„Este important ca expresia Mens sana in corpore sano să nu rămână un dicton în latină, ci o mantră după care să ne ghidăm existența”

1interviu

Dimensiune font:

| 23-02-2024 14:45

 Dialog cu kinetoterapeul Diana Apetrei, de la Clinica Kinetera

 Se știe că mișcarea este un factor important în sănătate, iar când vorbim despre viitoarele mame este esențială, chiar dacă uneori pare că este imposibilă. Despre aceste lucruri am stat de vorbă cu Diana Apetrei, kinetoterapeut în cadrul Clinicii Kinetera, specializată în lucrul cu viitoarele mame, dar și cu bebelușii.

- Care sunt principalele beneficii ale kinetoterapiei în timpul sarcinii și după pentru mămici?

- Sarcina și nașterea reprezintă evenimente importante în viața unei femei. Pe lângă bucuria asociată acestei etape, vin la pachet o multitudine de schimbări fizice, psihice și emoționale. Atât pe parcursul sarcinii, cât și în perioada postnatală au loc modificări în corp. De-a  lungul sarcinii și după naștere, musculatura suferă modificări în ceea ce privește tonusul, cât și forța și rezistența. Mușchii, în special cei de la nivel abdominal și pelvin, se întind pentru a permite  creșterea uterului. De asemenea, elasticitatea ligamentelor este afectată în timpul sarcinii. Terapia prin mișcare presupune o combinație de exerciții fizice țintite pe anumite grupe musculare. Principalele beneficii sunt îmbunătățirea stării de spirit, îmbunătățirea calității somnului, a funcției cardiovasculare și respiratorii, creșterea mobilității articulare. Vorbim și despre îmbunătățirea posturii și al echilibrului, favorizarea scăderii în greutate, scăderea riscului de a dezvolta anxietate sau depresie postnatală, creșterea calității vieții, îmbunătățirea sănătății sexuale, a tranzitului intestinal, reducerea incontinenței urinare.

- Cum poate ajuta kinetoterapia la menținerea unei stări de sănătate  și la reducerea disconfortului din timpul sarcinii? 

- Activitatea fizică este sigură și foarte benefică pentru femeile însărcinate care nu au contraindicații. Perioada sarcinii este una propice pentru anumite schimbări care s-au dovedit benefice atât pentru femeia însărcinată, cât și pentru făt. Un procent destul de mare de femei tind să depășească greutatea recomandată, iar creșterea excesivă a greutății în timpul sarcinii duce la apariția diabetului, a hipertensiunii arteriale sau chiar necesitatea unei operații de cezariană. Incidența apariției hiperlordozei la femeile gravide este foarte crescută și multe dintre ele suferă și de dureri lombare. Cu ajutorul kinetoterapiei se poate dezvolta un program bazat pe exerciții specifice  individualizate. S-a demonstrat că femeile care au făcut kinetoterapie în timpul sarcinii sunt mult mai relaxate și fac față mai bine schimbărilor psihologice și fizice. Acest fapt se datorează multiplelor beneficii ale exercițiilor cum ar fi gestionarea greutății, creșterea energiei, îmbunătățirea somnului. Astfel, femeile au o imagine mai bună despre sine și se acceptă mai ușor.

- Care sunt recomandările pentru exercițiile de kinetoterapie pentru a îmbunătăți postura și a preveni durerile de spate în timpul și după sarcină?

- După ce bebelușul apare trebuie să avem în vedere restabilirea atitudinii posturale corecte și a greutății normale, refacerea centurii abdomino-pelvine, a musculaturii erectoare a spatelui, reechilibrarea bazinului prin tonifierea cuplului corector abdominali și multe altele. Kinetoterapia în sarcină reprezintă un avantaj pentru sănătatea fizică și psihică a femeilor însărcinate, contribuind în mod real la gestionarea unora dintre simptomele mai puțin plăcute ale sarcinii. Gravidele ce recurg la exercițiile kegel nasc mai ușor.

- Cum puteți sprijini dezvoltarea motorie a bebelușilor prin intermediul sesiunilor de kinetoterapie?

- Stimularea motorie timpurie prin exerciții și jocuri favorizează o bună dezvoltare atât din punct de vedere motor, cognitiv, cât și socio-afectiv.

Primele o mie de zile din viața unui copil sunt cele mai importante pentru dezvoltarea creierului, a corpului și a metabolismului, stimularea motorie  fiind principala activitate pentru atingerea acestor obiective.

- Care sunt semnele pe care mămica ar trebui să le urmărească pentru a ști când să înceapă exercițiile după naștere? 

- Semnele pe care mămica ar trebui să le urmărească sunt durerea sau limitarea mișcărilor în articulații, durerile de cap sau amețelile, instabilitate în mers ori dezechilibru, scăderea forței în membrele superioare sau membrele inferioare, oboseala, respirația îngreunată.

-  Cum pot mamele să integreze exercițiile de kinetoterapie în viața lor de zi cu zi pentru a-și menține starea de sănătate și a recupera mai rapid după naștere?

- Este important ca expresia Mens sana in corpore sano” („Minte sănătoasă într-un corp sănătos) să nu rămână un dicton în latină, ci o mantră după care să ne ghidăm existența pentru a ne putea bucura cu adevărat de viață. În prima fază, mămicile pot începe cu pași mici, însemnând exerciții ușoare, de intensitate mică spre medie și de a se obișnui gradual cu exerciții mai intense și mai complexe. Este foarte important să conștientizeze multiplele beneficii ale mișcării pentru a deveni un stil de viață. Este mai important ca mamele să își aleagă trei, patru ședințe pe săptămână la aceeași intensitate, decât o singură zi foarte intensă, care să le extenueze și ulterior să nu mai dorească să facă sport în următoarele două săptămâni.

A consemnat Maura ANGHEL

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
bancul zilei

05:46

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
„Genul nu dictează capacitățile intelectuale și nu ar trebui să fie o barieră de care femeile să se lovească în alegerea unei cariere”
26/04/2024 17:53

„Fiecare proiect este o experientă unică si m-a ajutat să cresc si să mă dezvolt atat profesional, cat si personal. În ceea ce priveste cel mai inspirat proiect, imi este aproape imposibil să ...

„Bucuria de a vedea cum un proiect își găsește loc în sufletul și în viețile oamenilor mă motivează să mă implic cu dăruire în ceea ce fac”
26/04/2024 16:29

„Fiecare proiect este o experientă unică si m-a ajutat să cresc si să mă dezvolt atat profesional, cat si personal. În ceea ce priveste cel mai inspirat proiect, imi este aproape imposibil să ...

  „E doar o poveste faptul că suntem diferiți acasă față de mediul de business. Suntem aceleasi persoane, cu aceleași emoții, valori, credințe”
26/04/2024 15:48

- Cum faceti diferenta dintre psihoterapie si coaching in ceea ce priveste abordările si metodele utilizate? - Cred că cea mai bună metaforă este icebergul. Ceea ce se intamplă in coaching este varful ais ...

„Singura realitate este ziua de astăzi. Viitorul depinde de ce creezi tu, acum”
26/04/2024 15:40

Un şoc emoţional, un stres puternic sau pur simplu o supărare aparent minoră care nu e decat picătura care a umplut paharul şi indarjirea de a sta in cea stare, de a o permanentiza ca manifestare, pot fi ...

„ Afecțiunile pielii, mai ales cele cronice, trebuie controlate pe termen lung și de foarte multe ori pentru toată viața, ceea ce îi sperie pe pacienți”
26/04/2024 14:33

Afectiunile dermatologice sunt extrem de diverse si pot varia de la conditii usoare si temporare pană la probleme cronice si debilitante. În ciuda diversitătii lor, există cateva afectiuni care sunt in ...

„Noi, oamenii, avem trei vieți: viața cu sine, viața cu ceilalți și viața cu munca”
13/04/2024 11:48

În ritmul haotic al vietii moderne, grija de sine devine adesea o prioritate neglijată. Cu toate acestea, este esential să intelegem că a avea grijă de noi nu este un lux, ci o necesitate pentru o via ...

 „Sunt într-o continuă căutare a sensului a ceea ce fac, cum fac și de ce fac”
13/04/2024 10:18

- Care au fost cele mai mari provocări pe care le-ai intampinat ca femeie in domeniul consultantei strategice si organizationale? - (rade) O provocare a fost in primul rand faptul că eram femeie si ...

 „În sistemul meu de valori, definiția succesului este dată de familie”
23/03/2024 18:32

S-a remarcat ca antreprenor, ca si cadru didactic asociat la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”din Iasi, dat si mentor. Zi de zi duce la bun sfarsit misiuni asumate multor roluri pe care le are. Nu ...

Detectivii juniori din Iași. O aventură în lumea criminalisticii
23/03/2024 17:10

În fiecare week-end, un grup de tineri entuziasti se intalnesc in inima Iasului, intr-un loc unde curiozitatea se impleteste cu stiinta aplicată. Ei sunt membri ai Clubului de Criminalistică, un proiect ...

„A îndrăzni să fii tu însuți în afara regulilor e cea mai frumoasă vindecare. În artă nu există nici reguli și nici limite!
23/03/2024 16:30

Art-terapia este o formă de terapie care utilizează procesele creative ale artei pentru a ajuta oamenii să isi exprime si să isi exploreze emotiile, gandurile si traumele. Oferă un spatiu sigur, in care in ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei