default

Dimensiune font:

Liliana Ştefan, chirurgul de suflete la masa medierii

| 20-03-2014 07:22

Profesia o practică din 2012, cu toate că autorizaţia a primit-o cu un an mai devreme. Înainte de a se aşeza la masă cu problemele cele mai intime şi grele ale clienţilor care-i trec pragul, Liliana Ştefan a lucrat în învăţământ. Şi în sistemul bancar. A fost şi consilier juridic. Pentru meseria pe care o practică acum cu pasiune ieşeanca a învăţat în continuu pe parcursul întregii sale cariere. Spre deosebire de „rechinii” profesiei de mediator, aceasta îşi îndrumă clienţii pe calea de mijloc, pe drumul care, de cele mai multe ori, este cel mai bun pentru toate părţile implicate. Cu o bună cunoaştere a legii, cu drag de oameni şi cu credinţă în Dumnezeu, mediatorul Liliana Ştefan împacă oameni, salvează familii şi-i ajută pe cei în nevoie.


V-a fost greu să faceţi trecerea de la lucrul în învăţământ la mediere?

Nu asta a fost greu. Învăţământul m-a pregătit, într-un fel. Am relaţionat foarte bine cu oamenii. Eu am lucrat la secretariat, am fost laborantă. Am trecut prin toate etapele vieţii şi pot spune că am o pregătire continuă. Dar în toată viaţa mea am lucrat cu oamenii.

Toate cazurile pe care le-am avut le-am rezolvat cu acorduri. Eu fac asta cu drag şi nu sunt un mediator „de birou”, ca să eliberez un act premergător justiţiei. Eu vreau acordul între oameni. Vreau înţelegerea. De asta, pentru mine finalitatea medierii este acordul de mediere. Nu mă regăsesc în eliberarea de procese verbale gratuite. Eu caut să conving clienţii. Colegi de-ai mei spun că au foarte multe procese verbale eliberate. Eu am rămas uimită. Care este eficienţa? De ce mai eşti mediator? De ce nu convingi omul? Eu, mulţumesc lui Dumnezeu, cred că sunt înzestrată un pic şi cu puterea de a convinge omul. Şi când vine la mine în birou eu depun tot efortul. Mi-am structurat tot astfel încât să fac bine oamenilor, cât pot.

 

Dacă m-am rugat la Dumnezeu pentru ceva în viaţa asta, m-am rugat să fac bine oamenilor”

 

Cei care au nevoie de mediere ştiu să apeleze la un mediator, sau merg direct la instanţă?

Instanţa nici nu are voie să recomande un mediator anume. Eu nu pot să spun ce fac ceilalţi colegi ai mei, dar ar trebui ca ieşeanul care are nevoie să consulte Tabelul Mediatorilor să vadă. El poate fi găsit, actualizat, pe site-ul Consiliului de Mediere. Acum nu ştiu câţi şi profesează. La nivel de Iaşi noi suntem cred că vreo 400 autorizaţi, dar nu ştiu dacă sunt 50 de birouri care profesează.

 

Care sunt tipurile de cazuri care ajung la mediere la biroul dumneavoastră?

Sunt foarte variate: litigii de muncă, care sunt numeroase, probleme bancare. Mă simt mândră că zilele trecute am suspendat o executare. Am salvat, practic, un om. Executările sunt foarte clar date de instanţă, dar am negociat atât de bine cu banca, aceasta a fost foarte deschisă şi a întrerupt executarea unui apartament. S-au făcut reeşalonări de plată, s-au stabilit prin acord, iar medierea aceasta am făcut-o online, pentru că banca respectivă nu este în Iaşi. Am făcut-o online cu Bucureştiul.

Prima mea mediere a fost un litigiu de muncă, cu o parte franceză. Dumnezeu ţine cu mine, zic eu, pentru că au venit la mine nişte tineri studenţi care lucrau în Iaşi. Partea franceză era, bineînţeles, în Franţa, iar consilierul juridic în România. Am făcut totul telefonic şi online cu jurista de aici. Nu aveam experienţă, dar am fost deschisă la negociere. Străinii oricum sunt mai deschişi la această procedură. Am mai avut cu o parte destul de multe medieri, tot litigii de muncă.

 

Nu mă regăsesc în despărţiri. Eu nu văd divorţul ca o soluţie”

 

Aţi salvat familii aflate în impas?

Cu toate că nu îmi plac, am mediat şi divorţuri. Nu am încheiat niciunul. I-am făcut să se înţeleagă. Nu mă regăsesc în despărţiri. Eu, mediator fiind, nu pot decât să le dau încă o şansă, să îi fac să înţeleagă greutăţile. Acum, sigur, toţi ne confruntăm cu fel şi fel de probleme. Eu nu văd divorţul ca o soluţie. Ca mediator trebuie să îi fac cumva să se înţeleagă.

Eu cred că voi rezista în continuare pe piaţă. Dacă m-am rugat la Dumnezeu pentru ceva în viaţa asta, m-am rugat să fac bine oamenilor. Şi m-am regăsit în profesia aceasta. Când am deschis biroul aici şi mi-am pus în gând să fac mediere s-au întâmplat, aşa cum se întâmplă în viaţă, lucruri pe care nu le poţi controla. Într-o lună de zile de când m-am gândit să încerc, mi-am şi deschis biroul. A fost o forţă fenomenală care a angrenat nişte lucruri şi nici nu mi-am dat seama. Am început part-time o perioadă, dar apoi m-am dedicat 100% profesiei. Şi spun că am făcut decizia bună.

Am mai avut cazuri cu Casa de Sănătate Iaşi. Au avut medici ieşeni somaţii de plată cu executare. Am avut o colaborare foarte bună cu jurista Casei de Sănătate şi cu domnul preşedinte. Am stabilit o reeşalonare a plăţilor, cu termene clare şi sume precise. Cred că vreo 6 – 7 medici au fost. Am mai avut şi cazuri de malpraxis. Nici nu mă gândeam că vor veni domnii doctori la mediere. Am crezut că îmi vor trimite armatele de avocaţi, dar au avut o deschidere deosebită şi au rezolvat problema foarte elegant. Ei mi-au mulţumit, dar nu vă pot spune ce mare a fost mulţumirea mea, să-mi ajungă aşa nişte somităţi în cabinet! Totul a fost rezolvat înainte de Crăciun.

Oricine poate deveni mediator?

Da. Trebuie doar să urmeze cursurile de specialitate. Numai că nu toţi vor putea profesa. Este o profesie foarte grea. Nu cred că există o altă profesie pe piaţă acum care să-ţi necesite atâta concentrare. Este foarte greu să-i faci pe oameni să se înţeleagă. Depui suflet în fiecare caz. Eu, la un moment dat, am spus că trebuie să parez. Eu sunt un om foarte sufletist şi de multe ori am făcut şi cazuri pro bono, când am văzut oameni necăjiţi. Depinde de speţa care vine. Şi eu ce fac, fac cu tot sufletul. Dar la un moment dat am văzut că trebuie să mă şi apăr. Ei vin toţi cu energii negative atunci când ajung aici. Dar dacă tu îi faci să se înţeleagă şi ajungi la un acord, cred că, pentru tine, e ideal, pentru că îţi mulţumesc ambele părţi. Ambii au senzaţia că au câştigat, cu toate că tu ştii care este linia de mijloc. Munca cu omul este foarte dificilă. Un avocat pledează pentru o singură parte şi pledează foarte bine. Judecătorul judecă în funcţie de probele care i se aduc la dosar. Ce a spus instanţa se aplică, nu se discută. La procurori, la fel. Pe când tu, ca mediator, trebuie să îi mulţumeşti pe toţi cei implicaţi. În plus, ei deja vin într-o stare conflictuală. Mult mai grea este meseria noastră decât toate celelalte.

Puncte difuzare "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi:


Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

Primăria Comunei Tomeşti, Judeţul Iaşi, scoate la vânzare în data de 14.08.2020, ora 10, la sediul său din Comuna Tomeşti, suprafaţa 268 mp, situată în intravilan extins conform PUG Sat Tomești, Comuna Tomești, Județul Iași, Tarlaua 10, Parcela Arabil 455/5, nr. cadastral 66629, la ora 10:30, suprafața de 247 mp, situată în intravilan extins conform PUG Sat Tomești, Comuna Tomești, Județul Iași, Tarlaua 47, Parcela Arabil 2489/8, nr. cadastral 66957, iar la ora 11, suprafața de 147 mp, situată în intravilan Sat Vlădiceni, Comuna Tomești, Județul Iași, Tarlaua 5, Parcela Arabil 114. Terenurile se află în domeniul privat al Comunei Tomeşti. Documentația de atribuire se pune la dispoziție pe suport de hârtie, contra unui preț de 50 de lei. Ofertele se pot depune până la data de 13.08.2020, ora 15, la sediul Primăriei Tomești, într-un exemplar. Taxa de participare la licitaţie este de 50 lei. Garanţia de participare este de 3% din preţul de pornire la licitaţie pentru întreaga suprafaţă. Preţul de pornire al licitaţiei este de 7000 EURO pentru întreaga suprafață, pentru terenul de 268 mp,3000 EURO pentru întreaga suprafață, pentru terenul de 247 mp, și 3292 EURO pentru întreaga suprafață, pentru terenul de 147 mp. Prezentul anunț se va transmite pentru publicare instituțiilor publice abilitate, în data de 14.07.2020. Relaţii suplimentare se pot obţine la sediul Primăriei Comunei Tomeşti, Judeţul Iaşi. Tel. 0232/290434, int.211.
1.Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Primaria Comunei Sipote, cu sediul in comuna Sipote, cod postal: 707485, Alexandru Lapusneanu, nr. 1, judetul Iasi, telefon: 0232/238.333, fax: 0232/238.320, e-mail: primariasipote@yahoo.ro, cod fiscal: 4045291, 2. Informatii generale privind obiectul vanzării, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 3 apartamente impreuna cu cotele indivize teren si cotele parte teren intravilan, proprietate privata a Comunei Sipote, identificate astfel: - Apartamentul numarul 2, in suprafata de 64,99 mp. nr. cadastral: 60009-C1-U1, impreuna cu cota indiviza de 151 mp. din terenul de sub bloc si suprafata de 549 mp. – gradina, nr, cadastral 60535, situat in intravilanul satului Chiscareni, comuna Sipote, jud. Iasi; - Apartamentul numarul 3, in suprafata de 64,84 mp. nr. cadastral: 60009-C1-U3, impreuna cu cota indiviza de 151 mp. din terenul de sub bloc si suprafata de 543 mp. – gradina, nr, cadastral 60536, situat in intravilanul satului Chiscareni, comuna Sipote, jud. Iasi; - Apartamentul numarul 4, in suprafata de 64,99 mp. nr. cadastral: 60009-C1-U2, impreuna cu cota indiviza de 151 mp. din terenul de sub bloc si suprafata de 622 mp. – gradina, nr, cadastral 60537, situat in intravilanul satului Chiscareni, comuna Sipote, jud. Iasi; conform HCL 85/10.07.2020 si temeiului legal: O.U.G. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Serviciul Administrare Patrimoniu sau se poate consulta pe site-ul: www.primariasipote.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Serviciul Administrare Patrimoniu din cadrul Primariei Comunei Sipote, Alexandru Lapusneanu, nr. 1, judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Daca se ridica de la sediul institutiei: 50 lei / exemplar, ce se achita in numerar la casieria concedentului sau cu ordin de plata in contul nr. RO95 TREZ 24A7 0500 0200 130X Trezoreria Municipiului Iasi. 3.4. Data limita privind solicitarea clarificarilor: 29.07.2020, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data limita de depunere a ofertelor: 04.08.2020, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Primaria Comunei Sipote, Alexandru Lapusneanu, nr. 1, judetul Iasi, registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 04.08.2020, ora 12.00, Primaria Comunei Sipote, Alexandru Lapusneanu, nr. 1, judetul Iasi, Cladire Camin Cultural – sala . 6. Instanta competenta in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: JUDECATORIA HARLAU, cu sediul in Str. Gheorghe Doja, nr, 1, Ors. Hirlau, Jud. Iasi, telefon 0232 722 344, fax 0232 722 622, e-mail jud-hirlau-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre instantele abilitate, in vederea publicarii: 10.07.2020.
Camelia Gavrilă: „Politica este pe voturi, pe notorietate...”
13/07/2020 00:00

  * dialog cu deputatul Camelia Gavrilă, candidat PSD la alegerile pentru funcţia de primar al municipiului Iaşi - Doamna deputat, poate avea Iaşul o femeie primar, pentru prima oară in istorie? Sau ...

„Ȋn instituţii, pe lângă cei din primul eşalon, există o mare masă de funcţionari care efectiv nu vor să muncească”
08/07/2020 21:12

  * dialog cu deputatul ieşean Petru Movilă (PMP), iniţiatorul Legii privind realizarea Autostrăzii Ungheni – Iaşi – Targu Mureş  - Domnule deputat, ce simte initiatorul unei le ...

„Trebuie să arătăm că trăim într-o economie de piață, nu într-o societate de piață”
01/07/2020 10:21

     * dialog cu Joaquín Turmo Garuz, profesor de Macroeconomie şi Economie Internaţională la Facultatea de Economie si Afaceri din cadrul Universităţii din Barcelona   ...

„Riscăm să nu mai începem școala!” Dialog cu primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica
19/06/2020 11:37

  - Domnule primar, numărul tot mai mare de noi cazuri COVID-19 nu prea mai lasă mult loc relaxărilor... Alegerile locale, stabilite pentru finalul lunii septembrie, pot incurca şi mai mult sensibil ...

Mihai CHIRICA: „Traversarea munților cu autostrada, în zona Ditrău, va dura șapte ani!” VIDEO
09/06/2020 06:31

* dialog cu primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica - Domnule primar, in urmă cu cateva zile, primarii din regiunea Moldovei au fost convocaţi la Ministerul Transporturilor, unde li s-a prezentat tema &bd ...

VIDEO - MIHAI CHIRICA: „În competiția pentru ridicarea Spitalului Regional de Urgență vor veni 19 mari companii”
11/05/2020 14:32

  - Domnule primar, numărul persoanelor infectate este intr-o usoară crestere in regiunea Moldovei... Ce ne poate aduce această perspectivă deloc imbucurătoare, mă refer la anuntatele măsuri de rel ...

INTERVIU - „Este important ca imunizarea populaţiei să nu se facă prin trecerea prin boală, ci prin vaccinare”
07/04/2020 22:10

  * dialog cu prof. univ. dr. Doina Azoicăi, coordonatorul disciplinei de Epidemiologie din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Gr.T.Popa” Iasi, presedinte al Societătii Rom ...

INTERVIU îSoţii nu mai pot conveni divorţul doar prin încheierea unui acord de mediere
03/03/2020 20:42

Cuplurile care doreau să divorţeze şi aveau puse la punct toate aspectele legale, puteau apela la un mediator pentru o procedură simplificată. Însă, decizia de săptămana trecută a Înaltei C ...

„Va fi dificil ca oraşul să se dezvolte cu voturi pe criterii politice în Consiliul Local”
02/03/2020 00:00

- Domnule Botez, incheiaţi, in curand, un mandat de patru ani, care se adaugă celor 16 ani de activitate in slujba administraţiei ieşene. Dacă e să faceţi bilanţul acestor ultimi patru ani, cum i-a ...

10 REGULI de urmat în caz de CORONAVIRUS
25/02/2020 11:11

Departamentul pentru Situatii de Urgentă (DGSU) a transmis atentionări cu privire la posibila aparitie a Coronavirusului in Romania. "În materialele informative de mai jos, vă prezentăm măsuril ...

CTP IASI- Totul pentru sanatatea ta!

CTP IASI- Totul pentru sanatatea ta!