Zona euro şi FMI ajung după mult efort la un compromis asupra datoriei şi ajutorului pentru Grecia

default

Dimensiune font:

| 28-11-2012 00:00

Zona euro şi FMI ajung după mult efort la un compromis asupra datoriei şi ajutorului pentru Grecia

 

Zona euro şi FMI au ajuns după mult efort la un acord, în noaptea de luni spre marţi, asupra mijloacelor de a reduce datoria Greciei şi plăţii unui ajutor financiar mult aşteptat, îngheţat de luni de zile şi vital pentru o ţară în prag de sufocare.

 


După o reuniune de peste 13 ore, zona euro şi FMI s-au înţeles ca datoria Greciei să fie redusă la 124% din PIB până în 2020, faţă de un obiectiv iniţial de 120% susţinut de FMI, potrivit unui comunicat al Eurogrupului, citat de AFP.

Acest lucru reprezintă o reducere a datoriei Greciei de circa 40 de miliarde de euro până în 2020, potrivit unei surse europene.

"FMI a vrut să se asigure că zona euro ia măsurile necesare pentru a pune Grecia pe calea unei datorii sustenabile. Astăzi, vă pot spune că acest lucru s-a făcut", a declarat directorul general al FMI, Christine Lagarde, în timpul unei conferinţe de presă ce a încheiat reuniunea Eurogrupului.

De asemenea, miniştrii au decis plata unui total de 43,7 miliarde de euro, sumă blocată de câteva săptămâni. O primă tranşă de în jur de 34 de miliarde de euro va fi plătită în luna decembrie. Întreaga plată va fi efectuată în trei tranşe în cursul primului trimestru al anului 2013.

"Acordul a fost foarte dificil", a recunoscut preşedintele Eurogrupului, Jean-Claude Juncker, subliniind că "a fost nevoie de eforturi semnificative de fiecare parte".

"Decizia va reduce fără îndoială incertitudinea şi va întări încrederea în Europa şi în Grecia", a salutat şeful Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, plecând de la reuniunea de la Bruxelles.

Pentru a reduce datoria Greciei fără a trece printr-o ştergere /"haircut"/, miniştrii Eurogrupului au decis un pachet de măsuri.

Printre acestea se numără o reducere a ratelor dobânzii la creditele bilaterale deja consimţite Atenei, o extindere de 15 ani a perioadei de rambursare a împrumuturilor acordate Greciei şi o prelungire de 10 ani pentru plata dobânzii.

Miniştrii intenţionează de asemenea să retrocedeze ţării cel puţin o parte din câştigurile realizate de băncile centrale naţionale şi BCE cu privire la obligaţiunile greceşti pe care le deţin.

Ei au planificat de asemenea o răscumpărare de către Grecia de titluri de datorie, cu condiţia să nu treacă peste un anumit preţ de pe piaţă.

Miniştrii de finanţe ai zonei euro s-au întâlnit la Bruxelles începând de la amiază, pentru a treia oară în două săptămâni, cu directorul general al FMI, Christine Lagarde, şi preşedintele BCE, Mario Draghi.

Ei au discutat deja prin telefon sâmbătă pentru a încerca să aplaneze diferendele asupra modului de a reduce datoria Greciei, care ar fi ajuns la 144% din PIB în 2020 fără noi măsuri. Un nivel considerat inacceptabil de FMI.

Pentru instituţia de la Washington, mijlocul cel mai simplu era de a şterge o parte din datoria deţinută de creditorii publici, după modelul pe care l-au acceptat să-l facă băncile la începutul anului 2012.

O soluţie respinsă cu fermitate de BCE şi de unele ţări, în primul rând Germania. Ministrul ei de finanţe, Wolfgang Schäuble, a repetat acest lucru luni, dezminţind indirect informaţii apărute în presa germană potrivit cărora el s-ar arăta deschis la o ştergere parţială a datoriei Greciei.

Reprezentanţii zonei euro au evocat de asemenea săptămâna trecută la Paris o ştergere parţială a datoriei Greciei până în 2015, potrivit ziarelor Welt am Sonntag şi Der Spiegel duminică.

La Atena, primul ministrul grec Antonis Samaras, care a vorbit la telefon luni cu mai mulţi lideri europeni pentru a găsi o soluţie la reuniunea de luni a Eurogrupului, a salutat imediat acordul.

"Totul a mers bine. Toţi grecii împreună, ne-am luptat /pentru această decizie/ şi mâine începe o nouă zi pentru toţi grecii", a salutat primul ministru.

"Pentru zona euro, este un adevărat test asupra credibilităţii noastre, capacităţii noastre de a lua decizii privind problemele cele mai dificile", a estimat la rândul său comisarul european pentru afaceri economice, Olli Rehn.AGERPRES

 

 

http://www.agerpres.ro

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<<Click pe locatie pentru detalii>>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

00:01

Risc de BLOCAJ financiar: În plină perioadă de restricţii, reîncep popririle şi executările silite pentru firme
25/10/2020 18:04

Din martie şi pană acum, unele firme au fost scutite de anumite plăţi la stat, dar de marţi intră vigoare popririle şi execuţiile silite, care erau in curs inainte de facilităţile fiscale. Cine nu are ...

  TVA de 5 la sută pentru casele care costă până în 140.000 de euro
25/10/2020 12:49

  Camera Deputaţilor a adoptat o iniţiativă legislativă de modificare a Codului fiscal potrivit căreia TVA redusă de 5% se aplică pentru achiziţia de locuinţe cu preţul de pană la 140.000 de eu ...

Comunicat de presa la lansarea proiectului “DIVERSIFICAREA ACTIVITĂȚII MEGASTEP SRL”
25/10/2020 12:09

  COMUNICAT DE PRESA Data: 25.10.2020 LA LANSAREA PROIECTULUI  “DIVERSIFICAREA ACTIVITĂTII MEGASTEP SRL”   MEGASTEP S.R.L., cu sediul inMunicipiul Iasi, Romania, Str. Prof. Ioa ...

Comunicat de presa la lansarea proiectului “DIVERSIFICAREA ACTIVITĂȚII SOCIETĂȚII GRAIN BAGS SRL
25/10/2020 12:00

 COMUNICAT DE PRESA Data: 25.10.2020 LA LANSAREA PROIECTULUI  “DIVERSIFICAREA ACTIVITĂTII SOCIETĂTII GRAIN BAGS SRL”  

Comunicat de presă la lansarea proiectului ,,DIVERSIFICAREA ACTIVITĂȚII ZETRIX STREET S.R.L. PRIN ACHIZIȚIA DE UTILAJE PENTRU LUCRĂRI DE PREGĂTIRE A TERENULUI”
25/10/2020 12:00

  COMUNICAT DE PRESĂ Data: 25.10.2020 LA LANSAREA PROIECTULUI  ,,DIVERSIFICAREA ACTIVITĂTII ZETRIX STREET S.R.L. PRIN ACHIZITIA DE UTILAJE PENTRU LUCRĂRI DE PREGĂTIRE A TERENULUI” &nb ...

Valoarea tichetelor de masă crește. Majorarea este INCREDIBILĂ
24/10/2020 18:51

Începand cu luna octombrie, valoarea tichetului de masă creste, nu insă si cea a tichetului de cresă. Noile valori sunt valabile pentru semesrul al doilea al anului 2020 si apar in două acte normative ...

 Unul din zece români cu credit Prima Casă nu mai plătește rate
24/10/2020 12:29

  Aproape 50.000 de oameni au cerut amanare la plată, potrivit declaraţiilor făcute de Dumitru Nancu, director general al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM).  47.212 ...

 Peste 640.000 de locuri de muncă în IT
24/10/2020 10:26

  Potrivit declaratiilor lui Daniel Rusen, Marketing and Operations Director la Microsoft Romania, in 5 ani vor fi create peste 640.000 de noi locuri de muncă in IT, dar universităţile romaneşti ...

Autoritatea de Supraveghere Financiară: Activele sistemului de pensii private au depășit 14 miliarde de euro
23/10/2020 14:37

  Valoarea activelor totale, aflate in administrare la nivelul intregului sistem de pensii private, a ajuns la 30 septembrie 2020, la 72,58 miliarde de lei, in crestere cu 17,96% fată de septembrie 201 ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei