„Nimic și nimeni nu e mai presus decât liberul nostru arbitru”

mirela

Dimensiune font:

| 25-02-2024 09:16

  * Dialog cu psihoterapeutul dr. Mirela Dracinschi

„De ce ar trebui să-și antreneze creierul adulții aflați în plină maturitate?”, este una dintre întrebările pe care le auzim frecvent și la care am căutat răspunsuri alături de psihoterapeutul Mirela Dracinschi, un reputat specialist ieșean, fondatorul Centrului de Resurse pentru Educaţie şi Familie „Doxamus”.

Creierul este un organ măreț, prin intermediul căruia mintea realizează adaptarea la mediul înconjurător și la provocările din viața de zi cu zi și gestionează și funcționabilitatea corpului prin sistemul nervos autonom, simpatic și parasimpatic. Ca urmare, este important să-l antrenăm mereu, însă lucrurile nu stau mereu așa.

- Uneori ni se pare, în miezul maturității noastre personale și profesionale, că ne-am atins toate scopurile, că suntem împliniți din perspectiva familiei sau că suntem experți în domeniul nostru. Și atunci ce ne-ar mai rămâne de făcut? Să așteptăm pensia și să ne creștem nepoții, nu-i așa?

- Nu prea, căci aceasta ar însemna setarea definitivă către un declin mental și fizic acceptat ca fiind ireversibil. Dar dacă, în schimb am pătrunde vertiginos în meandrele crizei de la 40 de ani, nu căutând o amantă și nici cu insatisfacția gospodinei neînțelese, ci cu o persectivă inedită. Cu deschiderea către o oportunitate de a avea o perioadă de contemplare asupra vieții derulate până acum cu vitalitatea și energia tinereții și într-un progres accelerat. Acest moment contemplativ va restructura modelul despre „Cine sunt EU?” într-un mod care să-mi permită să stabilesc intenții și să fac alegeri cu adevărat din Sine. Poate e ocazia de a îmi muta conștiința către un viitor potențial, în ultima clipă a vieții mele și să mă întreb cu inocență și autenticitate: Oare a meritat? N-a fost o viață irosită între a face ce își doreau alții să fac, între datorii și responsabilități, între lene și neasumare, între ignoranță și autosuficiență?.

- Și cum aflăm răspunsul?

- Prima condiție pentru a afla răspunsul la aceasta înterogație ar fi retragerea din tumultul lumii, din zbuciumul cotidian, din sporovăiala în care te autocomplaci cu prietenii, din transa hipnotică a Netflix-ului sau Facebook-ului, din anestezierea emoțională cu substanțe chimice și din confortul în care te-ai instalat în fiecare moment. Evident că nu e nevoie să te retragi în vreo mănăstire sau să devii un mic Dalai Lama pentru a pune pe pauză derularea uzualului din viața ta. Ci doar să permiți să se întâmple asta, să fii conștient de asta și să o practici cu regularitate autoreflecția la sfârșitul unei zile, înainte de a pune capul pe pernă. Din această auto-analiză vei putea extrage cu adevărat care este intenția spre care te îndrepți în viața ta și care sunt alegerile pe care le faci în fiecare moment, conștient sau inconștient. Decizia rezultată în urma alegerilor va trebui să devină gând predominant în raport cu suma tuturor celorlalte gânduri. Așa cum clipă de clipă ai adăugat și întărit fiecare rețea neuronală din creierul cu gânduri cărora le-ai dat valoare de adevăr prin acordul asupra lor (repet: conștient sau inconștient și asta nu te scuză!), acum e momentul să revii mereu și mereu cu încăpățânare asupra gândului asupra căruia ai decis.

- Nu pare deloc ușor...

- Sunt convinsă că nu e simplu. Pentru că acea decizie concretizată în acel gând se va fi mai măreață și se va ridica deasupra corpului tău, deasupra contextului de viață actual și chiar deasupra timpului. Toate programele deja engramate vor încerca să te tragă în jos, să te destabilizeze, să te facă să te îndoiești. Să te atragă în cocteilul emoțional în care te scalzi în mod obișnuit. Adică, de exemplu, cum aș putea să decid și să gândesc că sunt bogat sau genial când nimic din jurul meu nu-mi indică asta? Uite așa, pur și simplu! La fel de simplu cum ai acceptat și aderat la credința că ești mai greu de cap doar pentru că părinții sau profesorii tăi ți-au spus-o întrucât nu pricepeai ecuațiile matematice. Sau pentru că liberul tău arbitru a acceptat afirmația potrivit căreia „Ca să fii bogat trebuie să furi, cu muncă cinstită și efort susținut e foarte greu”, plus că „Lumea e plină de nedreptate și inechități sociale.” Ai îmbrățișat asta prin fiecare conexiune sinaptică a neuronilor tăi și creierul a întărit-o și mintea a concretizat-o că „Șeful așa vrea”. În timp ce șeful doarmea la volan și pilotul automat preluase în mod inconștient toate funcțiile.

- Ce facem în acel moment?

- Iaca șeful s-a trezit, mărețul Sine, și e la manșă și s-a hotărât ca în fiecare clipă să mențină focusul asupra acelui gând până când acesta devine gând obișnuit.  Și cuvântul de ordine devine acum: repetiție, repetiție, repetiție. Și de câte ori vin pe panoul minții acele gânduri contradictorii, să nu le mai alimentăm cu energia noastră psihică, ci să le recunoaștem și să le lăsăm pur și simplu să treacă pentru a face loc noului gând. Dar asta înseamnă să fii conștient și vigilent, să le poți recunoaște și să nu le mai dai crezare. Căci știti ce credem noi, oamenii? Faptul că noi avem un gând, asta înseamnă că e adevărat. Eroareeeee. Nu. Noi îl încărcăm cu potențial și-l întărim prin acordul care ni-l dăm conștient sau înconștient prin liberul arbitru. Și nimic și nimeni nu e mai presus decât liberul nostru arbitru și în asta constă dumnezeirea noastră.

- E suficient tot acest proces pentru a ne crea realitatea?

- Ar mai fi un ingredient-cheie în acest demers: asocierea unei emoții pozitive, de înaltă frecvență acelui gând predominant. Adică să trăiești cu toată ființa ta acea realitate a gândului, să o vizualizezi, să te bucuri de starea pe care o creează în sufletul tău. Căci astfel adaugi sinapsei neurotransmitătorul potrivit pentru ca fluxul mental să meargă „ca uns”. Și acestea fiind zise, de ce mai stăm pe gânduri? Zic să ne punem creierul la treabă. Mintea noastră de abia așteaptă să rezolve orice situație și se pricepe foarte bine la asta. Doar să-i dăm ocazia. Și o facem. Acum.

Maura ANGHEL

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 4.250 mp, situat in extravilanul satului Razboieni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62548, Carte funciara 62548; -teren in suprafata de 3.080 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 61364, Carte funciara 61364; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 89/27.07.2023. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
„Noi artiștii, avem nevoie de întâlniri cu oameni din toate mediile, altfel riscăm să avem o viziune extrem de îngustă asupra lumii în care trăim, să ne izolăm într-o bulă”
25/09/2024 18:48

Cand ne gandim la teatru, de multe ori ne limităm imaginar la scenele mari ale oraselor, la clădirile impozante ale scenelor nationale sau la publicul sofisticat care asistă la premiere. Dar teatrul, in esen ...

„Viitorul medicinii tradiționale chineze în România pare promițător, cu posibilități de integrare în sistemul de sănătate”
21/09/2024 10:04

- Cum a inceput călătoria dumneavoastră in domeniul medicinei traditionale chineze? Ce v-a atras initial către această formă de medicină? - Călătoria mea in medicina traditională chineză (MTC) a i ...

„Dacă spectatorii se recunosc în personajele pe care le jucăm și măcar pentru o secundă, cred că ne-am făcut treaba”
21/09/2024 09:44

Una dintre cele mai vechi forme de artă, teatrul are un impact profund asupra dezvoltării culturale si emotionale a oamenilor, in special asupra adolescentilor, care se află intr-o perioadă de formare a ide ...

„Un curs de cinematografie îi pregătește pe copii să devină oameni asumați”
21/09/2024 09:24

- Cum a apărut ideea de a organiza un curs de cinematografie dedicat copiilor? Ce v-a inspirat să creati acest program? - Încă de pe vremea cand fetita mea era mică si practica modellingul si avea di ...

  „Oamenii caută adesea să aibă experiențe inedite care să le ofere amintiri de neuitat”
21/09/2024 08:23

Romanii au avut o vară plină in acest an, date fiind cifrele companiilor de turism. Cele mai populare destinatii au fost Turcia, Grecia, Egipt, Bulgaria, dar si turismul intern, atat la mare, cat si la munte. ...

„E nevoie de crearea unei comunități care să mențină viu teatrul de animație și de păpuși”
21/09/2024 08:21

„V-ati intrebat vreodată cum se nasc marile capodopere ale literaturii, care ne fac să visăm, indiferent de varstă sau de istorie? 20K leghe sub mări este o aventură in laboratorul de creatie a ...

Top 8 tehnologii auto care vor revoluționa industria în viitorul apropiat
27/08/2024 10:34

Top 8 tehnologii auto care vor revolutiona industria in viitorul apropiat Industria auto se află intr-o perioadă de transformare rapidă, impulsionată de inovatii tehnologice care promit să schimbe radi ...

Scandal între frații Ionuț și Tudor Chirilă. Cei doi au avut relații tensionate în perioada copilăriei și a adolescenței
07/07/2024 18:47

Viata lui Tudor Chirilă (50 de ani) a fost una plină de aventuri si intamplări pe care clar nu le va uita niciodată. Prezent la podcast-ul lui Mihai Bobonete, artisul a povestit despre conflictele intre el ...

„Gastronomia românească nu este doar despre gusturi, ci și despre povești”
16/05/2024 20:09

Dar gastronomia traditională romanească nu este doar despre alimente si retete. Este un ambasador al valorilor noastre, o modalitate de a celebra comunitatea si de a ne conecta la rădăcinile noastre. Prin i ...

„Vinul este o artă complexă”
16/05/2024 12:20

Oenologia, stiinta si arta vinului, ocupă un loc special in cultura umană, fiind mai mult decat o simplă activitate de producere si consum a băuturilor. Este o lume complexă si fascinantă care impleteste ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei