Rapoartele diplomatice ale unui ambasador de altădată

default

Dimensiune font:

| 07-10-2017 05:03

Stimulat de o convorbire radiofonică despre Serbia, despre istoria şi relaţiile ei cu vecinii, am revăzut culegerea de „Rapoarte diplomatice din Bucureşti” ale lui Jovan Ducici, ambasadorul Iugoslaviei în România în perioada 1937-1939. Cartea, apărută cu ani în urmă la Editura Universal Dalsi, în traducerea lui Dorin Gămulescu, cuprinde texte care se disting şi printr-o remarcabilă valoare literară. În Cuvântul înainte, academicianul Eugen Simion apreciază că ne aflăm în faţa unei „cărţi excepţionale din multe puncte de vedere”, conţinând texte scrise „cu talent şi inteligenţă de un moralist şi un observator fin al istoriei… un spirit cultivat şi un scriitor care nu se ignoră”. Lectura rapoartelor diplomatice ale lui Ducici confirmă din plin aprecierile criticului. Ele sunt, într-adevâr, nişte microeseuri scrise de un moralist inspirat, rafinat, despre o istorie ce devenea din ce în ce mai tragică şi despre o lume europeană ce începea să intre în derută, autorul lor presimţind, uneori mai acut poate decât alţi actori de pe scena politică şi a diplomaţiei, marile nenorociri ce aveau să se abată asupra Europei şi a lumii. Din punctul de vedere al modului în care ambasadorul Iugoslaviei la Bucureşti surprinde psihologia românilor, Eugen Simion îl înscrie pe Ducici „în familia intelectuală a lui Paul Morand”, ambasadorul Franţei la noi, cîţiva ani mai tîrziu, autorul unei binecunoscute cărţi despre capitala ţării noastre şi despre români în general.

Într-un amplu raport din 7 ianuarie 1938, după ce se referea la câteva caracteristici ale poporului român „care a reuşit să creeze o bogăţie, cât şi o artă mai mari decât ale vecinilor balcanici”, Ducici schiţează un portret al lui Octavian Goga despre care afirmă dintru început că este „o personalitate cu totul de excepţie”. Portretul ilustrează un observator experimentat şi un bun psiholog: „Goga este un om care surprinde mai cu seamă prin rapiditatea incredibilă a reflecţiilor lui, prin fineţea şi bogăţia modalităţilor de exprimare. Cu fiecare propoziţie dovedeşte o cultură generală remarcabilă şi ordonată, precum şi simţ critic. Se simte în el oratorul şi mai cu seamă polemistul: nu certăreţul, ci duelistul veritabil. Un om rasat ale cărui convingeri vin mai degrabă de la inimă decât de la raţiune, ale cărui intenţii – se pare – sunt în mică măsură datorate unui plan decât unui caz de conştiinţă sau sentimentului datoriei. Este omul care crede nu numai în capacitatea sa, ci şi într-o chemare... Mai mult patriot decât umanist, mai mult român decât european sau decât balcanic. Ca fost parlamentar maghiar (deputat român în Parlamentul de la Budapesta – nota mea C.C.), la tribună este un as; însă ca fost luptător transilvan este abil în conspiraţii şi în subterfugii. Se spune că altminteri este integru din punct de vedere moral, independent, stăpân pe sine şi un om care se dăruie total... Dacă Goga va reuşi ca înainte de alegeri să ducă la bun sfârşit câteva lucruri, el va deveni mai puternic decât toţi adversarii săi la un loc. Este mai puternic decât ei cu vorba şi cu scrisul... ”.

Sunt multe pagini extraordinare în această cronică sui generis constituită din rapoarte diplomatice. Mă mai opresc la unul dintre ele, datat 18 decembrie 1938, care se referă la înfiinţarea, de către Carol al II-lea, a Frontului Renaşterii Naţionale, formaţiune ce reunea „personalităţi din toate fostele partide”, între care 25 de politicieni, 20 de foşti miniştri, dar şi miniştri activi, generali etc. Jovan Ducici observă că „tocmai Transilvania s-a apropiat prima, prin mulţi fruntaşi ai săi care în 1919 au fost pentru unire, de organizarea acestui partid unic”, şi citează nume ilustre precum Lucian Blaga, Silviu Dragomir, Iuliu Haţieganu, I. Fluieraş, şi asta în pofida faptului că, în stilul său binecunoscut, Iuliu Maniu trimisese Regelui un memorandum – condamnat din start la insucces – prin care formarea noului partid era calificată, în esenţă, ca fiind o aventură antidemocratică. „S-a produs şi un fapt senzaţional” – notează diplomatul sârb. Nicolae Iorga a publicat în „Neamul Românesc” două articole „care au fost confiscate”, istoricul protestând pentru că hotărârea fusese luată fără consultarea prealabilă a consilierilor regali printre care se număra. Lui Ducici i se pare că Frontul Renaşterii Naţionale, „chiar înlocuind orice alt control, va reuşi, în grelele zile de astăzi, să formeze cu adevărat un front devotat Coroanei şi ataşat ideii de apărare naţională”.

Din păcate, cel puţin în ce priveşte „apărarea naţională”, vezi pierderea Basarabiei, a Nordului Bucovinei şi a unei mari părţi din Ardeal, previziunea lui nu s-a adeverit. Ceea ce interesează însă în mod deosebit citind rapoartele sale este atmosfera epocii şi dramatismul unei istorii zbuciumate, tipologiile politice şi moravurile româneşti care îl exasperaseră altădată pe un P.P. Carp şi pe care le surprinde şi le analizează cu fineţe. De pildă, Fondul Renaşterii Naţionale declara, la puţin timp de la înfiinţare, că are 3-5 milioane de membri, cifră „îndoielnică”, apreciază ambasadorul sârb, întrucât unele persoane s-au înscris „în câte trei şi patru locuri”. Ducici dă ca exemplu cazul unui cunoscut profesor „care s-a înscris în calitate de profesor prin Universitate, în calitate de membru al Academiei prin Academie şi în calitate de cetăţean obişnuit prin primăria competentă”. Aşadar, de trei ori.
Traseism, incompatibilitate, parvenitism, corupţie! Toate-s vechi şi nouă toate în Cartierul de Est al Europei numit România.

P.S. Observaţiile şi judecăţile diplomatului iugoslav sunt cuprinse, conform uzanţelor diplomatice, exclusiv în rapoarte trimise guvernului său. Astfel procedează un ambasador care îşi respectă statutul. Îşi informează propriul guvern şi nu se amestecă în treburile interne ale statului în care este acreditat, nu susţine pe nimeni şi intră în dialog cu autorităţile locale numai la cererea sa ori atunci când este invitat de acestea. Sunt reguli elementare în diplomaţia universală. În orice ţară care se respectă pe sine şi îi respectă şi pe alţii, ambasadorul care le încalcă este declarat persona non grata şi este trimis acasă să se ocupe acolo de ce doreşte, inclusiv de afaceri. Din păcate, ele sunt ocultate astăzi de reprezentaţii diplomatici ai unor state şi, nu o dată, în mod grosolan. Nu demult, un însărcinat cu afaceri ad interim, deci nici măcar cu titlu de ambasador, l-a chemat la ambasada sa pe un ministru român. Și, culmea slugărniciei, ministrul chiar s-a prezentat. Nu importă tema discuţiei ce au avut-o cei doi, care putea fi una de interes reciproc, ci maniera de lucru total în afara oricăror principii respectate în întreaga lume civilizată. De aceea, ministrul respectiv trebuia destituit imediat. Asta dacă mai suntem o ţară independentă, chiar dacă cu suveranitate limitată, şi nu o colonie.

Constantin Coroiu 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:08

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Stan si Bran  VIDEO
10/11/2019 10:56
Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă în urmă marele artist
30/10/2019 18:52

  Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă in urmă marele artist - Facebook Mihai Constantinescu s-a stins din viaţă la 73 de ani şi a lăsat in urmă nu doar lacrimi şi regrete, ci şi o ...

30 de adevăruri despre Ludwig van Beethoven, genialul compozitor surd
10/09/2019 11:21

 Ludwig van Beethoven a fost unul dintre cei mai influenti compozitori de muzică clasică. Acest muzician german exceptional si-a adus contributia in epoca de tranzitie dintre perioada clasică ...

Toponimia sadoveniană
31/08/2019 17:17

În „Monografia sadoveniană toponimico-literară”, Constantin Parascan inregistrează şi analizează toate numele de locuri din inteaga operă a lui Mihail Sadoveanu, insumand 12.000 de pagin ...

De ce si cum  a murit Dem Rădulescu, un actor care nu a mai putut fi înlocuit în teatru și film
30/08/2019 11:35

 S-a născut la Rimnicul Valcea in 1931, iar porecla Bibanul i se trage de la tatăl său, un mare pescar si proprietar de pescărie. Cand avea 22 de ani in oras a sosit cu trenul o trupă de actori de la ...

VIDEO Detalii ȘOCANTE de la autopsia lui Michael Jackson au fost dezvăluite după 10 ani de la moartea starului: Ce au descoperit medicii
26/08/2019 22:20

 Prea multe operaţii estetice, dependenţă de somnifere şi alte medicamente, abuzuri sexuale şi un lung şir de acuzaţii care au culminat cu lansarea pe HBO a terifiantului documentar ''Leaving Neverl ...

Mr  BEAN
22/08/2019 11:27

 

VIDEO-   Laurel and Hardy. COMEDIE
08/08/2019 10:35
VIDEO-Neversea a fost în direct.
04/07/2019 22:28

Pentru a viziona da clic 

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei