OUG pentru reducerea prețului la carburant cu 50 de bani, publicată în Monitorul Oficial

NDQwJmhhc2g9Nzc4MzBjMmQ1MmY2NjVhNTdlN2MxZTAyMjZjMjQxN2Q=.thumb

Dimensiune font:

| 01-07-2022 10:15Joi, 30 iulie, legea privind reducerea de preț la benzină și motorină cu 50 de bani a fost publicată în Monitorul Oficial. 

Virgil Popescu, ministrul Energiei, confirmă aprobarea legii ajutorului de stat, ce constă în reducerea de 50 de bani la prețul carburanților, ce va fi suportată de stat, împreună cu lanțurile de benzinării.

Benzinăriile care decid să crească prețurile artificial vor fi învinuite de speculă
„S-a aprobat această reducere. 25 de bani vor fi suportați de la bugetul de stat, iar 25 de bani va fi o reducere comercială pe care o vor aplica voluntar lanțurile de benzinării. Ordonanța intră în vigoare în această noapte, iar eu mă aștept ca în perioada imediat următoare să vedem companii care aplică această ordonanță. Să le lăsăm totuși un termen scurt în așa fel încât sistemele fiscale să poată fi actualizate și să poată să reflecte aceste modificări”, spune ministrul.

Dan Cărbunaru, purtător de cuvânt al Executivului, spune că în cazul proprietarilor și administratorilor de benzinării care vor încerca să crească în mod artificial prețurile, majoarea în cauză va fi considerată „o acțiune speculativă”.

„În situația în care vor exista creșteri de prețuri acestea vor fi încadrate la acțiuni speculative și vor fi sancționate”, spune Cărbunaru.

Până când va rămâne în vigoare ajutorul de stat
Pe lângă asta, ministerul Finanțelor transmite faptul că benzinăriile vor putea deconta suma de 25 de bani utilizând un „mecanism simplificat”.

„În termen de 15 zile, printr-un ordin al președintelui ANAF se va stabili modelul de declarație pe care vor trebui să o depună. Compensarea se va face cu obligațiile fiscale ale acestora, TVA, impozit pe profit, etc. Estimăm că stingerea se va face pe partea de TVA”, transmite secretarul de stat din ministerul Finanțelor.


Reducerea cu 50 de bani la prețul carburanților din România va fi menținută în perioada 1 iulie – 30 septembrie 2022, conform Digi 24.

Ordonanța de Guvern nu are caracter obligatoriu
Ministrul Energiei este însă convins că aproape toate benzinăriile o vor aplica, deoarece jumătate din bani vor veni de la stat. Guvernul a aprobat în ședința de joi, 30 iunie, Ordonanţa de urgenţă care prevede reducerea prețurilor la benzină și motorină cu 50 de bani per litru.

„Mă aştept ca în perioada imediat următoare să văd în piaţă companii care aplică această ordonanţă. Să le lăsăm un termen scurt, în aşa fel încât sistemele fiscale să poată fi actualizate ca să reflecte aceste modificări”, a precizat Virgil Popescu, potrivit news.ro.

Ordonanța nu are caracter obligatoriu, dar oferă cadrul legislativ pentru companiile care vor să aplice reducerea. „Eu, din ceea ce cunosc în piaţă în momentul de faţă, sunt convins că majoritatea lanţurilor de benzinării, dacă nu chiar toate, vor aplica această Ordonanţă şi românii vor beneficia la toate brandurile de la staţiile de benzină de aceste reduceri“, a mai spus ministrul Energiei.

Amenzi uriașe pentru cei care revând combustibil
În plus, potrivit prevederilor articolului 5 din această Ordonanţă privind preţurile la carburanţi, va fi interzisă vânzarea produselor achiziţionate în condiţiile prevăzute de ordonanţă, respectiv cu aceată reducere de 0,5 lei.


„Revânzarea acestor produse achiziţionate în condiţiile OUG reprezintă contravenţie şi se sancţionează de către autorităţi (..) după cum urmează: 50.000 până la 500.000 de lei amendă, pentru contravenţiile săvârşite de persoanele juridice şi între 5.500 de lei şi 11.000 de lei, pentru contravenţiile săvârşite de persoane fizice.

ANPC este pregătită să facă verificări în teren şi pentru a stabili dacă vor exista situaţii de creştere nejustificată a preţurilor, inspectorii fiind activi şi când a fost acea creştere a preţului la carburanţi, iar acum au la dispoziţie alt cadru legal”, a mai spus Dan Cărbunaru. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:22

 Cursul euro a recuperat un ban
10/08/2022 20:06

Decizia Ucrainei de a opri fluxurile de petrol rusesti către Ungaria, Cehia si Slovacia, dar si pozitiile de protectie luate de investitori inainte de anuntarea inflatiei din Statele Unite au creat presiune pe ...

  Pâinea românilor va fi asigurată
10/08/2022 16:45

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat că recoltarea graului a fost finalizată in toată ţara, urmand ca săptămana viitoare să fie anunţate cifrele oficiale, şi a precizat că recolta de anul ac ...

 Consiliere gratuită pentru persoanele care nu mai pot plăti creditele
10/08/2022 14:45

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) arată că persoanele care au credite, au datorii şi nu le mai pot plăti pot primi gratuit consiliere privind procedura de insolvenţă a persoa ...

Comuna Victoria, judetul Iasi anunta demararea proiectului: Extindere corp A, Scoala Ionel Teodoreanu, Victoria
10/08/2022 09:00

Comuna Victoria, judetul Iasi anunta demararea proiectului: Extindere corp A, Scoala Ionel Teodoreanu, Victoria

 Băncile au exagerat cu indicele ROBOR
09/08/2022 16:23

  Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a transmis un mesaj personal băncilor legat de cresterea indicelui ROBOR, care a crescut nepermis de mult, in opinia sa. El le-a sugerat să se uite cu mai mult ...

Cotele de TVA vor fi majorate
09/08/2022 14:09

O serie de noutăţi legislative in domeniul TVA vor intra in vigoare de la 1 ianuarie 2023 ca urmare a modificării Codului Fiscal prin Ordonanţa Guvernului 16/2022, cel mai mare impact urmand să fie in sect ...

Aplicaţiile financiare, preferatele milenialilor pentru gestionarea banilor
09/08/2022 11:27

Şase din zece mileniali romani folosesc aplicaţii financiare, populare şi printre alte generaţii, pentru a-şi gestiona mai bine banii, arată un studiu realizat de Reveal Marketing Research. "Pandemi ...

Sindicaliştii din Poliţie şi din penitenciare pichetează sediul Ministerului Finanţelor
09/08/2022 08:13

Sindicaliştii din Poliţie şi din penitenciare pichetează, marţi, sediul Ministerului Finanţelor din Bucureşti, printre revendicări aflandu-se aplicarea Legii-cadru a salarizării, acordarea unor sporuri ...

ANAF, încasări de circa 180 de miliarde de lei în primul semestru
08/08/2022 15:45

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a realizat incasări in valoare de 179,9 miliarde de lei in primul semestru, in creştere cu 23,1%, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, a anun ...

 Bani din PNRR pentru colectarea separată a deșeurilor
08/08/2022 15:02

Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) are alocate 1,2 miliarde de euro, destinate implementării unui management corect al tuturor tipurilor de deşeuri. Din această sumă 200,1 milioane euro ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei