Dan Puric: „ Un om este o persoană definită de omenie”

default

Dimensiune font:

| 06-03-2014 16:08

 

L-am întâlnit la Iaşi, într-o sală plină cu oameni care au venit să-l asculte vorbind despre el şi despre principala profesie (uneori necunoscută) a fiecăruia dintre noi – cea de-a fi OM. L-am urmărit pe scenă şi de fiecare dată m-am surprins aplaudând omul din spatele actorului. Cu ajutorul lui Dan Puric am mai învăţat o lecţie de viaţă – cea a recunoştinţei.

- Orice călătorie prin inima unei persoane începe cu o întrebare simplă - cine suntem, de unde venim, ce avem de făcut pentru a ne împlini destinul?
- În primul rând suntem oameni, suntem români. Mulţi dintre noi uită acest lucru sau poate nu l-au ştiut niciodată şi atunci este bine să se întoarcă în ei înşişi prin meditaţie, rugăciune sau orice fel de altă metodă despre care cred ei că i-ar ajuta să se cunoască. A fi om nu este uşor fiindcă ar trebui să te defineşti şi nu mereu este la îndemână. Un om este o persoană definită de omenie.
- Şi atunci este important să explicăm ce este omenia.
- Ca şi dor, este un cuvânt intraductibil. Cum traduci omenia? Cine este mai omenos decât altul? Cum eşti omenos? Ce faci, cum te comporţi? Omenie este atunci când trăieşti frumos cu tine, dar când trăieşti în tihnă, în pace, în sufletul tău, când priveşti smerit la tot ce-i în jur şi mulţumeşti pentru tot ce primeşti.


- Ca să poţi trăi astfel este nevoie de un proces de refacere sufletească.
- Categoric. Nu poţi trăi cu tine în afara ta, în afara sufletului tău. Este important să te vindeci de ură, de vină, de spaimă, este important să renunţi la a mai pune etichete. Aţi văzut câtă lume trăieşte doar prin etichete: «X este urât» sau «Z este urât» sau cum o mai fi. Oamenii pun etichete fiindcă le este frică de diversitate. Nu pot accepta că unii sunt diferiţi, că nu sunt ca ei. Nu le pot accepta reperele, viaţa, gândurile.
- Patul lui Procust? Ne aşezăm cuminţi într-o matriţă şi aşteptăm să trăim după un şablon.
- Tiparele ucid sufletul. Oamenii sunt frumoşi aşa cum sunt, sunt omenoşi atunci când trăiesc cu drag de trecut, de pământ, în armonie cu natura, cu Dumnezeu, cu ei înşişi, dar uite că este greu fiindcă trăim un proces de mitocănizare.
- Dispar valorile?
- Nu dispar, ci doar că nu sunt corect promovate sau definite. Oamenii de valoare îşi au locul lor, nu urlă în piaţa publică, nu-şi strigă valoarea. Ei se cunosc destul de bine şi-şi preţuiesc şi propria bogăţie sufletească, şi a altora. Într-un plin proces de urâţire, lumea vrea să supravieţuiască şi îşi exercită dimensiunea a existenţei sub nivelul decenţei. Pentru frumos şi valoare ai nevoie de timp, ai nevoie de o anumită aşezare a sufletului. Un om gonit de griji nu poate să vadă frumosul.
- Mitocănizarea. Ce efecte are în rândul oamenilor?
- Grave! Nu vedeţi că toţi gândesc la fel? Aproape merg la fel, fie cu aroganţă fie cu umerii plecaţi? Că-şi bat joc în primul rând de ei, se schilodesc şi trupeşte, şi sufleteşte? Că merg cu silicoanele la Înviere? Omenia este un ţesut organic, creşte în tine, este al tău. Smerenia, credinţa, încrederea, acestea sunt antidoturi pentru mitocănizare.
- Revenim la omenie. Ce se întâmplă în lipsa ei?
- Se cultivă conflictele. Nu poţi fi om de calitate fără omenie. Este important să învăţăm să dăinuim. Omul e o taină, ca şi legătura lui cu Dumnezeu. E trezvie şi e momentul să înţelegem acest lucru. E momentul să ne asumăm propria putere şi să ne ridicăm coloana vertebrală. Acest lucru l-am învăţat încă de când eram mic de la bunica mea, o femeie aprigă din Fălciul Vasluiului. Ea mi-a dat prima lecţie de demnitate. Era înainte de Paşte şi a trecut în fugă prin faţa mea cu un cozonac aburind, spunând: «Auzi, dragă, cică au interzis Paştele, comuniştii ăştia». Cum poţi să interzici un simbol? O trăire?
- S-a tot vorbit despre tineri că nu mai au modele. Sunteţi de acord?
- Da. Sun Tzu, celebrul general chinez, spunea că dacă vrei să distrugi un om îi tai rădăcinile şi-i retezi aripile. E groaznic să nu-ţi cunoşti trecutul, oamenii din care te tragi, să nu-ţi ştii neamurile. După 1990 am simţit o dorinţă mare să mă cunosc şi am început cu neamul românesc. Am citit memorialistică, asta fac şi acum şi asta recomand oricui vrea să păşească pe calea dezvoltării personale. Am stat de vorbă cu ţăranii, am citit file scrise pe front, în închisori, în lagăre. Asta recomand oricui vrea să revină la propria matcă – să-şi afle trecutul ca să-şi poată croi viitorul.
- Cum creăm valori?
- Prin credinţă şi încredere. Prin negrabă. Românul are intuiţia veşniciei. Noi nu putem renaşte fiindcă nu am murit niciodată. Ţăranii nu se grăbesc. Lumea are ritmul ei, nu aleargă. Noi suntem agitaţi, noi vrem să trăim altfel decât în credinţă. Încep să creăm valori atunci când pornim pe calea refacerii sufleteşti.
- Pentru cei tineri ar putea părea dificil.
- Dacă nu le explicăm şi nu le oferim exemple, da. Dacă le arătăm ce este frumosul, ce este urâtul, dacă îi vom învăţa să simtă şi să se simtă, lucrurile se vor schimba. Nu deodată, dar încet, încet, ca un râu care se spală de aluviuni. Nu trebuie să luptăm cu răul, ci trebui să-l lăsam să moară. Şi moare prin lipsa de atenţie, prin lipsa de consideraţie, ca o plantă pe care n-o mai hrăneşti.
- Aţi vorbit despre frică şi despre grijă.
- În Biserică se spune că ai voie să ai griji, dar să nu fii îngrijorat. Având grijă şi rugându-te la Dumnezeu, El te ajută să treci prin grijă. Dar dacă eşti îngrijorat, îi tai puterea Cerului de a te ajuta. Eşti pe cont propriu şi nu te poţi descurca tu aşa cum te poate ajuta Cel de Sus. De asta repet mereu – lăsaţi grijile deoparte şi treziţi-vă. Începeţi să fiţi voi. Nu vă bateţi cu viaţa.
- Omenie, suflet, taină, românism. Care dintre ele vă bucură cel mai mult?
- Toate. Şi copilul din mine.
Dan Puric este un Vărsător sentimental, născut pe 12 februarie 1959, la Buzău. A urmat Liceul de Artă „Nicolae Tonitza” din Bucureşti, după care a absolvit Academia de Teatru şi Film. Este legat de Moldova prin debutul său la Teatrul „Mihai Eminescu” din Botoşani, dar şi printr-o parte a familiei. Este actor societar de onoare al Teatrului Naţional „Ion Luca Caragiale”, Bucureşti. Talentul său i-a fost răsplătit cu numeroase premii în ţară şi străinătate. Ca publicist, Dan Puric a semnat mii de autografe pe cele patru volume ale sale -- „Cine suntem”, „Despre Omul Frumos”, „Fii demn!” şi „Suflet românesc”. Este pasionat de dans, de muzică, de film şi de oameni. De meserie este OM.

Maura ANGHEL

„Ştii unde poţi căpăta definiţia omului? În templu. În biserică. Acolo eşti comparat cu Dumnezeu, fiindcă exprimi chipul şi asemănarea Lui. Dacă Biserica ar dispărea din istorie, istoria n-ar mai avea oameni. Ar dispărea şi omul” – Petre Ţuţea


Omul frumos tinde spre desăvârşire. Dacă nu poate vorbi împotriva urâtului, tace, dar în tăcerea lui e un refuz hristic a tot ceea ce înseamnă urât” – Dan Puric („Despre omul frumos”)


„Ei m-au întrebat care sunt treptele succesului, iar eu le-am răspuns că nu treptele succesului sunt importante, ci treptele împlinirii sufleteşti. Succesul fără scrupule este machiavelic. Împlinirea ta sufletească contează” – Dan Puric

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

04:53

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
„Participarea marilor scriitori la FILIT este meritul personal şi rodul credibilităţii internaţionale a organizatorilor”
07/10/2019 11:02

  „Participarea marilor scriitori la FILIT este meritul personal şi rodul credibilităţii internaţionale a organizatorilor” * dialog cu scriitorul Dan Doboş, directorul Bibliotecii Judeţ ...

„Avem un sistem educaţional secularizat, sincretic, pe alocuri aberant”
05/05/2018 16:15

- Doamna profesor, tocmai aţi participat la Conferinţa Internaţională de Educaţie a Adulţilor. Ce spun specialiştii in domeniu despre starea actuală a actului educaţional şi nu mă refer doar la zona ...

 Mihai Chirica: „Nu poţi doar să ceri. Trebuie să şi oferi”
26/03/2018 05:45

  - Domnule Chirica, social-democraţii participă - şi este uimitor acest lucru, la unul dintre cele mai triste paradoxuri ale timpului nostru. În timp ce trăim in poate cea mai mare criză a ...

 ”Pe vremea comuniştilor aveam personal medical, dar nu aveam aparatură. Astăzi, e invers!”
03/02/2018 04:30

-- Domnule doctor, se implinesc patru decenii de cand Spitalul de recuperare a apărut in viata iesenilor. Sunteti singurul medic rămas in activitate din acele vremuri... Cum a apărut această idee? - Totul ...

Prof. dr. Florin Mitu: „A gândi pozitiv este un element cheie pentru un medic”
12/10/2017 04:45

Despre recuperare cardiovasculară, factorii de risc in bolile cardiovasculare şi ce trebuie să facem ca să ne protejăm inima de evenimente nefericite, dar şi despre alte lucruri interesante, dr. Florin M ...

Marius Oprea: „Niciodată nu este prea tîrziu pentru adevăr şi nici pentru dreptate”
02/10/2017 05:00

- Aţi infiinţat Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului, institut de cercetare aflat sub egida Guvernului. Plecind de la această postură, cum se văd astăzi urmările comunismului şi cum ar treb ...

Prof. univ. dr. Stelian Dumistrăcel: „Un discurs care nu îl respectă pe interlocutor este un discurs pierdut”
19/08/2017 06:00

 Cald, deschis şi mai ales din cale afară de receptiv la tot ceea ce il inconjoară, lingvistul Stelian Dumistrăcel a mărturisit care este cea mai mare implinire pe care i-a oferit-o viaţa la catedră ...

„Orice ar fi, fizica nu se uită”
27/07/2017 05:36

  - De unde pasiunea pentru fizică? - Am trecut prin sistemul de invăţămant ca orice copil obişnuit. La un moment dat, am sesizat că sunt capabil să mă descurc la matematică mult mai bine decat ...

„În viaţă am avut o şansă extraordinară: să fac ceea ce îmi place”
13/07/2017 12:20

În interviul acordat cotidianului „Evenimentul Regional al Moldovei”, dr. Lăcrămioara Stratulat, care ocupă funcţia de director al Complexului Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi ...

Interviu cu Doru Baltag, medicul care alungă durerea cu ajutorul acelor
08/06/2017 05:25

-Domnule doctor, vă propun să pornim pe firul biografiei. Cum de aţi ajuns să practicaţi Medicina? -Traseul alegerii profesiei medicale este destul de liniar. Părintii mei au fost asistenti medicali in l ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei