Efectele Eclipsei de Soare din 10 iunie 2021

eclipsa-1

Dimensiune font:

| 08-06-2021 10:49

Pe 10 iunie 2021 va avea loc o eclipsă de Soare inelară, fiind a 16-a eclipsă din secolul XXI. Eclipsa de Soare din 10 iunie 2021 va putea fi văzută și din România, însă numai dintr-o anumită regiune a țării. Această eclipsă inelară va putea fi văzută din nord-estul Canadei, Groenlanda, Oceanul Arctic și din nordul Extremului Orient Rus. Eclipsa parțială poate fi văzută din nordul și estul Americii de Nord, cea mai mare parte din Europa și nordul Asiei. Pentru a putea vedea cu ochiul liber o eclipsă de Soare este nevoie de un filtru solar special. Cel mai accesibil este filtrul dens de sudură, însă cel mai potrivit este filtrul Mylar, o peliculă aluminizată care oprește radiațiile periculoase. O altă variantă sigură este proiectarea imaginii solare pe un ecran, chiar improvizat dintr-o coală albă de hârtie sau de carton.

 Eclipsa se poate vedea din România însă va putea fi observată ca o eclipsă parțială, din nordul județului Timiș, județe Arad, Bihor, Satu Mare și Maramureș, întreg teritoriu al Transilvaniei și mare parte din Moldova, iar din Republica Moldova se poate vedea din aproape tot teritoriul.

O eclipsă de Soare este produsă atunci când Luna trece între Pământ și Soare prin fața Soarelui. De pe Pământ se vede discul Lunii mai mare decât cel al Soarelui și când se interpune între cel care privește și Soare, blochează lumina și umbrește Pământul. Când discul Lunii acoperă Soarele, imaginea luminoasă a Soarelui este blocată complet, eclipsa este totală. Aceste eclipse totale sunt mult mai rare decât cele parțiale. Fiecare eclipsă este specială în ceea ce privește poziția și poate fi observată doar dintr-o zonă anume de pe Pământ. Eclipsa necentrată este atunci când Luna trece între Pământ și Soare, iar centrul conului de umbră al Lunii nu atinge Pământul.

Imaginea luminoasă a Soarelui este înlocuită pentru câteva minute de Lună și se vede doar coroana Soarelui, care este mai strălucitoare decât Luna. Eclipsele totale sunt rare și se pot vedea doar pe o fâșie îngustă de pe suprafața Pământului. Eclipsa Inelară apare atunci când Soarele și Luna sunt aliniate exact cu pământul, iar diametrul lunii apare ca și cum ar fi mai mic decât cel al Soarelui. Din Soare se mai vede doar marginea, care apare ca un inel strălucitor care înconjoară Luna întunecată. Eclipsele de Soare sunt evenimente destul de rare. 

Mituri despre eclipsa de Soare

Vikingii credeau că o pereche de lupi cerești vânau Soarele sau Luna. Când lupii prind unul dintre cele două corpuri cerești se produce o eclipsă În Vietnam, oamenii cred că o broască mănâncă Luna sau Soarele Oamenii din mai multe culturi obișnuiesc să facă zgomot pentru a îndepărta demonul sau animalul care mănâncă Luna sau Soarele. Ei băteau cu palmele în oale și tigăi sau tobe pentru a alunga pe cei care înghițeau corpurile cerești. Unele culturi vorbesc despre furt, atunci când eclipsa face ca Soarele să „dispară”. În mitologia coreeană se vorbește despre câini de foc care fură Soarele sau Luna. Un alt mit relatat de membrii unui trib din Africa spune că Soarele și Luna se luptă în timpul unei eclipse. Ei consideră acest fenomen o perioadă a reuniunilor, menită să înceteze supărări și vechi dispute. Tribul Navajo din America de Nord consideră că nu este bine să privești eclipsa. Cei care se uită la Soare în timpul unei eclipse vor avea probleme cu ochii și își va pierde conexiunea armonioasă pe care o au cu Universul. Totodată, ei obișnuiesc să nu bea sau să mănânce în timpul eclipsei. De precizat este faptul că expunerea ochilor fără protecție în timpul unei eclipse solare poate determina afectarea celulelor fotosenzitive la nivelul retinei. Se poate ajunge la orbire, din cauza arsurilor retiniene.
 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
VIDEO Cum arată și unde se află aeroportul cât o țară? E de trei ori mai mare ca Bucureștiul
03/05/2024 11:59

 Un aeroport international se intinde pe o suprafată cat o tară si e de trei ori mai mare ca Bucurestiul. Este cel mai mare aeroport din lume si a intrat in Cartea Recordurilor.   ...

Tractoarele autonome, fără conducător: Ce caracteristici au, ce avantaje oferă
02/05/2024 13:44

 Vehiculele autonome sunt considerate viitorul in agricultură. Cand vine vorba de astfel de tractoare, există două tipuri: vehicule conventionale care pot functiona si in mod autonom sau roboti agricoli ...

AUR l-a prezentat pe actorul Mugur Mihăescu drept candidatul său pentru președinția CJ Olt
28/04/2024 18:19

 Actorul Mugur Mihăescu, cunoscut pentru rolul „Garcea” din „Vacanta Mare”, si-a depus duminică la Biroul Electoral Olt candidatura pentru presedintia Consiliului Judetean Olt, re ...

Depășirea pe linie continuă, permisă în România! În ce condiții pot efectua șoferii o astfel de manevră
20/04/2024 16:02

Soferii din Romania pot efectua depăsirea pe linia continuă in anumite circumstante. Codul Rutier specifică clar unde si cand poti efectua o astfel de manevră. Există reguli clare pentru soferi in ceea ...

 Marketingul digital. Dinamica inovației în era informației
18/04/2024 15:43

Marketingul digital a revolutionat modul in care companiile interactionează cu consumatorii, transformand strategiile de publicitate si de vanzare intr-un peisaj in continuă schimbare. Într-o lume domin ...

Academia Română: Țara noastră deţine rezerve minerale şi energetice considerabile. E necesară reactivarea industriei extractive şi de prelucrare
12/04/2024 00:10

Academia Romană afirmă că ţara noastră deţine resurse şi rezerve minerale şi energetice considerabile, divers şi relativ uniform distribuite in teritoriu, subliniind necesitatea valorificării acestora ...

SUA testează avioane pilotate de inteligeța artificială, iar secretarul forțelor aeriene va fi pasager
11/04/2024 17:05

Fortele aeriene americane testează un avion de luptă F-16 care zboară singur si sunt atat de increzătoare in tehnologie incat isi trimite seful ca pasager. Associated Press informează că secretarul Forte ...

Ecou din adâncuri. Misterul memoriei apei
11/04/2024 15:12

Apa, acest element vital, omniprezent pe Pămant, detine in esenta sa mai mult decat o simplă necesitate pentru viată; ascunde un mister ce isi asteaptă răspunsul de secole. Printre teoriile stiintifice si ...

Digi RCS&RDS dispare! Reprezentanții companiei discută despre schimbarea oficială a denumirii gigantului din telecomunicații
11/04/2024 14:26

Digi RCS&RDS va dispărea din luna mai a acestui an! Compania ia in discutii schimbarea oficială a denumirii pe care o poartă colosul de telecomunicatii. Dacă in urmă cu ceva timp, pe toate materiale p ...

Sarea de Himalaya, o mare minciună: ce au arătat ultimele studii despre
11/04/2024 11:52

Sarea de Himalaya se găseste azi pretutindeni: in masinile de măcinat sare, in lămpile cu aspect stancos, in plăcile de culoarea apusului de soare concepute pentru a găti friptură si chiar in "camere ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei