„Odată cu apariţia sezonului rece, situaţia din spitale se va înrăutăţi”

5299752-mediafax-foto-liviu-chirica

Dimensiune font:

| 12-10-2020 20:11

* susţine directorul Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi, dr. Vasile Cepoi

- Domnule director, cu cele 100 de cazuri înregistrate luni, municipiul Iaşi a depăşit coeficientul barieră în calea carantinării - 3 la mie. Cât de plauzibilă mai este varianta aceasta?

- Coeficientul acesta nu este de 3 la mie, ci de 2,05 la mie. Cel puţin aşa reiese din datele prezentate de Institutului Naţional de Sănătate Publică, care se ocupă cu asta, că nu facem noi calculele. Deocamdată, varianta carantinării este foarte departe. Chiar dacă rata de îmbolnăvire atinge cota maximă, adică peste trei, trebuie analizat și văzut despre ce situație este vorba.

- Şi ce anume se va lua în calcul la luarea unei asemenea decizii?

- Noi, când prezentăm varianta carantinării, excludem focarele, îi scoatem din calcul pe cei carantinaţi în spital şi vedem atunci care este riscul remanent, care este mult mai mic. Nu doar criteriul de rată de îmbolnăvire este luat în calcul, ci şi celelalte elemente. Dacă se menține rata la același nivel, atunci se ia această decizie, dar suntem departe de această măsură. Deocamdată, nu este cazul carantinării.

- Sunt şcoli din municipiul Iaşi care au înregistrat mai mult de trei cazuri COVID - şi cred că aici cazul Colegiului „Emil Racoviţă” vă este cunoscut, însă respectivele unităţi îşi continuă cursurile în varianta clasică, fără a intra în scenariul roşu. Cum trebuie interpretate aceste cazuri?

- Dacă au fost doar la nivelul unei clase, se închid doar clasele. Dacă sunt distincte, este altceva. De exemplu, dacă a fost confirmat pozitiv un profesor care predă la mai multe clase, care a intrat în contact cu mai mulţi elevi sau profesori, atunci se închide şcoala.

- La Racoviţă sunt doi elevi şi două cadre didactice confirmaţi pozitiv...

- Nu ştiui să vă spun asta, însă, dacă nu am închis, înseamnă că nu se încadrează în prevederile legale... Este Ordinul Ministerului Educaţiei, care spună că atunci când contactul este limitat la o clasă, măsura este doar pentru respectiva clasă intră exclusiv pe varianta online.

- Cum stăm cu locurile în spitale?

- Stăm destul de rău! Avem un loc la Infecţioase, 6 la Pneumoftiziologie, dubluri la Spitalul CFR...

- Vă referiţi la locurile din sectorul confirmaţi şi la cele din terapie intensivă?

- Doar de locurile din spitale. La terapie intensivă avem, în toate spitalele suport COVID din Iaşi, doar patru locuri.

- Şi ce veţi face dacă numărul de cazuri va rămâne pe un trend ascendent, fără să luăm în calcul posibilitatea unei explozii a numărului de infectări?

- În primul rând, sperăm ca până la finele săptămânii în curs să deschidem spitalul mobil de la Leţcani. Aceasta va fi o măsură care ne va ajuta să trecem mai uşor peste momentul actual de criză a locurilor din spitale. Apoi, am majorat deja numărul de paturi la Spitalul de Neurochirurgie la 20, am deschis Secţia de terapie intensivă de la Spitalul CFR... Am câştigat 10 paturi, dar s-au şi ocupat, la fel de repede!

- Vin peste noi alte valuri de coronavirus, dar şi de gripă. Vă aşteptaţi la o înrăutăţire a situaţiei, una deja cât se poate de îngrijorătoare?

- Dumnezeu ştie ce va fi... Cu cât mai multe locuri obţinem în spitale, cu atât mai repede se ocupă! E ca apa... în câteva clipe se umple peste tot! Foarte probabil că, odată cu apariţia sezonului rece, situaţia din spitale se va înrăutăţi. Dacă şi virusul acesta va reacţiona ca şi celelalte, da. Teoretic, în sezonul rece, dacă nu este suficient de frig, cazurile se vor înmulţi. Virusurile aşa acţionează: la foarte frig şi la foarte cald cedează, însă s-a demonstrat că noul coronavirus nu a cedat la temperaturile foarte mari şi nu ştim nici cum va reacţiona la cele foarte scăzute. În fond, nici nu ştim dacă va fi foarte frig în această iarnă.

- Cât de sigure mai sunt spitalele noastre, mă refer la infecţiile nosocomiale?

- Cred că sunt cu mult mai sigure decât în alte dăţi, deoarece lumea a început să conştientizeze ce înseamnă respectarea măsurilor elementare de prevenţie, iar comportamentul semenilor s-a schimbat radical.

Dan M.BREZULEANU

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Orasul Negresti, cu sediul in orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui, telefon/fax 0235.457.679, e-mail: inforpnegresti@gmail.com, cod fiscal 13407333. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: -Spatiu in suprafata de 35,16 mp, situat in orasul Negresti, Str. Unirii, bl. E2, sc. D, parter, judetul Vaslui, ce apartine domeniului privat al Orasului Negresti, judetul Vaslui, identificat prin Carte Funciara nr. 70102-C1-U27, nr. cadastral 1/4;0;3, conform H.C.L. Orasul Negresti nr. 63/19.07.2024 si temeiului legal O.U.G. nr. 57/03.07.2019 privind Codul Administrativ, pentru desfasurarea de activitati de coafura si alte activitati de infrumusetare. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: Se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei, Serviciul Juridic. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Serviciul Juridic din cadrul Orasului Negresti, orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, se achita cu numerar la Serviciul Impozite si Taxe Locale din cadrul Orasului Negresti. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.08.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 14.08.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Orasul Negresti, Compartimentul Registratura, orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 19.08.2024, ora 10.00, Orasul Negresti, orasul Negresti, Sala Mare, parter, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon/fax 0235.311.582, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.07.2024.
Scandal între frații Ionuț și Tudor Chirilă. Cei doi au avut relații tensionate în perioada copilăriei și a adolescenței
07/07/2024 18:47

Viata lui Tudor Chirilă (50 de ani) a fost una plină de aventuri si intamplări pe care clar nu le va uita niciodată. Prezent la podcast-ul lui Mihai Bobonete, artisul a povestit despre conflictele intre el ...

„Gastronomia românească nu este doar despre gusturi, ci și despre povești”
16/05/2024 20:09

Dar gastronomia traditională romanească nu este doar despre alimente si retete. Este un ambasador al valorilor noastre, o modalitate de a celebra comunitatea si de a ne conecta la rădăcinile noastre. Prin i ...

„Vinul este o artă complexă”
16/05/2024 12:20

Oenologia, stiinta si arta vinului, ocupă un loc special in cultura umană, fiind mai mult decat o simplă activitate de producere si consum a băuturilor. Este o lume complexă si fascinantă care impleteste ...

„Un proiect de suflet e cel al cărui spațiu sau siluetă îți declanșează emoția încă de la prima schiță”
15/05/2024 13:29

- Ce v-a inspirat să deveniti arhitect si cum a influentat acest lucru stilul dvs. arhitectural? - De-a lungul anilor si in special in copilărie, am avut parte de experiente senzoriale si interactiuni umane ...

„Când ajung să mă contacteze, oamenii sunt prizonierii unei singure povești pe care o mai pot spune despre viața lor, cea a neputinței”
14/05/2024 20:47

- Cum ai decis să urmezi cariera in psihologie? Au existat evenimente sau experiente particulare care te-au condus către această cale? - Am absolvit un liceu cu profil foarte real (matematică-fizică), chi ...

„Grăsimea îți face viața mizerabilă, ți-o otrăvește. E ca o molie care îți stă pe suflet și ți-l roade”
13/05/2024 09:15

- Doamnă doctor Mihaela Bilic, din perspectiva nutritionistului, care sunt cauzele principale ale obezitătii? Mancăm prea mult, alegem eronat alimentele, le combinăm  gresit, mancăm la intervale prost ...

„Genul nu dictează capacitățile intelectuale și nu ar trebui să fie o barieră de care femeile să se lovească în alegerea unei cariere”
26/04/2024 17:53

„Fiecare proiect este o experientă unică si m-a ajutat să cresc si să mă dezvolt atat profesional, cat si personal. În ceea ce priveste cel mai inspirat proiect, imi este aproape imposibil să ...

„Bucuria de a vedea cum un proiect își găsește loc în sufletul și în viețile oamenilor mă motivează să mă implic cu dăruire în ceea ce fac”
26/04/2024 16:29

„Fiecare proiect este o experientă unică si m-a ajutat să cresc si să mă dezvolt atat profesional, cat si personal. În ceea ce priveste cel mai inspirat proiect, imi este aproape imposibil să ...

  „E doar o poveste faptul că suntem diferiți acasă față de mediul de business. Suntem aceleasi persoane, cu aceleași emoții, valori, credințe”
26/04/2024 15:48

- Cum faceti diferenta dintre psihoterapie si coaching in ceea ce priveste abordările si metodele utilizate? - Cred că cea mai bună metaforă este icebergul. Ceea ce se intamplă in coaching este varful ais ...

„Singura realitate este ziua de astăzi. Viitorul depinde de ce creezi tu, acum”
26/04/2024 15:40

Un şoc emoţional, un stres puternic sau pur simplu o supărare aparent minoră care nu e decat picătura care a umplut paharul şi indarjirea de a sta in cea stare, de a o permanentiza ca manifestare, pot fi ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei