Documente ”ascunse” în Dosarul Roșia Montana. ”Blat între Gabriel Resources şi statul român?”

7

Dimensiune font:

| 04-02-2024 00:38

Istoricul campaniei „Salvaţi Roşia Montană” arată o multitudine de momente când statul român nu doar că a ţinut ascunse documente din dosar, dar a şi făcut tot posibilul ca acestea să nu ajungă la public, susţin reprezentanţii Mining Watch România, într-un punct de vedere publicat, vineri, pe tema despăgubirilor pe care compania canadiană Gabriel Resources le solicită României.

„Guvernul României a emis deja primele declaraţii privind decizia aşteptată în arbitrajul Gabriel Resources vs. România. Aceste declaraţii sunt asociate unor despăgubiri estimate la 2 miliarde de dolari, pe care România ar trebui să le plătească companiei miniere.

Se pare că tribunalul arbitral a ajuns la o decizie pe care a comunicat-o deja ambelor părţi. Dacă ambele părţi sunt de acord, Decizia va fi publicată în întregime.

În caz contrar, vor fi publicate doar extrase din aceasta. Conform relatărilor media care citează surse guvernamentale, anunţul oficial este planificat pentru data de 10 februarie 2024.

În acest context, premierul Ciolacu a declarat că va face publice toate documentele care să arate cine a greşit în această speţă.

Istoricul campaniei Salvaţi Roşia Montană ne arată însă o multitudine de momente când statul român nu doar că a ţinut ascunse documente din dosar, dar a şi făcut tot posibilul ca ele să nu ajungă la public”, notează organizaţia non-guvernamentală.

Potrivit sursei citate, licenţa de exploatare a fost publicată într-o investigaţie Rise Project, nu în urma desecretizării acesteia de către statul român, iar timp de 14 ani actul oficial a fost unul dintre cele mai bine păstrate secrete ale uneia dintre cele mari afaceri româneşti.

„Licenţa a fost acordată, în 1999, companiei statului Minvest, fără licitaţie, iar un an mai târziu, a ajuns, tot fără licitaţie, la compania privată Roşia Montană Gold Corporation (fosta Euro Gold Resources)”, subliniază Mining Wtach România.

Organizaţia aminteşte şi de faptul că mass-media şi organizaţiile nonprofit au făcut public contractul de cooperare în valoare de 70 de milioane de dolari încheiat între Gabriel Resources şi Ministerul Culturii, condus la acea vreme de către Kelemen Hunor, în schimbul emiterii de avize ilegale.

Unul dintre voluntarii din cadrul organizaţiei, Roxana Pencea Brădăţan, consideră că dacă decizia privind despăgubirile cerute de Gabriel Resouces nu se va publica, „vom fi îndreptăţiţi să credem că a fost, de la bun început, un blat între Gabriel Resources şi statul român”.

„După opt ani de parcurs documente şi audiat martori, Tribunalul Arbitral va include în decizia sa toate motivele pentru care a decis un anumit cuantum al compensaţiilor.

Vrem să vedem această decizie publicată complet, nu în rezumat sau interpretată de membri ai Guvernului român, interesaţi direct să muşamalizeze implicarea şi răspunderea lor din ultimele cel puţin două decenii. Fiind o compensaţie din bugetul ţării, e normal ca fiecare cetăţean să vadă ce conţine „nota de plată” (…)

Nicio declaraţie din partea lui Ciolacu şi a apropiaţilor săi nu poate fi credibilă în aceste condiţii până nu vedem toţi, public, toate detaliile sentinţei. Ieşirile publice din această perioadă au o puternică încărcătură electorală şi au rolul de a distrage atenţia publicului de la întregul istoric încărcat de corupţie şi decizii luate împotriva interesului cetăţenilor români”, a declarat Pencea Brădăţan.

Conform reţelei Mining Watch România, în timpul perioadei de arbitraj, ONG-urile din România au depus. în total. trei puncte de vedere „amicus curiae”.

Un amicus curiae este o persoană sau organizaţie care nu este parte într-un caz, dar oferă informaţii relevante pentru acesta.

Dintre punctele de vedere depuse, două au fost acceptate (unul parţial), însă cel de-al treilea, transmis în iunie 2023, a fost respins după ce România nu a fost de acord, în ciuda solicitării făcute de către Tribunal.

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat, joi, că Executivul se aşteaptă ca pe data de 10 februarie să vină o decizie definitivă în cauza privind Roşia Montană.

El a spus că este pregătit pentru discuţii, dacă statul român va fi obligat la despăgubiri, subliniind că vor fi prezentate public toate documentele din care reiese cine a greşit din partea română în acest proces.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:26

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Mirel Palada, fost purtător de cuvânt în guvernul Ponta, condamnat la muncă la Administrația Cimitirelor
18/05/2024 00:22

Curtea de Apel Bucuresti s-a pronuntat in cazul sociologului Mirel Palada, fost purtător de cuvant al Guvernului Romaniei, care a fost condamnat definitiv la 1 an si 8 luni de inchisoare cu suspendare, respect ...

Victor Micula nu va intra la pușcărie. Milionarul va presta muncă în folosul comunității
18/05/2024 00:08

Curtea de Apel Oradea a luat decizia de a-i micsora lui Victor Micula pedeapsa la 1 an şi 3 luni de inchisoare. Pedepasa a fost dispusă de Judecătorie in dosarul in care milionarul este acuzat că a tras cu ...

România pierde procesul intentat Comisiei Europene. Ungaria forțează autonomia ținutului secuiesc
17/05/2024 06:27

Romania a pierdut recursul la Curtea de Justitie Europeană intr-un proces crucial pentru tara noastră. Este vorba despre atacarea deciziei Comisiei Europene de a inregistra o initiativă cetătenească a magh ...

Lovitură după lovitură pentru familiile victimelor lui Pascu. Se conturează tot mai mult scenariul în care șoferul drogat ar putea fi eliberat
13/05/2024 13:25

După gafele si indiferenta judecătoarei din dosarul 2 Mai, acum si Parchetul Mangalia se opune unei pedepse mai dure pentru Vlad Pascu, tanărul care a omorat doi tineri după ce a urcat drogat la volan. Astf ...

Dana Budeanu dă de pământ cu părinții lui Vlad Pascu: Și ei trebuie incriminați
10/05/2024 14:57

Procesul lui Vlad Pascu a starnit o adevărată furtună in societatea romanească, alimentată inclusiv de atitudinea bizară a judecătoarei Ancuta Popoviciu, care a iesti in evidentă nu printr-o conduită e ...

O nouă întrebare șocantă a judecătoarei din cazul Vlad Pascu, de data asta către mama Robertei: Ați fost la înmormântarea acesteia?
10/05/2024 12:20

Părintii victimelor accidentului de la 2 mai au mai trecut printr-o traumă, la procesul in care este judecat Vlad Pascu, cel care i-a omorat vara trecută. Livia Dragomir, mama Robertei, a fost intrebată de ...

IPS Teodosie a fost trimis în judecată de DNA în dosarul în care este acuzat de cumpărare de influență. Cauza a pornit de la o investigație din presă
08/05/2024 15:36

Procurorii DNA Constanta au dispus trimiterea in judecată a lui IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului in dosarul in care ierarhul Tomisului este acuzat de săvarsirea infractiunii de cumpărare de influentă. ...

Patronii benzinăriei de la Crevedia le-au făcut plângere penală pompierilor: Nu au prevăzut tragedia!
07/05/2024 18:31

Patronii firmei care opera depozitul cu gaz petrolier lichefiat care a explodat, anul trecut, in localitatea Crevedia din judeţul Damboviţa, au depus, prin avocat, plangere penală impotriva a trei comandanţ ...

Eșec pentru canadieni! Avizul de mediu pentru proiectul aurifer de la Rovina a fost anulat
06/05/2024 22:14

Curtea de Apel anulează definitiv avizul pentru proiectul aurifer Rovina, al doilea ca mărime din Europa. Curtea de Apel Cluj a anulat definitiv avizul de mediu pentru proiectul aurifer Rovina, al doilea ca ...

Ultimii condamnați la moarte de Ceaușescu, în perioada comunistă. Ce fapte au comis „Bachus” și Ion Pistol, doi dintre cei mai cunoscuți infractori din istoria României
06/05/2024 13:33

In perioada comunismului, in Romania au fost condamnati la moarte si executati prin impuscare 104 oameni. Intelectuali sau infractori de drept comun, cert este că si-au găsit sfarsitul in conditii nemiloase. ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei