Propunerile României la premiul Nobel pentru literatură

default

Dimensiune font:

| 28-10-2013 06:00

Numele avansate pentru prestigiosul premiu atribuit anual în capitala Suediei sunt cele ale scriitorilor Mircea Cărtărescu şi Varujan Vosganian; dacă numele lui Cărtărescu a mai fost evocat şi la alte ediţii, candidatura lui Varujan Vosganian ar beneficia inclusiv de susţinerea Armeniei şi Israelului 

Festivalul Internaţional de Literatură şi Traducere desfăşurat săptămâna trecută la Iaşi şi-a închis porţile cu o informaţie-surpriză vehiculată în mediul scriitoricesc: nominalizările României pentru premiul Nobel la literatură. Pentru prestigiosul trofeu atribuit anual la Stockholm, România ar urma să defileze cu două candidaturi: Mircea Cărtărescu şi Varujan Vosganian. Informaţia a fost confirmată parţial de acesta din urmă, prezent sâmbătă la Iaşi pentru lansarea la ultimului său volum, „Jocul celor o sută de frunze şi alte povestiri”, în cadrul unui eveniment organizat la Librăria Cărtureşti, din incinta complexului comercial Palas. „Nu pot să confirm, nici să infirm o astfel de informaţie, însă pot spune doar că, din păcate, România nu este încă pregătită pentru o astfel de dezbatere, iar un anunţ de acest gen ar risca să ducă în derizoriu subiectul în sine”, a declarat Vosganian, ferindu-se să ofere un răspuns fără echivoc reporterilor „Evenimentul Regional al Moldovei”.
Susţinere din partea a trei ţări
De menţionat că Varujan Vosganian, cunoscut om politic (senator de Iaşi, fost ministru în Cabinetele Tăriceanu şi Ponta) şi, totodată, prim-vicepreşedinte al Uniunii Scriitorilor din România, este autor al romanului „Cartea Şoaptelor”, tradus deja în numeroase limbi şi considerat de critici o epopee a poporului armean, care tratează pe larg ororile genocidului la care a fost supus acest popor la începutul secolului trecut (1915). Astfel, dacă numele scriitorului Mircea Cărtărescu a mai fost vehiculat şi la ediţiile recente ale premiilor Nobel, candidatura lui Varujan Vosganian ar putea veni acum, potrivit declaraţiilor neoficiale, din partea a trei state: România, Armenia şi Israel. O recomandare oficială în acest sens a venit din partea preşedintelui Uniunii Scriitorilor de Limbă Ebraică din Israel, Herzel Hakak, într-un „laudatio” publicat recent şi în revista „România Literară”, prin care a remarcat în romanul „Cartea Şoaptelor” referiri asemănătoare la suferinţa evreilor şi la cea a armenilor. „Trebuie reţinut: genocidul armenilor s-a petrecut înainte de genocidul evreilor, iar astăzi e limpede că dacă lumea ar fi ştiut să înţeleagă morala acelui genocid, dacă ar fi ştiut să trezească şi să salveze poporul armean, genocidul din Europa nu ar mai fi fost comis”, notează Herzel Hakak, considerând îndreptăţit ca această carte şi, implicit, autorul, să fie recompensaţi cu premiul Nobel. „Cartea aceasta merită să fie îmbrăţişată de toţi scriitorii lumii prin intermediul premiului Nobel pentru literatură. Un asemenea premiu ar atenţiona conştiinţa lumii asupra acestei catastrofe (genocidul armean, n.r.) – şi ar da profunzime recunoaşterii acestei crime îngrozitoare”, apreciază preşedintele Uniunii Scriitorilor de Limbă Ebraică din Israel.
O „carte a şoaptelor” poporului român
Cât priveşte „Jocul celor o sută de frunze şi alte povestiri”, cea mai recentă apariţie editorială a lui Varujan Vosganian, autorul o vede ca posibilă „carte a şoaptelor” poporului român, tratând evenimente din istoria recentă a ţării. „Sunt atâtea evenimente care au trec pe lângă noi şi pe care nu le-am înţeles. Asta arată că noi mergem în continuare prin deşert, într-un spaţiu în care e foarte greu să mai construim repere. Din acest motiv, consider că suferinţa cea mai mare a poporului român este boala lipsei de sens, al cărei leac nu poate veni decât prin cultură”, a declarat Varujan Vosganian. (Dan Haţegan)

În fiecare an, Academia Suedeză trimite statelor cereri de nominalizare a candidaţilor pentru Premiul Nobel în Literatură; membrii Academiei, membri ai academiilor şi societăţilor literare, profesori de literatură sau foşti laureaţi ai Premiului şi preşedinţi de organizaţii ale scriitorilor au permisiunea de a propune candidaturi.
 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Primaria Comunei Cotusca, Cotusca, Str. Principala nr. 116, judetul Botosani, telefon 0231/561.946, fax 0231/561.936, e-mail: primariacotusca@ yahoo.com, cod fiscal 3372157. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: a) teren in suprafata de 7.900 mp, din Parcela Cadastrala 677, lot 2, situat in comuna Cotusca, judetul Botosani, apartine domeniului public al Comunei Cotusca, conform caietului de sarcini; b) teren in suprafata de 680 mp, din Parcela Cadastrala 682, lot 2, situat in comuna Cotusca, judetul Botosani, apartine domeniului public al Comunei Cotusca, conform caietului de sarcini; c) teren in suprafata de 7.210 mp, din Parcela Cadastrala 682, lot 1, situat in comuna Cotusca, judetul Botosani, apartine domeniului public al Comunei Cotusca, conform caietului de sarcini; conform H.C.L. nr. 22/08.04.2022 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitarea scrisa, de la sediul Primariei Comunei Cotusca. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Primariei Comunei Cotusca, Cotusca, Str. Principala nr. 116, judetul Botosani. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: 100 Lei, se achita numerar la Casieria institutiei sau in contul concedentului: RO60 TREZ 1195 006X XX00 0330, deschis la Trezoreria Saveni, cod fiscal al concedentului 3372157. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 20.05.2022, ora 15.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 30.05.2022, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Primariei Comunei Cotusca, Cotusca, Str. Principala nr. 116, judetul Botosani. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 30.05.2022, ora 12.00, la sediul Primariei Comunei Cotusca, Cotusca, Str. Principala nr. 116, judetul Botosani. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de contencios administrativ a Tribunalului Botosani, oras Botosani, Str. Maxim Gorki nr. 8, judetul Botosani, telefon 0231/511.739, fax 0231/531.832, e-mail: tr-botosani-reg@ just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 06.05.2022.
Administratorul judiciar desemnat prin Sentinţa civilă nr. 76/F/12 aprilie 2022, pronunţată de Tribunalul Vaslui în dosarul nr. 454/89/2022, privind debitoarea S.C. SOPHPANIS S.R.L. Vaslui, având C.U.I. 28957084, sediul social în mun. Vaslui, str. Ştefan cel Mare, nr. 275, corp clădire C3, spaţiul 1, jud. Vaslui, înscrisă la O.R.C. Vaslui sub numărul J37/313/2011, notifică deschiderea procedurii generale a insolvenţei, conform Legii privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă. Termenul limită pentru înregistrarea cererii de admitere a creanţelor este 20.05.2022. În temeiul art. 114 din Legea privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, nedepunerea cererii de admitere a creanţei până la termenul menţionat atrage decăderea din drepturi privind creanţa/creanţele deţinute împotriva debitorului. Termenul limită pentru verificarea creanţelor, întocmirea, afişarea şi comunicarea tabelului preliminar al creanţelor este 03.06.2022. Termenul pentru soluţionarea eventualelor contestaţii şi pentru afişarea tabelului definitiv al creanţelor este 28.06.2022. Adunarea creditorilor va avea loc în data de 09.06.2022, ora 1200 la sediul administratorului judiciar din mun. Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, jud. Vaslui, având următoarea ordine de zi: 1. desemnarea comitetului creditorilor şi a preşedintelui acestuia; 2. confirmarea administratorului judiciar şi a onorariului, 3. probleme diverse. Relaţii la administratorul judiciar ESTCONSULT I.P.U.R.L. Huşi, tel. 0335/566.035, 0727/850.575.
1.Informatii generale privind locatorul: Primaria Comunei Voinesti, cu sediul in satul Voinesti, str.Principala, nr.153, comuna Voinesti, judetul Iasi , telefon/fax: 0232/294755 2.Informatii generale privind obiectul inchirierii : inchiriere pe o perioada de 7 ani a unor suprafete de pasuni aflate in domeniul privat al UAT Comuna Voinesti, conform caietului de sarcini. Pretul de inchiriere stabilit conform HCL nr.74 /23.04.2021 , HCL nr.80/28.05.2021 si HCL nr.14/24.03.2022 este de 120 lei/ha/an. 2.1. Procedura aplicata : atribuire directa conform HCL nr.74 /23.04.2021 3. Informatii privind documentatia de inchiriere: 3.1.Modalitatea prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de inchiriere. Documentatia de atribuire se poate obtine de la sediul Primariei Comunei Voinesti, din sat Voinesti, str.Principala, nr.153, com.Voinesti, jud. Iasi. 3.2. Denumirea si adresa Compartimentului din cadrul locatorului de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de inchiriere. Documentatia de inchiriere se poate obtine de la Compartimentul Registru agricol din cadrul Primariei Comunei Voinesti, persoana de contact: inspector Marcoci Irina – membru comisie 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar. Documentatia de atribuire se poate obtine contra sumei de 100 lei de la sediul Primariei Comunei Voinesti, din sat Voinesti, str.Principala, nr.153, com.Voinesti, jud. Iaşi. Suma se achita la casieria institutiei. 4. Informatii privind cererile de inscriere 4.1. Data limita de depunere a cererilor de inscriere la sedinta publica de atribuire directa Dosarele de inscriere se depun la registratura Primariei Comunei Voinesti, pana la data de 16.05.2022 ora 1500. Documntele necesare in vederea intocmirii dosarului de inscriere sunt mentionate in caietul de sarcini. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de atribuire directa Sedinta publica de atribuire directa va avea loc in data de 19.05.2022 ora 0900 la sediul Primariei Comunei Voinesti. 6. Denumirea instantei competente in solutionarea litigiilor Judecatoria Iasi, str.Anastasie Panu, nr.25
Secretul Mariei Ciobanu. Care este numele adevărat al
23/12/2021 17:05

Sunt multe vedete ale căror nume reale nu le cunoastem. Printre acestea se află si Maria Ciobanu, celebra cantăreată de muzică populară. Iată care este numele ei adevărat si de ce l-a schimbat.  L ...

O boală ginecologică i-a distrus viața lui Marilyn Monroe. Cea mai faimoasă blondă a tuturor timpurilor
03/03/2021 11:15

Marilyn Monroe, stim cu totii, a fost si rămane un sex-symbol, indiferent cati ani vor trece de la moartea ei. Ce nu stie nimeni e că cea mai frumoasă femeie din lume suferea de o boală care nici in ziua nu ...

Artista care a avut încasări fabuloase în 2019 din concerte
19/12/2019 12:24

Pink a fost desemnată artistul anului 2019, după ce s-a clasat pe primul loc in topul 100 al turneelor din ultimele 12 luni, cu incasări de 215,2 milioane de dolari si 1,8 milioane de spectatori la 68 de con ...

BMW anunţă suport pentru Android Auto. Când va fi disponibil şi pe ce telefoane va funcţiona
13/12/2019 12:38

La numai cateva zile după ce a anunţat că nu va mai taxa utilizatorii de iPhone pe bază de abonament pentru conectarea telefonului la sistemul de infotainment al maşinii, BMW are o veste bună şi pentru u ...

Corneliu Vadim Tudor a scris o poezie pentru președintele ales, Klaus Iohannis.  CĂPŞUNĂ VODĂ
14/11/2019 17:22

 Corneliu Vadim Tudor, fost senator, europarlamentar si multiplu candidat la presedintia Romaniei, a scris o poezie pentru presedintele ales, Klaus Iohannis. CĂPŞUNĂ VODĂ   E un munte de sl ...

Un roman va conduce Orchestra Nationala a Frantei
12/11/2019 18:56

 Dirijorul roman Cristian Macelaru a fost numit pentru a-i succeda in 2021 francezului Emmanuel Krivine in fruntea Orchestrei Nationale a Frantei (ONF), unul dintre cele mai prestigioase ansambluri simfoni ...

Stan si Bran  VIDEO
10/11/2019 10:56
Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei