Genul tau de suspans: literatura politista

default

Dimensiune font:

| 30-10-2012 19:26

Profit de concursul Nemira pentru a dezvalui un aspect al lecturilor mele absent pana acum pe blog: citesc literatura politista! Nu am de gand sa vorbesc acum despre cartile in care, folosind recuzita romanelor politiste, autorii creeaza opere cu limpezimi de parabola. Ci despre o specie anume a literaturii de suspans careia i se spune, in engleza, detective fiction – fictiuni in care detectivi profesionisti sau amatori investigheaza tot felul de acte criminale si in care miza actiunii e descoperirea a “ce s-a intamplat”.

In cele ce urmeaza am sa incerc sa arat care-i specificul literaturii politiste (indiferent de subgen) si cateva diferente dintre subgenurile in chestiune.

1. Poirot vs. Bružek vs. Hesselius – necesitatea unui puzzle si respingerea supranaturalului

poirot Hercule Poirot
Nationalitate: belgian
Ocupatie: detectiv particular; fost politist
Sidekick: Arthur Hastings; Chief Inspector Japp
Creat de: Agatha Christie; 33 de romane; 51 de povestiri
Particularitati: mic de statura, cu un craniu in forma de ou, cu tinuta eleganta si mereu curata, isi ingrijeste mustata cu fanatism, are un milion de mici rutine, e pedant, se infofoleste la cel mai mic semn de vreme rea, iubeste dovleceii.
Metoda de investigatie: logica si psihologica; dispretuieste cautarea de indicii fizice (amprente, mucuri de tigara).
Subgen: Epoca de Aur
BruzekBružek
Nationalitate: ceh
Ocupatie: politist (detectiv)
Sidekick: diversi politisti mai mici in grad
Creat de: Jirí Marek; 13 povestiri
Particularitati: ceh (e de ajuns)
Metoda de investigatie: toate
Subgen: literatura mainstream cu pretext politist


Martin HesseliusMartin Hesselius
Nationalitate: german
Ocupatie: detectiv privat
Sidekick: -
Creat de: Sheridan Le Fanu; 5 povestiri
Particularitati: erudit; acces la sfera supra-naturala
Metoda de investigatie: logica si psihologica
Subgen: occult detective fiction

In afara de detectiv, mister si investigatie, orice roman politist include un puzzle: prezentarea misterului astfel incat cititorul sa-si doreasca sa il rezolve. Mai mult, rezolvarea acestui puzzle este miza lecturii. In povestirile lui Marek, desi avem crime nerezolvate si detectivi, actiunea nu urmeaza schema clasica a romanului politist (adunarea de indicii si restrangerea campului explicatiilor posibile); Marek si-a propus, de fapt, sa exploreze viata diverselor clase sociale din Praga folosind un pretext politist.

Cazul lui Hesselius e diferit: in aventurile lui avem toate ingredientele romanului politist clasic. Lor li se adauga insa elementul supranatural (demoni, fantome, pitici – vinovati sau suspecti).


2. Wimsey vs. Montalbano – diferenta dintre romanul politist clasic si cel contemporan

WimseyLord Peter Death Bredon Wimsey
Nationalitate: englez
Ocupatie: lord; detectiv amator
Sidekick: Bunter (majordom); Scotland Yard Chief Inspector Charles Parker
Creat de: Dorothy L. Sayers; 12 romane; 5 colectii de povestiri
Particularitati: foarte bogat, foarte inteligent, sportiv; speriat de casnicie; mereu intr-o dispozitie surazatoare
Metoda de investigare: cautare de indicii fizice; psihologica
Subgen: Epoca de Aur


Salvo MontalbanoSalvo Montalbano
Nationalitate: italian (Sicilia)
Ocupatie: politist (comisar-sef)
Sidekick: Mimi Augello
Creat de: Andrea Camilleri; 14 romane, 4 colectii de povestiri
Particularitati: prost dispus cand sunt nori; se teme de casnicie; mare mancau; nu-si doreste sa fie avansat
Metoda de investigare: toate
Subgen: Police procedural; hard-boiled; Mediterranean Noir

Romanul politist clasic a fost criticat pentru idealizarea societatii engleze victoriene; ca reactie la blandetea romanelor din Epoca de Aur a aparut subgenul hard-boiled (in care societatea contemporana e prezentata in toata uratenia ei) si subgenul police procedural (medium-boiled, sa-i spunem). O alta evolutie e cea a mijloacelor de investigare – inevitabila cand ne gandim la progresul medicinii legale, de exemplu. O asemanare intre cele doua subgenuri: ambele tipuri de roman politist se incheie cu bine (fapt artificial in sine).


3. Beck vs. Mason – critica sociala realista vs. pulp fiction

Martin BeckMartin Beck
Nationalitate: suedez
Ocupatie: politist (detectiv); fost farmacist
Sidekick: Sten Lennart Kollberg
Creat de: Maj Sjöwall si Per Wahlöö; 10 romane
Particularitati: nefericit in casnicie, apoi divortat; are doi copii; nu-si doreste sa fie avansat; dispretuieste sistemul social suedez
Metoda de investigare: toate
Subgen: Police procedural; hardboiled; critica sociala


Perry MasonPerry Mason
Nationalitate: american
Ocupatie: avocat al apararii; detectiv amator
Sidekick: Della Street (secretara); Paul Drake (detectiv particular)
Creat de: Erle Stanley Gardner; peste 80 de romane si povestiri
Particularitati: devotat pana in panzele albe clientilor sai; etic; accepta doar cazuri complicate, in care clientul sau (de obicei acuzat de crima) nu are prea multe sanse sa fie achitat; indragostit de Della Street
Metoda de investigatie: toate; imensa incredere in medicina legala
Subgen: pulp fiction; literatura politista juridica

Multor cititori le plac romanele politiste pentru ca acestea ii transporta intr-o epoca anume. Acesti cititori sunt sensibili la nuantele de ireal din romanele Epocii de Aur sau din cele pulp. Aventurile lui Perry Mason, de pilda, urmeaza mereu acelasi sablon (un client acuzat de crima – de obicei o femeie sexy; toate indiciile par sa sustina aceasta acuzatie; Perry Mason preia cazul; investigatii paralele – politia vs. Mason; clientul e judecat; Mason ii prezinta judecatorului, in ultimul moment, dovada nevinovatiei clientului sau). Investigatiile lui Beck sunt mult mai complicate, te poarta prin toate zonele societatii suedeze, sunt adesea sfasietoare pentru el, iar finalul unei investigatii lasa adesea un gust amar.


4. Maigret vs. Marple – plauzibilul

Maigret

Jules Maigret
Nationalitate: francez
Ocupatie: politist (comisar)
Sidekick: diversi politisti mai mici in grad carora le serveste drept mentor
Creat de: Georges Simenon; 75 de romane, 28 de povestiri
Particularitati: fumator de pipa, bautor de alcool (pastis, bere, cidru), imbracat mereu intr-un parpalac, nevasta ii spune Maigret; morocanos
Metoda de investigare: toate (inclusiv intuitia)
Subgen: Police procedural


Marple Miss Jane Marple
Nationalitate: englezoaica
Ocupatie: gentlewoman; detectiv amator
Sidekick: alte babornite
Creat de: Agatha Christie; 12 romane; 5 colectii de povestiri
Particularitati: tricoteaza, brodeaza, coase; bate lumea la cap; neincredere in cei din jur
Metoda de investigare: logica si psihologica (inclusiv analogii)
Subgen: Epoca de Aur; cozy

Multe carti politiste cer de la cititorii lor sa opereze asa-numitul suspension of disbelief. In cazul detectivilor amatori (Miss Marple sau Jessica Fletcher din serialul Murder She Wrote) numarul de crime dintr-o comunitate mica nu este plauzibil.


Concluzii

Romanul politist este un gen literar competitiv, cu reguli cunoscute de ambii participanti si care poate fi practicat doar daca exista fair-play. Competitia se duce intre detectiv/cititor si criminal/autor, iar premiul e deslusirea cat mai rapida a misterului. Romanul politist e, de asemenea, un gen bazat pe consens – asteptarile fiecarei parti sunt cunoscute si, pentru ca ele sa fie satisfacute, se admite abaterea de la anumite cerinte ale maiestriei literare.

De ce plac povestile cu detectivi? Exista un numar de teorii:

1. Cititorului ii plac povestile usurele care intarata imaginatia – povesti de dragoste, de razboi, cu criminali, cu impuscaturi. Cititorii se identifica (la un nivel oarecare al sub/inconstientului) cu asasinii. Acestia din urma o iau pe o cale deschisa tuturor (crima si dezmatul); dar nu exista crima perfecta, asasinii sunt mereu descoperiti. E mai bine deci sa duci o viata cinstita (desi vecinul de la 4 ar merita sa capete o cazma in crestet, by Jove!) si nu esti las pentru ca o faci.

2. Cititorului ii place confortul: o structura narativa cunoscuta din start, ancorarea intr-o lume pe care cititorul o cunoaste (fie ca e vorba de lumea victoriana idealizata din romanele Epocii de Aur sau de cea contemporana din police procedural-uri), un final fericit (misterele sunt solutionate, chiar daca vinovatul nu ajunge intotdeauna sa fie spanzurat).

3. Explicatia sportiva: cititorului ii place jocul logic (nu neaparat complicat). Investigatia din romanele politiste foloseste forma elementara de rationament numita inductie – trecerea de la particular (indicii) la general (murder she wrote). Daca la inceputul unei investigatii suspectii si explicatiile posibile (toate valabile, desi de obicei se exclud reciproc) sunt nenumarate, acumularea de indicii duce la eliminarea treptata a posibilitatilor pana cand doar una mai sta in picioare. Iar aceea e cea adevarata.

Eu as adauga la aceste explicatii docte faptul ca detectivii din romanele politiste au tendinta sa fie persoane care-ti intra pe sub piele – te atasezi de ei, ajungi sa-i consideri cunostinte sau chiar prieteni si astepti cu nerabdare sa-i reintalnesti.


Bibliografie:

Charles J. Rzepka, Detective Fiction, Polity, 2005 (Google Books)
John Scaggs, Crime Fiction, Routledge, 2005 (Google Books)
Martin Priestman, The Cambridge Companion to Crime Fiction, Cambridge University Press, 2003 (Google Books)

Sursa: http://nemirabooks.ro

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<<Click pe locatie pentru detalii>>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

04:37


1. Informații generale privind concedentul, în special denumirea, codul de identificare fiscală, adresa, numărul de telefon, fax şi/sau adresa de e-mail, persoană de contact: Unitatea Administrativ Teritorială Comuna Bivolari, judeţul Iasi, telefon 0232-298555, Fax: 0232-298508, email primaria primariabivolari@yahoo.com, persoana de contact:Alina Abuzatoaie; 2.1 Informații generale privind obiectul concesiunii, în special descrierea şi identificarea bunului care urmează să fie concesionat: Terenuri apartinand domeniului privat al UAT Bivolari : NC61473- TABARA= 583mp, NC61478- TABARA=583mp, NC62701- TABARA=583mp, NC62702- TABARA =583mp, NC62703- TABARA=583mp, NC62704- TABARA=583mp, NC62706- TABARA =583mp, NC62709- TABARA=583mp, NC62705- BIVOLARI=500mp, NC61481- BIVOLARI=500mp. Concesiunea se face conform HCL nr 65/28.05.2020 si OUG 57/2019. 2.2 Informații generale privind obiectul inchirierii, în special descrierea şi identificarea bunului care urmează să fie inchiriat: Terenuri apartinand domeniului privat al UAT Bivolari : T77 P609/29=3238 mp, T63 P419 TRAIAN=13ha, T64 P421 TRAIAN=7,4221 ha; Inchirierea se face conform HCL nr 69/28.05.2020 si OUG 57/2019. 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la sediul U.A.T. Comuna Bivolari în baza unei cereri scrise. 3.2. Denumirea şi adresa serviciului/compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obţine un exemplar din documentaţia de atribuire: Compartimentul Administrare Domeniu Public si Privat, de luni până vineri, între orele 08.00-13.00, Comuna Bivolari, jud. Iasi. 3.3. Costul şi condiţiile de plată pentru obţinerea acestui exemplar, unde este cazul: 50 lei, se poate achita la casieria UAT Comuna Bivolari de luni până vineri, între orele 08.00-13.00. 3.4. Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20/11/2020, ora 13.00. 4. Informaţii privind ofertele: 4.1. Data-limită de depunere a ofertelor: 26/11/2020, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura UAT Comuna Bivolari, județul Iasi. 4.3. Numărul de exemplare în care trebuie depusă fiecare ofertă: 1 exemplar. 5. Data şi locul la care se va desfăşura sedinţa publică de deschidere a ofertelor 26/11/2020, ora 14.00, la sediul UAT Comuna Bivolari, județul Iasi. 6. Denumirea, adresa, numărul de telefon, fax şi/sau adresa de e-mail ale instanţei competente în soluţionarea litigiilor apărute şi termenele pentru sesizarea instanţei: Tribunalul Iasi, Str. Elena Doamna, nr. 1A, tel: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, email tr-iasi-info@just.ro. 7. Data transmiterii anunţului de licitaţie către instituţiile abilitate, în vederea publicării: 04/11/2020
Gala Premiilor Operelor Naţionale, difuzată online de Ziua Națională
28/11/2020 13:15

Reprezentanţii Operei Romane Iaşi au informat vineri că, pe 1 decembrie, de Ziua Naţională a Romaniei, va difuzată online Gala Premiilor Operelor Naţionale. „Ca urmare a faptului că pandemia de c ...

Denzel Washington, decretat cel mai bun actor al secolului XXI. Topul intocmit de publicatia
26/11/2020 13:29

 Cotidianul "The New York Times" a publicat clasamentul celor 25 cei mai buni actori si actrite ai secolului XXI, in care apar staruri de pe toate continentele, din Statele Unite in Cor ...

„Cochilii”, o nouă premieră la Teatrul Național
25/11/2020 16:48

Teatrul National Iasi propune publicului o nouă premieră in cadrul proiectului Lecturi³. Este vorba despre „Cochilii” de Radu Popescu, in regia lui Ionut Cornilă. Spectacolul-lectură va f ...

Artiștii cer ajutoare de stat. Printre semnatarii solicitării sunt Loredana Groza, Andra, Holograf, Cargo
24/11/2020 09:00

Într-o scrisoare deschisă adresată premierului, vicepremierului şi ministrului Culturii, 95 de artişti, intre care Cristi Minculescu, Direcţia 5, Horia Brenciu, Cargo, Holograf, Loredana, Andra, soli ...

Teatrul Național Iași, 180 de ani de la înființare
23/11/2020 14:31

Acum 180 de ani, la Iasi, lua fiintă primul Teatru National si prima institutie de spectacole de stat din spatiul romanesc, sub directoratul lui Costache Negruzzi, Vasile Alecsandri si Mihail Kogălniceanu. ...

La mulți ani, maestre Emil Coșeru!
23/11/2020 11:07

Astăzi, la Teatrul National Iasi este sărbătoare. Maestru Emil Coseru implineste 73 de ani. Emil Coseru este un actor roman si conferentiar universitar doctor in cadrul Universitătii de Arte „George ...

Festivalul Național de teatru se va desfășura online
22/11/2020 09:02

Festivalul Naţional de Teatru incepe astăzi şi se va desfăşura pană pe 29 noiembrie, in format multimedia - online, tv, radio. Potrivit UNITER, motto-ul ediţiei este "FNT 30/ FNT Altfel". Dire ...

Scriitorul scoțian Douglas Stuart a câștigat Booker Prize 2020. Care este valoarea premiului și ce carte i l-a adus
20/11/2020 09:30

Scriitorul scoţian Douglas Stuart a fost recompensat cu prestigioasa distincţie literară Booker Prize 2020 pentru romanul ''Shuggie Bain'', potrivit anunţului preşedintei juriului, Margaret Busby. Anuntul ...

Ministrul Culturii - „Rămas-bun, Draga Olteanu Matei
18/11/2020 14:47

Pentru contributia adusă teatrului si cinematografiei romanesti, Draga Olteanu Matei a primit numeroase premii, titluri si diplome. În 2002, i-a fost acordată distincţia Ordinul Naţional „Steaua ...

Vladimir Găitan a murit. Ce a prezis marele actor
11/11/2020 07:40

Actorul Vladimir Găitan s-a stins din viată marti seară, la varsta de 73 de ani, in urma unui cancer limfatic. Înainte de aparitia Covid-19, Vladimir Găitan a emotionat o sală intreagă cu un discurs ...


Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei