„Crimele şi cazurile cele mai grele se petrec în ultima casă, din ultimul sat”

default

Dimensiune font:

| 12-09-2016 19:35

Interviu cu medicul legist Călin Scripcaru

Călin Scripcaru este medic legist la Institutul de Medicină Legală Iaşi de aproape douăzeci de ani, fiind în acelaşi timp şi medic psihiatru. Este un specialist şi spune cu modestie că, în atâţia ani a căpătat puţină experienţă, însă că cel mai important este că i-a plăcut ceea ce face. Ar putea, din experienţa sa, să scrie cel puţin un roman despre cazurile pe care le-a întâlnit, dar, momentan, nu-l bate niciun gând în acest sens. Acesta nu se dă în lături de la nimic şi spune că în meseria pe care o practică principala satisfacţie este aflarea adevărului, medicul legist fiind ca un croitor ce are în faţă o haină plină de defecte, şi nu un cadavru. Despre satisfacţiile meseriei de medic legist, despre riscuri, autopsii la -25 de grade Celsius şi cazuri grele care i-au furat somnul, acesta a avut plăcerea de a vorbi în cadrul unui interviu acordat ziarului „Evenimentul Regional al Moldovei”.

- Domnule Scripcaru, vă mai amintiţi cum a început cariera dumneavoastră ca medic legist?
- Am început această profesie prin 1988, după ce am făcut un stagiu la ţară, de şase luni, aşa cum era la vremea aceea, după ce terminai facultatea. Am început treptat, cu fiecare grad, şi acum pot spune că, după atâţia ani, am căpătat puţină experienţă. Cel mai mult a contat că mi-a plăcut asta. În orice meserie, cel mai important este să îţi placă ceea ce faci, pentru că altfel nu ai rezultate şi, cu atât mai mult, nu ai şanse să devii un specialist.
- Cum de aţi ales medicina legală şi nu altceva?
- Biblioteca tatălui meu era plină de cărţi cu cazuri, crime, romane poliţiste, pe care eu le citeam, lucru care m-a influenţat. Tot intrând în contact cu ele, cred că mi-am creat un fel de pasiune pentru meseria asta. Când am terminat facultatea, nu m-am gândit la altă specializare decât la Medicina legală, cu toate că tatăl meu, luând în considerare dificultăţile profesiei respective, a încercat să mă descurajeze.

„Medicina legală este una din cele mai captivate specialităţi medicale”

- Munca unui medic legist nu este una dintre cele mai râvnite, dacă ne gândim, spre exemplu, şi la faptul că trebuie să lucraţi pe cadavre, unele descoperite şi după luni sau chiar ani de zile. Nu v-a speriat partea mai degrabă lugubră a acestei meserii?
- Medicina legală, cu toate că lumea o priveşte ca pe o specialitate macabră, este una din cele mai captivante specialităţi medicale pentru că, în primul rând, nicio zi nu seamănă cu cealaltă, în fiecare zi având parte de ceva nou. Mai mult, trăind atâtea ore la limita între viaţă şi moarte, aş zice că ajungem să apreciem mai realist viaţa, să vedem ce e frumos în viaţă şi ce trebuie valorificat. Nu este cazul să discutăm de monotonie în medicina legală. În timpul facultăţii, te confrunţi cu aspecte care să te sperie. Dar, din punctul meu de vedere, este mai traumatizant psihic să vezi suferinţa unui om pe moarte sau în fază terminală decât în cazul nostru, când ai de-a face cu un cadavru. Eu recomand multor studenţi să facă medicina legală, pentru că este o specialitate interesantă. Din păcate, e greu cu locurile pentru că, potrivit legislaţiei, trebuie să fie un medic la 100.000 de locuitori. La acest moment, cam toate locurile sunt ocupate, mai ales în regiunea noastră. Şi, ce este cel mai rău, este că medicii sunt la vârsta activă, au în jur de 40 de ani, deci nu e cazul să iasă la pensie să se elibereze locuri. Reţeaua este plină.

„Nu am avut coşmaruri de la autopsii, dar câţiva ani nu am putut să mănânc creier”

- Aţi avut vreodată coşmaruri după o autopsie?
- Nu, nici vorbă de aşa ceva. Nu este traumatizantă psihic meseria, însă ce pot să vă spun este că în primii ani de medicină legală am avut o perioadă în care nu am putut să mănânc creier, de niciun fel. Asta probabil de la autopsii. Acesta a fost singurul efect advers, să spun aşa, dar mi-am revenit. Iar coşmaruri nu am avut, pentru că noaptea medicul legist se gândeşte la aspectele unui caz, la aspectele de la faţa locului, la aspectele de la autopsie, în aşa fel încât să găsească cea mai plauzibilă metodă de producere a faptei respective sau cauza de deces. Suntem preocupaţi de aspectele ştiinţifice, aşa că nu mai avem timp de coşmaruri.
- Vă mai amintiţi de primul caz?
- Îmi amintesc că la început am făcut o exhumare într-un cimitir, într-o comună pe lângă Paşcani. Erau -25 de grade Celsius, era viscol şi noi eram pe vârful unui deal, unde era deschisă doar uşa de la biserică, unde ardeau câteva lumânări. La 10-15 minute, mai intram să ne încălzim puţin la lumânări şi apoi ne întorceam să continuăm autopsia. Îmi amintesc că autopsierului îi îngheţaseră efectiv mâinile în timpul operaţiunii, iar preotul a adus un lighean cu apă caldă, ca să ne mai încălzim. Este un proverb în medicina legală, potrivit căruia crimele şi cazurile cele mai grele se petrec în ultima casă, din ultimul sat. Pot spune că am făcut mult sport pe dealuri, prin noroi, încercând să ajung la locul faptei. Poate şi acest aspect dă puţină culoare meseriei şi o face să fie mai interesantă.
- Ce riscuri aduce cu sine această meserie?
- Sunt multe riscuri. Trebuie să fii atent, pentru că în urma unui raport de-al nostru o persoană nevinovată ar putea ajunge la închisoare sau invers. De multe ori, instanţa se bazează pe concluziile actului medico-legal, iar dacă rezultatul e greşit, riscurile sunt foarte mari. Sunt cazuri pe care nu le poţi uita. Cred că la unele nu am nici acum certitudinea de rezultatul pe care l-am dat. Mai sunt cazuri cu autori necunoscuţi, grele. Îmi amintesc şi acum un caz de acum mulţi ani, când un taximetrist a fost împuşcat în maşină, în zona Galata, cu bilă artizanală. La autopsie am găsit o bilă de rulment în cap, dar nici acum nu a fost găsit autorul, nefiind elucidat cazul.
- Criminali în serie au fost la Iaşi?
- Nu, nu am avut. Mai sunt persoane cu afecţiuni psihice, la care debutul se face printr-o crimă, iar dacă nu sunt depistaţi la timp, mai pot repeta încă odată fapta. Dar criminali în serie cu discernământ, nu au fost.

„Creierul dă cele mai multe date despre cauza morţii”

- Ce contează cel mai mult atunci când efectuaţi o autopsie, spre ce vă concentraţi atenţia în mod special?
- Totul contează, de la prima privire aruncată asupra cadavrului, până la efectuarea autopsiei, pentru că sunt detalii care pot aduce elemente importante. Pornind de la culoarea cadavrului, până la orice urmă de pe corp, totul contează. Un mare avantaj pe care îl avem este faptul că de un an am început să facem gărzi, iar în gărzi, mergem la locul faptei. Când Poliţia ne solicită la un caz, mergem şi luăm cazul de la A la Z, şi avem toate datele de la început, până la finalul investigaţiei. Cred, totuşi, în privinţa organelor, că datele cele mai multe despre cauza morţii le dă creierul. Însă, fiecare organ poate aduce ceva nou. Când faci o autopsie este ca şi când studiezi o haină pe care ai găsit-o undeva. Te uiţi să vezi dacă are vreo ruptură, vreo cusătură proastă, vreo pată sau o culoare deosebită. Aşa trebuie privită o autopsie.
- S-a schimbat ceva în medicina legală de la începuturile dumneavoastră şi până acum?
- Medicina legală e aceeaşi, numai că sunt disciplinele conexe, care ne ajută mult. De exemplu, examenul anatomopatologic, laboratorul de toxicologie, cel de serologie, sau cel de ADN. Primul laborator ADN din ţară era la Bucureşti şi toată lumea trimitea acolo. Mergeam cu frigiderele la Bucureşti cu probele. Acum ADN-ul se analizează şi la noi, fiind concludent în descoperirea autorului, pentru că e imposibil ca autorul să nu lase o urmă, un fir de păr, salivă sau orice altceva.
- Dacă un medic care lucrează cu pacienţi are satisfacţia salvării unei vieţi, ce satisfacţii are un medic legist?
- Rezolvarea unui caz şi aflarea adevărului sunt elemente care oferă aceleaşi satisfacţii. Cea mai mare satisfacţie este să vezi un caz dificil rezolvat. De asemenea, şi salariile sunt pe măsură, astfel încât poţi trăi foarte decent practicând această meserie. 

„Uneori femeile sunt mai puternice decât bărbaţii”

- E nevoie de nişte calităţi speciale pentru a fi medic legist?
- Întrucât în medicina legală e nevoie de efort fizic, medicii legişti trebuie să aibă condiţie fizică. Mai trebuie spirit de observaţie dezvoltat, care se poate cultiva şi pe parcurs, cunoştinţe de specialitate temeinice, dar şi tărie de caracter, pentru că altfel nu ai cum să rezişti. Ce e surprinzător, este faptul că mai bine din jumătate din colectivul de la IML Iaşi este format din femei. Cred că femeile sunt, uneori, mai puternice decât bărbaţii.
- Aţi avut vreodată pe cineva apropiat pe masa de autopsie?
- Spre norocul meu, nu. Cunoştinţe au mai fost şi nu este plăcut. În general, este un fel de regulă nescrisă şi încercăm să evităm acest lucru şi rugăm un coleg să facă autopsia, un coleg care nu-l cunoaşte.

A consemnat Roxana NĂSTASĂ

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<<Click pe locatie pentru detalii>>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

00:09

CTP IASI- Totul pentru sanatatea ta!

„EuroBusiness LRJ” S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei ”FANYON”S.R.L., conform Hotărârii nr. 120/02.04.2018, pronunțată în dosarul nr. 2172/113/2017, de către Tribunalul Brăila, organizează în zilele de 20.08.2020, 10.09.2020, 24.09.2020, 08.10.2020, 22.10.2020, respectiv 05.11.2020, ora 14:00, la sediul ales al lichidatorului judiciar din Bucuresti, Bd. Magheru, nr. 31, et. 1, cam. 25, Sector, licitații în vederea valorificarii următoarelor bunuri imobil și mobile, proprietatea debitoarei: BUN IMOBIL, PREȚ DE PORNIRE LA LICITAȚIE (EUR, fără TVA). Proprietate imobiliară, teren, căsuțe de vacanță și anexe, situată în Sat Dragosloveni, Com. Soveja, Jud. Vrancea, înscrisă în CF nr. 50048 a Com. Soveja, compusă din: Teren intravilan în suprafață de 2.438,00 mp, amplasat în Sat Dragosloveni, Com. Soveja, Jud.Vrancea, CF nr. 50048 a Com. Soveja, nr. cad.50048, Construcția C1-magazie, nr. cad.50048-C1Sc=67,00 mp, Construcția C2-anexă, nr. cad.50048-C2, Sc=170,00 mp, Construcția C3-magazie, nr. cad50048-C3, Sc=12,00 mp, Construcția C4-grup sanitar, nr. cad.50048-C4, Sc=17,00 mp, Construcția C5-bucatarie, nr. cad.50048-C5, Sc=24,00 mp, Construcția C6-umbrar lemn, nr. cad.50048-C6, Sc=9,00 mp, Construcția C7-umbrar lemn, nr. cad.50048-C7, Sc=9,00 mp, Construcția C8-casă de vacanță, nr. cad.50048-C8, Sc=15,00 mp, Construcția C9-casă de vacanță, nr. cad.50048-C9, Sc=14,00 mp, Construcția C10-club, nr. cad.50048-C10, Sc=64,00 mp, Construcția C11-casă de vacanță, nr. cad.50048-C11, Sc=15,00 mp, Construcția C12-casă de vacanță, nr. cad.50048-C13, Sc=15,00 mp, Construcția C13-casă de vacanță, nr. cad.50048-C13, Sc=65,00 mp, Construcția C14-casă de vacanță, nr. cad.50048-C14, Sc=15,00 mp, Construcția C15-casă de vacanță, nr. cad.50048-C15, Sc=15,00 mp, Construcția C16-casă de vacanță, nr. cad.50048-C16, Sc=65,00 mp, Construcția C17-casă de vacanță, nr. cad.50048-C17, Sc=15,00 mp, Construcția C18-casă de vacanță, nr. cad.50048-C18, Sc=15,00 mp, Construcția C19-casă de vacanță, nr. cad.50048-C19, Sc=65,00 mp, Construcția C20-casă de vacanță, nr. cad.50048-C20, Sc=28,00 mp, Construcția C21-magazie, nr. cad.50048-C21, Sc=145,00 mp, Construcția C22-casă de vacanță, nr. cad.50048-C22, Sc=51,00 mp, Construcția C23-casă de vacanță, nr. cad.50048-C23, Sc=35,00 mp și Construcția C24 - wc, nr. cad.50048-C24, Sc=17,00 mp. 65.110,50 BUNURI MOBILE PREȚ DE PORNIRE LA LICITAȚIE (EUR, fără TVA) CARUCIOR + CUVA 7,27, MASINA GLAZURAT CIOCOLATA 3.236,26, Masina cernut faina 46,49, CARUCIOARE CU NIVELE pt cuptor 211,55, CUPTOR POLINI MOD.80100 211,55, CUPTOR POLINI MOD.8080190 211,55, CUPTOR ROTATIV ROTO 6080SR.200SC 2.531,01, CUPTOR WERNER REA 1280, 211,55, CUPTOR WERNER REA 1280, 211,55, MASINA ROTATIVA ROTOFORM, 4.489,66, Moara ptr. Preg. Probelor, 767,59, Balanta analitica, 412,62, Echip. Ptr. Determ. Aciditatii, 570,56, Etuva, 215,59, Balanta tehnica 176,30, Sist. Automat ptr. Determ. Azot 2.761,19, Sist. Autom. Ptr. Determ. Gras 2.563,97, Distilator apa 550,82, Aparat perf. Pt.Deter. Cant. De z 1.605,07, Incinta termostatare probe 471,85, Sistem aut. Amb. Prod. Gr.IP600 21.265,94, Aparat de realiz. Mixuri pt. Ret 3.026,27, Malaxor spiral cuva rabatabil 4.821,88, Linie pentru obtinere covrigi 57.418,17, Camera racire semifabricat 3.446,86, Cuptor rotativ, 7.048,60 Cuptor rotativ 7.048,60, Cuptor rotativ 7.048,60, Cuptoar rotativ 7.048,60, Cuptor rotativ 7.048,60, Cuptor rotativ 7.048,60, Cuptor rotativ 7.048,60, Masina de glazurat si uscat turta dulce 8.830,77, DEDURIZATOR FD-25, 418,00, LINIE PENTRU OBTINEREA CROCHETE 105.250,22, LINIE PENTRU OBTINERE COVRIGI 74.381,28, MALAXOR 7.023,99, Oala fierbere 233,69, DULAP FRIGORIFIC 381,22, AGENT FRIGORIFIC 77,01, ECHIPAMENT MIXER PLANETAR 8.207,35, MASINA PADO PT FURSEC SI TURTA 12.311,02, Masina taiat foi nap -Doina 263,51, Masina taiat nuga 441,19, Cuptor rotativ 2.078,25, CUPTOR FOI 12.232,98. Toate condiţiile de participare la licitaţie şi condiţiile de adjudecare se regăsesc în caietele de sarcini care pot fi procurate on-line de la lichidatorul judiciar, contravaloarea acestora fiind de 2.380,00 RON, TVA inclus, pentru bunuri mobile și 2.380,00 RON, TVA pentru bunul imobil/caiet de vanzare, dovada achiziţiei acestora fiind obligatorie pentru participarea la licitaţie, plata acestora efectuându-se în contul lichidatorului judiciar, nr.:RO93BUCU1031215949892 RON, deschis la Alpha Bank Iaşi. Persoanele care doresc să se înscrie la licitaţie au obligaţia de a depune garanţia de participare la licitaţie de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, plata acesteia efectuându-se în lei, la cursul BNR din data plății în contul de lichidare al ”FANYON”S.R.L., nr.: RO76BUCU1032235342465 RON, deschis în lei la Alpha Bank S.A. Înscrierile la licitație se pot face până în preziua licitaţiei (zilele de miercuri), ora 14:00, scrisoarea de participare la licitaţie, împreună cu toate documentele menţionate în caietele de sarcini, urmând a fi trimise on-line pe adresele de e-mail : vanzari@lrj.ro și stefania.nitu@insolvency.ro. Vizitarea şi prezentarea activelor se poate face doar în conformitate cu prevederile legale în vigoare, în fiecare zi de luni până vineri, cu acceptul lichidatorului judiciar, la locul în care acestea se află. Lichidatorul judiciar va permite accesul ofertanţilor care vor achiziţiona caietul de sarcini, doar în prezenţa unui reprezentant al acestuia şi la solicitarea scrisă prealabilă însoţită de o programare în acest sens. Reprezentanţii lichidatorului judiciar vor furniza toate informaţiile suplimentare disponibile către cei care au achiziţionat caietul de sarcini. Vizualizarea activului imobil, respectiv a bunurilor mobile, este o condiție obligatorie pentru participarea la licitații. Informaţii suplimentare se pot obţine de pe site-ul lichidatorului judiciar.: www.lrj.ro, telefon: 0733.683.702, e-mail: vanzari@lrj.ro, telefon: 0737.242.544, e-mail: stefania.nitu@insolvency.ro, telefon: 0747.012.820, e-mail: paula.stoian@fanyon.ro.
„EuroBusiness LRJ ”S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei ”FANYON”S.R.L., conform Hotărârii nr. 120/02.04.2018, pronunțată în dosarul nr. 2172/113/2017, de către Tribunalul Brăila, organizează în zilele de 20.08.2020 și 10.09.2020, ora 14:00, la sediul ales al lichidatorului judiciar din Bucuresti, Bd. Magheru, nr. 31 ,et. 1, cam. 25, Sector 1, licitații în vederea valorificarii următorului bun imobil, proprietatea debitoarei: BUN IMOBIL, PREȚ DE PORNIRE LA LICITAȚIE (EUR, fără TVA) ,,Fabrica de dulciuri FATA MOȘULUI”, proprietate compusă din teren și construcții cu destinație nerezidențială, împreună cu bunurile mobile integrate, mijloacele fixe, obiectele de inventar și activele necorporale, situată în Sat Baldovinești, Com. Vădeni, Jud. Brăila, CF nr. 70378 a Com. Vădeni, astfel: 962.727,20. 1. Teren și construcții cu destinație nerezidențială 727.711,20. a. Teren intravilan, în suprafață de 4.507,00 mp, amplasat în Sat Baldovinești, Com.Vădeni, Jud. Brăila, nr. cad.70378, CF nr. 70378 a Com. Vădeni 30.720,00. b. Construcția C1, cu destinație secție producție, nr. cad.70378-C1, CF nr. 70378, a Com. Vădeni, cu Sc la sol=278,30 mp, cu regim de înălțime P+1E 42.613,60. c. Construcția C2, cu destinație secție producție, nr. cad.70378-C2, CF nr. 70378, a Com. Vădeni, cu Sc la sol=278,45 mp, cu regim de înălțime P+1E 42.644,00. d. Construcția C3, cu destinație depozit ambalaje, nr. cad.70378-C3, CF nr. 70378, a Com. Vădeni, cu Sc la sol=501,10 mp, cu regim de înălțime P 17.497,60. e. Construcția C4, cu destinație pavilion administrativ, nr. cad.70378-C4, CF nr. 70378, a Com. Vădeni, cu Sc la sol=149,75 mp, cu regim de înălțime P+1E 39.305,60. f. Construcția C5, cu destinație depozit produse finite, cu nr. cad.70378-C5, CF nr. 70378, a Com. Vădeni, cu Sc la sol=130,75 mp, cu regim de înălțime P 5.312,80. g. Construcția C6, cu destinație anexă depozitare, nr. cad.70378-C6, CF nr. 70378, a Com. Vădeni, cu Sc la sol=294,00 mp, cu regim de înălțime P 5.279,20. h. Construcția C7, cu destinație de spații de producție și depozitare, nr. cad.70378-C7, CF nr. 70378, a Com. Vădeni, cu Sc la sol=449,00 mp, cu regim de înălțime P+1E 74.085,60. i. Construcția C11, cu destinație hală producție, nr. cad.70378-C11, CF nr. 70378, a Com. Vădeni, cu Sc la sol=530,00 mp și Sc desfășurată=2.120,00 mp, cu regim de înălțime D+P+1E+M 359.211,20. j.Construcția C12, cu destinație anexă tehnologică, nr. cad.70378-C12, CF nr. 70378, Com. Vădeni, cu Sc la sol=155,00 mp și Sc desfășurată=620,00 mp, cu regim de înălțime D+P+1E+M 111.041,60 2. Bunuri mobile integrate (lista completă poate fi vizualizată pe site-ul lichidatorului judiciar www.lrj.ro) 102.312,00. 3. Bunuri mobile constând în mijloace fixe și obiecte de inventar (lista completă poate fi vizualizată pe site-ul lichidatorului judiciar www.lrj.ro) 98.304,00. 4.Active necorporale: mărci, desene și modele 34.400,00. Activul imobil, ”Fabrica de dulciuri FATA MOȘULUI” se vinde doar în bloc, ca activ funcțional. Prețurile nu includ TVA. Urmează a fi făcută aplicabilitatea dispozițiilor art. 292, (alin.2), lit. F, din Codul Fiscal, în măsura aplicabilității. Toate condiţiile de participare la licitaţie şi condiţiile de adjudecare se regăsesc în caietul de sarcini care poate fi procurat on-line de la lichidatorul judiciar, contravaloarea acestuia fiind de 2.380,00 RON, TVA inclus, dovada achiziţiei acestuia fiind obligatorie pentru participarea la licitaţie, plata acestuia efectuându-se în contul lichidatorului judiciar, nr.:RO93BUCU1031215949892RON, deschis la Alpha Bank Iaşi. Persoanele care doresc să se înscrie la licitaţie au obligaţia de a depune garanţia de participare la licitaţie de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, plata acesteia efectuându-se în lei, la cursul BNR din data plății în contul de lichidare al ”FANYON”S.R.L., nr.:RO76BUCU1032235342465RON, deschis în lei la Alpha Bank S.A. Înscrierile la licitație se pot face până în preziua licitaţiei, ora 14:00, scrisoarea de participare la licitaţie, împreună cu toate documentele menţionate în caietul de sarcini, urmând a fi trimise on-line pe adresele de e-mail: vanzari@lrj.ro și stefania.nitu@insolvency.ro.Vizitarea şi prezentarea activului se poate face doar în conformitate cu prevederile legale în vigoare, în fiecare zi de luni până vineri, cu acceptul lichidatorului judiciar, la locul în care acestea se află. Lichidatorul judiciar va permite accesul ofertanţilor care vor achiziţiona caietul de sarcini, doar în prezenţa unui reprezentant al acestuia şi la solicitarea scrisă prealabilă însoţită de o programare în acest sens. Reprezentanţii lichidatorului judiciar vor furniza toate informaţiile suplimentare disponibile către cei care au achiziţionat caietul de sarcini.Vizualizarea activului imobil este o condiție obligatorie pentru participarea la licitații. Informaţii suplimentare se pot obţine de pe site-ul lichidatorului judiciar: www.lrj.ro, telefon: 0733.683.702,e mail: vanzari@lrj.ro, telefon: 0737.242.544, mail: stefania.nitu@insolvency.ro, telefon: 0747.012.820, mail: paula.stoian@fanyon.ro.
VIDEO - INTERVIU - Mihai Chirica: „ Am găsit profesori plângând în cancelaria unor școli, de mila copilașilor”
17/09/2020 13:37

  * dialog cu primarul municipiului Iasi, Mihai Chirica - Domnule primar, scoala a debutat, problemele mari incep să se stingă, dar apar mereu altele, mai mici. A fost debutul acesta de an scolar pe m ...

 INTERVIU - Maricel POPA: „Avem o mare problemă legată de deschiderea şcolilor”
26/08/2020 00:00

* dialog cu Maricel Popa, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi - Domnule preşedinte, au mai rămas doar cateva zile pană la deschiderea unui nou an şcolar. Cat de mult s-au implicat unităţile adminis ...

INTERVIU/VIDEO - Mihai Chirica: „Dacă elevul trebuie ţinut în braţe pentru a sta în bancă şi a învăța, aşa vom face!”
24/08/2020 09:32

* dialog cu primarul municipiului Iasi, Mihai Chirica - Domnule primar, trei săptămani ne mai despart de inceperea unui nou an şcolar, poate cel mai dificil din istoria noastră recentă. A trecut vara, Guv ...

VIDEO - INTERVIU Mihai CHIRICA: „Mi-e teamă de valul trei al pandemiei, care va veni odată cu apariția bolilor de sezon”
31/07/2020 13:23

        * dialog cu Mihai Chirica, primarul municipiului Iasi   - Un oraş, importanţa sa, nu se măsoară prin lungimea şi lăţimea fizică, ci prin natura aspiraţ ...

Camelia Gavrilă: „Politica este pe voturi, pe notorietate...”
13/07/2020 00:00

  * dialog cu deputatul Camelia Gavrilă, candidat PSD la alegerile pentru funcţia de primar al municipiului Iaşi - Doamna deputat, poate avea Iaşul o femeie primar, pentru prima oară in istorie? Sau ...

„Ȋn instituţii, pe lângă cei din primul eşalon, există o mare masă de funcţionari care efectiv nu vor să muncească”
08/07/2020 21:12

  * dialog cu deputatul ieşean Petru Movilă (PMP), iniţiatorul Legii privind realizarea Autostrăzii Ungheni – Iaşi – Targu Mureş  - Domnule deputat, ce simte initiatorul unei le ...

„Trebuie să arătăm că trăim într-o economie de piață, nu într-o societate de piață”
01/07/2020 10:21

     * dialog cu Joaquín Turmo Garuz, profesor de Macroeconomie şi Economie Internaţională la Facultatea de Economie si Afaceri din cadrul Universităţii din Barcelona   ...

„Riscăm să nu mai începem școala!” Dialog cu primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica
19/06/2020 11:37

  - Domnule primar, numărul tot mai mare de noi cazuri COVID-19 nu prea mai lasă mult loc relaxărilor... Alegerile locale, stabilite pentru finalul lunii septembrie, pot incurca şi mai mult sensibil ...

Mihai CHIRICA: „Traversarea munților cu autostrada, în zona Ditrău, va dura șapte ani!” VIDEO
09/06/2020 06:31

* dialog cu primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica - Domnule primar, in urmă cu cateva zile, primarii din regiunea Moldovei au fost convocaţi la Ministerul Transporturilor, unde li s-a prezentat tema &bd ...

CTP IASI- Totul pentru sanatatea ta!

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei