default

Dimensiune font:

Catedrala Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, din Constanţa

| 29-06-2016 05:19

Celebrarea calendaristică a corifeilor Apostolilor lui Hristos, Petru şi Pavel, pe data de 29 iunie a fiecărui an, impune rememorarea unui lăcaş de cult semnificativ care le-a fost închinat lor. Unul dintre aceste lăcaşuri este şi catedrala ortodoxă din Constanţa.

Deşi pe teritoriul Dobrogei au existat biserici şi chiar o organizare administrativ-bisericească foarte evoluată, în primele patru secole creştine, prima catedrală monumentală din această regiune s-a construit abia către finele secolului al XIX-lea, în Constanţa, fostul oraş antic Tomis. Istoria Dobrogei în Evul Mediu, marcată de stăpânirea otomană, nu a favorizat deloc Creştinismul acestei provincii, dimpotrivă. Abia după Războiul de Independenţa faţă de otomani, din 1877, s-a putut reînnoda firul creştin antic al Dobrogei, una dintre cele mai semnificative măsuri fiind decizia construirii unei biserici ortodoxe mari în oraşul Constanţa, care avea să devină oraşul capitală al Dobrogei.

Regele Carol I, care a numit Constanţa ”Plămânul României”, a acordat o atenţie specială, după anexarea Dobrogei la Regatul Român, prin Tratatul de la Berlin din 1878, oraşelor dobrogene Constanţa şi Tulcea, în vremea sa fiind fondate cele mai importante instituţii şi edificii economice, culturale şi spirituale ale Dobrogei. Catedrala Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, din Constanţa, este doar una dintre realizările acelui timp, construirea ei fiind demarată la solicitarea Episcopului Iosif Gheorghian, al Dunării de Jos, în anul 1883. Se crede că piatra de temelie a actualei catedrale s-a pus pe locul unei vechi biserici creştine, transformată în moschee la începutul secolului al XV-lea, când Dobrogea a intrat în componenţa Imperiului Otoman. Ulterior, locul a devenit cimitir musulman, descoperirile arheologilor fiind cele care atestă acest lucru.

Valoarea Catedralei ortodoxe din Constanţa rezidă, între altele, şi în faptul că ea a fost proiectată de către arhitectul Ion Mincu, părintele stilului neoromânesc în arhitectură, o frumoasă continuare a stilului brâncovenesc, pecetea culturală unică şi inestimabilă a sudului României. Nu doar planul bisericii catedrale este opera lui Ion Mincu, ci şi cel al mobilierului şi al candelabrelor din bronz şi alamă, executate în ateliere din Paris.
Zidurile au fost construite din cărămidă presată, turnul având o înălţime de 35 de metri.
Pictura iniţială a bisericii a aparţinut unuia dintre cei mai valoroşi pictori ai timpului, George Demetrescu Mirea, care însă nu a respectat canonul bizantin al iconografiei, introducând elemente non-conformiste inacceptabile în programul iconografic, cum ar fi reprezentări ale protipendadei constănţene. Din acest considerent, episcopul de atunci a refuzat să sfinţească noul lăcaş de cult înainte de a fi fost corectată pictura. Acest lucru s-a finalizat abia în anul 1895.

Până în anul 1925, noua biserică din Constanţa a fost doar una de parohie, la acea vreme neexistând o episcopie cu sediul în oraş. Abia din 1925 Constanţa a devenit sediu episcopal, prin înfiinţarea noii Episcopii ortodoxe a Tomisului, biserica cu hramul Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel fiind desemnată catedrală episcopală. În anul 1931, au fost aduse din Orientul Apropiat şi depuse acolo relicve ale Sfântului Mucenic Pantelimon. Anul 1941 a fost unul nefast pentru Constanţa, în general, şi pentru Catedrala ortodoxă, în particular. Întrucât portul Constanţa era un punct important de aprovizionare cu material pentru război, armatele sovietice l-au bombardat intens în luna august 1941, bombardamentele afectând întreg oraşul, şi avariind catedrala. Lucrările de reparaţii ale catedralei, după acel bombardament, au fost efectuate între anii 1946-1951, la final biserica fiind resfinţită, de către Patriarhul Justinian Marina. Episcopia Tomisului a fost desfiinţată în vremea comunismului, între anii 1950-1990 Catedrala Sfinţii Petru şi Pavel funcţionând ca biserică parohială. Din 1990, după reluarea statutului de centru episcopal al Constanţei, prin înfiinţarea Arhiepiscopiei Tomisului, şi-a reluat statutul şi catedrala. Din anul 2002, pe lângă ea funcţionează şi o mânăstire. După descoperirea, în anul 2001, a bisericii şi mormintelor Sfinţilor martiri Epictet şi Astion, la Halmyris, relicvele celor doi sfinţi au fost şi ele depuse în Catedrala din Constanţa, alături de cele ale Sfântului Pantelimon.

Deşi cu o istorie scurtă, comparativ cu alte monumente ecleziastice din România, Catedrala Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel din Constanţa este un edificiu care însumează în el multă istorie şi cultură creştină: reminiscenţe ale Antichităţii creştine a Dobrogei, prin relicvele Sfinţilor acolo păstrate; urme ale istoriei medievale foarte zbuciumate a Dobrogei, prin descoperirile arheologice de pe locul catedralei; răni ale sângerosului secol al XX-lea; iar mai presus de toate, mărturia stilului arhitectonic neoromânesc şi a spiritului creştin al culturii şi civilizaţiei dobrogene, Dobrogea fiind o frumoasă simbioză, unică în Europa, de culturi, tradiţii şi religii care au coexistat paşnic, secole la rând.

Dr. iur. Maria Mihaela Stan

 

 

 

 

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

Tribunalul Iaşi, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 4383/99/2017 (210/2017), în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, precum și a Codului de procedură civilă, anunță scoaterea la vânzare prin licitație publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. „Ago – Parus” S.R.L. Iaşi, cu sediul în municipiul Iaşi, str. Sf. Lazăr nr. 4, bl. Peneş Curcanu, tronson 5, biroul 9, în NH Bussiness Company, la sediul Cabinetului de Avocat Daniela Arhire, etj. 1, județul Iași, după cum urmează: Nr. crt. - DENUMIRE ACTIV – Componenţa – Valoare -lei- 1. Bunuri mobile - Aparate de joc electronice slot machine - 22.605,00. Preţul de pornire al licitației pentru bunurile scoase la vânzare este cel de mai sus, iar vânzarea se va face conform regulamentului de vânzare și hotărârea Adunării creditorilor din data de 10.03.2019. Vânzarea prin licitație publică va avea loc la data de 16.04.2020, ora 10.00 și se vor organiza 6 ședinţe la un interval de 7 zile, respectiv la data de 23.04.2020, 30.04.2020, 07.05.2020, 14.05.2020 și 21.05.2020, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data și ora licitației, ofertanții vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din prețul de pornire al bunului licitat, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al bunului licitat și a caietului de sarcini, respectiv 100 lei, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitație, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitație, duce la pierderea garanţiei de participare la licitație, cât și a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligația să anunțe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefoanele 0335/566035 şi 0727/850575..
Tribunalul Iași, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 8669/99/2017 (526/2017), în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, precum şi a Codului de procedură civilă, anunță scoaterea la vânzare prin licitație publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. „Tutun și Ziare” S.R.L. Iași, cu sediul în municipiul Iași, str. Bălţii nr. 6, judeţul Iaşi, după cum urmează: Nr. crt. DENUMIRE ACTIV – Valoare -lei- 1. Chioşcuri ziare dezafectate - 10.906,00; 2. Utilitare dacia Logan - 10.230,00. Preţul de pornire al licitației pentru bunurile scoase la vânzare este cel de mai sus, iar vânzarea se va face conform regulamentului de vânzare și hotărârea Adunării creditorilor din data de 10.03.2020. Vânzarea prin licitație publică va avea loc la data de 13.04.2020, ora 10.00 și se vor organiza 6 ședinţe la un interval de 7 zile, respectiv la data de 27.04.2020, 04.05.2020, 11.05.2020, 18.05.2020 și 25.05.2020, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data și ora licitației, ofertanții vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din prețul de pornire al bunului licitat, a garanției de participare la licitație de 30% din prețul de pornire al bunului licitat și a caietului de sarcini, respectiv 100 lei, cât și documentele de înființare și împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitație, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitație, duce la pierderea garanției de participare la licitație, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toți cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligația să anunțe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informații suplimentare se pot obține la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, localitatea Huşi, județul Vaslui sau la telefoanele 0335/566035, 0727/850575 și 0744/291653..
Camere video de scanare în profunzime pentru identificarea a două posibile statuete în pereţii Operei din Timișoara
02/06/2020 16:56

 Firma care execută lucrările de reabilitare a clădirii Operei Naţionale din Timişoara va folosi camere video de scanare in profunzime a pereţilor laterali porţii principale de acces, pentru a clari ...

Un concert Led Zeppelin, disponibil gratuit in format streaming timp de trei zile (Video)
28/05/2020 23:15

 Formatia Led Zeppelin va oferi acces liber sambata, incepand cu ora 8PM GMT, pentru inregistrarea concertului Celebration Day din 2007. Timp de trei zile publicul va putea vedea acest show pe YouTube. ...

Luna Nouă în Gemeni. Un nou început
20/05/2020 22:04

Pe 22 mai, vă avea loc o nouă Lună Nouă, de această dată in semnul Gemenilor. O Lună Nouă este asociată mereu cu un pas nou, o idee nouă, un cuvant nou, ambitii si obiective noi, o haină nouă unui p ...

Scriitorul Mirel Cană a plecat printre îngeri
19/05/2020 22:21

 * el a fost răspus de o boală nemiloasă, despre care a si scris in cartea sa „Diagnostic” Lumea culturală ieseană si nu numai este in doliu. Unul dintre cei mai indrăgiti scriitori a pl ...

De ce pierdem energie după ce reîncepem lucrul?
19/05/2020 22:17

 Dacă este să aruncăm o piatră in apă, ea ajunge mai departe sau mai aproape, in functie de puterea (energia) cu care am aruncat-o. Fix la fel se intamplă si atunci cand ne apucăm (sau in cazul de f ...

O echipă de tineri lansează TeachU, prima platformă de meditaţii gratuite din România
18/05/2020 23:44

 Teachu.ro este o platforma de meditaţii, dedicată liceenilor din Romania. Platforma face legătura intre mentori, profesori sau tineri cu performanţei şi liceeni care fie caută să-şi imbunătăţea ...

Pandemia ne-a învățat cum să nu ne mai agățăm de planuri
18/05/2020 23:41

Cu toate acestea, psihologul Andra Tănăsescu, vicepresedinte al Institutului de Neuro-Programare Lingvistică (INLPSI), afirmă că fiecare dintre noi am invătat cate ceva din aceste experimente nefaste - un ...

Eurovision: Cea mai buna piesa din toate timpurile este
17/05/2020 10:49

     "Waterloo" a grupului suedez Abba a fost votata de telespectatorii BBC drept cea mai buna piesa prezentata vreodata la Eurovision. Programul "Eurovision: Come Toget ...