemiei din sânge
Fiind o sursă bună de fibre alimentare, hrișca se destinge printr-un indice glicemic de nivel mic spre mediu, ceea ce înseamnă că includerea acesteia în hrană este legată de o creștere lentă și graduală a glicemiei din sânge. De fapt, cercetările efectuate pe oameni care sufereau de diabet, care au folosit hrișcă în alimentația lor, au arătat o glicemie mai scăzută. Suport pentru rezultatele acestor studii a fost scos în evidență și în studiile făcute pe șobolanii diabetici, care au punctat faptul că o componentă aflată în hrișcă (d-chiro-inositol) poate fi de folos în tratarea diabetului. Un alt studiu a indicat că anumite componente extrase din tărâța de hrișcă pot să aibă un efect inhibitor asupra digestiei sucrozei. Sucroza este o altă denumire a zahărului obișnuit. Toate aceste proprietăți fac din acest aliment o alegere foarte bună și sănătoasă atât pentru bolnavii de diabet, cât și pentru orice persoană care vrea să se asigure de un control îmbunătățit al glicemiei din sânge.

3. Te ajută să slăbești
Hrișca este un aliment sărac în calorii, însă bogat în componenți care ajută la reglarea greutății corporale. În plus, este și foarte sățios, ceea ce îți va reduce foarte mult pofta de a ”ciuguli” între mese. Pentru persoanele care au înclinații spre o alimentație vegetariană acest aliment este practic obligatoriu.

4. Îmbunătățește digestia
”Proprietățile hriștii sunt: profil caloric neutru; aromă dulce; curăță și întărește intestinele și ameliorează apetitul. Are efect în tratarea dizenteriei și a diareei cronice. Rutinul, un bioflavonoid prezent în hrișcă, întărește capilarele și vasele sangvine, inhibă hemoragiile, reduce presiunea sangvină și crește circulația către mâini și picoare.

5. Oferă proteine de calitate
Hrișca este una dintre cele mai bune surse de proteine de calitatea înaltă, ușor digerabile. Ceea ce o face o alternativă excelentă la carne. O porție de 100 grame oferă aproximativ 26% din necesarul zilnic de proteine. Hrișca conține în proporții excelente aproape toți aminoacizii esențiali și, în mod special, lisina (un aminoacid în care de altfel sunt sărace cerealele precum grâul, porumbul, orezul, etc).

6. Te ajută să suplinești necesarul de minerale ale organismului
Hrișca este o sursă excelentă de cupru, magneziu, mangan și o sursă bună de zinc, seleniu, fier și potasiu. Cuprul este necesar pentru convertirea fierului din organism în hemoglobină.
Magneziul este esențial pentru buna funcționare a sistemului nervos și al mușchilor, fiind totodată important pentru transfromarea zahărului din sânge în energie.
Manganul este necesar pentru structura normală a sistemului osos.
Zincul este estențial pentru sinteza proteinelor și formarea colagenului.
Seleniul este vital pentru producerea de glutation peroxidază, antioxidantul primar al organismului, care se găsește în fiecare celulă.
Fierul este esențial pentru menținerea vieții, fiind necesar pentru producerea hemoglobinei, mioglobinei și a multor enzime.
Potasiul este necesar pentru normalizarea ritmului cardiac și reglarea tensiunii arteriale, având totodată (împreună cu sodiul) un rol important în reglarea echilibrului hidric în organism.
7. Luptă cu radicalii liberi
Secundă de secundă respiri oxigen. Și tot secundă de secundă organismul tău produce, ca efect colateral, radicali liberi - niște oxidanți care pot să-ți afecteze în sens negativ fiecare celulă, putând să ducă la acumularea în timp a tot felul de probleme și îmbolnăviri. Ce se poate face?

Pentru a te lupta cu oxidanții ai nevoie acută de antioxidanți. Hrișca, din fericire, conține o multitudine bogată de antioxidanți (runin, tanini, catechini).

Rutinul, în mod special, a fost găsit că are proprietăți antiinflamatoare și antioxidante, fiind totodadă de ajutor în prevenirea formarării cheagurilor de trombocite in interiorul vaselor de sânge.

Anumite studii timpurii de laborator au sugerat că rutinul poate fi de folos în tratarea hemoroizilor și a altor tulburări de coagulare.

8. Reduce riscul dezvoltării de pietre la vezica biliară
Cercetatorii japonezi au descoperit că făină de hrișcă, care are un conținut ridicat de proteine, prezintă efecte protectoare puternice împotriva formării calculilor biliari. Aceste efecte benefice ale hriștii au fost atribuite concentrației sale ridicate în lecitină. Lecitina are un rol în descompunerea grăsimilor și a colesterolului. Nivelurile scăzute de lecitină au fost corelate cu formarea calculilor biliari de colesterol (10).

9. Liber de produse chimice
Hrișca crește atât de repede încât nu există, de obicei, nevoia de a trata solul cu o mulțime de pesticide sau alte substanțe chimice. Ceea ce este totuș un pas înainte.

10. Ajută la detoxifierea organismului
Beneficiile aduse de hrișcă organismului sunt remarcabile și datorită faptului că ajută la eleminarea toxinelor, ceea ce se datorează conținutului bogat în fibre conținute.

Hrișca crește în mod nativ în Asia, precum și în nordul Europei. Între secolele 10 și 13 aceasta a fost cultivată pe larg în China. De acolo s-a răspândit în Europa și Rusia în secolele 14 și 15. Hrișca este produsă în cantități mari în Rusia (care produce mai mult de jumătare din cantitatea anuală), Ucraina și Polonia, unde joacă un rol important în bucătăria tradițională a acelor țări (11). Cei mai mari exportatori de hrișcă însă sunt China, SUA și Polonia.

O altă idee ar fi ca hrișca să fie servită la micul dejun, garnisită cu diverse fructe uscate (cireșe uscate, prune uscate, fructe de goji uscate și altele după preferință), nuci (caju crud, nuci macadamia, migdale crude) și semințe de tot felul (semințe de dovleac, semințe de floarea soarelui, semințe de susan, semințe de in).

În Republica Moldova hrișca se fierbe și se consumă, de obicei la micul dejun, cu lapte de vacă (vegetarienii îl înlocuiesc cu laptele de soia) sau se folosește pentru pregătirea unei diversități de feluri de mâncare, garnisite cu pui, pește prăjit și legume. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
Mâncăruri de post. Supa de năut
18/03/2024 14:20

  Supa de legume cu năut este una dintre mancărurile de post preferate, apreciată nu doar pentru gustul său revigorant si valoarea sa nutritivă, ci si pentru simplitatea si versatilitatea sa. Aceast ...

Manevra-brutăria din supermarketuri îi păcălește pe români. Abia acum s-a aflat de ce produsele de panificație sunt la intrarea în magazin
17/03/2024 14:58

Marii retaileri prezenti pe piata romanească duc o adevărată bătălie pentru a avea cat mai multi clienti. In ciuda faptului că preturile cat mai avantajoase sunt extrem de importante in ecuatia succesului ...

Pâine cu usturoi
14/03/2024 19:13

Preparatul ideal pentru persoanele care iubesc aromele tari, painea cu usturoi este o delicatesă. Pentru o versiune de lux, căutati usturoiul rosu Nubia sau usturoiul rosu Voghiera, acestea sunt foarte delica ...

 Ce este „arta de a trăi” și cine a inventat-o
14/03/2024 18:41

  Masa gastronomică a francezilor sau arta de „a manca şi de a bea bine” a fost inscrisă in anul 2010 pe lista reprezentativă a patrimoniului cultural imaterial al umanităţii. Reuni ...

Cele mai delicioase salate de vinete. Patru rețete care îți vor lăsa gura apă
14/03/2024 17:58

Foarte apreciată in orice anotimp, salata de vinete este un aperitiv gustos si delicios. Salata poate fi preparată atat cu vinete copate, cat si cu vinete proaspete. Salata de vinete romaneasca Ingrediente ...

Dulceață de piersici
14/03/2024 17:41

Dulceata de piersici făcută in casă este atat de bună incat o să vrei să o savurezi in fiecare dimineată. Cu ajutorul acestei retete simple te poti bucura de gustul dulce si aroma imbietoare a piersici ...

Varză murată cu ciolan afumat
14/03/2024 16:56

Varza murată cu ciolan afumat este una dintre mancărurile preferate ale romanilor. Pentru a o prepara aveam nevoie de:  - o varza murata; - 400 g ciolan afumat; - o lingura pasta de tomate; - o ling ...

FOTO - Ciorba cu ciuperci pleurotus
14/03/2024 16:38

Iti place ciorba de burta, dar nu si carnea din ea? Trebuie neaparat sa incerci varianta mai simpla si mult mai rapida: ciorba de burta falsa, facuta cu ciuperci pleurotus, ce imita tare bine fasiutele de carne ...

Este mâncarea de post mai sănătoasă?
14/03/2024 15:22

Mancarea de post nu este pe gustul tuturor si foarte multi oameni consideră că nu este foarte sănătoasă pentru organismul uman, insă dacă sunt alese alimentele care trebuie corpul poate beneficia de o de ...

Mâncare de ardei întregi
14/03/2024 15:20

Pe timpul verii, mancarea de legume este mereu o alternativă delicioasă, mai ales cele care au multi ardei copti. O tocană de ardei copti este mereu o optiune gustoasă pentru pranz. Ingrediente  * 1 ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei