Rețeta celor mai delicioși cozonaci

Cozonac-domnesc-cu-nuca-si-halva-un-cozonac-pufos-deosebit-cu-impletituri

Dimensiune font:

| 23-12-2022 14:26

Deliciosul cozonac este nelipsit de la masa de Paști însă este extrem de important să știm cum facem un aluat de cozonac după rețeta veche a bunicii. Gospodinele țin cont de câteva trucuri pentru a face un aluat fraged cu care vor pregăti cei mai buni cozonaci de casă.

Gustul cozonacului de odinioară poate fi readus la masă dacă avem în vedere rețeta tradițională de preparare a unui aluat de cozonac. Iată secretele unui aluat perfect pentru cozonaci pufoși și aromați.

Cum să pregătești cel mai bun aluat de cozonac după rețeta bunicii
Când vine vorba de gustosul cozonac, gospodinele se întrec în tot felul de rețete rafinate și spectaculoase. Unele doamne optează pentru un cozonac pufos ca la bunica în timp ce altele preferă să pregătească pentru masa de Paști un delicios cozonac fără frământare.

Pentru a-i impresiona pe cei de la masă, putem pregăti și un cozonac îmbătat sau o gustoasă prăjitură cu aluat răzuit, pe placul celor mici. Ideal la masa de Paști este și cozonacul opărit, care își menține prospețimea mai mult timp.

Când vine vorba de aluatul de cozonac, acesta poate fi făcut foarte rapid acasă după rețeta veche a bunicii. Fie pregătim un aluat fraged cu untură, fie unul frământat cu borș, la final vom obține cel mai bun cozonac de casă.

Pentru aluatul de cozonac, bunica ținea cont de câteva reguli. De aceea, tot mai multe gospodine preferă să facă aluatul după rețeta de odinioară pentru a obține cei mai buni cozonaci, pufoși și aromați.

Există câteva trucuri care ne ajută să facem un aluat perfect. De exemplu, vasul în care se frământă aluatul trebuie să fie călduț. Acesta se clătește cu apă fierbinte, apoi se șterge foarte bine și se adaugă în el ingredientele pentru aluatul de cozonac.

De asemenea, pentru o culoare galbenă a aluatului se folosesc doar ouă de găină. Când se pregătește maiaua din drojdie, laptele trebuie să fie călduț. Un alt truc important este acela că făina trebuie cernută foarte bine înainte de a o folosi la preparatea aluatului fraged.

Un alt secret al bunicii este acela că aluatul nu trebuie frământat ore întregi. Acesta se frământă până când devine elastic și nu se mai lipește de mâini, apoi se lasă la dospit într-un loc călduros. 

Toate aceste trucuri din rețeta tradițională a bunicii ne vor ajuta să pregătim acasă cel mai bun aluat de cozonac.

Rețeta unui aluat perfect pentru cozonaci pufoși și gustoși
Pentru a pregăti acasă cei mai buni cozonaci ca în vremea bunicii, trebuie să știm cum să facem un aluat fraged de cozonac. Dacă ținem cont de câteva trucuri simple, vom obține la final cozonaci de casă gustoși, aromați și pufoși.

Aluatul de cozonac se face foarte ușor acasă și avem nevoie de 500 g de făină de calitate, 100 ml de lapte de vacă, 25 g de drojdie proaspătă, 70 g de zahăr, 2 ouă, 70 g de unt, esență de vanilie, sare, 2 linguri de ulei de floarea soarelui și coajă rasă de lămâie sau portocală.

Mai întâi se pune drojdia într-o cană și se dizolvă în puțin lapte călduț. Într-un vas mare se pune făina și se adaugă drojdia.

Într-un bol se bat bine gălbenușurile de ou împreună cu zahărul și laptele. Se pune o linguriță de esență de vanilie și coaja rasă de lămâie sau de portocală și se amestecă bine. Compoziția obținută se pune în vasul cu făină și drojdie, se adaugă puțină sare și se amestecă.

Ulterior, se adaugă untul la temperatura camerei și 2 linguri de ulei de floarea soarelui, apoi se amestecă toate ingredinetele și se începe frământarea aluatului.

Când aluatul de cozonac devine elastic și nu se mai lipește de mâini, se lasă la dospit timp de o oră într-un loc călduros. După ce aluatul a crescut suficient, se împarte în bucăți și se începe pregătirea lui pentru cozonacii pufoși și delicioși.

Dacă ținem cont de câteva trucuri din rețeta veche a bunicii, vom face acasă cel mai bun aluat de cozonac. Astfel, ne vom bucura la final de gustul unor cozonaci aromați, pufoși și gustoși, iar aromele inedite ne vor aminti de vremea copilăriei și de bucatele tradiționale de odinioară.

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Drobul de miel, tradiție și gusturi de la lume adunate
01/05/2024 14:30

În inima traditiei pascale, drobul de miel străluceste ca un simbol al bucuriei si abundantei. De la cele mai simple retete transmise din generatie in generatie pană la reinterpretări moderne, acest pr ...

Marinada perfectă pentru friptura de miel
01/05/2024 13:30

Pentru majoritatea romanilor, atunci cand spun masa de Paste se gandesc automat si la friptura de miel. Dar nu toti cunosc cum se marinează corect carnea de miel. Carnea marinată absoarbe lichidul in care es ...

Micii și patricienii la grătar. Tradiția reinterpretată în arta culinară
01/05/2024 12:42

Micii, cunoscuti si sub numele de „mititei”, isi au rădăcinile in gastronomia romanească, insă povestea lor nu este doar una locală, ci una care a captivat gusturile si imaginatia multor oameni ...

FOTO/VIDEO - Mâncare de post - chiftele de cartofi
01/05/2024 10:15

O mancare de post foarte gustoasă si usor de preparat.    500 g Cartofi 1 bucată Ou ...

FOTO/VIDEO - Pască fără aluat, cu brânză dulce
30/04/2024 16:59

Pasca fara aluat cu branza dulce este desertul perfect pentru Paste. Este un desert usor de preparat, din ingrediente accesibile si e foarte gustoasa. O puteti personaliza dupa cum va doriti si obtineti de fiec ...

Cozonac cu 150 de ouă. Rețeta lui Păstorel Teodoreanu
30/04/2024 13:16

 Una dintre cele mai „scandaloase” este poate cea a „cozonacului cu 150 de ouă”, publicată acum aproape o sută de ani, in 1933, in revista „Adevărul Literar si Artistic&rd ...

Cei mai gustoși cozonaci de Paște
30/04/2024 10:09

Gospodinele pot prepara o retetă gustoasă de cozonaci fără frămantare. Vă puteti răsfăta familia cu acest desert de Paste. „Fără să frămanti ore intregi, fără să arunci cu ei de la un metru ...

Tochitura de pește, deliciul Mănăstirii Movila lui Burcel
29/04/2024 13:45

Cand inovaţia se imbină firesc cu tradiţia ies lucruri surprinzătoare. Acest lucru e valabil şi in bucătărie sau mai ales aici, iar in bucătăria Mănăstirii "Movila lui Burcel" din Vaslui di ...

FOTO - Mic dejun în stil spaniol: pâine cu roșii și ulei de măsline
25/04/2024 07:15

În tara măslinelor, uleiul de masline, fără grăsimi si foarte sănătos este la ordinea zilei si mai ales la micul dejun. Spaniolii stiu să facă o artă din pregătirea unui mic dejun, desi practic ...

Clătite de post
22/04/2024 09:20

Clătitele de post cu apă minerală, retetă simplă, vegană, este un desert popular si usor de făcut. Se pot servi cu gem sau alte umpluturi după dorintă. Apa minerală din retetă are rolul de a face ac ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei