Misterele marelui Brâncuși. Legende demontate de cel mai mare „brâncușolog" din lume

16_11zon

Dimensiune font:

| 03-10-2023 00:20

Doina Lemny, doctor în istoria artei, muzeografă și cercetătoare la Centrul Pompidou Paris, cel mai mare „brâncușolog" din lume, a vorbit pentru Adevărul despre toate legendele și fake newsurile legate de Constantin Brâncuși.

La Timișoara s-a deschis cea mai mare expoziție Brâncuși din ultimii 50 de ani în România. E o veritabilă nebunie, bilete epuizate în primele două zile, în jur de 10.000 de rezervări s-au făcut deja online.

Se perindă la exponate oameni simpli, iubitori de artă, persoane publice, politicieni, care mai apoi invadează Facebook cu poze. Rămân însă multe întrebări și legende legate de Brâncuși. Un artist recunoscut de Franța ca unul de-al lor, dar pe care-l iubim și noi la fel de mult.

Una din legende spune că Brâncuși a vrut să-și doneze întreaga opera Statului Român și Academia Română s-a întrunit într-o ședința în 7 Martie 1951 ca să-i analizeze oferta. Ședința a fost condusă de Mihail Sadoveanu care împreună cu George Călinescu, Camil Petrescu, Geo Bogza, Victor Eftimiu și alți mari intelectualii români l-au dat afară pe pe Brâncuși, refuzându-i oferta.

Este de fapt o minciună rostogolită la nesfârșit în mediul online. În realitate, Brâncuși nu a intenționat niciodată să-și doneze atelierul României.

Doina Lemny, doctor în istoria artei, muzeografă și cercetătoare la Centrul Pompidou Paris, este cel mai mare „brâncușolog” din lume. Și-a dedicat 30 de ani pentru a-l studia pe Brâncuși, pentru a-i înțelege arta, al înțelege pe om, dar și pentru a împărtăși și altora din descoperirile ei. A scris mai multe volume despre viața și opera lui Brâncuși. Românca este acum curatorul expoziției Brâncuși, de la Muzeul de Artă din Timișoara.

„Sunt multe legende în jurul unei personalități precum Brâncuși. Cea legată de donația către Statul Român, e una periculoasă. Pentru că nu s-a înțeles bine ce s-a întâmplat în 1951-1952. A fost o propunere din partea Academiei, ca să fie primit Brâncuși în cadrul membrilor. Au fost trimiși niște emisari la Paris, să-l vadă pe Brâncuși. Au făcut un raport când s-au întors înapoi, către Academie, un raport pozitiv cum că Brâncuși este un artist foarte recunoscut în străinătate, dar care este foarte legat de România. Era într-o perioadă în care îmbătrânește cu adevărat. La ședința respectivă, care este evocată mereu, după prezentarea acestui raport foarte pozitiv, și-a dat părerea fiecare academician. Acum s-au despărțit Academia Artelor Plastice, Academiei Științei etc., dar atunci erau toți laolaltă. Era normal ca Sadoveanu, care era un pășunist, să nu înțeleagă o operă modernă. Ca și cum noi am fi în fața unei opere contemporane, care zicem că e o trăznaie. De câte ori se întâmplă?! Nici nu i-o iau în nume de rău lui Sadoveanu sau al lui George Călinescu, un mare istoric de artă, că nu l-au înțeles pe Brâncuși. Așa a fost să fie. S-au opus, au mai amânat și s-a terminat. Dar nu a fost niciodată problema unei donații. Brâncuși nu a făcut această ofertă. Nu există nicio urmă, nicio scrisoare. Brâncuși păstra toate însemnările. Eu m-am uitat la toate bilețelele, nu există niciun bilețel”, a explicat Doina Lemny, pentru Adevărul.

„Se preia automat un fake news și se rostogolește și nimeni nu mai corectează. Academia Română, pe vremea lui Răzvan Teodorescu, acum doi ani, dat un comunicat, dar nu l-a luat nimeni în seamă”, a adăugat Lemny.

A primit cetățenia franceză cu trei ani înainte de moarte

Dimpotrivă, Brâncuși a plănuit din timp să-și doneze operele Statului Francez, țară în care a locuit ultimii 50 de ani din viață.

„El a lucrat 50 de ani la Paris, în atelierul parizian. În România nu a avut niciodată un atelier, pentru că el a plecat de tânăr, după ce și-a terminat studiile. Admițând prin absurd că ar fi avut această intenție, dar nu a avut-o, unde s-ar fi dus aceste opere? În ce oraș? În București nu a avut atelier. În Craiova, nici atât. Acolo a lucrat în birturi. La Târgu Jiu era conștient că a lăsat sinteza operei lui din Paris. Deci, nu a existat această tendință niciodată. Muzeului Național de Artă din Paris a urgentat obținerea cetățeniei franceze pentru Brâncuși. Nu pentru că Brâncuși voia să nu mai fie român. Dar ca statul francez să poată primi donația, trebuie să fie francez. El a primit cetățenia franceză foarte târziu. Pentru că el nu avea nevoie să fie francez. El se prezenta la toate expozițiile artist român trăitor la Paris. Dar nu interesa pe nimeni că e român, că e englez... a primit cetățenia franceză cu trei ani înainte de moarte, pentru că era nevoie pentru donație”, a adăugat Doina Lemny.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:06

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Bărbatul fatal, seducătorul prin excelență.
26/04/2024 09:25

Atat de sigur pe platoul de filmare, in aceeasi măsură devotat femeilor care au stiut să arate că sunt femei in toată puterea cuvantului. Senzualitate, pasiune, arta de a cuceri prin naturalete si sincerit ...

Tablou semnat de celebrul pictor Gustav Klimt, vândut cu 30 de milioane de euro
25/04/2024 13:39

Un tablou considerat pierdut, semnat de celebrul pictor Gustav Klimt, a fost vandut cu 30 de milioane de euro la o licitatie la Viena, capitala Austriei. Lucrarea neterminată, „Portretul Domnisoarei Lie ...

Un pocal al Breslei minerilor, vechi din anul 1567, a ajuns la Muzeul Național de Istorie a României
24/04/2024 17:12

Muzeul Naţional de Istorie a Romaniei a achiziţionat un pocal de argint aurit aparţinand breslei minerilor din Transilvania şi Ţara Barsei, datat in 1567, a anunţat ministrul Culturii, Raluca Turcan. &bd ...

Două filme româneşti au ajuns în selecţia oficială a Festivalului de Film de la Cannes
23/04/2024 11:21

Două filme romaneşti sunt in selecţia oficială a Festivalului de Film de la Cannes, finalizată astăzi, anume lungmetrajul „Trei kilometri pană la capătul lumii”, regizat de Emanuel Parvu, ş ...

Comic Con România, un regal al benzilor desenate
21/04/2024 08:38

Comic Con Romania, eveniment dedicat pasionaţilor de filme, seriale, benzi desenate, jocuri video şi cosplay, are loc la Romexpo, de vineri pană duminică. Actori cunoscuţi de la Hollywood vor fi prezenţi ...

ICR a deschis o nouă galerie de artă la Veneția
19/04/2024 11:07

Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a participat la inaugurarea atelierului de mozaic din cadrul Noii Galerii a ICR Veneţia, proiect din cadrul celebrei Bienale din oraş, prilej cu care a remarcat că acest sp ...

De ce a dinamitat Armata Română cel mai frumos pod din ţară, construit de Anghel Saligny
17/04/2024 13:53

Construit de marele inginer Anghel Saligny, podul de la Cosmesti a fost o demonstratie de inginerie care a avut, insă, un destin dramatic. A fost la acea vreme considerat cel mai frumos pod din tară, iar mate ...

370 de ani de la moartea „celui mai mare ctitor de lăcașuri sfinte”. Nu este vorba despre Ștefan cel Mare
11/04/2024 08:57

La 9 aprilie 2024 s-au implinit 370 de ani de la moartea domnitorului căruia ii sunt atribuite cele mai multe ctitorii ale neamului romanesc. Voievodul a carmuit Tara Romanească, nu Moldova. Este vorba despr ...

Palatul Cantacuzino, competiţie de orgoliu cu Peleşul Regelui Carol I
10/04/2024 18:41

Gheorghe Grigore Cantacuzino, zis Nababul, a lăsat posteritătii cea mai frumoasă si durabilă operă a sa, Palatul Cantacuzino de la Busteni, terminat in 1911, o splendoare arhitecturală comparabilă cu Pel ...

A murit un mare prezentator TV din România. Drum lin, maestre! Avea peste 50 de ani de carieră în televiziune
10/04/2024 15:48

A murit un mare prezentator TV din Romania. Avea peste 50 de ani de carieră in televiziune. Generatii intregi l-au văzut pe micile ecrane. Dumnezeu să-l ierte! Doliu in TV! Florin Brătescu a murit Florin ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei