„Odată cu apariţia sezonului rece, situaţia din spitale se va înrăutăţi”

5299752-mediafax-foto-liviu-chirica

Dimensiune font:

| 12-10-2020 20:11

* susţine directorul Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi, dr. Vasile Cepoi

- Domnule director, cu cele 100 de cazuri înregistrate luni, municipiul Iaşi a depăşit coeficientul barieră în calea carantinării - 3 la mie. Cât de plauzibilă mai este varianta aceasta?

- Coeficientul acesta nu este de 3 la mie, ci de 2,05 la mie. Cel puţin aşa reiese din datele prezentate de Institutului Naţional de Sănătate Publică, care se ocupă cu asta, că nu facem noi calculele. Deocamdată, varianta carantinării este foarte departe. Chiar dacă rata de îmbolnăvire atinge cota maximă, adică peste trei, trebuie analizat și văzut despre ce situație este vorba.

- Şi ce anume se va lua în calcul la luarea unei asemenea decizii?

- Noi, când prezentăm varianta carantinării, excludem focarele, îi scoatem din calcul pe cei carantinaţi în spital şi vedem atunci care este riscul remanent, care este mult mai mic. Nu doar criteriul de rată de îmbolnăvire este luat în calcul, ci şi celelalte elemente. Dacă se menține rata la același nivel, atunci se ia această decizie, dar suntem departe de această măsură. Deocamdată, nu este cazul carantinării.

- Sunt şcoli din municipiul Iaşi care au înregistrat mai mult de trei cazuri COVID - şi cred că aici cazul Colegiului „Emil Racoviţă” vă este cunoscut, însă respectivele unităţi îşi continuă cursurile în varianta clasică, fără a intra în scenariul roşu. Cum trebuie interpretate aceste cazuri?

- Dacă au fost doar la nivelul unei clase, se închid doar clasele. Dacă sunt distincte, este altceva. De exemplu, dacă a fost confirmat pozitiv un profesor care predă la mai multe clase, care a intrat în contact cu mai mulţi elevi sau profesori, atunci se închide şcoala.

- La Racoviţă sunt doi elevi şi două cadre didactice confirmaţi pozitiv...

- Nu ştiui să vă spun asta, însă, dacă nu am închis, înseamnă că nu se încadrează în prevederile legale... Este Ordinul Ministerului Educaţiei, care spună că atunci când contactul este limitat la o clasă, măsura este doar pentru respectiva clasă intră exclusiv pe varianta online.

- Cum stăm cu locurile în spitale?

- Stăm destul de rău! Avem un loc la Infecţioase, 6 la Pneumoftiziologie, dubluri la Spitalul CFR...

- Vă referiţi la locurile din sectorul confirmaţi şi la cele din terapie intensivă?

- Doar de locurile din spitale. La terapie intensivă avem, în toate spitalele suport COVID din Iaşi, doar patru locuri.

- Şi ce veţi face dacă numărul de cazuri va rămâne pe un trend ascendent, fără să luăm în calcul posibilitatea unei explozii a numărului de infectări?

- În primul rând, sperăm ca până la finele săptămânii în curs să deschidem spitalul mobil de la Leţcani. Aceasta va fi o măsură care ne va ajuta să trecem mai uşor peste momentul actual de criză a locurilor din spitale. Apoi, am majorat deja numărul de paturi la Spitalul de Neurochirurgie la 20, am deschis Secţia de terapie intensivă de la Spitalul CFR... Am câştigat 10 paturi, dar s-au şi ocupat, la fel de repede!

- Vin peste noi alte valuri de coronavirus, dar şi de gripă. Vă aşteptaţi la o înrăutăţire a situaţiei, una deja cât se poate de îngrijorătoare?

- Dumnezeu ştie ce va fi... Cu cât mai multe locuri obţinem în spitale, cu atât mai repede se ocupă! E ca apa... în câteva clipe se umple peste tot! Foarte probabil că, odată cu apariţia sezonului rece, situaţia din spitale se va înrăutăţi. Dacă şi virusul acesta va reacţiona ca şi celelalte, da. Teoretic, în sezonul rece, dacă nu este suficient de frig, cazurile se vor înmulţi. Virusurile aşa acţionează: la foarte frig şi la foarte cald cedează, însă s-a demonstrat că noul coronavirus nu a cedat la temperaturile foarte mari şi nu ştim nici cum va reacţiona la cele foarte scăzute. În fond, nici nu ştim dacă va fi foarte frig în această iarnă.

- Cât de sigure mai sunt spitalele noastre, mă refer la infecţiile nosocomiale?

- Cred că sunt cu mult mai sigure decât în alte dăţi, deoarece lumea a început să conştientizeze ce înseamnă respectarea măsurilor elementare de prevenţie, iar comportamentul semenilor s-a schimbat radical.

Dan M.BREZULEANU

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:12

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
„Genul nu dictează capacitățile intelectuale și nu ar trebui să fie o barieră de care femeile să se lovească în alegerea unei cariere”
25/03/2024 20:53

„Fiecare proiect este o experientă unică si m-a ajutat să cresc si să mă dezvolt atat profesional, cat si personal. În ceea ce priveste cel mai inspirat proiect, imi este aproape imposibil să ...

 „În sistemul meu de valori, definiția succesului este dată de familie”
23/03/2024 18:32

S-a remarcat ca antreprenor, ca si cadru didactic asociat la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”din Iasi, dat si mentor. Zi de zi duce la bun sfarsit misiuni asumate multor roluri pe care le are. Nu ...

Detectivii juniori din Iași. O aventură în lumea criminalisticii
23/03/2024 17:10

În fiecare week-end, un grup de tineri entuziasti se intalnesc in inima Iasului, intr-un loc unde curiozitatea se impleteste cu stiinta aplicată. Ei sunt membri ai Clubului de Criminalistică, un proiect ...

„A îndrăzni să fii tu însuți în afara regulilor e cea mai frumoasă vindecare. În artă nu există nici reguli și nici limite!
23/03/2024 16:30

Art-terapia este o formă de terapie care utilizează procesele creative ale artei pentru a ajuta oamenii să isi exprime si să isi exploreze emotiile, gandurile si traumele. Oferă un spatiu sigur, in care in ...

 „Iubesc culoarea, este un aliat de nădejde atunci când vrei să transmiți un mesaj, să redai o atmosferă”
23/03/2024 16:04

Arta fotografiei este o modalitate unică de a captura si de a comunica emotii, povestiri si perspective. Într-o singură imagine, fotografia poate transmite o intreagă lume de senzatii si trăiri. Este ...

„Muzica m-a ales și pentru asta mă consider o răsfățată a sorții”
23/03/2024 15:37

În lumea muzicii, există voci care pot trece peste bariere, atingand sufletele si trezind emotii profunde in inimile ascultătorilor. Sopranele, cu timbrul lor inimitabil, au capacitatea de a colora oper ...

 „Astrologia ne ajuta foarte mult dacă o analiză, corectă și exactă, este transmisă dintr-un anumit vibe, dintr-o anumită stare”
23/03/2024 13:11

După o carieră de peste 20 de ani intr-un alt domeniu, a virat spre studiul Cerului, din dorinta de a impărtăsi cunoasterea cu toti oamenii care vor să evolueze. - Puteti impărtăsi cum ati ajuns să pra ...

„Cel mai important lucru în terapia spirituală este deschiderea noastră ca ființe umane și puterea de a iubi”
23/03/2024 12:40

- Care sunt principiile de bază ale terapiei spirituale si cum se diferentiază aceasta de alte forme de terapie? - Principiile de bază ale terapiei spirituale sunt clădite pe legile universale si respectar ...

„Am învățat că pot și că vreau să trăiesc simplu, să mă bucur de fiecare clipă”
23/03/2024 12:10

El Camino, cunoscut si sub numele de „Drumul Sfantului Iacob”, este o retea de trasee de pelerinaj din Europa, care isi are centrul in orasul spaniol Santiago de Compostela. Călătoria a devenit o ...

„Noi, oamenii, avem trei vieți: viața cu sine, viața cu ceilalți și viața cu munca”
23/03/2024 11:48

În ritmul haotic al vietii moderne, grija de sine devine adesea o prioritate neglijată. Cu toate acestea, este esential să intelegem că a avea grijă de noi nu este un lux, ci o necesitate pentru o via ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei