Insomnia Fatală Familială, prădătorul tăcut din interior

insomnia fatala

Dimensiune font:

| 02-04-2024 14:45

În liniștea nopții, când somnul coboară peste lume ca o pătură reconfortantă, există o tulburare rară, dar terifiantă, care transformă acest repaus pașnic într-o miraj de neatins. Insomnia Fatală Familială (IFF) este o bombă genetică cu ceas, o afecțiune atât de rară și de mortală încât pare desprinsă din plotul unui roman de groază. Cu toate acestea, realitatea pe care o reprezintă este cu mult mai straniu și mai înspăimântătoare decât orice ficțiune.

Insomnia Fatală Faamilială se transmite prin moștenire genetică și aparține unei clase de boli cunoscute sub numele de encefalopatii spongiforme transmisibile (EST). Această maladie rară afectează o porțiune critică a creierului numită talamusul, centrul responsabil pentru reglarea ciclurilor de somn-veghe. Pe măsură ce boala progresează, capacitatea victimei de a dormi scade treptat, ducând la o serie de simptome debilitante și, în cele din urmă, la deces.

Totul începe subtil, cu insomnii ușoare și tulburări de percepție, dar pe măsură ce boala avansează, simptomele devin tot mai severe. Persoanele afectate experimentează pierderea totală a capacității de a dormi, halucinații, delir, convulsii și grave probleme autonome, cum ar fi hipertensiunea și tahicardia. Această degradare progresivă a funcțiilor corporale conduce inevitabil la o condiție terminală într-un interval de câteva luni sau ani de la debutul simptomelor.

Ceea ce face boala cu adevărat înspăimântătoare este lipsa unui tratament curativ. Opțiunile de tratament existente se concentrează exclusiv pe ameliorarea simptomelor și îmbunătățirea calității vieții pacienților. Aceste abordări pot include medicația pentru a ajuta la gestionarea insomniei și a simptomelor psihiatrice, dar aceste măsuri sunt în cele din urmă paleative și nu opresc avansul bolii.

Pe lângă impactul devastator asupra pacienților, IFF reprezintă o povară emoțională imensă pentru familiile afectate. Întrucât este o boală genetică, diagnosticul unui membru al familiei cu IFF poate semnala o sentință de condamnare și pentru alți membri ai familiei, stârnind temeri și anxietăți profunde privind propriul lor viitor și cel al copiilor lor.

Se caută modalități de tratament

În ciuda rarității sale, insomnia fatală familială a fost subiectul unor cercetări științifice intense, cercetătorii străduindu-se să înțeleagă mecanismele subiacente ale bolii și să găsească modalități de tratament. Studiile asupra IFF au deschis noi căi de cercetare în domeniul encefalopatiilor spongiforme și al tulburărilor de somn, oferind speranță că, într-o zi, putem învinge acest prădător tăcut din interior.

Insomnia fatală familială rămâne un memento sumbru al fragilității umane și al limitelor cunoașterii noastre medicale. Ne amintește să prețuim fiecare noapte de somn liniștit și să ne străduim neîncetat pentru progres științific, în speranța că, într-o zi, niciun individ sau familie nu va mai trebui să se confrunte cu acest coșmar genetic.

Pe măsură ce cercetarea avansează, comunitatea științifică continuă să exploreze potențialele cai de atac împotriva insomniei fatale familiale. Una dintre direcțiile promițătoare este studiul terapiilor genetice și al tehnicilor de editare a genelor, precum CRISPR-Cas9, care ar putea oferi o modalitate de a corecta mutația genetică responsabilă de IFF la sursă. Deși aceste abordări sunt încă în stadii incipiente de cercetare, ele reprezintă o rază de speranță pentru cei afectați de boli genetice aparent intractabile.

O altă arie de interes este dezvoltarea de noi agenți farmacologici capabili să mimeze efectele somnului sau să regenereze funcțiile talamusului deteriorat. Deși provocările sunt semnificative, descoperirile recente în neuroștiințe și farmacologie oferă perspectiva unor tratamente inovatoare care ar putea, în viitor, să ofere relief semnificativ pacienților afectați de IFF.

Pe lângă progresele în tratament și gestionare, eforturile sunt îndreptate și către îmbunătățirea diagnosticării timpurii a bolii. Tehnologii avansate, precum imagistica prin rezonanță magnetică (IRM) și teste genetice mai precise, permit detectarea precoce a semnelor IFF, chiar înainte de apariția simptomelor. Aceasta deschide posibilitatea intervențiilor timpurii și personalizate, care ar putea încetini progresia bolii.

Educația și conștientizarea sunt, de asemenea, esențiale pentru abordarea IFF. Prin informarea publicului și a profesioniștilor din domeniul sănătății despre această boală rară, se pot îmbunătăți ratele de diagnosticare și accesul la îngrijire pentru cei afectați. Comunitățile online și grupurile de suport oferă resurse valoroase pentru pacienți și familiile lor, oferind un spațiu de împărtășire a experiențelor și de suport mutual.

Maura ANGHEL

Insomnia fatală familială rămâne una dintre cele mai provocatoare enigme medicale ale timpului nostru. Cu toate acestea, determinarea neclintită a cercetătorilor, progresele tehnologice și creșterea conștientizării publice alimentează speranța că, într-o zi, IFF va putea fi învinsă. Până atunci, poveștile celor afectați ne amintesc de valoarea sănătății, de puterea spiritului uman în fața adversității și de importanța neîncetată a căutării științifice pentru răspunsuri și soluții. În această luptă împotriva prădătorului tăcut din interior, fiecare pas înainte în cercetare reprezintă o rază de speranță pentru viitor.

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Un chirurg de la Institutul Oncologic, cercetat pentru ucidere din culpă. O pacientă a decedat din cauza unei comprese uitate în abdomen
15/05/2024 14:27

Politistii din cadrul Serviciului de Investigatii Criminale din Targoviste, sub conducerea unui procuror de la Parchetul de pe langă Judecătoria Targoviste, au efectuat miercuri, 15 mai, două perchezitii Ins ...

Alertă în Europa: comprimatele de Ecstasy Donkey Kong, un pericol letal pentru consumatori. „Se distribuie în apropierea festivalurilor”
15/05/2024 13:41

Dealerii de droguri sunt tot mai inventivi atunci cand vine vorba de atragerea noilor consumatori. De aceea, pe piata drogurilor a apărut un nou tip de comprimat, ce poartă numele personajului Donkey Kong, di ...

Cum recunoști roșiile injectate din piețe și din magazine
15/05/2024 11:57

 Rosiile injectate cu diverse chimicale sunt prezente atat pe tarabele pietelor, cat si in supermarketuri. Desi au un aspect aparent similar cu cel al legumelor naturale, prezintă cateva semne distincte. ...

Au apărut înregistrări uluitoare de la Spitalul Pantelimon: 'Medicul le-a scăzut doza de noradrenalină! A murit tot salonul 6!'
14/05/2024 21:38

Scandalul deceselor suspecte de la Spitalul Pantelimon din Capitală pare să nu se mai termine. In spatiul public au apărut inregistrări cu discutia dintre o asistentă de pe sectia de anestezie si terapie i ...

Motivul pentru care unii oameni fac cancer şi alţii nu. Medicul Vlad Ciurea: 'Vă spun secretul'
14/05/2024 11:47

A crescut alarmant numărul tinerilor care se imbolnăvesc de cancer. Prof. dr. Vlad Ciurea a explicat, care sunt solutiile pentru a ne creşte imunitatea şi remediile pentru a ne mentine sănătatea pe termen ...

Victor Ponta trage un semnal de alarmă după ce Florin Piersic a fost mutat prin trei spitale: 'Asta e greșit în România'
13/05/2024 10:13

Fostul premier Victor Ponta a analizat cele mai fierbinti subiecte din societatea romanească, cel mai important fiind starea de sănătate a marelui actor Florin Piersic. Victor Ponta crede că ceea ce i s-a ...

Primul pacient din lume căruia i-a fost transplantat un rinichi de porc a murit - Cât a supraviețuit cu organul modificat genetic
12/05/2024 20:45

Primul pacient din lume căruia medicii i-au transplantat un rinichi de porc modificat genetic a murit la aproape două lună după acea intervenţie chirurgicală In martie, medicii de la Spitalul General Mas ...

De ce se albește părul și ce putem face pentru a stopa procesul, dacă nu avem o vârstă înaintată
12/05/2024 19:49

Unele deficite de nutrienti si starea de sănătate pot albi părul, dar este imposibil să fie restabilită culoarea naturală dacă este cauzată de genetică sau de imbătranire. Schimbările in nutritie pot ...

Cum să citești etichetele produselor din supermarket. La ce trebuie să fii atent, ce informații îți sunt de ajutor
12/05/2024 17:35

  În primul rand, obisnuieste-te să citesti etichetele produselor. Să le citesti nu inseamnă să citesti titlul si atat. În ziua de astăzi toate etichetele sunt colorate, cu hartie de bun ...

Cătălin Cîrstoiu intervine în cazul lui Florin Piersic: 'Părerea mea e că trebuie tratat într-un spital mare / I-am trimis un mesaj directorului de la Balș'
11/05/2024 11:17

Cătălin Cirstoiu, managerul Spitalului Universitar de Urgentă Bucuresti, a oferit comentarii cu privire la starea de sănătate a actorului Florin Piersic care a fost transferat de la Institutul de Boli Infe ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei