Călătorie în lumea dulce a brânzoaicelor. Tradiție și sărbătoare în fiecare bucată

placinte

Dimensiune font:

| 19-09-2023 08:15

 În inimile multor români, aroma dulce și savoarea inconfundabilă a brânzoaicelor evocă amintiri ale unor momente fericite, de sărbătoare și uniune familială * într-o călătorie gastronomică ce vizează redescoperirea acestei minunății culinare, ne îndreptăm atenția către bucătăria tradițională românească, în care plăcintele ocupă un loc de cinste

Sfârâitul ușor al aluatului în uleiul încins, aroma inconfundabilă de brânză dulce și stafide și acea notă de vanilie care te îmbie și te încântă, acesta este portretul brânzoaicelor, delicioasele prăjituri tradiționale românești care, de generații, au fost asociate cu sărbătorile. Ele sunt adesea prezente la mese festive, dar și la evenimente speciale cum ar fi nunțile sau botezurile.

Dar, pe lângă valoarea lor tradițională, brânzoaicele sunt și o amintire delicioasă. Pentru mulți români, gustul lor evocă amintiri din copilărie, de la bunici sau de la mesele în familie.

Brânzoaicele nu sunt doar simple prăjituri. Ele sunt o parte vie a tradiției și culturii românești, aducând împreună generații de oameni. Fie că sunt savurate ca o recompensă dulce după o zi lungă sau ca o ofrandă în timpul sărbătorilor, rămân un simbol al ospitalității și al bogăției culinare românești.

Tradiția în bucătărie

În multe gospodării, procesul de preparare a brânzoaicelor se transformă într-un eveniment familial, în care se împart secrete culinare din generație în generație. Atunci când vine vorba de rețeta autentică, taina este în ingredientele de cea mai bună calitate. Aluatul, moale și puțin elastic, se îmbină perfect cu umplutura cremoasă de brânză, oferind un contrast gustativ desăvârșit.

Ca ingrediente, pentru aluat avem nevoie de 500g făină, 200g unt sau margarină, 100g zahăr, două ouă, 100 ml lapte, un praf de sare, coajă rasă de lămâie sau portocală (opțional), o linguriță esență de vanilie. Umplutura va fi preparată din 500g brânză de vaci sau urdă, 150g zahăr, 2 gălbenușuri de ou, stafide (opțional), coajă rasă de lămâie sau portocală și o linguriță esență de vanilie.

Totul începe cu pregătirea aluatului. Într-un bol mare, se amestecă făina cu zahărul și un praf de sare. Se adaugă untul tăiat bucăți și se frământă până la obținerea unui aluat nisipos, căruia i se alătură apoi ouăle, laptele și esența de vanilie. Se continuându-se frământarea până la formarea unui aluat omogen și elastic, care se lasă la odihnit pentru circa 30-60 de minute. Între timp, pregătim umplutura. Într-un bol, se amestecă brânza cu zahărul, gălbenușurile, esența de vanilie și coaja de lămâie sau portocală rasă, până la omogenizare.

După ce am preîncălzit cuptorul la 180°C, ne ocupăm de modelarea plăcintelor. Aluatul se întinde într-o foaie subțire, se taie în dreptunghiuri, iar pe fiecare dreptunghi se pune o lingură de umplutură. Se rulează sau se formează în forme triunghiulare sau pătrate, în funcție de preferințe.

Brânzoaicele se așează într-o tavă tapetată cu hârtie și se coc pentru 20-25 de minute sau până când capătă o culoare aurie frumoasă. După ce sunt scoase din cuptor, se pot pudra cu zahăr pudră sau se pot unge cu un strat subțire de miere, pentru un plus de dulceață și strălucire. La final, se așază pe masă, spre bucuria pofticioșilor!

Maura ANGHEL

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

PUBLICATIA de vanzare nr. 2. Tribunalul Vaslui, prin lichidatorul judiciar desemnat in dosarul nr. 2183/89/2022, in conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa, precum si a Codului de procedura civila, anunta scoaterea la vanzare prin licitatie publica cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. PADINCOM S.R.L. Vaslui, cu sediul in mun. Vaslui, judetul Vaslui. Denumire activ: Mijloace de transport. Valoare (lei): 26.235,00. Pretul de pornire al licitatie este cel de mai sus si nu contine T.V.A.. Vanzarea se va face conform regulamentului de vanzare si hotararea Adunarii creditorilor din data de 31.08.2023. Vanzarea prin licitatie publica pentru bunurile mobile va avea loc la data de 18.09.2023, ora 10,00 si se vor organiza sedinte saptamanal, respectiv pana la data de 18.03.2024 la sediul lichidatorului judiciar. Pana la data si ora licitatiei, ofertantii vor depune dovada achitarii taxei de participare de 10% din pretul de pornire al licitatiei, a garantiei de participare la licitatie de 30% din pretul de pornire al licitatiei si a caietului de sarcini – 500 lei, cat si documentele de infiintare si imputernicirea data persoanei fizice de catre persoana juridica pentru participare la licitatie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitatie, duce la pierderea garantiei de participare la licitatie, cat si a celorlalte sume achitate in contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vanzare în contul adjudecatarului. Toti cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vanzare, au obligatia sa anunte lichidatorul judiciar inainte de data stabilita pentru vanzare. Informatii suplimentare se pot obtine la sediul lichidatorului judiciar din Husi, str. 1 Decembrie nr. 32, localitatea Husi, judetul Vaslui sau la telefonul 0727/850.575, 0335/566.035, fax 0335/814.103. Lichidator judiciar, Estconsult I.P.U.R.L. Husi
 Clătitele în jurul lumii
20/09/2023 15:07

Oricat de simplă sau de sofisticată ar fi bucătăria unui popor, există un lucru care le uneste pe toate: clătita. Prezentă in diverse forme, de la bliniurile rusesti la crêpes-urile frantuzesti, cl ...

 Mâncare de gutui
20/09/2023 11:45

  Reteta de mancare de gutui este una foarte apreciată, avand un gust dulceag si o textură aparte. În plus, gutuile au multe beneficii pentru organism. Indiferent cum le folosim - crude, coap ...

Este mâncarea de post mai sănătoasă?
20/09/2023 11:22

Mancarea de post nu este pe gustul tuturor si foarte multi oameni consideră că nu este foarte sănătoasă pentru organismul uman, insă dacă sunt alese alimentele care trebuie corpul poate beneficia de o de ...

Mâncarea românească, în topul celor mai delicioase bucătării. Ce mănâncă străinii când vin în România?
20/09/2023 10:59

Bucătăria romanească este delicioasă. Fie că suntem la mare, la munte sau la tară la bunici, preparatele traditionale pregătite atrag prin savoare si, de multe ori, prin aspect. Pentru multi dintre roman ...

Cafea de patrunjel, reteta de succes a doctorului nutritionist Virgiliu Stroescu
18/09/2023 08:46

 Supranumit si ‘’apostolul alimentatiei sanatoase’’, doctorul Virgiliu Stroescu a fost medicul nutritionist al multor componenti ai Lotului Olimpic Roman. Reputatia sa de nutritioni ...

 Călătoriile iaurtului, de la păstori la supermarket
16/09/2023 07:29

Prezent pe rafturile magazinelor, pe mesele noastre de dimineată sau drept gustare de la pranz, iaurtul a devenit un aliment indispensabil vietii moderne. Dar cum a ajuns această delicatesă fermentată in vi ...

 Ștrudelul, un mozaic culinar cu rădăcini împletite
15/09/2023 14:30

În căutarea unei povesti culinare ce imbină traditia si inovatia, nu trebuie să căutăm mai departe decat la strudel, o delicatesă care a reusit să imbine elemente din diferite culturi si timpuri. A ...

Rețete de post - mâncare de ardei întregi
15/09/2023 13:20

Pe timpul verii, mancarea de legume este mereu o alternativă delicioasă, mai ales cele care au multi ardei copti. O tocană de ardei copti este mereu o optiune gustoasă pentru pranz. Ingrediente  * 1 ...

Migas, mâncarea păstorilor din Spania
15/09/2023 12:54

Migas este una dintre cele mai vechi mancăruri ţărăneşti din Spania, fiind inventată de păstori, care prăjeau painea mai veche in grăsime de oaie, pregatindu-şi astfel un mic dejun delicios. Ca şi i ...

 În căutarea originilor șnițelului, un periplu gastronomic în timp
14/09/2023 13:28

  În fiecare farfurie cu snitel, există mai mult decat o bucată de carne pane; există o istorie bogată, influente culturale si traditii culinare care au rădăcini adanci. Cand vorbim de snitel ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei