Camelia Gavrilă: „Politica este pe voturi, pe notorietate...”

1Gavrila Camelia

Dimensiune font:

| 13-07-2020 00:00

 

* dialog cu deputatul Camelia Gavrilă, candidat PSD la alegerile pentru funcţia de primar al municipiului Iaşi

- Doamna deputat, poate avea Iaşul o femeie primar, pentru prima oară în istorie? Sau, mai bine spus, de ce nu a avut Iaşul o femeie primar?

- Este o întrebare interesantă, mai ales în condiţiile în care vorbim despre aspiraţia modernităţii spre egalitate de gen, şi ar trebui să ne preocupe. Nu a fost, poate, contextul... Există femei primar, există şi modele în occident, există şi modele la noi, în ţară. Poate aceasta va fi o şansă în care Iaşul să vadă şi o administraţie coordonată sub semnul feminităţii, deoarece, cred eu, poate fi o complementaritate de viziune între ceea ce face un bărbat şi plusul adus de o femeie, ca meticulozitate, ca spirit legist mai aplicat, ca sensibilitate faţă de problemele sociale şi, nu în ultimul rând, ca deschidere spre ascultarea şi înţelegerea cetăţenilor. Un concept la care m-aş gândi, legat de ideea de feminitate în administraţie, ar fi acela al unei administraţii mai prietenoase, mai deschisă spre cetăţeni. Ştim foarte bine cât este de apăsătoare birocraţia şi dificultatea de a ajunge la dialog cu primarul sau cu viceprimarii - o presiune pe care de cele mai multe ori o resimt cetăţenii. Probabil că, într-un context în care ai o administraţie receptivă şi cu o doză de sensibilitate şi de preocupare, pot fi găsite mai rapid soluţii pentru majoritatea problemelor.

- Am să vă întreb în mod direct: cum poate fi învins primarul actual, Mihai Chirica?

- Mihai Chirica nu este nici o legendă, nici un personaj infailibil! Este primarul în funcţie, toate abordările şi sociologice şi politologice spun că, în general, un primar în funcţie are întotdeauna o şansă în plus, pentru că are o experienţă, un aparat administrativ şi vine cu această aparentă siguranţă pe care i-o dă mandatul recent. Primarul Chirica poate fi învins printr-un proiect care să fie o alternativă. Sunt, efectiv, teme care nu au cum să fie ignorate de orice alt candidat la Primărie, după cum pot fi şi accente. Poate fi vorba de o anumită viziune, de o anumită strategie, de propunerea unui oraş care să fie deschis şi spre educaţie şi spre dezvoltare, spre cultură, spre o anumită seriozitate, spre o anumită disciplină urbanistică şi armonie arhitecturală, care au fost de foarte multe ori ignorate în acest context. Poate că ar mai fi un aspect, deoarece este un moment în care cetăţenii ar putea să pună în balanţă ceea ce ne dorim: o administraţie, un management care să meargă pe un statu-quo şi pe proiecte mici, fără viziune, care asigură o cosmetizare şi o punere în valoare a frumuseţii oraşului şi a rezolvării problemelor de facto, iar pe de altă parte o primărie în care să existe curajul unor proiecte, curajul unor decizii radicale. Este o chestiune de a construi persuasiv, argumentat, o strategie alternativă.

- Acestea sunt argumentele dumneavoastră principale pentru disputa electorală viitoare...

- Vorbim de un prolog înainte de simfonia pe care o va reprezenta campania electorală, unde lucrurile vor fi mai detaliate, pe programe, pe domenii, pe zone, pe cartiere şi lucrurile vor căpăta mai mult contur şi consistenţă.

Lucrurile au curs relativ normal, deşi filiala noastră a avut unele momente legate de plecarea lui Mihai Chirica din zona PSD şi conflictele interne generate de acolo. Au fost şi diferite curente de opinie care au continuat, ele s-au armonizat în timp, au fost şi alegerile interne... Anul electoral, însă, reaşează grupările; există o grupare a tinerilor mai impetuoşi sau care consideră că vocea lor ar putea fi mai ascultată şi există o grupare mai raţională, care analizează totul pe bază de procente... Există o ierarhie în orice partid şi avem nevoie de contribuţia fiecăruia”

- Ce spun sondajele interne pe care, probabil, PSD Iaşi le-a realizat în ultima vreme? Unde se situează Camelia Gavrilă, în raport cu ceilalţi candidaţi?

- Sondajele sunt favorabile, iar tendinţele sunt de creştere. În general, există un scor al partidului, valabil pentru toate formaţiunile, dar şi scoruri care se leagă de candidat şi atunci candidatul poate aduce plus-valoare, poate veni cu reperele personalităţii sale, ale notorietăţii, competenţei profesionale, politice sau administrative pe care a avut-o, motiv pentru care s-a şi decis candidatura aceasta, ca soluţie potrivită şi cu şanse de câştig.

- Puteţi expune un punct de vedere asupra conflictului mocnit instalat între conducerea filialei judeţene a partidului şi organizaţia municipală Iaşi?

- În orice partid, în momentele acestea electorale - pentru că eu aşez lucrurile în ecuaţia anului electoral în care ne aflăm, există disensiuni. La noi, lucrurile au curs relativ normal, deşi filiala noastră a avut unele momente legate de plecarea lui Mihai Chirica din zona PSD şi conflictele interne generate de acolo. Au fost şi diferite curente de opinie care au continuat, ele s-au amonizat în timp, au fost şi alegerile interne... Anul electoral, însă, reaşează grupările. Există o grupare a tinerilor mai impetuoşi sau care consideră că vocea lor ar putea fi mai ascultată şi există şi o grupare mai raţională, care analizează totul pe bază de procente. Politica este pe voturi, politica este pe notorietate, pe personalităţi care completează activismul politic! Există o ierarhie în orice partid şi avem nevoie de contribuţia fiecăruia, iar în momentul în care vorbim de marile confruntări electorale, atunci sigur că trebuie să ai alături oameni care sunt şi posibili câştigători sau care sunt vârfuri de aisberg şi pot susţine partidul.

- Dar tensiunile există...

- Eu aş spune mai degrabă că sunt puncte de vedere diferite, care pot fi armonizate cu multă înţelepciune. Eu sunt adepta unor abordări clare, fără echivoc, nu a unor încercări de a amâna rezolvarea conflictului, pentru că asta înseamnă, de fapt - o agitaţie internă care merge mai departe şi este defavorabilă momentului actual. Dar, în acelaşi timp, cred că activitatea fiecăruia şi datele de personalitate ale colegilor noştri pot fi valorizate, iar proiectele politice clarificate se pot regăsi mai departe.

Dan M.BREZULEANU

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:08

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
„Singura realitate este ziua de astăzi. Viitorul depinde de ce creezi tu, acum”
22/04/2024 15:40

Un şoc emoţional, un stres puternic sau pur simplu o supărare aparent minoră care nu e decat picătura care a umplut paharul şi indarjirea de a sta in cea stare, de a o permanentiza ca manifestare, pot fi ...

„Noi, oamenii, avem trei vieți: viața cu sine, viața cu ceilalți și viața cu munca”
13/04/2024 11:48

În ritmul haotic al vietii moderne, grija de sine devine adesea o prioritate neglijată. Cu toate acestea, este esential să intelegem că a avea grijă de noi nu este un lux, ci o necesitate pentru o via ...

„Genul nu dictează capacitățile intelectuale și nu ar trebui să fie o barieră de care femeile să se lovească în alegerea unei cariere”
13/04/2024 10:53

„Fiecare proiect este o experientă unică si m-a ajutat să cresc si să mă dezvolt atat profesional, cat si personal. În ceea ce priveste cel mai inspirat proiect, imi este aproape imposibil să ...

„Bucuria de a vedea cum un proiect își găsește loc în sufletul și în viețile oamenilor mă motivează să mă implic cu dăruire în ceea ce fac”
13/04/2024 10:29

„Fiecare proiect este o experientă unică si m-a ajutat să cresc si să mă dezvolt atat profesional, cat si personal. În ceea ce priveste cel mai inspirat proiect, imi este aproape imposibil să ...

 „Sunt într-o continuă căutare a sensului a ceea ce fac, cum fac și de ce fac”
13/04/2024 10:18

- Care au fost cele mai mari provocări pe care le-ai intampinat ca femeie in domeniul consultantei strategice si organizationale? - (rade) O provocare a fost in primul rand faptul că eram femeie si ...

  „E doar o poveste faptul că suntem diferiți acasă față de mediul de business. Suntem aceleasi persoane, cu aceleași emoții, valori, credințe”
13/04/2024 08:48

- Cum faceti diferenta dintre psihoterapie si coaching in ceea ce priveste abordările si metodele utilizate? - Cred că cea mai bună metaforă este icebergul. Ceea ce se intamplă in coaching este varful ais ...

„ Afecțiunile pielii, mai ales cele cronice, trebuie controlate pe termen lung și de foarte multe ori pentru toată viața, ceea ce îi sperie pe pacienți”
13/04/2024 08:33

Afectiunile dermatologice sunt extrem de diverse si pot varia de la conditii usoare si temporare pană la probleme cronice si debilitante. În ciuda diversitătii lor, există cateva afectiuni care sunt in ...

 „În sistemul meu de valori, definiția succesului este dată de familie”
23/03/2024 18:32

S-a remarcat ca antreprenor, ca si cadru didactic asociat la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”din Iasi, dat si mentor. Zi de zi duce la bun sfarsit misiuni asumate multor roluri pe care le are. Nu ...

Detectivii juniori din Iași. O aventură în lumea criminalisticii
23/03/2024 17:10

În fiecare week-end, un grup de tineri entuziasti se intalnesc in inima Iasului, intr-un loc unde curiozitatea se impleteste cu stiinta aplicată. Ei sunt membri ai Clubului de Criminalistică, un proiect ...

„A îndrăzni să fii tu însuți în afara regulilor e cea mai frumoasă vindecare. În artă nu există nici reguli și nici limite!
23/03/2024 16:30

Art-terapia este o formă de terapie care utilizează procesele creative ale artei pentru a ajuta oamenii să isi exprime si să isi exploreze emotiile, gandurile si traumele. Oferă un spatiu sigur, in care in ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei