Ministrul Boloş anunţă 'revoluţie' în achiziţiile publice: Ce efecte va avea ordonanţa de urgenţă promovată de MFE/ INTERVIU

00000 breaking news PE GALBEN

Dimensiune font:

| 13-02-2020 14:07

 Ordonanţa de urgenţă adoptată marţea trecută de Guvernul Orban, în domeniul achiziţiilor publice, a fost publicată ieri în Monitorul Oficial. Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş, explică într-un interviu  care vor fi efectele actului normativ, dintre care cel mai important ar trebui să fie reducerea la jumătate a duratei procedurilor în domeniu.

Textul ordonanţei de urgenţă poate fi consultat AICI! (.pdf)

Reporter: - De ce a fost nevoie de ordonanţa pentru achiziţiile publice?

Marcel Boloş: - Această ordonanţă este foarte mult aşteptată de beneficiari, pentru că ştim bine că procedurile de achiziţii publice crează întârzieri în implementarea proiectelor, pornind de la duratele de timp pentru evaluarea ofertelor, continuând cu contestaţiile care sunt rezolvate la CNSC şi ulterior în instanţele de judecată. Trebuia să aprobăm câteva măsuri care să instituie disciplină în ceea ce priveşte implementarea acestor proceduri de achiziţie publică. Prima măsură, cea mai aşteptată, este cea a completelor de judecată. Operaţionalizarea lor, pentru că ele existau în cadrul legal. Aceste complete trebuiau să judece numai dosare de achiziţii publice, dar din anumite motive dosarele de achiziţii publice erau judecată în acelaşi timp cu diverse alte procese. Aceste complete de judecată funcţionează pe lângă curţile de apel. Cea mai mare problema este la Curtea de Apel Bucureşti, unde se concentrează cea mai mare parte a proceselor. Motiv pentru care li s-a aprobat suplimentarea numărului de grefieri cu 25 în şedinţa de guvern, astfel încât aceste complete să fie operaţionalizate într-un timp rezonabil şi să poate beneficiarii noştri să aibă parte de procese desfăşurate în timpii care sunt prevăzuţi de lege.

Reporter: - Care vor fi concret efectele acestei măsuri?

Marcel Boloş: - Procedura de achiziţie publică are trei mari componente. Una este cea legată de autoritatea contractantă, unde cel mai mare consumator de timp este evaluarea de oferte. Acolo li s-a stabilit un termen şi s-a stabilit posibilitatea – şi aici o să fie un moment destul de neplăcut pentru autorităţile contractante - ca dacă nu respectă aceste termene vor intra sub incidenţa amenzilor şi Autoritatea Naţională de Achiziţii Publice le va putea stabili amenzi, care nu sunt deloc mici, pornesc de la 30.000 de lei şi li se aplică celor care derulează procedura de evaluare. Vor fi numai responsabilizaţi, dar şi constrânzi să respecte aceste durate de evaluare, pentru că este foarte important pentru derularea procesului de achiziţie publică. Este de neexplicat să evaluezi oferte pe perioada unui an. Asta înseamnă dezinteres total. Nu poţi să explici nimănui că ai evaluat un an de zile. Păi când se mai implemenează proiectul respectiv? Acesta ar fi primul mare pilon, la nivelul autorităţii contractante.

Al doilea mare pilon este Autoritatea Naţională de Achiziţie Publică, care şi ea în exercitarea aşa-zisului control ex ante, adică a controlului specific acestei autorităţi, avea de emis avize conforme pentru aceste proceduri,care trebuiau emise într-un anumit termen. Dacă nu le emit în termenul pevăzut de lege, acţionează avizul tacit. Se consideră aprobare tacită, astfel încât să fie constrânşi să respecte termenele, pentru ca procedurile de achiziţie publică să fie derulate conform legii, dar timpii să fie ţinuţi sub control, pentru a nu întârzia implementarea procedurilor de achiziţie publică. Depăşirea termenelor constuituie abatere disciplinară şi se sancţionează conform legii, pentru neîndeplinirea atribuţiilor de serviciu.

Al treila palier este intanţa, unde funcţionează aceste complete de judecată.

Reporter: - Cât durează în media acum procedura de achiziţie publică şi cât ar trebui să dureze?

Marcel Boloş: - Mă refer la procedura de achiziţie publică pentru lucrări de infrastructură, care sunt de cele mai mare impact. Ca să închei contractul, cu toate etapele procedurale, discutăm de un an şi jumătate, doi ani. Dacă obţinem o reducere la un an întrăm într-o anumită logică a normalităţii.

Reporter: - Există măsuri şi împotriva celor care contestă în mod abuziv?

Marcel Boloş: - Da, cei care contestă în mod abuziv vor avea de plătit o taxă de timbru, permisă de lege, echivalentul a 2% din valoarea procedurii. Este un element de noutate. Nu am găsit calea legală încă pentru instituirea unei garanţii în plus de valabilitate a ofertei, pentru că sunt operatori economici câştigători care au o anumită valabilitate a ofertei şi până se derulează contestaţiile expiră valabilitatea. Cred că pentru disciplinarea întregului proces deocamdată această taxă de timbru este suficientă. Una este să faci o contestaţie când ai dreptatea de partea ta şi alta e să faci contestaţia, o pierzi, dar pierde şi România prin riscul de decomitere.

Reporter: - Au apărut şi critici legate de această ordonanţă, având în vedere că modifică aspecte de organizare judiciară, în condiţiile în care s-a votat la referendumul din mai 2019 să nu se mai facă asemenea modificări prin OUG.

 

Marcel Boloş: - Nu aş spune acest lucru. Legile care reglementează achiziţiile publice sunt diferite de cele de organizare judiciară. Completurile specializate erau prevăzute în legea privind contestaţiile pentru procedurile de achiziţie publică. Au o incidenţă directă asupra organizării judiciare, dar nu fac parte din legile care reglementează organizarea judiciară sau statutul magistraţilor. Problema ar trebui să şi-o pună cei care în mod nejustificat amână şi dau termene peste termene pentru a da un anumit tip de soluţie. Am exemple concrete în care s-au dat şi 19 termene, timp în care România a pierdut proiecte de sute de milioane de euro. Cred că ar trebui să intrăm într-o logică a normalităţii, pentru că în jos e cea mai importantă resursă financiară a României. Nimeni dintre toţi cei care sunt azi în instituţiile financiare internaţionale nu îţi dau bani gratis. Ar trebui să fim puţin mai atenţi cu această resursă financiară a României şi să-i acordăm importanţa cuvenită.

 

 

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Germaniul, mai valoros decât aurul! Planurile României pentru Roșia Montană
18/05/2024 00:23

Tribunalul Arbitral de la Centrul International de Reglementare a Disputelor privind Investitiile (ICSID) a dat castig de cauză statului roman in dosarul Rosia Montană. Această victorie importantă permite ...

Trenurile soarelui pleacă spre Litoral din iunie
17/05/2024 09:12

CFR Călători va da startul programului estival de transport „Trenurile Soarelui” in 14/15 iunie 2024, iar turiştii vor avea la dispoziţie 30 de trenuri ce vor asigura zilnic legături directe di ...

România preia afacerile Gazprom din Republica Moldova: Romgaz are o nouă sucursală la Chișinău
17/05/2024 06:42

Sucursala Romgaz din Chişinău a fost inregistrată joi la Agenţia Servicii Publice a Republicii Moldova, in Registrul de Stat al persoanelor juridice, informează compania printr-un comunicat Prin Hotărare ...

Mugur Isărescu, veste proastă. „S-ar putea să nu vină”
16/05/2024 17:37

Momentul reducerii dobanzii cheie s-ar putea să nu vină in acest an, dar dacă inflaţia pe luna mai va fi scăzută, atunci membrii Consiliului de Administraţie al BNR se vor uita la date, a declarat, mierc ...

Marcel Ciolacu pune în mișcare un plan care va schimba piața muncii din România: se pregătește salariul minim european
16/05/2024 15:44

Premierul Marcel Ciolacu a explicat că intentia clară a Guvernului este de a aplica de la 1 iulie măsura deja anuntată de a creste salariul minim brut la 3.700 de lei. Măsura nu este una usor de luat, pent ...

Noi investiții în modernizarea reţelelor de gaze și electricitate din Moldova
16/05/2024 12:26

Compania Delgaz Grid, parte a grupului E.ON Romania, are in plan pentru acest an infiinţarea de noi staţii de distribuţie a gazelor naturale pentru mărirea capacităţii de transport către consumatorii c ...

Mugur Isărescu vorbește despre un scenariu apocaliptic pentru România: Ar însemna un șoc teribil! Eu am trăit asta
16/05/2024 07:04

Guvernatorul Băncii Naţionale a Romaniei, Mugur Isărescu, a declarat, miercuri, referindu-se la acuzaţiile potrivit cărora Guvernul se imprumută pentru a finanţa deficitul bugetar, că soluţia nu este s ...

Economia Rusiei sfidează sancțiunile și crește în continuare. BERD: Este nerealist să ne aşteptăm ca aceste sancţiuni să conducă la o criză economică
16/05/2024 00:17

Economia rusă s-a dovedit mai rezistentă decat s-a prevăzut şi urmează să crească in acest an, in pofida sancţiunilor impuse de către Occident, iar Războiul din Faşia Gaza afectează ţările din reg ...

Guvernatorul BNR liniștește populația: Noi nu vedem recesiune. Riscul a fost pentru trimestrul întâi
15/05/2024 16:14

Guvernatorul Băncii Naţionale a Romaniei, Mugur Isărescu, a afirmat că nu vede Romania iin pragul recesiunii şi a precizat că riscul a fost pentru trimestrul intai. El a adăugat că toţi indicatorii cu ...

Trăim pe credit! Datoria externă a României a săltat cu aproape 10% în 2024
15/05/2024 07:51

Datoria externă totală a Romaniei a crescut in primele trei luni cu 7,643 miliarde euro, pană la 177,726 miliarde euro, de la 170,083 miliarde euro la 31 decembrie 2023, arată datele Băncii Naţionale a Ro ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei