În căutarea originilor șnițelului, un periplu gastronomic în timp

Snitel-pui

Dimensiune font:

| 10-02-2024 13:28

 

În fiecare farfurie cu șnițel, există mai mult decât o bucată de carne pane; există o istorie bogată, influențe culturale și tradiții culinare care au rădăcini adânci.

Când vorbim de snițel, primul lucru care ne vine în minte este, desigur, varianta vieneză, cunoscută sub numele de Wiener Schnitzel. Cu toate acestea, se presupune că predecesorul acestui fel de mâncare este, de fapt, cotoletta alla milanese, o specialitate din Milano, Italia. Dar, rădăcinile sale pot fi chiar mai adânci, unii argumentând că provine din Spania sau chiar din Orientul Antic.

Odată cu extinderea Imperiului Habsburgic, rețeta pentru snițel s-a răspândit în toată Europa Centrală și de Est. În Austria, a fost îmbrățișată cu brațele deschise, transformându-se în ceea ce cunoaștem astăzi ca Wiener Schnitzel, o bucată de carne de vită (sau porc) bătută, paneată și prăjită până devine crocantă și aurie.

În România, șnițelul a fost primit cu entuziasm și a devenit o parte integrantă a bucătăriei locale. Diversele variații, cum ar fi snițelul de pui sau de porc, sunt acum nelipsite din meniurile restaurantelor și din mesele familiale. Pregătit cu măiestrie, însoțit de garnituri clasice precum cartofi prăjiți sau mămăligă, snițelul românesc este un simbol al ospitalității și al comunității.

De-a lungul timpului, snițelul a evoluat, adoptând noi forme și arome. Astăzi, putem găsi rețete inovative care combină tradiția cu inovația, prezentând snițelul în diverse moduri - de la variantele umplute la cele învelite în diferite tipuri de cruste aromate.

Un fenomen cultural

Șnițelul nu este doar un fel de mâncare; este un fenomen cultural. De la restaurantele de fine dining până la bucatăriile casnice, snițelul a devenit un simbol al tradiției și al patrimoniului culinar. Fiecare familie, fiecare bucătar, are propriul său secret pentru a prepara „șnițelul perfect.

În concluzie, șnițelul este mai mult decât un simplu fel de mâncare: este o călătorie culinară care aduce împreună istorie, cultură și tradiție. A devenit un simbol al uniunii, al adaptabilității și al diversității în lumea gastronomiei. În farfuria cu snițel, gustăm nu doar aromele și texturile delicioase ale acestuia, ci și poveștile și tradițiile care l-au făcut posibil.

Numele Wiener Schnitzel se traduce prin șnițel vienez. Acesta este realizat din felii subțiri de vitel, acoperite în pesmet și prăjite. Deși există discuții  cu privire la modul în care șnitelul a ajuns în Austria, majoritatea istoricilor sunt de acord că a fost adus de soldații austrieci din Italia în secolul al XIX-lea. De acolo, preparatul a fost rafinat și a devenit un reper al bucătăriei austriece.

Variații în întreaga lume

Datorită simplității și deliciozității sale, snitelul a călătorit în multe părți ale lumii, adaptându-se la ingredientele și gusturile locale:

Schnitzelul german: Asemănător cu cel austriac, dar poate fi făcut din diferite tipuri de carne.

Escalope în Franța: Carne subțire, panată și prăjită.

Cotoletta alla milanese în Italia: Apropiat de Wiener Schnitzel, dar adesea cu o coastă atașată.

Tonkatsu în Japonia: O variație făcută din carne de porc și servită cu sos specific japonez.

În România, șnițelul a devenit rapid un favorit. Fie că vorbim despre cel  de pui, porc sau vițel, este adesea servit cu cartofi prăjiți sau piure și salată. De asemenea, există variațiuni locale precum șnițelul moldovenesc sau șnițelul de ciuperci.

Povestea este o mărturie a modului în care o rețetă simplă poate călători și evolua, adaptându-se culturilor și gusturilor diverse. De la Roma antică la cafenelele vieneze și până în restaurantele din Tokyo sau București, șnițelul continuă să încânte papilele gustative ale oamenilor din întreaga lume.

Maura ANGHEL

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Drobul de miel, tradiție și gusturi de la lume adunate
01/05/2024 14:30

În inima traditiei pascale, drobul de miel străluceste ca un simbol al bucuriei si abundantei. De la cele mai simple retete transmise din generatie in generatie pană la reinterpretări moderne, acest pr ...

Marinada perfectă pentru friptura de miel
01/05/2024 13:30

Pentru majoritatea romanilor, atunci cand spun masa de Paste se gandesc automat si la friptura de miel. Dar nu toti cunosc cum se marinează corect carnea de miel. Carnea marinată absoarbe lichidul in care es ...

Micii și patricienii la grătar. Tradiția reinterpretată în arta culinară
01/05/2024 12:42

Micii, cunoscuti si sub numele de „mititei”, isi au rădăcinile in gastronomia romanească, insă povestea lor nu este doar una locală, ci una care a captivat gusturile si imaginatia multor oameni ...

FOTO/VIDEO - Mâncare de post - chiftele de cartofi
01/05/2024 10:15

O mancare de post foarte gustoasă si usor de preparat.    500 g Cartofi 1 bucată Ou ...

FOTO/VIDEO - Pască fără aluat, cu brânză dulce
30/04/2024 16:59

Pasca fara aluat cu branza dulce este desertul perfect pentru Paste. Este un desert usor de preparat, din ingrediente accesibile si e foarte gustoasa. O puteti personaliza dupa cum va doriti si obtineti de fiec ...

Cozonac cu 150 de ouă. Rețeta lui Păstorel Teodoreanu
30/04/2024 13:16

 Una dintre cele mai „scandaloase” este poate cea a „cozonacului cu 150 de ouă”, publicată acum aproape o sută de ani, in 1933, in revista „Adevărul Literar si Artistic&rd ...

Cei mai gustoși cozonaci de Paște
30/04/2024 10:09

Gospodinele pot prepara o retetă gustoasă de cozonaci fără frămantare. Vă puteti răsfăta familia cu acest desert de Paste. „Fără să frămanti ore intregi, fără să arunci cu ei de la un metru ...

Tochitura de pește, deliciul Mănăstirii Movila lui Burcel
29/04/2024 13:45

Cand inovaţia se imbină firesc cu tradiţia ies lucruri surprinzătoare. Acest lucru e valabil şi in bucătărie sau mai ales aici, iar in bucătăria Mănăstirii "Movila lui Burcel" din Vaslui di ...

FOTO - Mic dejun în stil spaniol: pâine cu roșii și ulei de măsline
25/04/2024 07:15

În tara măslinelor, uleiul de masline, fără grăsimi si foarte sănătos este la ordinea zilei si mai ales la micul dejun. Spaniolii stiu să facă o artă din pregătirea unui mic dejun, desi practic ...

Clătite de post
22/04/2024 09:20

Clătitele de post cu apă minerală, retetă simplă, vegană, este un desert popular si usor de făcut. Se pot servi cu gem sau alte umpluturi după dorintă. Apa minerală din retetă are rolul de a face ac ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei