FOTO - Cum se face tsoureki – cozonacul grecesc de Paște

cozo

Dimensiune font:

| 24-04-2021 14:35

INGREDIENTE
Pentru cozonac:
950 g făină
200 ml lapte
120 ml apă
200 g unt la temperatura camerei
250 g zahăr
4 ouă mărimea M
18 g de drojdie uscată
1 lingură extract de vanilie sau 2 plicuri zahăr vaniliat
10 grame de pudră mahleb (se găsește în magazinele arăbești)
1 linguriță de răzătură de portocală
Pentru uns cozonacii:
1 ou
1 lingură de apă
fulgi de migdale (opțional)

MOD DE PREPARARE

1. Într-o crăticioară, pe foc mic, se amestecă laptele, apa, zahărul și jumătate din cantitatea de unt (100g). După ce zahărul și untul s-au dizolvat se ia de pe foc și se lasă la răcit.
2. Când s-a răcorit (amestecul trebuie să scadă sub 60 de grade) se adaugă drojdia, extractul de vanilie, coaja de portocală și pudra mahleb. Se amestecă bine.
3. Amestecul se pune, alături de jumătate din cantitatea de făină în vasul mixerului. Cu ajutorul mixerului ce are atașat cârligul de aluat se amestecă, la viteză medie timp de 2 minute.
4. Se adaugă ouăle, unul câte unul.
5. Făina se adaugă și ea treptat până ce este incorporată complet.
6. De îndată ce aluatul este omogenizat îl putem scoate din vasul mixerului. Dacă aluatul este prea moale, se mai adaugă făină.
7. Aluatul se transferă într-un castron și se acoperă cu un prosop umed. Se lasă la temperatura camerei câteva ore până când aluatul își dublează volumul. Durează cam 2-3 ore la temperatura de 20-25 grade.
8. După trecerea timpului, se topește untul rămas și se începe frământarea aluatului. Se înglobează treptat untul și se se continuă frământarea până ce se obține un aluat moale și plin de aer.
9. Se preîncălzește cuptorul la 50 de grade. Se pune în cuptor o crăticioară cu puțină apă.
10. Aluatul se pune într-o crăticioară și se acoperă. Se stinge cuptorul și se introduce aluatul în cuptor timp de 30 minute.
11. După ce aluatul și-a dublat dimensiunea, se scoate din cuptor.
12. Aluatul se scote din cuptor și se împarte în 2 și apoi fiecare bucată în 3,4 sau 5 (în funcție de câte împletituri se doresc)
13. Se împletesc cei doi cozonaci grecești Tsoureki și se pun în tăvi de cozonac în care s-au pus foi de copt.
14. Într-un bol se bate oul cu apa. Se ung cozonacii cu amestecul obținut și se presară fulgi de migdale.
15. Se încălzește cuptorul la 50 de grade timp de 10 minute. Se oprește cuptorul și se bagă cozonacii la dospit timp de 20 de minute.
16. Se scot cozonacii din cuptor.
17. Se încălzește cuptorul la 150 de grade Celsius. Cozonacii Tsoureki se coc timp de 40 – 45 de minute sau până trec testul scobitorii. De preferat este ca acești cozonaci să fie copți separat, nu împreună și să se păstreze mereu în cuptor o oală cu apă. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:49

%ANUNTSPECIAL%
LEXINSOLV S.P.R.L. Suceava, lichidator judiciar desemnat în dosar nr. 7007/86/2013* al Tribunalului Suceava, scoate la vânzare prin licitație publică, în bloc, bunuri mobile aparținând debitorului S.C. PELLETS PRODUCTION S.R.L. Baia, cu sediul în com. Baia, str. Ulmului, nr. 125, jud. Suceava, CUI 26292448, constând din: - linie tehnologică pentru fabricare brichete din rumeguș cu o capacitate de producție de 500 kg/h, cu putere totală instalată de 35 kw, rezultând brichete cu diametrul de 60 mm, preţul de pornire al licitaţiei fiind de 94.000 lei, exclusiv TVA. Bunurile scoase la vânzare sunt situate în com. Baia, sat Bogata, str. V. Stroiescu, nr. 11, jud. Suceava. Licitația va avea loc la data de 26.05.2021 ora 14:00, la sediul LEXINSOLV S.P.R.L. din mun. Suceava, str. Zamcei, nr. 5, jud. Suceava. În vederea participării la licitație, licitatorii au obligația de a depune 10% din prețul de pornire al licitației în contul de lichidare judiciară al debitorului S.C. PELLETS PRODUCTION S.R.L. Baia. În caz de neadjudecare licitația publică se va repeta în aceleași condiții în data de 16.06.2021 ora 14:00, 07.07.2021 ora 14:00, 28.07.2021, ora 14:00 și în data de 18.08.2021 ora 14:00. Prezenta publicație de vânzare constituie și notificare către creditori, debitor și orice persoană fizică sau juridica interesată în dosarul în cauză. Informații suplimentare la sediul lichidatorului judiciar sau la tel./fax 0230/551784, 0745635896, e-mail: lexinsolv@yahoo.com, web: www.lexinsolv.ro. Lichidator judiciar, Ec. Ceucă Ion
Cât costă cel mai scump condiment din lume. Un kilogram este echivalent cu prețul unei mașini de lux
05/05/2021 12:30

Sofranul, căruia i se mai spune si “aurul rosu”, este o plantă mediteraneană din care se extrage condimentul cu acelasi nume, cel mai scump din lume. Spania si India sunt cei mai mari producăt ...

Cele mai consumate mâncăruri pe timp de pandemie. Care a fost produsul cel mai prezent pe masa Românilor
04/05/2021 11:45

Compania Mastercard a realizat un studiu in 19 ţări cu privire la cele mai populare mancăruri de carantină şi cum am gătit pe timp de pandemie, scrie Magyar Nemzet, citată de Rador. Din studiu rezultă c ...

Ce este casu marzu și de ce este interzis în Statele Unite ale Americii
30/04/2021 20:12

Casu marzu (cunoscut si sub numele de casu modde, casu cundhídu, sau in italiană formaggio marcio) este un cascaval din regiunea Sardinia, Italia, deosebit prin faptul că este infestat de larve vii de ...

FOTO/VIDEO - Ce este pane carasau sau pâinea sardă
29/04/2021 12:14

Ca să tină mult, sarzii au ales o retetă de paine gata uscată, subtire, coaptă de două ori: il pane carasau. Este painea traditionala a ciobanilor din Sardinia. Sunt foi foarte subtiri, uscate, crocant ...

FOTO - Cozonacul perfect, rețeta lui Sorin Bontea
28/04/2021 08:42

Este stiut faptul că romanii sunt foarte implicati cand vine vorba de cozonacii de sărbători. Fiecare gospodină are reteta ei cu care se mandreste si se chinuie in fiecare an să o perfectioneze pentru a ...

FOTO - Sarmale cu foi de viță și mentă
27/04/2021 15:43

Pe taramul scaldat de Marile Egee, Ionica si Mediterana, menta este folosita atat la preparate vegetariene (gen faimosul “Chaniotiko Boureki”, un fel de gratin de cartofi si dovlecei, cu branza si m ...

FOTO/VIDEO - Cum se face cea mai bună friptură de Paști
27/04/2021 14:04

Friptura de miel la cuptor e perfecta pentru masa de Paste. Aromatizata cu rozmarin si usturoi, bine condimentata cu sare si piper si gatita la cuptor la foc molcom devine un adevarat deliciu.     ...

Topul rețetelor celebre care poartă numele creatorilor lor - ouă Benedict, piersici Melba, salata Cobb, pâinea Graham
27/04/2021 09:42

Multe dintre mancărurile pe care le apreciem au fost numite de creatorii lor sau inspirate de numele acestora. Există nenumărate mancăruri şi reţete ale căror denumiri au un inţeles, dar poate că sunte ...

Cum alegi mielul de Paște
27/04/2021 08:46

Carnea de miel este nelipsită de pe mesele romanilor, de Paşte şi se află deja in vitrinele măcelăriilor şi supermatketurilor. Dacă vrei să ştii exact ce vei manca, poţi alege mielul de la o stană a ...

Rețete boierești - Zalatină de toporași
27/04/2021 08:15

In cartea "200 de Retete Cercate", scoasa in Moldova pe la 1842 de catre Mihail Kogalniceanu si Costache Negruzzi, apare o minunata reteta numita "zalatina de toporasi". Pelteaua de toporas ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei