Fii informat: 3 boli care nu se transmit pe calea aerului

springfarma@ziarulevenimentul.ro teama de boala (1)

Dimensiune font:

| 21-01-2022 11:50

Fii informat: 3 boli care nu se transmit pe calea aerului

 

 

Teama de îmbolnăvire și informarea deficitară fac unii oameni să creadă că se pot îmbolnăvi cu ușurință atunci când intră în contact cu persoane care suferă de anumite boli. În realitate, nu orice afecțiune este contagioasă și nu orice boală contagioasă se poate transmite pe cale aeriană. Îți prezentăm în rândurile următoare trei dintre afecțiunile despre care se crede că se transmit pe calea aerului, când, de fapt, lucrurile stau cu totul altfel.
Psoriazisul și dermatitele
Cu excepția afecțiunilor de natură virală care au și manifestări dermatologice (varicela, rujeola etc.) sau a infecțiilor cu fungi și paraziți (scabia), majoritatea bolilor de piele nu sunt transmisibile. Numeroase persoane se tem să intre în contact cu cei care suferă de afecțiuni dermatologice, de teamă că se vor alege și ei cu aceleași probleme de sănătate. Printre bolile despre care se crede în mod eronat că s-ar transmite pe calea aerului se numără psoriazisul și diferitele tipuri de dermatite. De fapt, ele nu sunt contagioase, ci au un cu totul alt mecanism de declanșare. Psoriazisul este, mai exact, o boală inflamatorie cronică și poate apărea atunci când imunitatea organismului este puternic afectată, fie de anumite infecții, fie de stres, oboseală, temperaturi foarte scăzute sau de reacțiile adverse ale unor medicamente.

 

Dermatitele reprezintă un grup de afecțiuni caracterizate prin inflamarea pielii, uneori cu apariția de pustule, bășici sau chiar răni. Există două clase principale în care se împart dermatitele: alergice și non-alergice. Dermatita alergică este cea mai frecventă formă de boală și se împarte, la rândul ei, în mai multe tipuri: dermatita atopică (mai des întâlnită la copii), dermatita seboreică (manifestată de regulă la nivelul scalpului și al feței) și dermatita de contact (declanșată de contactul pielii cu o substanță toxică sau iritantă).
Hepatitele de tip B și C
Pornind de la informația că hepatita A se transmite cu ușurință pe calea aerului, multe persoane ajung să creadă că și aceste două tipuri de hepatită au același mod de transmitere. Lucrurile stau cu totul altfel. Este adevărat că atât hepatita B, cât și hepatita C au un grad ridicat de contagiozitate, însă acest lucru se întâmplă pe alte căi. În foarte multe cazuri, cele două tipuri de hepatită se transmit prin sânge sau prin contact sexual. Astfel, îmbolnăvirea poate avea loc în urma contactului cu instrumentar medical sau cosmetic care nu a fost sterilizat corespunzător, folosirea de către mai multe persoane a acelorași obiecte de igienă personală (periuțe de dinți, aparate de ras etc.) sau, mult mai rar, prin transfuzii cu sânge infectat.

 

Hepatita reprezintă, de fapt, inflamarea ficatului, ca urmare a infectării cu virusul hepatitic. Manifestările acestei afecțiuni pot varia în funcție de tip, dar și de starea de sănătate a persoanei care a contractat virusul. Astfel, pot apărea simptome ca icterul (îngălbenirea pielii și a ochilor), stările de greață și vărsături, febra, starea de slăbiciune sau scăderea poftei de mâncare.
SIDA
Sindromul imunodeficienţei umane (SIDA) este o boală gravă, declanșată de infectarea cu virusul HIV. Transmiterea acestui agent patogen nu are niciodată loc pe cale aeriană, ci doar prin sânge sau prin contact sexual. Infecția cu virusul HIV atacă în mod constant sistemul imunitar, organismul devenind tot mai slăbit și mai vulnerabil în fața oricăror alte infecții. Treptat, persoana infectată scade în greutate și începe să se confrunte cu simptome precum febra prelungită, erupțiile cutanate, ulcerațiile cavității bucale, uneori cu evoluție către neuropatie periferică, meningită, encefalită sau chiar paralizie parțială.

 

În prezent, tehnologia medicală modernă a permis dezvoltarea unor teste simplu de realizat, dar și a unor tratamente care, în multe cazuri, prelungesc viața pacienților. Cu toate acestea, marginalizarea persoanelor infectate cu virusul HIV este în continuare un fenomen apăsător, accentuat de educația precară a populației în acest sens. SIDA nu este o boală transmisibilă pe calea aerului, deci o persoană care suferă de această boală nu trebuie sub nicio formă izolată de cei din jur și poate duce o viață obișnuită.

 

Fiecare dintre afecțiunile prezentate mai sus sunt probleme de sănătate dificile, unele putând uneori să pună în pericol viața celor afectați, însă un lucru e sigur: dacă ai un prieten, un coleg de muncă sau de școală ori o rudă care se luptă cu astfel de boli, nu trebuie să-ți faci griji că te poți îmbolnăvi și tu. Aceste afecțiuni nu sunt transmisibile pe cale aeriană, iar persoanele cu asemenea diagnostice au nevoie să nu se simtă respinse în societate.

 

Sursa foto: Shutterstock.com


Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Peste 22.000 de copii şi adolescenţi suferă de afecţiuni psihice, susține ASSMB
06/05/2024 20:03

Peste 22.000 de copii şi adolescenţi din Romania suferă de afecţiuni psihice, sustine Administratia Spitalelor si Serviciilor Medicale Bucuresti (ASSMB), actuala infrastructura fiind total depăsită. In a ...

Prăjelile și zahărul, în topul alimentelor cu potențial cancerigen, avertizează dr. Cezar
06/05/2024 19:55

Prăjelile si zahărul sunt pe primele două locuri intr-un top al alimentelor cu potential cancerigen, mai ales dacă sunt mancate frecvent si in cantităti mari. Cardiologul Cezar pune pe primul loc prăjeli ...

Gripă aviară: ”Dovezi puternice” că virusul a trecut pentru prima dată de la mamifere la om
06/05/2024 19:49

Cercetătorii sunt ingrijorati că gripa aviară s-a răspandit de la mamifere la oameni pentru prima dată, marcand un alt pas in evolutia virusului H5N1. O nouă analiză ajunge la concluzia că există ” ...

Neurologul Constantin Dulcan avertizează: Gândurile negative pot fi cauza bolilor, inclusiv a cancerului
06/05/2024 19:42

In cadrul unei emisiuni televizate, reputatul neurolog Dumitru Constantin Dulcan a adus in atentie impactul devastator pe care gandurile negative il pot avea asupra sănătătii noastre. Afirmand că stresul, i ...

Peste 5.500 de persoane au primit asistenţă medicală de urgenţă în minivacanţa de 1 Mai şi de Paşte
05/05/2024 18:50

Un număr de 5.509 persoane din regiunea Bucureşti – Ilfov au primit asistenţă medicală de urgenţă in perioada minivacanţei de 1 Mai şi de Paşte, 479 dintre solicitări fiind făcute doar in noap ...

Remedii eficiente pentru excesele culinare de Paște
05/05/2024 17:29

Sărbătorile de Paste sunt adesea asociate cu mese abundente si delicioase, care pot duce la excesele culinare. Dacă ai exagerat putin cu mancarea in această perioadă si te confrunti cu disconfort gastroint ...

Cele două legume pe care să le mănânci obligatoriu de Paște: “Detoxifică ficatul”
04/05/2024 14:40

 Cele două legume pe care să le mănanci obligatoriu de Paste. Au beneficii uimitoare si nu trebuie să lipsească de pe masa de sărbătoare. Mihaela Bilic a dezvăluit cele două legume pe care să le ...

Cât timp rezistă ouăle roșii fără să devină un pericol pentru sănătate
04/05/2024 12:51

Directorul Institutului de Cercetări Alimentare (ICA), Alexandru Ciric, a explicat, la Antena 3 CNN, cat timp rezistă ouăle fierte de la Paşte, fără să fie periculoase pentru sănătate. "Î ...

Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua de Florii? Primele rezultate ale analizelor
04/05/2024 05:31

Au apărut rezultatele analizelor in cazul copilei de 4 ani care a murit după ce a mancat peste macrou cumpărat de la un magazin din Călărasi. Bunicul fetei este in continuare in spital. Ce continea macrou ...

Cum depistezi ouăle expirate. Cinci metode rapide pentru a le evita
01/05/2024 19:46

 Atentie la ce fel de ouă consumati de Paste: spitalele din Romania raportează an de an, in această perioadă, o explozie a cazurilor in care oamenilor li s-a făcut rău. Iată aspectele de care trebu ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei