„Îi încurajez pe adolescenți să adopte un stil de viață sănătos și activ”

1interviu

Dimensiune font:

| 23-02-2024 17:30

 Dialog cu Cristina Jitaru, kinetoterapeut în cadrul Clinicii Kinetera

Adolescența este o perioadă importantă în viața fiecărui individ, caracterizată de schimbări fizice, emoționale și sociale semnificative. În această etapă, sănătatea și bunăstarea fizică joacă un rol esențial în dezvoltarea armonioasă a tinerilor. Kinetoterapia devine astfel o resursă valoroasă pentru adolescenți, oferind numeroase beneficii care contribuie la o viață sănătoasă și activă. Despre toate aceste detalii am discutat cu Cristina Jitaru, kinetoterapeut specializat și în lucrul cu adolescenții, din cadrul Clinicii Kinetera.

- Cum diferă abordarea ta în kinetoterapie pentru adolescenți față de cea pentru adulți sau copii mai mici?

 - Abordarea în kinetoterapie se diferențiază semnificativ în funcție de vârsta pacientului, având în vedere nevoile și particularitățile specifice fiecărei vârste. În ceea ce privește comunicarea, adolescenții au capacitatea de a înțelege instrucțiunile complexe și de a comunica eficient cu terapeutul. În cazul adulților, comunicare poate fi mai directă, concentrându-se pe detaliile legate de starea de sănătate și nevoile individuale. Copiii mici au nevoi specifice de comunicare și interacțiune. Prefer să utilizez un limbaj simplu și să integrez elemente de joc pentru a menține interesul copiilor.

- Care sunt cele mai frecvente afecțiuni sau probleme pe care le întâlnești la adolescenții cu care lucrezi?

- Cele mai frecvente probleme întâlnite la adolescenți sunt durerile de spate, fie ca rezultat al creșterii rapide, fie din cauza activităților fizice intense sau a posturii incorecte. De asemenea, adolescenții pot dezvolta dezechilibre posturale, cum ar fi cifoza, lordoza sau scolioza.

- Ce tehnici sau exerciții sunt cel mai eficiente pentru ameliorarea durerilor de spate sau a posturii incorecte la adolescenți?

-  Ameliorarea durerilor de spate și corectarea posturii incorecte la adolescenți implică o abordare integrată, care poate include o varietate de tehnici și exerciții. Aceste exerciții vizează întărirea mușchilor spatelui, mușchilor abdominali și mușchii din zona pelvină care contribuie la stabilizarea coloanei vertebrale și la menținerea unei posturi corecte. Totodată, tehnicile de respirație și relaxare pot ajuta adolescenții să reducă tensiunea musculară.

- Cum încurajezi adolescenții să participe activ și să fie consecvenți în programul de kinetoterapie?

- Încurajarea adolescenților să participe activ și să fie consecvenți poate fi o provocare. Încerc să stabilesc o comunicare deschisă și sinceră cu adolescenții. Îi încurajez să vadă kinetoterapia ca pe o echipă în care lucrăm împreună pentru a atinge obiectivele. De asemenea, este foarte important ca la finalul fiecărei ședințe de kinetoterapie să le ofer un feedback pozitiv.

- Cum abordezi problemele legate de încrederea în sine sau anxietatea pe care un adolescent le-ar putea avea în legătură cu corpul său?

- Aceste probleme trebuie abordate cu răbdare pentru că adolescenții au nevoie de sprijin și încurajare pe termen lung pentru a-și depăși anxietatea și pentru a dezvolta încrederea în sine. Cea mai importantă etapă este aceea de a crea un mediu sigur și deschis de comunicare. Emoțiile adolescentului trebuie validate deoarece recunoașterea este primul pas care îl poate ajuta la reducerea anxietății.

- Există anumite activități sau sporturi pe care le recomanzi adolescenților pentru a-și menține sănătatea și mobilitatea?

-  Aceste activități sau sporturi pot fi alese în funcție de preferințele individuale ale fiecărui pacient. Mersul pe jos este o activitate fizică accesibilă și ușor de realizat care ajută la menținerea sănătății cardiovasculare și îmbunătățește mobilitatea. Înotul este un sport cu impact redus asupra articulațiilor și ajută la îmbunătățirea forței musculare și mobilității. De asemenea, fotbalul, baschetul și voleiul sunt sporturi de echipă ce oferă oportunități pentru dezvoltarea abilităților sociale, îmbunătățirea coordonării și menținerea formei fizice.

- Cum îi educi pe adolescenți cu privire la importanța kinetoterapiei și a sănătății musculo-scheletice în general?

-  Educarea adolescenților cu privire la importanța kinetoterapiei și a sănătății musculo-scheletice este un proces esențial pentru a asigura o dezvoltare armonioasă și pentru a preveni eventuale probleme de sănătate pe termen lung. Le ofer adolescenților informații de bază în ceea ce privește structura corpului uman și le arăt exerciții și tehnici din kinetoterapie pe care ei le pot face chiar și acasă.

- Care este rolul părinților în procesul de kinetoterapie pentru adolescenții lor?

- Părinții joacă un rol semnificativ în procesul de kinetoterapie pentru adolescenții lor. Adolescența poate fi o perioadă cu provocări emoționale, iar părinții pot oferi înțelegere și susținere emoțională. Ei pot fi implicați în procesul de kinetoterapie, luând parte la ședințe sau fiind la curent cu progresul adolescentului. De asemenea, pot ajuta adolescentul să implementeze exercițiile recomandate de kinetoterapeut acasă.

- Ai avut experiență cu adolescenți care au suferit leziuni din cauza sporturilor sau activităților fizice intense?

- Pentru a mă asigura că adolescenții înțeleg corect execuția exercițiilor și importanța lor, le ofer explicații clare și concise cu privire la modul corect de a efectua fiecare exercițiu. Folosesc un limbaj accesibil pentru a face informațiile mai ușor de înțeles. Demonstrez personal modul corect de a efectua exercițiile, astfel încât, adolescenții să înțeleagă mai bine cum să execute fiecare exercițiu. Observ cu atenție execuția fiecărui exercițiu și le ofer feedback regulat.

- Ce sfaturi ai pentru adolescenți pentru a preveni accidentările sau durerile legate de activitățile lor zilnice?

- În primul rând îi sfătuiesc să își conștientizeze postura și să o corecteze fie că stau în bancă la școală, fie că desfășoară activități zilnice, este foarte important să își mențină coloana dreaptă pentru a preveni apariția durerilor de spate și de gât. Adolescenții trebuie să evite suprasolicitarea mușchilor și articulațiilor. Prevenirea este întotdeauna mai importantă decât tratarea, așa că ei trebuie să acorde atenție activităților zilnice pentru a se menține în formă și pentru a evita accidentările.

- Care sunt cele mai mari provocări pe care le întâlnești când lucrezi cu adolescenți și cum le abordezi?

- Lucrul cu adolescenții poate fi o provocare deoarece această perioadă de tranziție este marcată de multiple schimbări fizice, emoționale și sociale semnificative. Ei pot avea dificultăți în menținerea motivației pe termen lung. Strategia mea este să îi sprijin în stabilirea unor obiective realiste și să îi încurajez pentru a rămâne implicați în procesul de recuperare. Adolescenții pot fi reticenți sau rezervați în ceea ce privește comunicarea. Încerc să creez un mediu de încredere în care ei să se simtă confortabil să vorbească și împărtășească gândurile și preocupările lor. În general, abordare cu empatie, comunicarea deschisă și personalizarea sfaturilor și intervențiilor kinetoterapeutice pot ajuta la depășirea acestor provocări și la încurajarea adolescenților să adopte un stil de viață sănătos și activ.

A consemnat Maura ANGHEL

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

„Nimic și nimeni nu e mai presus decât liberul nostru arbitru”
25/02/2024 09:16

„De ce ar trebui să-si antreneze creierul adultii aflati in plină maturitate?”, este una dintre intrebările pe care le auzim frecvent si la care am căutat răspunsuri alături de psihoterapeutul ...

  „Sper ca într-o zi, nu prea departe, să fiu în sală la debuturile elevilor mei pe marile scene ale lumii!”
25/02/2024 08:19

Ori de cate ori apar pe scenă artisti consacrati sau care care promit o carieră fulminată se vorbeste despre talentul lor, despre destin, har si talantul pe care il vor inmulti. Rareori aflăm cine au fost c ...

„Nu cred că există momente importante din istoria umanității care să nu fie legate de un pahar cu vin”
23/02/2024 18:00

  - Vom incepe dialogul nostru plecand de la cele două roluri importante pe care le aveti – antreprenor si consul onorific al Frantei la Iasi. Care este ordinea? Ce vă atrage cel mai mult la fie ...

„A îndrăzni să fii tu însuți în afara regulilor e cea mai frumoasă vindecare. În artă nu există nici reguli și nici limite!
23/02/2024 16:30

Art-terapia este o formă de terapie care utilizează procesele creative ale artei pentru a ajuta oamenii să isi exprime si să isi exploreze emotiile, gandurile si traumele. Oferă un spatiu sigur, in care in ...

„Muzica m-a ales și pentru asta mă consider o răsfățată a sorții”
23/02/2024 15:37

În lumea muzicii, există voci care pot trece peste bariere, atingand sufletele si trezind emotii profunde in inimile ascultătorilor. Sopranele, cu timbrul lor inimitabil, au capacitatea de a colora oper ...

 „Este important ca expresia Mens sana in corpore sano să nu rămână un dicton în latină, ci o mantră după care să ne ghidăm existența”
23/02/2024 14:45

 Se stie că miscarea este un factor important in sănătate, iar cand vorbim despre viitoarele mame este esentială, chiar dacă uneori pare că este imposibilă. Despre aceste lucruri am stat de vor ...

„Prin muzee îți prezinți identitatea”
23/02/2024 13:38

  - Ati preluat Casa Burchi-Zmeu, o bijuterie arhitectonică, si ati redat Iasului un muzeu. Cum a inceput această poveste frumoasă? - A fost o provocare in primul rand cu mine insămi. Am vrut să si ...

 „Iubesc culoarea, este un aliat de nădejde atunci când vrei să transmiți un mesaj, să redai o atmosferă”
22/02/2024 21:04

Arta fotografiei este o modalitate unică de a captura si de a comunica emotii, povestiri si perspective. Într-o singură imagine, fotografia poate transmite o intreagă lume de senzatii si trăiri. Este ...

 „În 2024 se poartă culorile tari! Este momentul să îndrăzniți!”
21/02/2024 09:57

- Care sunt culorile si paleta de culori recomandate pentru evenimentele din acest an? - Dacă anii anteriori in design-ul floral de eveniment combinatia alb-verde a fost alegerea celor mai multi miri, anul 20 ...

 „În sistemul meu de valori, definiția succesului este dată de familie”
21/02/2024 09:32

S-a remarcat ca antreprenor, ca si cadru didactic asociat la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”din Iasi, dat si mentor. Zi de zi duce la bun sfarsit misiuni asumate multor roluri pe care le are. Nu ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei