FOTO - Gogoşele aromate cu flori de salcâm

656x440_gogosi-cu-flori-de-salcam-565483

Dimensiune font:

| 19-04-2021 10:33

Gogoşele aromate cu flori de salcâm este un desert delicios cu care tanti Elvira din satul Cartojani, comuna Roata de Jos, judeţul Giurgiu, îşi răsfaţă nepoţii ori de câte ori aceştia îi trec pragul.

Reţeta este păstrată cu sfinţenie de aceasta, fiind moştenită de la bunica ei.

"Când eram copii nu găseam ca cei mici de acum atâtea dulciuri. Vremurile erau grele, iar copiii se bucurau de fructele din pomii roditori, de mure, struguri şi de vreun borcan cu miere adunat dintr-un stup aciuiat în scorbura unui copac şi strânsă cu grijă de vreun gospodar mai priceput. Bunica noastră ştia totuşi să ne facă viaţa mai frumoasă şi când eram mai ascultători ne făcea gogoşele aromate cu flori de salcâm. Mi se umplu ochii de lacrimi când îmi amintesc de acele vremuri plăcute ale copilăriei, de aceea şi eu le pregătesc nepoţilor mei acest desert. Chiar dacă acum au atâtea alternative de dulciuri la oraş, întotdeauna sunt bucuroşi când le pregătesc aceste gogoşele şi mă întreabă când o să le mai fac'', ne spune tanti Elvira.

Şi aceasta ne dezvăluie reţeta simplă, tradiţională.

''Pentru început avem nevoie de 20 de buchete de flori de salcâm proaspăt înflorite pentru că nu trebuie ca florile să se scuture din buchet, iar buchetul florii de salcâm trebuie adunat cu codiţă cât mai lungă. Răcoresc buchetele de salcâm în apă şi le spăl puţin sub jet de apă rece după care le pun la scurs pe un şervet alb", povesteşte tanti Elvira.

Între timp se pregăteşte aluatul.

"Într-o cratiţă batem două - trei ouă cu patru - cinci linguri de zahăr, apoi punem un plic de praf de copt, o jumătate de kilogram de făină proaspăt cernută şi o cană cu lapte muls dimineaţa de la vacă sau de la căpriţa din gospodărie, aşa făcea bunica. Putem să punem şi puţină coajă de lămâie în aluat, dar bunica nu avea pe atunci lămâi, aşa că am păstrat reţeta simplă, tradiţională. Toate ingredientele le amestecăm până obţinem o compoziţie mai uşoară, care să curgă puţin", mai spune aceasta.

Între timp, într-o tigaie mai mare şi mai adâncă sau într-un tuci punem ulei - continuă tanti Elvira povestea gogoşelelor cu flori de salcâm - punem tigaia pe plita încinsă şi când acesta este aproape de fierbere luăm buchetul de floare de salcâm de codiţă îl trecem prin aluat şi îl aşezăm în uleiul fierbinte.

''În mai puţin de un minut când a căpătat un aspect auriu-roşcat întoarcem gogoaşa pe partea cealaltă cu o paletă de lemn sau metal şi tot cu paleta scoatem apoi gogoşelele pe un platou întins. După ce s-au răcit puţin le pudrăm cu zahăr farin şi sunt gata pentru servit. Aroma florilor proaspete de salcâm din interiorul gogoşelelor este de neuitat, ca şi forma de ciorchine a gogoşelelor, de aceea şi recomand reţeta clasică fără zahăr vanilat sau alte arome!", ne sfătuieşte ea.

Gogoşelele cu flori de salcâm mai pot fi servite cu iaurt sau smântână şi o lingură de dulceaţă de afine. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

%ANUNTSPECIAL%
LEXINSOLV S.P.R.L. Suceava, lichidator judiciar desemnat în dosar nr. 7007/86/2013* al Tribunalului Suceava, scoate la vânzare prin licitație publică, în bloc, bunuri mobile aparținând debitorului S.C. PELLETS PRODUCTION S.R.L. Baia, cu sediul în com. Baia, str. Ulmului, nr. 125, jud. Suceava, CUI 26292448, constând din: - linie tehnologică pentru fabricare brichete din rumeguș cu o capacitate de producție de 500 kg/h, cu putere totală instalată de 35 kw, rezultând brichete cu diametrul de 60 mm, preţul de pornire al licitaţiei fiind de 94.000 lei, exclusiv TVA. Bunurile scoase la vânzare sunt situate în com. Baia, sat Bogata, str. V. Stroiescu, nr. 11, jud. Suceava. Licitația va avea loc la data de 26.05.2021 ora 14:00, la sediul LEXINSOLV S.P.R.L. din mun. Suceava, str. Zamcei, nr. 5, jud. Suceava. În vederea participării la licitație, licitatorii au obligația de a depune 10% din prețul de pornire al licitației în contul de lichidare judiciară al debitorului S.C. PELLETS PRODUCTION S.R.L. Baia. În caz de neadjudecare licitația publică se va repeta în aceleași condiții în data de 16.06.2021 ora 14:00, 07.07.2021 ora 14:00, 28.07.2021, ora 14:00 și în data de 18.08.2021 ora 14:00. Prezenta publicație de vânzare constituie și notificare către creditori, debitor și orice persoană fizică sau juridica interesată în dosarul în cauză. Informații suplimentare la sediul lichidatorului judiciar sau la tel./fax 0230/551784, 0745635896, e-mail: lexinsolv@yahoo.com, web: www.lexinsolv.ro. Lichidator judiciar, Ec. Ceucă Ion
Locuitorii din orașele României sunt mari consumatori de carne
11/05/2021 16:51

Aproape toti romanii din mediul urban consumă carne săptămanal (95%), insa 39% dintre ei si-au redus consumul in ultimele 12 luni, potrivit studiului „Consumatorul roman de carne si mezeluri” rea ...

Cât costă cel mai scump condiment din lume. Un kilogram este echivalent cu prețul unei mașini de lux
05/05/2021 12:30

Sofranul, căruia i se mai spune si “aurul rosu”, este o plantă mediteraneană din care se extrage condimentul cu acelasi nume, cel mai scump din lume. Spania si India sunt cei mai mari producăt ...

Cele mai consumate mâncăruri pe timp de pandemie. Care a fost produsul cel mai prezent pe masa Românilor
04/05/2021 11:45

Compania Mastercard a realizat un studiu in 19 ţări cu privire la cele mai populare mancăruri de carantină şi cum am gătit pe timp de pandemie, scrie Magyar Nemzet, citată de Rador. Din studiu rezultă c ...

Ce este casu marzu și de ce este interzis în Statele Unite ale Americii
30/04/2021 20:12

Casu marzu (cunoscut si sub numele de casu modde, casu cundhídu, sau in italiană formaggio marcio) este un cascaval din regiunea Sardinia, Italia, deosebit prin faptul că este infestat de larve vii de ...

FOTO/VIDEO - Ce este pane carasau sau pâinea sardă
29/04/2021 12:14

Ca să tină mult, sarzii au ales o retetă de paine gata uscată, subtire, coaptă de două ori: il pane carasau. Este painea traditionala a ciobanilor din Sardinia. Sunt foi foarte subtiri, uscate, crocant ...

FOTO - Cozonacul perfect, rețeta lui Sorin Bontea
28/04/2021 08:42

Este stiut faptul că romanii sunt foarte implicati cand vine vorba de cozonacii de sărbători. Fiecare gospodină are reteta ei cu care se mandreste si se chinuie in fiecare an să o perfectioneze pentru a ...

FOTO - Sarmale cu foi de viță și mentă
27/04/2021 15:43

Pe taramul scaldat de Marile Egee, Ionica si Mediterana, menta este folosita atat la preparate vegetariene (gen faimosul “Chaniotiko Boureki”, un fel de gratin de cartofi si dovlecei, cu branza si m ...

FOTO/VIDEO - Cum se face cea mai bună friptură de Paști
27/04/2021 14:04

Friptura de miel la cuptor e perfecta pentru masa de Paste. Aromatizata cu rozmarin si usturoi, bine condimentata cu sare si piper si gatita la cuptor la foc molcom devine un adevarat deliciu.     ...

Topul rețetelor celebre care poartă numele creatorilor lor - ouă Benedict, piersici Melba, salata Cobb, pâinea Graham
27/04/2021 09:42

Multe dintre mancărurile pe care le apreciem au fost numite de creatorii lor sau inspirate de numele acestora. Există nenumărate mancăruri şi reţete ale căror denumiri au un inţeles, dar poate că sunte ...

Cum alegi mielul de Paște
27/04/2021 08:46

Carnea de miel este nelipsită de pe mesele romanilor, de Paşte şi se află deja in vitrinele măcelăriilor şi supermatketurilor. Dacă vrei să ştii exact ce vei manca, poţi alege mielul de la o stană a ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei