Ce s-a ales de policlinicile privatizate pe un pachet de ţigări?

medici   nsion

Dimensiune font:

| 09-06-2019 11:00

 

 

*s-au împlinit zece ani de la închirierea în regim de comodat a primelor spaţii din cele patru policlinici ieşene * care au fost interesele şi cui i-a folosit privatizarea acestor unităţi sunt câteva întrebări la care foşti decidenţi ai sistemului sanitar din acele vremuri au răspunsuri diferite

 


 

Au trecut mai bine de zece ani de la debutul procesului de comodare a spaţiilor din cele patru policlinici ieşene: Policlinica nr. 1, Policlinica Balneară Nicolina, Policlinica „Sf. Petru şi Pavel” (fosta Policlinică industrială) şi Policlinica pentru Elevi şi Studenţi Copou. Decizia de închiriere în regim de comodat a cabinetelor medicale din policlinici a început în anul 2000, generând valuri de proteste repetate ale asistenţilor medicali, ale căror locuri de muncă erau ameninţate. Care au fost interesele şi cui i-a folosit privatizarea acestor unităţi, sunt câteva întrebări la care foşti decidenţi ai sistemului sanitar din acele vremui au, acum, răspunsuri diferite.

 

 

Comodarea spaţiilor din policlinici a avut ca bază prevederile Ordonanţei Guvernului nr. 124/1998 privind organizarea şi funcţionarea cabinetelor medicale, apoi Ordinul ministrului Sănătăţii nr. 933/2002 privind reorganizarea asistenţei medicale în ambulatoriul de specialitate şi în ambulatoriul de spital. Conform legislaţiei, cadrele medicale îşi puteau lua în comodat pe o perioadă de cinci ani spaţiile în care aceştia îşi desfăşurau activitatea cu contract de muncă. Prioritari pentru acordarea acestor spaţii au fost medicii care lucrau deja în acele spaţii. În urma comodării, fiecare medic urma să primească un buget care nu îi mai permitea păstrarea pe post a tuturor asistenţilor medicali care-l deserveau până atunci. Deşi atunci, legea prevedea că odată cu preluarea cabinetelor să fie păstrat personalul, pe la sfârşitul anului 2000, cadrele sanitare medii se aşteptau să rămână pe drumuri. Din cauza valurilor de proteste, în toamna anului 2000, Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Iaşi a blocat pentru câteva luni comodarea spaţiilor din policlinici, întrucât peste 300 de cadre medicale care lucrau în acele unităţi riscau să-şi piardă slujba. Din acest motiv, şeful DSP de atunci, dr. Petru Scripcariu, a stopat procedura.

 


 

Conflict între asistenţi şi medici la Policlinica „Sfinţii Petru şi Pavel”

 

 

Valul privatizării a fost acceptat foarte greu de cadrele medicale de la Policlinica „Sfinţii Petru şi Pavel”. Lunar, cadrele medicale din această unitate organizau proteste, determinate de teama de privatizării. Derularea procedurilor privind privatizarea centrului a fost şi mărul discordiei între asistenţii medicali şi medicii care încercau să prindă spaţiile scoase la comodat. Astfel, în vreme ce medicii erau acuzaţi că urmau să se îmbogăţească, asistenţii medicali se temeau că vor ajunge să trăiască din ajutorul de şomaj. „Medicii doresc neapărat privatizarea pentru a reorganiza policlinica în cabinete medicale individuale. Ei cred că se vor îmbogăţi de pe urma oamenilor bolnavi, deşi centrul deserveşte oameni necăjiţi, care nu au banii necesari acordării îngrijirilor medicale în regim de coplată. Această atitudine a medicilor i-a convins pe asistenţi că vor rămâne pe drumuri”, declara în acea vreme dna Silica Nistor, liderul sindicatului „Sanitas” de la Policlinica „Sfinţii Petru şi Pavel”.

 


 

Protestele au salvat locurile de muncă

 

 

Liderii filialei ieşene a Sindicatului Sanitas Iaşi îşi amintesc acum că vocea protestatarilor a schimbat soarta cadrelor medicale, care riscau să-şi piardă locul de muncă. „Conform legii, medicii erau obligaţi să preia tot personalul medical şi să încheie contracte de muncă pe perioadă nedeterminată. După presiuni imense, am reuşit să salvăm locurile de muncă ale oamenilor. Asistenţii medicali au avut posibilitatea să rămână în policlinici sau să meargă prin transfer în unităţile sanitare care sufereau de deficit de personal. Astfel, mare parte dintre asistenţii medicali care au mers în spitale s-au ales cu salarii mai mari decât cele pe care le aveau în policinici”, ne-a spus dl Viorel Tanase, preşedintele Sanitas Iaşi.

 

 

Fostul director al DSP, dr. Mihnea Hurmuzache, îşi aminteşte că privatizarea fostei Policlinici Industriale a adus doar sămânţă de scandal. „Au fost câteva luni de foc şi îmi amintesc că nu am avut probleme în toate spitalele ieşene, câte probleme şi discuţii interminale s-au iscat în urma declanşării procedurii de comodare a spaţiilor din Policlinica Industrială. A fost o isterie generală din partea caderelor medicale, isterie care nu era deloc întemeiată”, ne-a spus dr. Mihnea Hurmuzache, director DSP în perioada 2005-2008.

 


 

Unităţi lăsate intenţionat să moară

 

 

Dacă doi din foştii directori ai DSP (dr. Mihnea Hurmuzache şi prof. dr. Ştefan Georgescu) susţin că privatizarea policlinicilor s-a impus din cauza datoriilor uriaşe înregistrate la utilităţi şi la furnizorii de medicamente şi materiale sanitare, liderii Sanitas susţin că acele datorii au fost provocate intenţionat, pentru a determina această procedură. „Ca orice lucru bun în România, policlinicile au fost lăsate intenţionat să moară, ca apoi să se spună că sunt neproductive şi trebuie repede privatizate. Aceste unităţi asigurau asistenţa medicală pentru o mare parte din populaţia defavorizată din zonele industriale. Policlinica Petru şi Pavel avea o adresabilitate foarte mare, asigurând asistenţa medicală pentru o populaţie de 180.000 de locuitori”, ne-a spus şi Iulian Cozianu, prim-vicepreşedinte al Sindicatului Sanitas Iaşi. În replică, fostul şef al DSP, prof. dr. Ştefan Georgescu, susţine că finanţarea acestor unităţi a fost deficitară, situaţie care a dus la acumularea de datorii. „Unităţile erau în subordinea Consiliului Judeţean, iar bugetul alocat plus contractul cu CJAS nu le permitea decât acoperirea salariilor şi plata unei părţi din utilităţi, iar în timp s-au acumulat datorii. Nu ştiu dacă cineva a avut interesul ca aceste unităţi să acumuleze datorii, dar soluţia legislativă oferită de Ministerul Sănătăţii a dus la responsabilizarea medicului, căruia i s-a oferit posibilitatea să-şi administreze singur bugetul primit de la CJAS. Înainte de comodare, medicii din policlinici erau la comun cu veniturile şi cheltuielile, fiind o situaţie încâlcită, care ducea mereu la discuţii interminabile”, ne-a spus prof. dr. Ştefan Georgescu.

 


 

Policlinica nr. 1, singura unitate salvată

 

 

Liderii Sanitas spun că, din valul privatizărilor, Policlinica nr 1 a fost singura unitate care a scăpat. „S-a ivit o conjuctură favorabilă şi, împreună cu ministrul Sănătăţii de atunci, Hajdu Gabor, am reuşit includerea Policlinicii nr 1 în subordinea Spitalului Sf. Spiridon, fiind transformată în ambulator de specialitate. Au fost câteva spaţii concesionate medicilor specialişti, însă mare parte din unitate a fost salvată şi în prezent este o unitate performantă, care aduce venituri proprii Spitalului Sf. Spiridon”, susţine liderul Sanitas Viorel Tănase. În schimb, prof dr. Ştefan Georgescu îşi aminteşte că înainte de privatizarea spaţiilor s-a încercat o solutie asemănătoare şi pentru celelalte policlinici, însă nu s-au găsit spitale dispuse să le preia. „În cazul Policlinicii Balneare Nicolina s-a încercat preluarea de câtre Spitalul de Recuperare, însă proiectul nu a avut finalitate. În cazul Policlinicii Sfinţii Petru şi Pavel nu s-a găsit un spital care să fie dispus să preia în subordine unitatea”, ne-a spus prof. dr. Ştefan Georgescu.

 


 

Policlinica pentru Elevi şi Studenţi, privatizată pe nimic

 

 

Tot în viziunea liderilor Sanitas s-a aflat şi privatizarea spaţiilor din Policlinica pentru Elevi şi Studenţi, măsură considerată ca fiind „o mare greşeală”. „Unitatea era strategică, având toţi studenţii din Iaşi, şi trebuiau făcute eforturi pentru ca aceasta să nu fie privatizată. Studenţii sunt bulversaţi, iar în prezent nu ştiu cui să se mai adreseze. Cui i-a folosit privatizarea acestor spaţii din Copou pe nimic?”, se întreabă retoric liderul Sanitas Viorel Tănase.

 


 

Cine s-a îmbogăţit?

 

 

Care au fost actorii din spatele acestor privatizări, cine a grăbit lucrurile pentru ca medicii să intre mai repede în posesia cabinetelor medicale, sunt întrebări la care şefii din sănătatea ieşeană au jumătăţi de răspunsuri. Liderii Sanitas susţin că privatizarea policlinicilor nu a adus nici un beneficiu sistemului de sănătate ieşean. „Aşa cum s-au mai făcut privatizări în România, şi comodarea cabinetelor medicale din policlinici s-a făcut pe un pachet de ţigări, adică pe nimic. Sistemul sanitar nu a câştigat nimic, legislaţia a fost concepută în aşa manieră încât să-i îmbogătească pe medici. Cine a prins valul comodărilor, şi-a asigurat gratis un loc călduţ pentru toată viaţa. S-au făcut boieri medicii care au prins comodarea spaţiilor din policlinici, iar asistenţii medicali care au rămas s-au transformat în sclavii acestora”, este de părere liderul Sanitas.

 

Şi fostul şef al DSP dr Mihnea Hurmuzache spune că legislaţia dată să reformeze la aceea vreme sistemul sanitar a permis îmbogăţirea medicilor. „Legislaţia de atunci a permis medicilor să intre în posesia unor spaţii aproape gratis, care în străinătate ar fi putut să le obţină doar pe bani foarte mulţi. S-au făcut concesionări de spaţii la preţuri simbolice, cum ar fi, de exemplu, 2 euro mp în Copou, în condiţiile în care, în anul 2005, un metru pătrat de teren neconstruit ajungea la 200 de euro”, ne-a spus fostul şef DSP. Aceasta în condiţiile în care, astăzi, de pe urma contractelor cu CJAS, medicii care au prins cabinete comodate în fostele policlinici au asigurate venituri frumuşele. (Cristina Mihăilă)

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

04:53

BANCUL ZILEI

05:08

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Se zdruncină serios imaginea Poliției Române! O polițistă oferea informații din interiorul instituției unei rețele de proxenetism
07/11/2019 10:34

 În dosar apare si numele unei politiste din localitatea Drăgănesti Vlasca, al cărei transfer la IGPR a fost negociat sub presiunea traficantilor, pentru a oferi retelei informatii din interiorul ...

Judeţele Moldovei, campioane la defrişări ilegale
11/10/2017 05:15

Pădurile Moldovei dispar sub privirile neputincioase ale autorităţilor, iar sute de tăieri ilegale sunt inregistrate prin aplicaţiile dedicate ori cele descoperite de organele abilitate. Potrivit ultimului ...

Topul bolilor provocate de stres
19/07/2017 16:25

Stresul este inamicul public numărul 1 al zilelor noastre. Ritmul alert de zi cu zi, presiunea socio-economică, varietatea stimulilor la care oamenii sunt expuşi astăzi in permanenţă, - toţi aceşti fact ...

O boală greu de controlat afectează întreaga Românie
19/04/2017 06:00

Fenomenul dependenţei de alcool face ravagii şi ii devin victime de la copii, pană la persoane in varstă. Tot mai mulţi ajung in ultima vreme cu probleme de sănătate, dar şi cu familiile distruse din ca ...

Modificările care au dus la degringolada în Educaţie
22/02/2017 05:48

 Pavel Năstase, ministrul Educaţiei, a declarat că pană la sfarşitul anului va fi pregătită o nouă Lege a Educaţiei. „Conform programului de guvernare, pană la sfarşitul anului 2017 trebui ...

Regii licitaţiilor trucate
14/09/2016 06:00

În ultimul raport al Curţii de Conturi, judeţul Iaşi este menţionat de cele mai multe ori, fiind oaia neagră la capitolul cheltuirea banului public. Fie că este vorba de licitaţii publice, infuzii ...

Jumătate de secol în spital!
07/09/2016 18:21

Cine nu are bătrani, să-şi cumpere, spune o vorbă veche. Atat de veche, incat acum a căpătat un sens opus. Cine are bătrani, le vinde casele şi-i abandonează. Aceasta e realitatea cruntă infruntată d ...

Condamnare Voiculescu. Sentința în dosarul Telepatia. Minuta integrală
08/08/2014 21:41

  Dan Voiculescu a fost condamnat. Zece ani. Bunuri confiscate. Sechestru pe bani. Este, insă, doar unul din cei 12 condamnati in dosarul Telepatia.      Iată cum arată minuta d ...

Contabila grupării Corduneanu, expert bancar pentru milionarii irlandezi
24/07/2014 22:07

Secretele financiare ale unor milionari irlandezi au ajuns pe mainile unei contabile din Romania, pusă oficial sub acuzare pentru fraudarea mai multor bănci, in dosarul clanului ”Corduneanu”.  ...

Credinţă şi turism pe bani europeni FOTO
17/02/2014 11:45

Zeci de spaţii cu potenţial turistic din Moldova au fost transformate radical in urma unor ample proiecte cu finanţare europeană. Fie că au fost depuse de mediul de business din regiune, de autorităţi pu ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei