Iașul a marcat intrarea pe harta marilor festivaluri de vin

1vin

Dimensiune font:

| 29-10-2023 19:52

Doar două zile, atât a fost de ajuns pentru ca Iașul să devină un reper pe harta festivalurilor importante de vin. Evenimentul care a decis acest lucru a fost Festivalul „Hai cu pluta”, organizat de către somelierul Yvona Mardare, cunoscută publicului prin manifestări similare, organizate cu mult bun gust. În inima Iașului și-au dat întâlnire 45 de crame, care au propus sute de etichete din România, Republica Moldova, Italia, Franța, SUA și nu numai, alături de care s-au aflat producători de brânzeturi, de pâine, fabricanți tradiționali de zacuscă și ciocolată. După cum era de așteptat, festivalul a atras atât pasionații de vin, cât și profesioniștii din industrie, oferind nu doar o ocazie de a savura licori fine, ci și un teren fertil pentru networking și afaceri. De la soiuri autohtone la cele internaționale consacrate, evenimentul a oferit o platformă pentru vinăriile de toate dimensiunile de a-și prezenta creațiile. Un aspect semnificativ a fost prezența a numeroși antreprenori și investitori interesați de explorarea oportunităților din industria vinului, care s-au animat în discuții despre tendințele emergente în producția și marketingul acestei băuturi celebre.

Evenimentul a reunit și două masterclassuri, unul de brânzeturi și vin și un altul de degustare a apei, conduse de experți în domeniu. Participanții au avut ocazia să învețe multe lucruri, dar și să trăiască experiențe memorabile.

Degustările au înregistrat un vârf semnificativ în timpul festivalului, evidențiind potențialul economic al evenimentului.

„Publicul are nevoie de educație

Reflecțiile pozitive ale participanților arată faptul că festivalul a fost mai mult decât o celebrare a vinului, transformându-se într-o convergență a pasiunii, expertizei și oportunităților de afaceri. Într-o lume în care experiențele contează mai mult ca niciodată, un astfel de eveniment demonstrează cum cultura și afacerile pot colabora pentru a crea valoare autentică și creștere durabilă într-un sector vibrant și plin de promisiuni. „Am participat la ediția de anul trecut, ne-a plăcut și am decis să ne implicăm. Acest festival aduce un câștig foarte mare pentru Iași atât prin vizibilitate, care evident crește, cât și prin factorul economic. Apoi este o experiență interesantă și pentru producători care își pot etala cele mai bune vinuri. Publicul larg are șansa de a fi educat, de a afla diferențele dintre vinuri, dar și de a înțelege că această industrie produce licori de calitate superioară. Există o falsă percepție asupra vinului industrializat cum că nu ar fi tocmai curat sau sănătos. Nimic mai greșit! Cramele din România dispun de o tehnologie avansată, lucrează cu laboratoare importante care oferă analize minuțioase asupra conținului. Publicul are nevoie de educație pe care un astfel de festival i-o poate oferi, a spus Cristian Amarandei, fondatorul companiei Migdalin și principalul partener al festivalului.

„Iașul are nevoie de un astfel de festival

Publicul a avut de ales să deguste sute de vinuri oferite de crame în standurile cochete, iar aprecierile au fost foarte bune. „A fost un festival foarte reușit prin dimensiune și calitate. A crescut semnificativ numărul cramelor, multe sosite și din afara țării, ceea ce oferă o aură importantă Iașului, care avea nevoie de un festival de o asemenea anvergură. Am degustat vinuri bune, calitative, unele cunsocute, dar și altele noi. Am descoperit și o cramă interesantă din nordul țării. Trebuie să remarc că în ultimii ani, datorită condițiilor climatice în continuă schimbare, vița-de-vie din România a urcat în latitudine către nordul țării, oferind vinuri interesante pentru cei aflați în căutarea prospețimii și a băuturilor cu grad mai redus de alcoolizare. Mi-a plăcut”, a fost reacția lui Radu Grădinaru, antreprenor și consulul onorific al Franței la Iași, un pasionat de vin. „E fascinant să vezi atât de mulți producători de calitate adunați la un loc! Povești, gusturi, arome, asocieri și multe răspunsuri!, a exclamat și chocolatierul Mihaela Ulman, un cunoscut chef ieșean. „M-am bucurat să văd un public avizat și un altul dornic să învețe. Am avut dialoguri foarte frumoase cu toți cei care ne-au apreciat produsele”, a replicat Cristina Dumitrescu, fondatorul companiei Zada, producător de brânzeturi. „Le-au plăcut toate sortimentele noastre, dar lider a fost pâinea cu merișoare și fistic, preparată special pentru acest moment”, a zâmbit Gabriela Curelaru, directorul de marketing al Panifcom. „Spațiu generos, public avizat și interesat să afle cât mai multe despre acest domeniu fascinant al vinului”, a fost aprecierea cunoscutului somelier Costi Drăgan, de la Crama Jidvei. Să mergi la o degustare de vinuri poate fi o experiență plăcută și educativă, din punctul meu de vedere. Aș menționa aici dezvoltarea gustului, educația vinicolă, socializarea, descoperirea preferințelor și susținerea producătorilor locali. Mi-a plăcut foarte mult atmosfera din cadrul evenimentului Hai cu pluta și faptul ca toată lumea zâmbea la unison... motivul îl știm cu toții. Vinul înveselește inima omului", a replicat și Silvia Postelnicu, antreprenor ieșean.

Spațiu generos de studiu

În spațiul larg al expoziției s-au remarcat și vinurile produse din via didactică a Universității de Științe ale Vieții, prezentate impecabil la stand de către studenți și masteranzi, alături de care s-a aflat șeful de lucrări Cintia Colibaba, un degustător de vinuri recunoscut. „Este foarte important ca tinerii să afle detalii dincolo de sala de curs și acest lucru poate fi realizat doar prin festivaluri și evenimente publice. Suntem mândri de vinurile noastre. Susținem disertații cu vinuri, examene de doctorat, ele sunt cărțile noastre pe care le scriem cu multă pasiune, a completat Cintia Colibaba.

Platformă de afaceri valoroasă

Festivalul de vin „Hai cu pluta” a fost locul unde tradiția s-a împletit cu modernitatea, iar afacerile locale și-au găsit un prilej de excepție pentru a se promova și a interacționa cu o piață dornică de savoare și autenticitate, dar și un public ce vrea să fie educat. „Fiecare producător și-a etalat cu mândrie vinurile, fiecare sticlă fiind o poveste în sine, o declarație a pasiunii și dedicației față de arta viticolă. De la vinurile roșii corpolente, la cele albe delicate și până la spumantele efervescente, diversitatea a fost cuvântul de ordine, a conchis somelierul Yvona Mardare. Aspectul de business al festivalului a fost vizibil în interacțiunile dintre producători, distribuitori și consumatori, iar prezența unor personalități marcante din industria vinului a conferit un plus de prestigiu evenimentului. Investițiile în tehnologie și inovație au fost, de asemenea, evidente. Festivalul de vin „Hai cu pluta” a fost nu doar o celebrare a bogăției oenologice, ci și o platformă de afaceri valoroasă, care a facilitat crearea de legături între diferite paliere ale industriei vinului, demonstrând încă o dată potențialul imens al acestui domeniu. Dovadă cei peste 2.000 de vizitatori care, timp de două zile, au celebrat vinul și au făcut o reverență largă celor care îl slujesc.

Maura ANGHEL

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

04:39

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Parsifal, arhetipul cavalerului
09/05/2024 16:42

  Muzeul Stiintei si Tehnicii „Stefan Procopiu” din cadrul Complexului Muzeal National „Moldova” Iasi, in parteneriat cu Asociatia „Noua Acropolă” - Filiala Iasi, invi ...

Pregătiri pentru Titularizare. Sunt disponibile aproape 2.800 de posturi
09/05/2024 15:35

Sunt 2.677 de posturi disponibile in invătămantul preuniversitar iesean pentru anul scolar 2024-2025 care pot fi ocupate prin examenul de Titularizare. Însă, mai putin de 10% dintre acestea pot fi ocup ...

Primarul unei comune din Botoșani, singurul candidat la Primărie
09/05/2024 15:12

Situatie inedită in judeţul Botoşani, unde primarul unei comune este singurul candidat la Primărie la alegerile locale din 9 iunie. Primarul comunei Hănesti, Costel Matei, este singurul care şi-a depus ...

Turneul SoNoRo Conac ajunge în Casa Balș
09/05/2024 13:51

Turneul SoNoRo Conac ajunge in Casa Bals din Iasi pentru un concert care va avea loc luni, 20 mai 2024, de la ora 19:00. Concertul va fi sustinut de muzicienii Răzvan Popovici (violă), Ioan-Dragos Dimitriu (p ...

Regina Maria și Iașul. Strălucirea unei legături regale
09/05/2024 12:01

  De cateva zile, Palatul Braunstein sclipeste intr-o lumină blandă, care pare să străbată din timpuri demult apuse. Zidurile sale, păstrătoare de taine vechi, apără cu grijă o bijuterie car ...

A fost semnalată prezența viperelor pe dealurile dintre Tomești și Păun!
09/05/2024 09:49

* potrivit activistilor de mediu de la Asociatia „Codrii Iasului”, in această primăvară, tot mai multi drumeti au semnalat prezenta unui sarpe care, desi nu este considerat ca fiind unul veninos, ...

Activitate intensă pe șantierul Autostrăzii Moldovei
09/05/2024 09:34

* termenul de finalizare a lucrărilor pe tronsonul Mircesti - Pascani este de 30 de luni, ceea ce inseamnă că iesenii vor putea circula pe autostradă, in judet, cel mai devreme la finalul anului 2026 * valo ...

Bogdan Ota va lansa un nou album la Iași
09/05/2024 09:10

  Pianistul si compozitorul Bogdan Ota este artistul roman cu una din cele mai spectaculoase evolutii nationale si internationale. Un nume sonor in industria muzicală contemporană, el a vandut peste ...

Circulația pe strada Arcu, închisă timp de trei zile
09/05/2024 09:10

În perioada de 8 - 10 mai, intre orele 22 si 6, circulatia autovehiculelor pe str. Arcu, pe  tronsonul cuprins de la intersectia cu străzile Gavriil Muzicescu si Gandu, pană la intersectia cu str. ...

Finanțare pentru proiectele zonei rurale
09/05/2024 08:59

Consiliul Judeţean a deschis apelul de proiecte pentru cea de-a treia ediţie a Programului Judeţean de Dezvoltare Economico-Socială (PJES), prin care primăriile pot primi finanţare pentru construirea şi ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei