„Teatrul este forma cea mai apropiată de starea naturală a omului. M-au atras jocul, explorarea, incertitudinea”

1 interviu alexandru

Dimensiune font:

| 08-10-2023 15:37

 Dialog cu Alexandru Unguru, actor, regizor, acting coach, emoțional coach şi dramaturg, unul dintre trainerii invitați la Festivalul Internațional de Teartu pentru Publicul Tânăr (FITPT)

 „După o lungă colaborare cu UNATC, ca student, masterand, cercetător, asistent şi doctorand, am creat o teză care mi‑a fundamentat cunoştinţele şi mi‑a adus titlul de doctor în arta actorului. Am fost implicat în proiecte cinematografice de lung‑metraj, Susţin şi elaborez ateliere de coaching prin tehnicile de arta actorului, activitate rezultată direct din experienţa pedago­gică din cadrul UNATC”, spune Alexandru Unguru. Astăzi ne întâlnim cu el la Iași, la un work-shop legat de vocea și actoria de voce ca bază a expresivității și comunicării. Am abordat cu el toate aceste detalii și, la final, am ajuns la concluzia că succesul este legat de „prezența fiecăria pe acest pământ”.

- Cum ne putem îmbunătăți calitatea vocii și tonalitatea acesteia în mod natural?

- Esențial prin menajarea ei și dedicarea timpului necesar înțelegerii procesului prin care corpul crează vocea.

- Care sunt tehnicile de bază de încălzire vocală pe care ar trebui să le practicăm înainte de a vorbi în public sau de a performa?

- Seturile de exerciții sunt variate și cu cât cunoști mai multe cu atât devi mai conștient de ceea ce ți se potrivește. Sunt oameni care au nevoie de mai multe exerciții și oameni care nu au nevoie decât de o minimă încălzire. Importante sunt cele ce activează dicția și cele care reușesc să elbereze corzile vocale, relaxându-le.

- Cum putem folosi respirația noastră pentru a susține și a proiecta vocea în mod eficient?

- Vocea poate fi înțeleasă ca o respirație articulată. Informându-ne cât mai precis în legătură cu fiziologia sistemului respirator, înțelegând musculatura implicată în procesul respirației și îmbunătățind constant calitatea și fluiditatea respirației putem elibera vocea de constrângeri.

- Ce exerciții recomandați pentru a dezvolta rezonanța și claritatea vocii?

- Fiind un domeniu practic, ce presupune lucrul direct, de preferat unu-la-unu, pentru a exista un control benefic din partea antrenorului vocal, este riscant să deprindem exerciții și tehnici transmise doar prin intermediul cuvântului scris.

- Cum putem aborda problema nervozității și a anxietății care pot afecta calitatea vocii noastre atunci când vorbim în fața unui public?

- Cursurile de vorbit în public, numite cam de toată lumea „public speaking”, încearcă să abordeze cazuri individuale aplicând rețete generale. Sunt câteva generalități care pot fi înțelesedestul de ușor, e drept, dar reducerea anxietății și a nervozității care pot apărea, asemeni unui „trac scenic”,  presupune un proces ce necesită timp și exercițiu. Trucuri? Apă rece pe față, un parfum care îți dă încredere sau te relaxează, să ajungi înaintea publicului și să te familiarizezi cu spațiul unde vei performa discursul... sunt trucuri. Dar nu sunt eficiente pentru toată lumea.

- Cum putem adapta tonul și timbrul vocii noastre în funcție de contextul și audiența cu care interacționăm?

- În primul rând trebuie să fim făcuți conștienți de existența tonului, timbrului, de varietatea de contexte, de fluiditatea emoțiilor care manipulează calitatea exprimării și a formei acesteia. Devenind conștienți de această diversitate devenim conștienți și de efectul manifestării noastre vocale în acele diverse și variate circumstanțe.

- Care sunt unele dintre greșelile comune pe care oamenii le fac în utilizarea vocii și cum le putem evita?

- Nu suntem conștienți de efectele pe care le are consumul diverselor substanțe asupra aparatului fonator. Zbierăm și sub-articulăm și apoi nu înțelegem de ce suntem răgușiți sau ne ciocnim de reacția interlocutorului care ne lovește cu un „Ce-ai zis?!”. Până la urmă este vorba de minimizarea importanței emisiei vocale în contexul comunicării interumane. Asta este greșeala principală.

- Cum poate un actor să-și găsească și să-și dezvolte un „sunet” unic care să-l distingă pe scenă sau în înregistrări?

- Aici e vorba de o potecă individuală care devine din ce în ce mai clară pe măsură ce actorul devine din ce în ce mai conștient de prezența sa - de prezența sa în cadrul operelor create și a personajelor create, dar și de prezența sa pe acest pământ.

-  Ați fost vocea de la versiunea în România a prințului Harry în „Rezerva”. Cum a fost această experiență? Cum este să fii prinț?

- A fost un parcurs foarte interesant și plăcut pentru care sunt recunoscător atât Audiotribe, cât și editurii Nemira. O carte autobiografică are tendința să te imerseze ca lector în intimitatea cotloanelor sufletești ale persoanei care a scris respectiva lucrare. Prințul Harry este una dintre personalitațile marcante ale acestui început de secol și lucrarea s-a dovedit peste așteptări atât la nivel informațional cât și la nivel estetic. Sper că lectura mea i-a făcut și îi va face pe auditorii români să îl simtă pe Harry mai degrabă ca pe un prieten care se confesează nu ca pe o figură regală distantă.

- Cum ați început cariera în domeniul dublajului și ce v-a motivat să continuați în această industrie?

- Este doar o altă zonă a aceleiași meserii. Actoria este o meserie cu foarte multe ramuri. Uneori viața deschide câte o ramură, pășești pe ea și descoperi că este sau nu este făcută pentru tine.

- Cum vă pregătiți pentru un rol nou de dublaj? Ce tip de cercetare și pregătire implică? Cum păstrați personajul și emoția autentică atunci când dublați, mai ales când textul este într-o limbă străină?

- Lucrul la rol este la fel de elaborat și atunci când e vorba de teatru sau film, de televiziune sau audiobook sau de public speaker. Fiecare actor are propriul nivel de profesionalism și tind să cred că îmi iau meseria în serios indiferent de zona în care o exercit. O dată începută munca nu se mai pune problema scăderii calității sau a distanțării de rol.

- Ce v-a atras la teatru? Dar la FITPTI?

- A fost o alegere instinctivă, cu toate că sunt un om cu o educație mai degrabă cerebrală. Consider că teatrul este forma cea mai apropiată de starea naturală a omului. Jocul. Explorarea. Incertitudinea. Varietatea situațiilor emoționale. Toate sunt elemente care fac pentru mine parte din Esența teatrului și mai ales din esența Artei Actorului. Urmăresc activitățile FITPTI și citesc lucrările doamnei Oltița Cîntec de foarte mulți ani. Sunt onorat că pot participa în cadrul acestui Festival curajos și prestigios.

A consemnat Maura ANGHEL

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
„Genul nu dictează capacitățile intelectuale și nu ar trebui să fie o barieră de care femeile să se lovească în alegerea unei cariere”
26/04/2024 17:53

„Fiecare proiect este o experientă unică si m-a ajutat să cresc si să mă dezvolt atat profesional, cat si personal. În ceea ce priveste cel mai inspirat proiect, imi este aproape imposibil să ...

„Bucuria de a vedea cum un proiect își găsește loc în sufletul și în viețile oamenilor mă motivează să mă implic cu dăruire în ceea ce fac”
26/04/2024 16:29

„Fiecare proiect este o experientă unică si m-a ajutat să cresc si să mă dezvolt atat profesional, cat si personal. În ceea ce priveste cel mai inspirat proiect, imi este aproape imposibil să ...

  „E doar o poveste faptul că suntem diferiți acasă față de mediul de business. Suntem aceleasi persoane, cu aceleași emoții, valori, credințe”
26/04/2024 15:48

- Cum faceti diferenta dintre psihoterapie si coaching in ceea ce priveste abordările si metodele utilizate? - Cred că cea mai bună metaforă este icebergul. Ceea ce se intamplă in coaching este varful ais ...

„Singura realitate este ziua de astăzi. Viitorul depinde de ce creezi tu, acum”
26/04/2024 15:40

Un şoc emoţional, un stres puternic sau pur simplu o supărare aparent minoră care nu e decat picătura care a umplut paharul şi indarjirea de a sta in cea stare, de a o permanentiza ca manifestare, pot fi ...

„ Afecțiunile pielii, mai ales cele cronice, trebuie controlate pe termen lung și de foarte multe ori pentru toată viața, ceea ce îi sperie pe pacienți”
26/04/2024 14:33

Afectiunile dermatologice sunt extrem de diverse si pot varia de la conditii usoare si temporare pană la probleme cronice si debilitante. În ciuda diversitătii lor, există cateva afectiuni care sunt in ...

„Noi, oamenii, avem trei vieți: viața cu sine, viața cu ceilalți și viața cu munca”
13/04/2024 11:48

În ritmul haotic al vietii moderne, grija de sine devine adesea o prioritate neglijată. Cu toate acestea, este esential să intelegem că a avea grijă de noi nu este un lux, ci o necesitate pentru o via ...

 „Sunt într-o continuă căutare a sensului a ceea ce fac, cum fac și de ce fac”
13/04/2024 10:18

- Care au fost cele mai mari provocări pe care le-ai intampinat ca femeie in domeniul consultantei strategice si organizationale? - (rade) O provocare a fost in primul rand faptul că eram femeie si ...

 „În sistemul meu de valori, definiția succesului este dată de familie”
23/03/2024 18:32

S-a remarcat ca antreprenor, ca si cadru didactic asociat la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”din Iasi, dat si mentor. Zi de zi duce la bun sfarsit misiuni asumate multor roluri pe care le are. Nu ...

Detectivii juniori din Iași. O aventură în lumea criminalisticii
23/03/2024 17:10

În fiecare week-end, un grup de tineri entuziasti se intalnesc in inima Iasului, intr-un loc unde curiozitatea se impleteste cu stiinta aplicată. Ei sunt membri ai Clubului de Criminalistică, un proiect ...

„A îndrăzni să fii tu însuți în afara regulilor e cea mai frumoasă vindecare. În artă nu există nici reguli și nici limite!
23/03/2024 16:30

Art-terapia este o formă de terapie care utilizează procesele creative ale artei pentru a ajuta oamenii să isi exprime si să isi exploreze emotiile, gandurile si traumele. Oferă un spatiu sigur, in care in ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei