La asfintit. Povestiri – fantezie, teroare, mister si cosmaruri marca Stephen King

default

Dimensiune font:

| 31-10-2012 16:48
La asfintit de Stephen King

La asfintit de Stephen King

Unul din primele detalii interesante legate de aceasta antologie, care mi-au influentat decizia de achizitionare, a fost motivatia autorului in momentul alcatuirii ei. Ideea a incoltit in mintea lui Stephen King dupa ce renumitul autor de scrieri horror a fost invitat sa coordoneze editia din 2007 a The Best American Short Stories. De altfel, cartea ii este dedicata editorului principal al seriei mentionate, si anume Heidi Pitlor.

In acelasi timp, scurta prezentare de pe coperta cartii reprezinta un imbold serios pentru iubitorii genului horror si literaturii fantastice, cititori dornici sa redescopere maiestria autorului si in proza scurta. Lectura de fata poate reprezenta o relativa dovada a standardului inalt impus de ‘rege’, prin talentul narativ si arta literara evidente chiar si in cazul povestirilor mai putin reusite ale lui S.K. Referitor la povestirile prezente in antologie, majoritatea din ele au fost publicate anterior in diverse reviste si publicatii periodice, fiind aparute, cu 1-2 exceptii, destul de recent, de-a lungul a catorva ani, inaintea aparitiei volumului ‘La asfintit’. Povestirea care apare in premiera, cu ocazia volumului mentionat, se numeste N., si ea reprezinta, in mod sigur, una din piesele de rezistenta ale antologiei.

Pe parcursul lecturii, vom intalni povesti pline de orori, enigme, tensiune si suspans, elemente caracteristice thrillerelor scrise de Stephen King. Astfel, printre personajele schitate in stilul caracteristic, autorul ne prezinta: fantomele unor calatori dintr-un tren deraiat; nebuni si suferinzi de afectiuni variate, precum tulburarea obsesiv-compulsiva ori obezitatea; supravietuitori ai atentatului de la World Trade Center; animale cu aspect si activitati infioratoare; oameni (aparent) simpli, care au cosmaruri stranii, premonitii ori probleme de cuplu; zeitati sau entitati cu puteri inefabile, de multe ori malefice, si altele care pot fi descoperite odata cu lecturarea textelor.

Printre povestirile care mi-au lasat o impresie buna si foarte buna se numara Willa, Fata de turta dulce, Bicicleta stationara, N. si Pisica diabolica, iar printre cele aflate la polul opus, in opinia mea, sunt povesti ca Visul lui Harvey, Lucrurile ramase in urma lor, Mut sau Ayana.

Willa este o povestire despre un grup de personaje diverse si oarecum stranii, al caror mister ni se dezvaluie treptat. Are destule elemente fantastice incat sa fie incadrata la scrierile horror si mistery, observandu-se unele trasaturi ale operelor literare gotice, cu fantome si paduri bantuite. Esentiale in poveste sunt personajele Willa si David, iar alte personaje, cu relativa insemnatate, sunt sotii Palmer, Henry Lander, doamna Rhinehart ori Dudley.

Fata de turta dulce reprezinta o povestire cu accentuate tuse horror, care spune povestea unei pasionate de jogging, Emily. Aceasta intampina dificultati in relatia cu sotul ei, Henry, care nu e incantat de hobby-ul capatat de sotie in urma pierderii dureroase a unui copil. Emily decide sa se mute, probabil temporar, in casa tatalui ei de pe coasta Floridei, in Vermillion Key. Astfel, ea continua sa alerge din ce in ce mai mult, cu fiecare zi petrecuta in preajma plajei intinse. Insa povestirea capata un ritm accelerat si o tensiune sporita, odata cu intalnirea dintre Emily si Jim Pickering, un nebun odios si criminal sadic. Auspiciile sub care cei doi se vor cunoaste, unele deloc placute pentru Em, vor confirma istorisirile enigmatice ale lui Deke Hollis, cel care manevra podul basculant dintre Vermillion si continent. Treptat vom afla de ce batranul Deke il caracteriza pe Jim Pickering drept ‘nu-i un om prea placut’.

Povestirea aminteste partial de romane ca Misery sau Povestea lui Lisey

In povestirea Bicicleta stationara ni se descrie o lume imaginara, elaborata de fantasmele complexe ale unui realizator de afise publicitare din New York, acesta avand si inclinatii de pictor. Inchipuirile si fanteziile lui Richard Sifkitz, artist liber-profesionist, sunt declansate dupa inceperea unor exercitii fizice care folosesc o bicicleta eliptica. Cauza care l-a determinat pe Sifkitz sa ia decizia respectiva este legata de problemele sale de greutate si colesterol, descoperite dupa consultarea doctorului Brady. Treptat, personajul principal foloseste metafora doctorului ca tema pentru tabloul care infatiseaza niste muncitori ocupati cu desfundarea canalelor de pe marginea unui drum. Eroul isi inchipuie ca merge pe un traseu real, cu o cursiera Raleigh, insa drumul pictat de el il conduce intr-o lume fantastica si infricosatoare.

Urmatoarea povestire fascinanta, in opinia mea, este N., cea publicata in premiera, odata cu volumul La asfintit. Despre aceasta Stephen Kingspune ca” A fost puternic influentata de Marele zeu Pan al lui Arthur Machen “. In poveste este descrisa alunecarea inexorabila a pacientului N. catre zona intunecata si terifianta a unei lumi paralele. Pacientul respectiv incearca o redresare a starii generale, dar mai ales a sanatatii sale mintale, prin consultarea unui psihiatru, si anume John Bonsaint. In spatele tulburarii obsesiv-compulsive specifice pacientului, doctorul va descoperi motive profunde si complexe de ingrijorare, deoarece lumea intunecata si oribila intrevazuta de N. pare a fi tot mai veridica. Monstrii sau teroarea din lumea cealalta ar putea sa-i hipnotizeze si acapareze pe Sheila (sora lui Johnny) si pe Charlie Keen, prietenul din copilarie al doctorului. Totusi, pentru detalii amanuntite, deznodamant si alte interpretari, nu trebuie sa fie ratata lectura de fata. Oricare din iubitorii horror-ului cu accente gotice, asemanatoare scrierilor unui Poe sau H. P. Lovecraft, mai ales, vor fi incantati. Lovecraft pare sa-l fi influentat pe King, in alegerea numelui zeitatii de dincolo, Cthun, care aduce aminte de mitul lui Cthulhu, prezent in anumite scrieri lovecraftiene. Iata o parte relevanta din citatul de la inceputul cartii, din Marele zeu Pan, de Arthur Machen, scriere importanta pentru King si povestirea de fata : “Imi imaginez ce ai vazut. Da, e cat se poate de oribil; dar, la urma urmei, e o poveste veche, un vechi mister…[...] Insa tu si cu mine, in orice caz, am cunoscut ceva din teroarea ce poate salaslui in locul secret al vietii, facandu-si simtita prezenta sub pielea noastra; acel lucru amorf ce isi ia o forma.[...]”

Pisica diabolica este o alta povestire reusita a volumului, in care un batran, Drogan, angajeaza un ucigas platit, pe nume Halston, pentru o misiune mai putin obisnuita. Tinta acestei misiuni, o pisica jumatate alba si jumatate neagra, se dovedeste una mai greu de rapus decat s-ar fi asteptat oricine. Cititorul afla pe parcursul povestii detalii referitoare la motivatia batranului, caruia i-au murit trei prieteni din cauze necunoscute sau in imprejurari stranii, el simtind si o amenintare la adresa vietii sale. Pe langa asta ni se prezinta sumar si afacerea patronata de Drogan, aceea de experiente si teste medicale pe animale, cu scopul producerii unor medicamente sau produse farmaceutice superioare ca eficienta altora, de la companiile rivale. Deznodamantul imprevizibil al povestirii si tempo-ul tot mai accelerat al desfasurarii actiunii vor capta, in mod cert, pe toti amatorii unor scrieri fantastice si horror, cu mult suspans si enigme inexplicabile pentru universul cotidian. Este prezenta si o anumita tusa literara specifica povestirilor gotice si suprarealiste. Ar putea exista si o sugestie pentru lumea de dincolo, una a magiei negre si a puterilor virtual nelimitate, idee simbolizata si in alte povestiri, de exemplu in povestirea N.

Cu toate ca celelalte povestiri nu m-au impresionat atat de mult precum cele prezentate, pot spune ca faptul respectiv este o chestiune de gusturi, si astfel textele respective ar reusi sa captiveze pe anumiti cititori.

Concluzionand, in antologia La asfintit, sunt combinate elemente diferite, cum ar fi: teroarea si groaza cu sentimente pozitive, mai umane; iluzia, fantezia cu realul; suferinta cu fericirea si extazul. Desi e posibil ca nu toate povestirile sa intre in top 10 al prozei scurte elaborate de prodigiosul autor american, cateva dintre ele merita intreaga atentie a pasionatului operelor din categoria literara a fictiunii horror. In unele cazuri, se observa ca Stephen King este mai degraba un obisnuit al scrierilor lungi, si nu al textelor scurte.  Dar S.K. este pana la urma ‘regele’, nu-i asa, iar lucrul acesta se va evidentia si in antologia La asfintit, plina de povestiri marcante si memorabile !?!

 Sursa: http://www.cartidecitit.ro/

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<<Click pe locatie pentru detalii>>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

00:22

CTP IASI- Totul pentru sanatatea ta!

„EuroBusiness LRJ” S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei ”FANYON”S.R.L., conform Hotărârii nr. 120/02.04.2018, pronunțată în dosarul nr. 2172/113/2017, de către Tribunalul Brăila, organizează în zilele de 20.08.2020, 10.09.2020, 24.09.2020, 08.10.2020, 22.10.2020, respectiv 05.11.2020, ora 14:00, la sediul ales al lichidatorului judiciar din Bucuresti, Bd. Magheru, nr. 31, et. 1, cam. 25, Sector, licitații în vederea valorificarii următoarelor bunuri imobil și mobile, proprietatea debitoarei: BUN IMOBIL, PREȚ DE PORNIRE LA LICITAȚIE (EUR, fără TVA). Proprietate imobiliară, teren, căsuțe de vacanță și anexe, situată în Sat Dragosloveni, Com. Soveja, Jud. Vrancea, înscrisă în CF nr. 50048 a Com. Soveja, compusă din: Teren intravilan în suprafață de 2.438,00 mp, amplasat în Sat Dragosloveni, Com. Soveja, Jud.Vrancea, CF nr. 50048 a Com. Soveja, nr. cad.50048, Construcția C1-magazie, nr. cad.50048-C1Sc=67,00 mp, Construcția C2-anexă, nr. cad.50048-C2, Sc=170,00 mp, Construcția C3-magazie, nr. cad50048-C3, Sc=12,00 mp, Construcția C4-grup sanitar, nr. cad.50048-C4, Sc=17,00 mp, Construcția C5-bucatarie, nr. cad.50048-C5, Sc=24,00 mp, Construcția C6-umbrar lemn, nr. cad.50048-C6, Sc=9,00 mp, Construcția C7-umbrar lemn, nr. cad.50048-C7, Sc=9,00 mp, Construcția C8-casă de vacanță, nr. cad.50048-C8, Sc=15,00 mp, Construcția C9-casă de vacanță, nr. cad.50048-C9, Sc=14,00 mp, Construcția C10-club, nr. cad.50048-C10, Sc=64,00 mp, Construcția C11-casă de vacanță, nr. cad.50048-C11, Sc=15,00 mp, Construcția C12-casă de vacanță, nr. cad.50048-C13, Sc=15,00 mp, Construcția C13-casă de vacanță, nr. cad.50048-C13, Sc=65,00 mp, Construcția C14-casă de vacanță, nr. cad.50048-C14, Sc=15,00 mp, Construcția C15-casă de vacanță, nr. cad.50048-C15, Sc=15,00 mp, Construcția C16-casă de vacanță, nr. cad.50048-C16, Sc=65,00 mp, Construcția C17-casă de vacanță, nr. cad.50048-C17, Sc=15,00 mp, Construcția C18-casă de vacanță, nr. cad.50048-C18, Sc=15,00 mp, Construcția C19-casă de vacanță, nr. cad.50048-C19, Sc=65,00 mp, Construcția C20-casă de vacanță, nr. cad.50048-C20, Sc=28,00 mp, Construcția C21-magazie, nr. cad.50048-C21, Sc=145,00 mp, Construcția C22-casă de vacanță, nr. cad.50048-C22, Sc=51,00 mp, Construcția C23-casă de vacanță, nr. cad.50048-C23, Sc=35,00 mp și Construcția C24 - wc, nr. cad.50048-C24, Sc=17,00 mp. 65.110,50 BUNURI MOBILE PREȚ DE PORNIRE LA LICITAȚIE (EUR, fără TVA) CARUCIOR + CUVA 7,27, MASINA GLAZURAT CIOCOLATA 3.236,26, Masina cernut faina 46,49, CARUCIOARE CU NIVELE pt cuptor 211,55, CUPTOR POLINI MOD.80100 211,55, CUPTOR POLINI MOD.8080190 211,55, CUPTOR ROTATIV ROTO 6080SR.200SC 2.531,01, CUPTOR WERNER REA 1280, 211,55, CUPTOR WERNER REA 1280, 211,55, MASINA ROTATIVA ROTOFORM, 4.489,66, Moara ptr. Preg. Probelor, 767,59, Balanta analitica, 412,62, Echip. Ptr. Determ. Aciditatii, 570,56, Etuva, 215,59, Balanta tehnica 176,30, Sist. Automat ptr. Determ. Azot 2.761,19, Sist. Autom. Ptr. Determ. Gras 2.563,97, Distilator apa 550,82, Aparat perf. Pt.Deter. Cant. De z 1.605,07, Incinta termostatare probe 471,85, Sistem aut. Amb. Prod. Gr.IP600 21.265,94, Aparat de realiz. Mixuri pt. Ret 3.026,27, Malaxor spiral cuva rabatabil 4.821,88, Linie pentru obtinere covrigi 57.418,17, Camera racire semifabricat 3.446,86, Cuptor rotativ, 7.048,60 Cuptor rotativ 7.048,60, Cuptor rotativ 7.048,60, Cuptoar rotativ 7.048,60, Cuptor rotativ 7.048,60, Cuptor rotativ 7.048,60, Cuptor rotativ 7.048,60, Masina de glazurat si uscat turta dulce 8.830,77, DEDURIZATOR FD-25, 418,00, LINIE PENTRU OBTINEREA CROCHETE 105.250,22, LINIE PENTRU OBTINERE COVRIGI 74.381,28, MALAXOR 7.023,99, Oala fierbere 233,69, DULAP FRIGORIFIC 381,22, AGENT FRIGORIFIC 77,01, ECHIPAMENT MIXER PLANETAR 8.207,35, MASINA PADO PT FURSEC SI TURTA 12.311,02, Masina taiat foi nap -Doina 263,51, Masina taiat nuga 441,19, Cuptor rotativ 2.078,25, CUPTOR FOI 12.232,98. Toate condiţiile de participare la licitaţie şi condiţiile de adjudecare se regăsesc în caietele de sarcini care pot fi procurate on-line de la lichidatorul judiciar, contravaloarea acestora fiind de 2.380,00 RON, TVA inclus, pentru bunuri mobile și 2.380,00 RON, TVA pentru bunul imobil/caiet de vanzare, dovada achiziţiei acestora fiind obligatorie pentru participarea la licitaţie, plata acestora efectuându-se în contul lichidatorului judiciar, nr.:RO93BUCU1031215949892 RON, deschis la Alpha Bank Iaşi. Persoanele care doresc să se înscrie la licitaţie au obligaţia de a depune garanţia de participare la licitaţie de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, plata acesteia efectuându-se în lei, la cursul BNR din data plății în contul de lichidare al ”FANYON”S.R.L., nr.: RO76BUCU1032235342465 RON, deschis în lei la Alpha Bank S.A. Înscrierile la licitație se pot face până în preziua licitaţiei (zilele de miercuri), ora 14:00, scrisoarea de participare la licitaţie, împreună cu toate documentele menţionate în caietele de sarcini, urmând a fi trimise on-line pe adresele de e-mail : vanzari@lrj.ro și stefania.nitu@insolvency.ro. Vizitarea şi prezentarea activelor se poate face doar în conformitate cu prevederile legale în vigoare, în fiecare zi de luni până vineri, cu acceptul lichidatorului judiciar, la locul în care acestea se află. Lichidatorul judiciar va permite accesul ofertanţilor care vor achiziţiona caietul de sarcini, doar în prezenţa unui reprezentant al acestuia şi la solicitarea scrisă prealabilă însoţită de o programare în acest sens. Reprezentanţii lichidatorului judiciar vor furniza toate informaţiile suplimentare disponibile către cei care au achiziţionat caietul de sarcini. Vizualizarea activului imobil, respectiv a bunurilor mobile, este o condiție obligatorie pentru participarea la licitații. Informaţii suplimentare se pot obţine de pe site-ul lichidatorului judiciar.: www.lrj.ro, telefon: 0733.683.702, e-mail: vanzari@lrj.ro, telefon: 0737.242.544, e-mail: stefania.nitu@insolvency.ro, telefon: 0747.012.820, e-mail: paula.stoian@fanyon.ro.
„EuroBusiness LRJ ”S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei ”FANYON”S.R.L., conform Hotărârii nr. 120/02.04.2018, pronunțată în dosarul nr. 2172/113/2017, de către Tribunalul Brăila, organizează în zilele de 20.08.2020 și 10.09.2020, ora 14:00, la sediul ales al lichidatorului judiciar din Bucuresti, Bd. Magheru, nr. 31 ,et. 1, cam. 25, Sector 1, licitații în vederea valorificarii următorului bun imobil, proprietatea debitoarei: BUN IMOBIL, PREȚ DE PORNIRE LA LICITAȚIE (EUR, fără TVA) ,,Fabrica de dulciuri FATA MOȘULUI”, proprietate compusă din teren și construcții cu destinație nerezidențială, împreună cu bunurile mobile integrate, mijloacele fixe, obiectele de inventar și activele necorporale, situată în Sat Baldovinești, Com. Vădeni, Jud. Brăila, CF nr. 70378 a Com. Vădeni, astfel: 962.727,20. 1. Teren și construcții cu destinație nerezidențială 727.711,20. a. Teren intravilan, în suprafață de 4.507,00 mp, amplasat în Sat Baldovinești, Com.Vădeni, Jud. Brăila, nr. cad.70378, CF nr. 70378 a Com. Vădeni 30.720,00. b. Construcția C1, cu destinație secție producție, nr. cad.70378-C1, CF nr. 70378, a Com. Vădeni, cu Sc la sol=278,30 mp, cu regim de înălțime P+1E 42.613,60. c. Construcția C2, cu destinație secție producție, nr. cad.70378-C2, CF nr. 70378, a Com. Vădeni, cu Sc la sol=278,45 mp, cu regim de înălțime P+1E 42.644,00. d. Construcția C3, cu destinație depozit ambalaje, nr. cad.70378-C3, CF nr. 70378, a Com. Vădeni, cu Sc la sol=501,10 mp, cu regim de înălțime P 17.497,60. e. Construcția C4, cu destinație pavilion administrativ, nr. cad.70378-C4, CF nr. 70378, a Com. Vădeni, cu Sc la sol=149,75 mp, cu regim de înălțime P+1E 39.305,60. f. Construcția C5, cu destinație depozit produse finite, cu nr. cad.70378-C5, CF nr. 70378, a Com. Vădeni, cu Sc la sol=130,75 mp, cu regim de înălțime P 5.312,80. g. Construcția C6, cu destinație anexă depozitare, nr. cad.70378-C6, CF nr. 70378, a Com. Vădeni, cu Sc la sol=294,00 mp, cu regim de înălțime P 5.279,20. h. Construcția C7, cu destinație de spații de producție și depozitare, nr. cad.70378-C7, CF nr. 70378, a Com. Vădeni, cu Sc la sol=449,00 mp, cu regim de înălțime P+1E 74.085,60. i. Construcția C11, cu destinație hală producție, nr. cad.70378-C11, CF nr. 70378, a Com. Vădeni, cu Sc la sol=530,00 mp și Sc desfășurată=2.120,00 mp, cu regim de înălțime D+P+1E+M 359.211,20. j.Construcția C12, cu destinație anexă tehnologică, nr. cad.70378-C12, CF nr. 70378, Com. Vădeni, cu Sc la sol=155,00 mp și Sc desfășurată=620,00 mp, cu regim de înălțime D+P+1E+M 111.041,60 2. Bunuri mobile integrate (lista completă poate fi vizualizată pe site-ul lichidatorului judiciar www.lrj.ro) 102.312,00. 3. Bunuri mobile constând în mijloace fixe și obiecte de inventar (lista completă poate fi vizualizată pe site-ul lichidatorului judiciar www.lrj.ro) 98.304,00. 4.Active necorporale: mărci, desene și modele 34.400,00. Activul imobil, ”Fabrica de dulciuri FATA MOȘULUI” se vinde doar în bloc, ca activ funcțional. Prețurile nu includ TVA. Urmează a fi făcută aplicabilitatea dispozițiilor art. 292, (alin.2), lit. F, din Codul Fiscal, în măsura aplicabilității. Toate condiţiile de participare la licitaţie şi condiţiile de adjudecare se regăsesc în caietul de sarcini care poate fi procurat on-line de la lichidatorul judiciar, contravaloarea acestuia fiind de 2.380,00 RON, TVA inclus, dovada achiziţiei acestuia fiind obligatorie pentru participarea la licitaţie, plata acestuia efectuându-se în contul lichidatorului judiciar, nr.:RO93BUCU1031215949892RON, deschis la Alpha Bank Iaşi. Persoanele care doresc să se înscrie la licitaţie au obligaţia de a depune garanţia de participare la licitaţie de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, plata acesteia efectuându-se în lei, la cursul BNR din data plății în contul de lichidare al ”FANYON”S.R.L., nr.:RO76BUCU1032235342465RON, deschis în lei la Alpha Bank S.A. Înscrierile la licitație se pot face până în preziua licitaţiei, ora 14:00, scrisoarea de participare la licitaţie, împreună cu toate documentele menţionate în caietul de sarcini, urmând a fi trimise on-line pe adresele de e-mail: vanzari@lrj.ro și stefania.nitu@insolvency.ro.Vizitarea şi prezentarea activului se poate face doar în conformitate cu prevederile legale în vigoare, în fiecare zi de luni până vineri, cu acceptul lichidatorului judiciar, la locul în care acestea se află. Lichidatorul judiciar va permite accesul ofertanţilor care vor achiziţiona caietul de sarcini, doar în prezenţa unui reprezentant al acestuia şi la solicitarea scrisă prealabilă însoţită de o programare în acest sens. Reprezentanţii lichidatorului judiciar vor furniza toate informaţiile suplimentare disponibile către cei care au achiziţionat caietul de sarcini.Vizualizarea activului imobil este o condiție obligatorie pentru participarea la licitații. Informaţii suplimentare se pot obţine de pe site-ul lichidatorului judiciar: www.lrj.ro, telefon: 0733.683.702,e mail: vanzari@lrj.ro, telefon: 0737.242.544, mail: stefania.nitu@insolvency.ro, telefon: 0747.012.820, mail: paula.stoian@fanyon.ro.
 Două filme în premieră, pe terasa acoperiș a Ateneului Național din Iași
16/09/2020 19:27

  Filmele in aer liber pot fi văzute si săptămana aceasta in cele trei spatii de proiectie: terasa acoperis a Ateneului National din Iasi, Casa Ghica-Callimachi si Centrul de evenimente Agora. Cinefili ...

 Doliu în lumea artistică - a murit cel mai vârstnic actor al teatrului din Constanța
16/09/2020 14:42

  Alexandru Mereuţă, cel mai in varstă actor al Teatrului de Stat din Constanţa, a murit.Cunoscut ca Nea Alecu, actorul care ajunsese la 93 de ani, a realizat o impresionantă galerie de personaje pli ...

 S-au pus în vânzare primele bilete pentru Festivalul de Teatru pentru Tineri
16/09/2020 13:16

  Primul set de bilete pentru cateva din spectacolele editiei cu numărul XIII a Festivalului International de Teatru Pentru Publicul Tanăr (FITPT) tocmai s-au pus in vanzare. Genericul FITPTI 2020 est ...

 Instalație multimedia dedicată lui Rembrandt, expusă la Muzeul Ermitaj
16/09/2020 12:59

  Regizorul rus Aleksandr Sokurov, laureat cu Leul de Aur la Festivalul de Film de la Veneţia in 2011, a prezentat la celebrul Muzeu Ermitaj din Sankt Petersburg o instalaţie multimedia consacrată tabl ...

Horațiu Mălăele va fi omagiat la Iași, la Serile Filmului Românesc
15/09/2020 20:35

 În perioada 30 septembrie - 4 octombrie, la Iasi va avea loc cea de-a XI-a editie a Festivalului Serile Filmului Romanesc (SFR) si va fi dedicată actorului si regizorului Horatiu Mălăele. Gala d ...

Atelier de lectură pentru copii, la Palatul Culturii
15/09/2020 20:34

 Complexul Muzeal National „Moldova” Iasi - Sectia Relatii Publice, Marketing, Logistică, Proiecte, Programe, in parteneriat cu Primăria Municipiului Iasi, Universitatea Natională de Arte &b ...

Cât de importante sunt poveștile pentru copii
14/09/2020 20:30

 Copiii adoră timpul in care părintii, bunica sau bunicul le citesc ceva dintr-o carte. Lectura creează fantezii, are un efect calmant si promovează cunoasterea generală si vocabularul. Timp ...

Românii, codași și la consumul de cafea
14/09/2020 20:27

Desi consumul de cafea este in Romania printre cele mai slabe din Uniunea Europeană, se poate observa o dinamică pozitivă in ultimii ani pe piată, mai ales in ceea ce priveste preferinta pentru calitate mai ...

Ateneul Naţional din Iaşi, instituţie culturală de importanţă naţională
08/09/2020 21:13

 La conferinţa de presă desfăşurată sambătă, 5 septembrie 2020, la Palatul Culturii, Ministrul Culturii, domnul Bogdan Gheorghiu a declarat că, in urma multiplelor discuţii avute de domnia sa cu M ...

„Pe urmele lui Ludwig Dombrowsky”,  Atelierele creative „Vovo” la Palatul Culturii
07/09/2020 21:30

 Complexul Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi anunţă organizarea, in parteneriat cu Asociaţia Culturală AltIaşi, a unei serii de ateliere creative, derulate in cadrul proiectului „Pe u ...

CTP IASI- Totul pentru sanatatea ta!

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei