Muzica schimbă gustul mâncării

ukulele-and-tacos

Dimensiune font:

| 12-04-2021 19:14

Oamenii de știință de la Universitatea Oxford au căutat să descopere legătură dintre sunet și gust. Iar descoperirile lor au fost uimitoare. Suntele înalte și subțiri (cum sunt cele scoase de flaut) îmbunătățesc gustul mâncărurilor dulci sau acre. În timp ce suntele joase și grave pot face mai bune la gust mâncărurile amare.

Legătură dintre sunet și mâncare nu este noua. Cercetătorii britanici susțin că gustul este acel simt care reușește să le unifice pe toate celelalte, pentru că aromele gustate în mâncare sunt printe putinele experiențe multisenzoriale pe care le putem trai. Chiar și fară muzica ambientala, unele mâncăruri prin textura sau stare pot emite sunete care ne însoțesc experiență gustativa. Gândiți-vă, de exemplu, la chipsurile crocante sau la apa minerala.

Însă cea mai mare influenta asupra percepției gustului o are zgomotul ambiental, susțin cercetătorii. Este trucul la care apelează și marile restaurante care oferă clienților experiențe senzoriale multiple jucandu-se cu muzica și ingredinetele din farurie. De exemplu, servesc feluri cu peste sau fructe de mare în timp ce în surdina se aude sunteul marii și valurilor care se sparg de mal. Este secretul la care a apelat și Heston Blumenthal în 1997, când prezenta felul “Sounds of the Sea” în restaurantul sau Făt Duck.

Noutatea cercetărilor făcute la Universitatea Oxford vine din experimentele făcute pe subiecții care au fost rugați să alăture sunete și mâncăruri. Iar experimentul a dovedit că sunetele pot amplifica cu până la 10% gustul pe care îl simțim. Oamenii de știință cred că, astfel, oricine poate crea experiențe culinare unice prin muzica potrivita felului de mâncare servit.

Și mai interesant este că fiecare fel de mâncare și felul în care îl simtitm prin gust se poate transpune într-o arie muzicala, celebra sau nu. De exemplu, un desert cu gust de ciocolata sau cafea se poate transpune într-o arie precum Nessun Dorma a lui Pavarotti, pentru că sunetele joase din aceasta piesa clasica acompaniază perfect acel gust amrui din cafea și ciocolata.  

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

%ANUNTSPECIAL%
Cât costă cel mai scump condiment din lume. Un kilogram este echivalent cu prețul unei mașini de lux
05/05/2021 12:30

Sofranul, căruia i se mai spune si “aurul rosu”, este o plantă mediteraneană din care se extrage condimentul cu acelasi nume, cel mai scump din lume. Spania si India sunt cei mai mari producăt ...

Cele mai consumate mâncăruri pe timp de pandemie. Care a fost produsul cel mai prezent pe masa Românilor
04/05/2021 11:45

Compania Mastercard a realizat un studiu in 19 ţări cu privire la cele mai populare mancăruri de carantină şi cum am gătit pe timp de pandemie, scrie Magyar Nemzet, citată de Rador. Din studiu rezultă c ...

Ce este casu marzu și de ce este interzis în Statele Unite ale Americii
30/04/2021 20:12

Casu marzu (cunoscut si sub numele de casu modde, casu cundhídu, sau in italiană formaggio marcio) este un cascaval din regiunea Sardinia, Italia, deosebit prin faptul că este infestat de larve vii de ...

FOTO/VIDEO - Ce este pane carasau sau pâinea sardă
29/04/2021 12:14

Ca să tină mult, sarzii au ales o retetă de paine gata uscată, subtire, coaptă de două ori: il pane carasau. Este painea traditionala a ciobanilor din Sardinia. Sunt foi foarte subtiri, uscate, crocant ...

FOTO - Cozonacul perfect, rețeta lui Sorin Bontea
28/04/2021 08:42

Este stiut faptul că romanii sunt foarte implicati cand vine vorba de cozonacii de sărbători. Fiecare gospodină are reteta ei cu care se mandreste si se chinuie in fiecare an să o perfectioneze pentru a ...

FOTO - Sarmale cu foi de viță și mentă
27/04/2021 15:43

Pe taramul scaldat de Marile Egee, Ionica si Mediterana, menta este folosita atat la preparate vegetariene (gen faimosul “Chaniotiko Boureki”, un fel de gratin de cartofi si dovlecei, cu branza si m ...

FOTO/VIDEO - Cum se face cea mai bună friptură de Paști
27/04/2021 14:04

Friptura de miel la cuptor e perfecta pentru masa de Paste. Aromatizata cu rozmarin si usturoi, bine condimentata cu sare si piper si gatita la cuptor la foc molcom devine un adevarat deliciu.     ...

Topul rețetelor celebre care poartă numele creatorilor lor - ouă Benedict, piersici Melba, salata Cobb, pâinea Graham
27/04/2021 09:42

Multe dintre mancărurile pe care le apreciem au fost numite de creatorii lor sau inspirate de numele acestora. Există nenumărate mancăruri şi reţete ale căror denumiri au un inţeles, dar poate că sunte ...

Cum alegi mielul de Paște
27/04/2021 08:46

Carnea de miel este nelipsită de pe mesele romanilor, de Paşte şi se află deja in vitrinele măcelăriilor şi supermatketurilor. Dacă vrei să ştii exact ce vei manca, poţi alege mielul de la o stană a ...

Rețete boierești - Zalatină de toporași
27/04/2021 08:15

In cartea "200 de Retete Cercate", scoasa in Moldova pe la 1842 de catre Mihail Kogalniceanu si Costache Negruzzi, apare o minunata reteta numita "zalatina de toporasi". Pelteaua de toporas ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei