Numai patriotismul mai poate salva SUA de naționalism

12

Dimensiune font:

| 05-01-2024 11:55

Patriotism înseamnă să pui pe primul loc dragostea pentru propriul popor; naționalism înseamnă să pui pe primul loc ura față de alte popoare. Definiția îi aparține lui Charles de Gaulle, fost erou național și președinte al Franței. Merită s-o păstrăm în minte în acest an electoral în care intră SUA, unde aceste două forțe înșelător de similare dar complet opuse se vor ciocni, scrie editorialistul Andreas Kluth în The Korea Herald, conform Rador Radio România.

De Gaulle a observat un lucru subtil, dar foarte important. Patriotismul, sentimentul acela cald care îți umflă uneori pieptul, e în mod fundamental pozitiv. Din contră, naționalismul, acea emoție pe care o poți percepe în interiorul tău, e negativ și potențial șovin.

Politologii califică această distincție ca fiind între patriotismul care „include” și naționalismul care „exclude”.

Naționalismul, spre deosebire de patriotism, necesită și un „celălalt” în calitate de țintă a sursei sale principale de energie, care nu este mândria, ci resentimentul. Acest Celălalt poate fi un străin sau un localnic. În trecut, ca și astăzi, acest rol le revine adesea unor inamici externi, dar le poate reveni și imigranților, evreilor sau adversarilor politici din țară. Așadar, nu vorbim de patriotism, ci de naționalism, atunci când e ridicată în slăvi „America autentică”, întrucât se presupune implicit că există și o alternativă inautentică, nedemnă. Astfel că este josnic să susții - cum a făcut-o recent auto-proclamatul naționalist Donald Trump - că imigranții ilegali „ne otrăvesc sângele țării”.

George Orwell a conchis că naționalismul e „inseparabil de setea de putere”, chiar și cu costul obsesiei și al autoamăgirii. Patriotismul, din contră, are șanse egale de a fi cooperativ ori combativ. În definitiv, patrioții își doresc ca țara lor să prospere, lucru care se realizează cel mai ușor prin relații armonioase cu alte popoare, care pot trăi chiar în țara ta sau în alte state (comerțul și investițiile provenite de la ele îți pot îmbogăți țara, de exemplu). De aceea se intitulează cel mai important forum multilateral al planetei Națiunile Unite - iar nu, de exemplu, Uniunea Mondială -, o nuanță care le scapă naționaliștilor, care disprețuiesc ONU, considerându-l locul în care „globaliștii” pălăvrăgesc de pomană.

Experiența germană

Totuși, oricât ar fi de diferite, patriotismul și naționalismul ajung deseori să fie contopite. M-am gândit mult la acest fenomen, întrucât având dublă cetățenie, americană și germană, am observat modul diferit în care cele două țări ale mele confundă aceste concepte.

Germania de Vest postbelică a acceptat faptul că hiper-naționalismul celui de Al Treilea Reich (acel „naz” din nazism) a fost malefic și nu a dus la nimic altceva în afară de suferință, genocid și distrugere. În consecință, țara renăscută aspira să devină una „post-națională”, căindu-se pentru trecutul ei și năzuind la o identitate mai elevată: supra-națională și, prin urmare, europeană.

Undeva pe parcursul drumului însă, vest-germanii au ajuns să-și confunde noul post-naționalism cu anti-patriotismul. A flutura, ba chiar și a expune numai, drapelul național era un gest rar și desconsiderat de public, la fel cum era și cântatul imnului național pe stadioane la evenimente sportive. Soldații din Bundeswehr erau scuipați pe stradă dacă ieșeau în oraș în uniformă. Un punct de cotitură a survenit abia în 2006, când Germania a găzduit competiția de fotbal Cupa Mondială. Germania a ieșit pe locul trei, însă a doborât recorduri psihologice prin manifestările de bucurie - și de o toleranță ferventă - față de reușitele echipei proprii și față de drapelul național, cot la cot cu oameni veniți din toată lumea.

Realitatea americană

Cealaltă țară a mea, SUA, se află fix în situația opusă. Aici steagurile flutură pretutindeni, pe case, pe mașini și pe haine; imnul național e difuzat aproape la orice meci la nivel de liceu, iar oamenii nu numai că se ridică în picioare când îl aud, ba încă își duc și mâna la inimă.

Anti-patriotismul post-naționalist al Germaniei de Vest nu era nici sănătos și nici sustenabil. Mult prea mulți germani nu erau capabili să adere pe termen lung la ritualurile rușinii naționale. Printr-un soi de ricoșeu psihologic, unii dintre ei au devenit vulnerabili la un nou naționalism, care se manifestă astăzi prin popularitatea-record a unui partid xenofob de extrema dreaptă numit Alternativă pentru Germania, cotat în sondaje cam cu 20%.

Din contră, patriotismul autentic din SUA ajunge mult prea ușor să fie contaminat de excepționalismul mesianic care-i tentează pe americani și-i determină să-și ignore ori să-și cosmetizeze capitolele întunecate ale istoriei. Chiar dacă ideea de libertate a fost mereu dominantă, adevărul mai include alături de ea și sclavia în masă, epurarea etnică a popoarelor indigene și episoade de „alterizare” [aici, transpunerea în politici publice a unor concepții xenofobe - n.trad.] precum Legea Excluderii Chinezilor adoptată la finalul secolului 19 sau internarea în lagăre de concentrare a cetățenilor americani de etnie japoneză în cursul celui de-al doilea război mondial - și, firește, rasismul cu care mulți americani de culoare se mai confruntă și astăzi în viața de zi cu zi. O cultură patriotică oarbă la realitate în mod selectiv și deliberat se poate preschimba în naționalism, cum sunt variantele naționalismului alb și naționalismului creștin, tot mai în vogă în prezent în rândurile dreptei americane.

Exemple europene

Această tensiune între patriotism și naționalism poate fi întâlnită în multe alte părți ale lumii. În Polonia un partid naționalist a ațâțat ani buni resentimentele contra UE, Germaniei, Rusiei și persoanelor LGBT, însă a fost înlocuit acum de un guvern patriotic care vrea să facă Polonia din nou tolerantă și deschisă către lume. În Ungaria vecină, premierul hiper-naționalist Viktor Orban îi demonizează pe Ceilalții interni în vreme ce provoacă statele din jur cu hărți ale „Ungariei Mari” care includ teritorii din Ucraina, România, Slovacia și Serbia. Naționalismul e de asemenea în ascensiune din Turcia și India până în China și nu numai.

Dat fiind statutul ei pe glob, America are totuși o probabilitate mai mare decât oricare altă țară de a deturna cursul istoriei. Iar aici alegătorii vor auzi în lunile următoare, mai întâi la alegerile primare, apoi la cele generale, ambele tipuri de pledoarie, cea naționalistă și cea patriotică.

Unii candidați vor exploata resentimentele alegătorilor. Alții vor invoca idealuri precum adevărul, buna cuviință și toleranța. Unii vor proclama declinul Americii și vor promite o reînnoită Măreție. Alții vor celebra măreția Americii așa cum se prezintă ea acum. Unii vor solicita loialitate față de ei înșiși și față de grupul lor. Alții vor cere loialitate față de republică și față de constituția ei. Cu toți își vor înfășura trupurile în drapelul roșu-alb-albastru. Însă unii vor fi naționaliști, alții patrioți. Iar în cele din urmă, în noiembrie, numai unul dintre ei va câștiga.

Un editorial de Ionel Dancu

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail primaria_valealupului@yahoo.com, organizează în data de 31.01.2025, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 26.770 mp, nr. cadastral 100107, CF nr. 100107, zona Dedeman 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail primaria_valealupului@yahoo.com 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 26.770 mp, situată în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 100107, CF nr. 100107, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: se obține gratuit, atât de la sediul autorității, cât și de pe site-ul autorității 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 23.01.2025, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 31.01.2025, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 31.01.2025, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro
ANUNȚ DE PARTICIPARE LA LICITAȚIE PUBLICĂ privind închirierea prin licitație publică a două spații ce aparțin domeniului public al Comunei Tămășeni, Jud. Neamt. 1.Informații generale privind autoritatea contractantă in special denumirea,codul de identificare fiscală, adresa,numărul de telefon,fax și/sau adresa de e-mail,persoană de contact:Comuna Tămășeni, strad Unirii, nr.157 județul Neamț, telefon: 0233749494, fax: 0233749333 e –mail: primariatamaseni@yahoo.com.Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică,in special descrierea bunurilor care urmează să fie concesionate:Spațiu în suprafață de 118,53 mp ce aparține domeniului public al Comunei Tămășeni, situat pe Str. Unirii, nr. 373, la etajul 1 al Dispensarului Uman din satul Adjudeni, com. Tămășeni, Jud. Neamț. Închirierea se va realiza conform HCL nr.66/16.12.2024 si OUG nr. 57/2019. Spațiu în suprafață de 117,45 mp ce aparține domeniului public al Comunei Tămășeni, situat pe Str. Unirii, nr. 373, la etajul 1 al Dispensarului Uman din satul Adjudeni, com. Tămășeni, Jud. Neamț.Închirierea se va realiza conform HCL nr.67/16.12.2024 si OUG nr. 57/2019. 2.Informații privind documentația de atribuire : se regăsesc in caietul de sarcini. 2.1.Modalitatea sau modalitațile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar din documentația de atribuire:la sediul Comunei Tămășeni sau în baza unei solicitari scrise sau in format electronic adresate către Primăria comunei Tămășeni.2.2.Denumirea si datele de contact ale compartimentului de la care se pot obține un exemplar din documentația de atribuire: Primăria comunei Tămășeni, Compartiment administrare domeniul public și privat, fond funciar, cadastru și resurse umane.2.3.Costul si condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor OUG nr.57/2019 privind Codul administrativ: 10,00 lei poate fi achitat in numerar la casieria unitații.2.4.Data–limită de pentru solicitarea clarificărilor 08.01.2025 ora 12:00.3.Informații privind ofertele:3.1.Data-limită de depunere a ofertelor : 15.01.2025 ora 10:00.3.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Primăria comunei Tămășeni, strada Unirii, nr.157, județul Neamț, la registratură.3.3.Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: 2 exemplare. 4.Data si locul la care se va desfașura sedința publică de deschidere a ofertelor: 16.01.2025 ora 10:00, Primăria comunei Tămășeni, strada Unirii, nr.157, județul Neamț.6.Denumirea, adresa, numărul de telefon și /sau adresa de e-mail ale instanței competente in soluționarea litigiilor apărute si termenele pentru sesizarea instanței : Judecătoria Roman, Piata Roman Voda nr. 1 cod postal 611022 telefon 0233 743858 fax 0233 742583 , e-mail : jud – roman@just.ro. 7.Data transmiterii anunțului de licitație către instituțiile abilitate in vederea publicării: 17.12.2024. Primar, Lucaci Stefan
Poezii de Mihai Eminescu. Cele mai frumoase opere ale poetului român
15/01/2025 13:41

 Pe 15 ianuarie, romanii sărbătoresc Ziua Culturii Nationale, reprezentand data la care il comemorăm pe Mihai Eminescu. Poetul roman s-a născut 16 ianuarie 1850, iar ziua care ii aminteste viata si car ...

Președintele Academiei le 'dă peste nas' celor care îl denigrează pe Mihai Eminescu: 'Este imposibil să se facă abstracţie de el'
14/01/2025 15:30

Cand se vorbeşte despre cultură la romani, este imposibil să se facă abstracţie de Eminescu, afirmă preşedintele Academiei Romane, Ioan-Aurel Pop, subliniind că numele de "cultură naţională" nu jigne ...

Andrei Caramitru face praf naționaliștii: Nivelul de imbecilitate a depășit orice nivel acceptabil
14/01/2025 12:50

Economistul Andrei Caramitru face praf curentul nationalist. Acesta spune că niciun ritual promovat de sustinătorii lui Călin Geogescu nu poate duce tara la o crestere economică, ba mai mult acuză că in R ...

Calendarul zilei 12 ianuarie: 147 de ani de la cucerirea Smârdanului de către Armata Română, în Războiul de Independență
12/01/2025 21:25

Lupta de la Smardan s-a desfăsurat in ziua de 12/24 ianuarie 1878 in satul Smardan, sangeacul Vidin, vilaietul Dunării, Imperiul Otoman, in contextul războiului de independentă (1877 – 1878). Satul apart ...

Ziua Culturii Naționale: 175 de Ani de la nașterea lui Mihai Eminescu, celebrată la MNLR Iași
11/01/2025 14:24

Ziua Culturii Nationale, marcată anual in Romania si in Republica Moldova pe 15 ianuarie, dată in care se implinesc 175 de ani de la nasterea poetului national Mihai Eminescu (15 ianuarie 1850 – 15 iuni ...

Mircea Dinescu se ia de CTP, după scandalul Popovici: Ca o știucă sărată!
08/01/2025 16:29

Scriitorul Mircea Dinescu intervine in scandalul mediatic creat după ce Cristian Tudor Popescu l-a criticat pe David Popovici pentru că a dezvăluit că a fost visul său să isi cumpere un Porsche Spyder. Di ...

Motivul pentru care Florin Piersic a ajuns la mănăstire. Marele actor a rămas consternat
05/01/2025 18:42

 Au circulat zvonuri că Florin Piersic s-ar fi retras intr-o mănăstire din Bucovina la sfarsitul anului trecut. Totusi, actorul a oferit mai multe detalii după ce Dan Negru l-a contactat.   &nbs ...

S-a retras Florin Piersic la mânăstire? Dan Negru a lămurit misterul
05/01/2025 10:05

După ce in spaţiul public au apărut mai multe informaţii conform cărora Florin Piersic s-ar fi retras la o manăstire, Dan Negru a lămurit misterul. "L-am sunat pe Florin Piersic in dimineata asta pentr ...

Mărturisirea avocatului Florentin Țuca: Există un război spiritual în lume, un război care atacă esența dumnezeiască a umanității, atacată de forțele răului. Devine tot mai vizibilă nevoia de apărare a ortodoxiei
03/01/2025 16:52

Frămantările de azi tin de „imensul război spiritual contemporan, un război care excede confruntările ideologice, politice, militare sau geostrategice. Este un război care afectează esenta dumnezeiasc ...

Calendarul zilei 3 ianuarie: 12 ani de la moartea lui Sergiu Nicolaescu, probabil cel mai mare regizor român de film
03/01/2025 16:25

Pe 3 ianuarie 2013, trecea la cele vesnice regizorul si actorul Sergiu Nicolaescu. Iată biografia sa, conform RADOR: Sergiu Nicolaescu s-a născut la 13 aprilie 1930, la Targu-Jiu, intr-o familie de aromani, ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei