default

Dimensiune font:

Liceul Varlaam îşi deschide porţile la Iaşi

| 24-11-2017 05:15

Din anul 2018 Fundaţia Varlaam va completa programul şcolar deja existent – preşcolar, primar şi gimnazial, cu cel liceal. Urmând acelaşi deziderat, accentul va fi pus pe nevoile, personalitatea şi cumulul de talente al fiecărui elev în particular. Directorul Executiv al Fundaţiei Varlaam ne vorbeşte despre deschiderea liceului, despre sistemul educaţional practicat în instituţie, despre importanţa corelării valorilor tradiţionale cu tendinţele la nivel internaţional şi, de asemenea, cu unicitatea fiecărui copil în procesul de învăţare şi dezvoltare a viitorului adult.
Cristina Gheorghe, Directorul Executiv al Fundaţiei Varlaam este consultant de management şi planificare strategică, fondator şi consultant partener în cadrul Institutului de Dezvoltare Personală, cu o experienţă de 20 de ani de coach, de trainer de leadership, eficienţa echipelor, schimbarea mentalităţii şi inteligenţă emoţională.
Membru fondator în echipa Şcolii Varlaam din Iaşi, conduce din 2010 Şcoala Varlaam, o alternativă educaţională, care a început acum 7 ani cu o clasă cu 12 copii. Astăzi are peste 350 de elevi şi din toamna lui 2018 deschide porţile Liceului Varlaam.

 - Proiectul educaţional al Fundaţiei „Varlaam Mitropolitul” a ajuns într-un nou punct important - lansarea liceului. Ce aduce nou în Moldova acest proiect?

- Liceul Varlaam vine să completeze un ciclu educaţional început în etapa preşcolară şi continuat de şcoala primară şi gimnazială Varlaam. Credem că e nevoie de un model românesc de educaţie, care ţine cont atât de descoperirile la nivel mondial din educaţie, cât şi de nevoile timpurilor volatile pe care le trăim. Credem într-un model în care copilul este o persoană cu nevoile, talentele şi visurile proprii şi nu un obiect, un fel de robot lipsit de individualitate, de unicitate. Modelul pune accentul pe educaţia prin dezvoltarea inteligenţei cognitive, emoţionale şi spirituale, educaţie începută de la grădiniţă, continuată în clasele gimnaziale şi desăvârşită în ciclul liceal. Noutatea liceului Varlaam e adusă de flexibilitatea curiculei în funcţie de interesele şi obiectivele elevului şi de programul de mentorat personalizat oferit fiecărui elev de la clasa a IX-a la a XII-a şi care să îl ajute să îşi urmărească pasiunea, studiind cu preponderenţă ceea ce îl interesează.

- Care sunt valorile viitoarei instituţii de învăţământ? Misiunea, viziunea?

- Misiunea noastră este una pentru 100 de ani de acum înainte. Aşa cum spuneam, ne dorim să împlinim un model românesc de educaţie care să dezvolte inteligenţele multiple, având copilul în centru, ca persoană, care îşi urmează talentul şi care îi preţuieşte pe ceilalţi oameni la fel de mult ca pe sine însuşi. Valorile noastre rămân aceleaşi cu care cred că ieşenii sunt deja familiarizaţi: credinţă în Dumnezeu şi în sensul spiritual al vieţii omului, excelenţă şi responsabilitate, iubire şi discernământ.

- Cine poate urma cursurile acestui liceu? Există vreo condiţie specială pentru viitorii liceeni?

- Cea mai importantă condiţie pentru a urma acest liceu este ca părinţii şi elevul să împărtăşească o viziune comună despre educaţie, copilul să îşi dorească să îşi cultive talentul şi vocaţia, iar părinţii să îl susţină în acest demers personalizat, pentru că noi punem resurse în mentorat şi educaţie vocaţională, o curiculă diferenţiată şi flexibilă, precum şi un spaţiu modern cu studiouri şi laboratoare dotate cu tot ce este necesar. Procesul de selecţie constă în acordarea unui interviu de către elev şi părinţi separat. Apoi, în calcularea mediei de admitere va fi luată în calcul, pe lângă rezultatul interviului, şi nota obţinută la Evaluarea Naţională. Astfel, vorbim de trei probe pentru admitere – rezultatul la Evaluarea Naţională, întâlnirea cu elevul candidat, respectiv cea cu părinţii acestuia. Este foarte important să vedem că şi părinţii se implică în procesul educaţional, ei fiind un factor esenţial în definirea şi şlefuirea personalităţii tânărului.

- Vă gândiţi şi la un sistem de burse? Ce condiţii ar trebui să îndeplinească viitorii elevi?

- Desigur! Vom oferi şase burse pentru şase elevi din clasa a VIII-a care îşi doresc să studieze la Liceul Varlaam. Aceste şase burse sunt pentru toţi cei patru ani de studiu, pe care le oferim unor copii talentaţi, care iubesc şcoala, dar care provin din familii cu resurse materiale modeste. Aş avea un mesaj pentru cei care citesc acest articol şi cunosc un astfel de copil talentat. Vă rugăm să îndrumaţi acest tânăr către noi, să ne scrie pe adresa de email vreau@liceulvarlaam.ro, pentru a putea fi o parte din drumul său spre maturitate.

- De către cine vor fi îndrumaţi tinerii? Cine sunt cadrele didactice care îi vor călăuzi?

- Echipa liceului este încă în formare, însă are deja un nucleu de oameni dedicaţi misiunii noastre de ani de zile. Voi numi aici trei mentori care vor fi alături de elevi în acest parcurs. Adrian Timofti, profesor de istorie cu peste 17 ani de experienţă, un dascăl iubit de toate generaţiile, Leon Pitu, profesor de matematică ce are peste 24 de ani la catedră şi rezultate excepţionale cu elevii şi Raluca Ungureanu, strateg educaţional, cu mulţi ani de mentorat în profesie. Campania pe care am demarat-o de curând, de completare a echipei de profesori mentori pentru liceu are rezultate incredibile deja. Nu ne aşteptam să primim zeci de aplicaţii, în doar două săptămâni, oameni cu perioade îndelungate dedicate educaţiei şi excelenţei în acest domeniu, din Iaşi, dar şi din alte judeţe ale Moldovei. Sunt oameni cu doctorate dublate de o enormă dorinţă de implicare într-un altfel de model de învăţământ, în care fiecare elev să fie preţuit şi ajutat să îşi împlinească talentul. Suntem recunoscători să cunoaştem atât de multi oameni care ne împărtăşesc misiunea de a schimba educaţia din România.

- Ce condiţie trebuie să îndeplinească un cadru didactic pentru a face parte din echipa educaţională?

- Condiţia de bază pentru ca un profesor să fie în echipă este, ca şi în cazul elevilor şi părinţilor pe care ii admitem, viziunea comună despre educaţie. Desigur, căutăm oameni cu un anumit nivel de pregătire, dar nu este suficient să fii un profesor titrat, dacă nu crezi în mentorat şi în educaţie personalizată care să urmeze vocaţia fiecărui elev. Nu contează vârsta pe care o ai, nici în plus, nici în minus, dacă eşti un profesor dedicat misiunii tale, de a avea impact prin implementarea unui model de educaţie românesc adaptat timpurilor.

- Mai spuneţi-ne câteva detalii legate de liceu. Câte clase vor fi? Ce dotări aţi pregătit?

- Liceul este unic pentru că îşi propune să urmărească individual elevul, să îi aloce un mentor, să îşi definească obiectivele şi care să îl însoţească pe calea împlinirii lor. Pentru asta vom lucra după o curiculă diferenţiată în funcţie de nevoile şi interesele elevului, făcând la un nivel de bază toate materiile şi aprofundându-le pe cele unde elevul are cel mai mare interes, pentru a-şi atinge obiectivele pe termen lung. Ne dorim să începem cu două clase a IX-a, cu câte 15 copii fiecare, o clasă cu profil real, care să îi ajute în timp pe elevi să meargă spre zona de ştiinţe şi antreprenoriat: medicină, business, finanţe, inginerie şi orice meserii noi care vor apărea odată cu noile tehnologii. De asemenea, ne dorim o clasă cu profil uman, dedicată copiilor care au înclinaţie spre zona industriilor creative, spre comunicare fie în media, fie în domeniul relaţiilor publice, în publicitate sau alte profesii din sfera socială. Ambele profile vor face intensiv limba engleză. Liceul va funcţiona pe baza unei soluţii tehnologice moderne, adoptate şi implementate în educaţia din Statele Unite şi în numeroase ţări din Europa. Fiecare elev va avea un Chromebook pe care va lucra, vor exista spaţii de lucru individual, dar şi spatii de lucru în grup, pe metoda Cooperative Learning. Veniţi să ne cunoaşteţi şi să vă povestim mai multe.

- Puteţi creiona un profil al liceanului de la Varlaam? Dar al profesorului de la Varlaam?

- Liceanul Varlaam este un copil normal, sensibil, curios. Îi place să îşi facă prieteni, are nevoie de un mediu normal de pace, dar şi care să îl provoace şi să îl inspire. E un copil care este preţuit de părinţii lui ca persoană şi încurajat să îşi spună propria părere. În ceea ce priveşte profesorul Varlaam, acesta este, în primul rând, un mentor, un model pentru elevii lui. Este pasionat de ceea ce predă, vede omul din elevul lui în primul rând şi îl îndrăgeşte indiferent de nivelul inteligenţei cognitive sau de rezultatele pe care le are. Ştie să îl asculte şi să îi trezească interesul şi imaginaţia. În mai puţine cuvinte, profesorul Varlaam este o sursă de inspiraţie pentru elevii săi.

- Aici vă las pe dumneavoastră să răspundeţi unor întrebări nerostite de mine.

- În final, dacă ar fi să rezum într-o frază care este motivul pentru care părinţii şi elevii să aleagă Liceul Varlaam este pentru că aici vor găsi o comunitate de învăţare ancorată în realitatea secolului XXI, o comunitate construită pe trei condiţii esenţiale pentru reuşita copilului ca om adult în viitor: orientarea şi descoperirea talentelor şi intereselor, mentorat pe tot parcursul liceului pentru a-şi împlini visurile şi o logistică modernă care să îi trezească interesul şi imaginaţia şi care îi oferă siguranţa şi firescul valorilor creştine româneşti.

 

 

 

Valori Fundaţiei Varlaam:

- Credinţă (în Dumnezeu şi în sensul spiritual al vieţii omului);

- Excelenţă şi responsabilitate;

- Iubire (dragostea de frumos, respect pentru om/diversitate, familie, adevăr);

- Discernământ (gândire critică şi creativă, deschidere către cunoaştere)

 

Programa şcolară respectă Curriculum-ul Naţional, este avizat de Ministerul Educaţiei şi adaptat în aşa fel încât să ofere elevilor o perspectivă unitară şi coerentă asupra disciplinelor de studiu. Prin aceasta elevilor li se arată constant că ştiinţa, arta şi credinţa nu se contrazic între ele, ci se completează pentru a-L sluji pe Dumnezeu şi a-şi împlini vocaţia.

 

 

 

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

 

 

 

ULTIMA ORA

 

 

 

 

 

 

PUBLICAŢIE DE VÂNZARE S.C. VARA MR S.R.L. Iaşi, cu sediul social în mun. Iaşi, str.7 Oameni, nr.23, jud. Iaşi, C.U.I. RO4615947, O.R.C.J22/1478/1993, prin lichidator judiciar Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., cu sediul în mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr.82, jud. Iaşi, conform Sentinței civile nr. 698/18.04.2012, pronunţată de Tribunalul Iaşi – Secţia Comercială şi de Contencios Administrativ, în dosarul nr. 4938/99/2010, anunţă scoaterea la vânzare în data de 17.12.2018, ora 11.00, prin licitaţie publică cu strigare a următoarelor active: Nr. activ – Denumire și descriere active – Valoare de piață evaluare (lei, fără T.V.A.*) – Preț de pornire a licitației (lei, fără T.V.A. ) Activ 1 – Clădire hală producție țevi (Corp C1) cu sc. 866,61 mp și st. utilă de 773,76mp împreună cu teren intravilan curți construcții cu st. 1971mp înscrise în CF61393/Rediu, nr.cad.1690, nr. parcelă 1(42/13), amplasată în intravilan sat Horleşti, com. Rediu, jud. Iaşi – echipament tehnologic producere ţevi ce include linia de producţie (include linie de calibrare, sudare şi linie de formare) – Bunuri mobile: Unitate centrala Forte Quattro, Generator LX 3000, Instalație de redresare – 1.196.900,00 lei – 718.140,00 lei Activ 2 – Clădire hală (Corp C1) cu sc. 862,37 mp și st. utilă de 773,76mp împreună cu teren intravilan curți construcții cu st. 1952mp înscrise în (CF61394/Rediu, nr.cad.1691, nr.parcelă 1(42/14), amplasată în intravilan sat Horleşti, com. Rediu, jud. Iaşi; - Clădire hală (Corp C1) cu sc. 883,57 mp și st. utilă de 798mp împreună cu teren intravilan curți construcții cu st. 1970 mp înscrise în (CF61396/Rediu, nr.cad.1962, nr.parcelă 1(42/15), amplasată în intravilan sat Horleşti, com. Rediu, jud. Iasi. – 425.200,00 lei – 223.500,00 lei Poate participa la licitaţie orice persoană fizică sau juridică care depune până la data de 14.12.2018, ora 11.00, la sediul Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L. din Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi, documentele necesare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L. din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr.82, jud.Iaşi, în fiecare zi de luni până vineri, orele 9.00–16.00, până pe data de 14.12.2018, ora 11.00 (după o programare prealabilă, de 24 de ore) sau pe site-ul www.insolventa.ro secțiunea Portofoliu. Relaţii suplimentare se pot obţine la telefoanele: Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L. 0232/243864, 0758049901, 0755132474.
ALFA & OMEGA INSOLV IPURL, lichidator judiciar al debitorului SC BART LIV COM S.R.L. – societate în faliment, dosar nr. 3157/103/2013 aflat pe rolul Tribunalului Neamț – Secția II Civilă, în temeiul dispozițiilor Legii 85/2006, vinde prin licitație publică competitivă cu strigare următoarele bunuri: 1. Bunuri mobile conform Raportului de evaluare al bunurilor mobile – stoc de marfă compus din echipamente electrice, echipamente sanitare, instalații electrice, feronerie etc., situate în mun. Roman, jud. Neamț, astfel: a. Preț de pornire 75% din valoarea de piață (netă) stabilită prin raportul de evaluare: 52.019 Lei (exclusiv TVA) - licitațiile vor avea loc în data de 04, 11, 18 și 25.01.2019, ora 12.00; b. Preț de pornire 65% din valoarea de piață (netă) stabilită prin raportul de evaluare: 45.083 Lei (exclusiv TVA) - licitațiile vor avea loc în data de 01, 08, 15 și 22.02.2019, ora 12.00; c. Preț de pornire 55% din valoarea de piață (netă) stabilită prin raportul de evaluare: 38.147 Lei (exclusiv TVA) - licitațiile vor avea loc în data de 01, 08, 15 și 22.03.2019, ora 12.00. Licitațiile vor avea loc la data și ora stabilită, la biroul lichidatorului judiciar din Mun. Iași, str. Sf. Lazăr, nr. 4, bl. Peneş Curcanul, TR. 5, Etaj 1, Cabinet nr. 13, Jud. Iași, Complex de Birouri NH BUSINESS, putând participa orice persoană fizică sau juridică care va depune o ofertă care va conţine: - cerere de participare la licitaţie; - dovada achitării taxei de participare de 100 lei; - dovada achitării cauţiunii de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, sumă care se va achita în contul colector nr.RO26PIRB2900710925003000 deschis pe numele debitorului la First Bank; - actele de identificare a persoanei juridice/fizice, împuternicire pentru persoana care reprezintă societatea cu menţiunea că are mandat de a licita indiferent de sumă, ştampila. Taxa de participare se va achita în contul: RO33PIRB2400738563001000, deschis pe numele lichidatorului judiciar la First Bank. Ofertele se vor depune la biroul lichidatorului judiciar din Mun. Iași, str. Sf. Lazăr, nr. 4, bl. Penes Curcanul, TR. 5, Etaj 1, Cabinet nr. 13, Jud. Iași, cel târziu cu 1 zi lucrătoare înainte de ziua licitaţiei, până la ora 16.00. Ofertanţii care se înscriu la licitaţie, dar nu participă, pierd toate sumele avansate în vederea participării la licitaţie. Neplata preţului în termenul stabilit de 30 zile calendaristice de la data licitaţiei, duce la pierderea sumelor avansate pentru achiziţionarea bunurilor, care vor fi scoase din nou la vânzare în sarcina cumpărătorului. Oricine pretinde vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, sub sancţiunea decăderii, se va adresa lichidatorului judiciar şi va face dovada până în preziua licitaţei, ora 16.00. Lista completă a bunurilor mobile precum și alte informaţii suplimentare pot fi oferite la biroul lichidatorului judiciar din Mun. Iași, str. Sf. Lazăr, nr. 4, bl. Penes Curcanul, TR. 5, Etaj 1, Cabinet nr. 13, Jud. Iași, sau tel: 0744520508,0744994490, fax: 0332/814773, e-mail: alfa.omega.insolv@gmail.com
ANUNŢ DE VÂNZARE Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L. – Filiala Suceava, în calitate de lichidator judiciar al debitorului Samyx Forest S.R.L., anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, la data de 20.12.2018, ora 12.00, a următorului activ: Nr. activ – Denumire și descriere active – Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*) – Valoare de pornire licitație (lei, fără T.V.A.*) Activ 1 – Proprietate imobiliară situată în sat Calafindești, com. Calafindești, jud. Suceava, inscrisă în Cartea Funciară nr.30010/Calafindesti, cu nr. cad. 30010, ce include: teren intravilan cu categoria de folosință Curți Construcții cu suprafața de 982 mp pe care sunt amplasate corp C1 – Clădire Brutărie cu suprafața construită de 216 mp, regim înălțime P și corp C2 – Clădire Magazie cu suprafața construită de 46 mp, regim înălțime P. Proprietatea dispune de utilități și are deschidere frontală la drumul comunal DC39, asfaltat. Terenul este dobândit în baza CVC nr. 3138/2008. Clădirile Corp C1 și C2 au fost dobândite în baza Sentinței civile nr. 2818/16 iunie 2008. – 85.910,00 lei – 85.910,00 lei Pentru participarea la licitaţie, potenţialii cumpărători trebuie să depună la sediul procesual ales al lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, C.P. 700221, jud. Iaşi, până la data de 19.12.2018, ora 12.00, documentele aferente. Bunurile se vând libere de sarcini. Tel: 0755132475; 0757545545; 0232/243864, fax: 0232/212231, e-mail: vanzari@insolventa.ro.
VIDEO - Ion Solcanu: „Sistemul de alegere a preşedintelui trebuie modificat, odată cu Constituţia”
07/01/2019 09:41

  * dialog cu prof. univ. dr. Ion Solcanu, fost senator social-democrat, vicepreşedinte PSD şi al Senatului Romaniei, astăzi preşedinte al Secţiei de Ştiinţe Istorice şi Arheologice a Academiei Oa ...

„Masa de Crăciun este minunată cu oamenii dragi alături, nu cu platouri pline de grăsimi”
22/12/2018 00:00

Potrivit Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP), in Raportul Naţional al Stării de Sănătate a Populaţiei pe anul 2017 se arată că in Iaşi sunt inscrise in evidenţa medicilor 35.902 de per ...

INTERVIU - MIHAI CHIRICA: „Mai bine de jumătate din populaţia activă a marilor oraşe nu are încă o opţiune politică”
14/12/2018 07:55

* dialog cu Mihai Chirica, primarul municipiului Iaşi - Domnule primar, Clujul, Oradea, Aradul şi Timişoara au semnat, de cateva zile, Alianţa Vestului, un acord privind cooperarea in materie de mari pro ...

„În lumea aceasta a subiectivităţii au apărut prea mulţi vânzători de piei de cloşcă”
10/12/2018 00:00

    Sculptorul Liviu-Adrian Sandu este iniţiatorul şi fondatorul, in 2016, al Societăţii Artiştilor Figurativi din Romania şi, din 2013, Membru al Societăţii Sculptorilor Portretişti din ...

EXCLUSIV - Nicolae Dabija: „Trebuie să facem în aşa fel încât graniţa din capul basarabeanului să cadă”
30/11/2018 00:00

Nicolae Dabija este omul indrăgostit de cuvant, indrăgostit de limba romană, este cel care a luptat cu indarjire pentru ca generaţiile de astăzi din Republica Moldova să poată vorbi o limbă frumoasă, p ...

„Administraţia actuală nu vede Iaşul ca pe un actor regional relevant”
27/11/2018 08:22

  Cei 320 kilometri ai noii Autostrăzi Iaşi – Targu Mureş, care ar duce la realizarea unei mai bune legături intre localităţi urbane şi rurale din această zonă a ţării, au starnit nenumă ...

„Scriitorul trebuie să aibă o condiţie fizică foarte bună”
08/10/2018 00:00

„Scriitorul trebuie să aibă o condiţie fizică foarte bună” Catherine Lovey este o scriitoare de limbă franceză, născută in 1967 in Elveţia. A studiat relaţiile internaţionale şi mai ...

Silviu Gheţie: „Fotograful nu trebuie să aibă un ego foarte puternic”
06/10/2018 00:00

Festivalul Internaţional de Literatură şi Traducere Iaşi (FILIT) se află la cea de-a XI-a ediţie şi reuneşte la Iaşi, in perioada 3-7 octombrie 2018, profesionişti din domeniul cărţii, atat din ţ ...

„Se compromit doar cei pentru care politica este un simplu mijloc de a se realiza”
25/09/2018 00:00

Procesul de primenire a oamenilor politici este un fenomen firesc, rostul tineretului in politică fiind astăzi, dacă nu mai mare ca in trecut, cel puţin tot atat de mare cat a existat dorinţa de a face din ...

VIDEO - Mihai Chirica: „Fără fonduri europene, Iaşul ar fi fost un oraş anost”
23/09/2018 09:10

  Primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, prezintă ieşenilor viziunea sa legată de fondurile europene, de viitorul oraşului pe care il administrează   *Trebuia să fim cel puţin cu jumă ...