„Peste 100 de kilometri de drumuri județene pe care i-am făcut la Iași sunt din furăciuni”

1maricel popa

Dimensiune font:

| 10-05-2021 15:13

* dialog cu senatorul Maricel Popa, președintele PSD Iași

- Domnule senator, la Iași, tensiunile dintre principalii actori politici ai momentului - PNL și USR, se accentuează și nu prea par a se domoli curând. Cum va acționa PSD? Își va asuma în continuare doar rolul de observator?

- Din decembrie 2020 trăim un adevărat haos politic. Chiar dacă PSD a câștigat alegerile generale, președintele țării nu a dorit să ne ofereposibilitatea desemnării unui premier, pentru a forma un guvern tehnocrat, de profesioniști. Ar fi fost soluția cea mai bună pentru țară,  căci sunt foarte multe fonduri europene de atras, iar aici trebuie profesioniști, nu amatori. Bineînțeles, haosul pe care-l trăim la nivel central s-a transferat, din păcate, și în teritoriu. La Iași, atât la Consiliul Județean, cât și la Primărie, guvernează PNL. Aș vrea să văd și eu proiectele noi implementate în ultima vreme, în afară de cele lăsate de mine la Consiliu Județean – drumul de la Andrieșeni, drumul de la Tomești, de la Grozești, cu care PNL nu a fost de acord, dar proiectul a continuat, Spitalul de Copii, Spitalul de Neurochirurgie... Sunt proiecte europene pe care le-am lăsat cu finanțare și pe care nu le pot ei anula. În rest, ceea ce au putut anula, au anulat!

- Și care sunt priectele acestea anulate?

- Au anulat și nu au dorit să dea drumul la Spitalul mobil de la Lețcani, investiția de la Ruginoasa, au anulat finanțarea Centrului de excelență în fotbal, sunt destule... Restul, continuă pentru că au fost prinse cu fonduri europene în contract, cu penalizare de 1 la sută pe zi, iar cei de la conducerea Consiliului Județean se văd obligați să le implementeze.

 

„La proiectele aflate în dezvoltare și pe care le-au preluat de la noi, liberalii trebuiau doar să taie panglicile, din două în două săptămâni”.

 

- Revenind, ce se va întâmpla cu bugetul municipiului Iași? Veți sprijini noul proiect de buget?

- Noi nu suntem doar observatori... Am depus 80 de amendamente la Primărie, pentru dezvoltarea Iașului, vrem să le urmărim, pentru că dorim să ne implicăm în dezvoltarea orașului. Vom susține orice proiect de dezvoltare, dar nu altceva. Sunt bune și frumoase panseluțele, dar ne trebuie proiecte mari, de anvergură. Vom face la Iași o opoziție constructivă, deoarece urmărim dezvoltarea județului.

- Se mai poate ajunge la un acord în ceea ce privește aprobarea bugetului municipiului Iași? În ce condiții va accepta PSD să sprijine PNL?

- Să avem aprobate toate amendamentele și să avem o persoană reprezentativă care să urmărească respectivele amendamente. Dacă sunt primite amendamentele noastre, înseamnă că sunt foarte bune pentru dezvoltarea Iașului.

- Dar au fost aprobate amendamentele PSD, în luna aprilie...

- Din 80, doar 20! Luni vom vedea ce va fi în plen. Vom sprijini dezvoltarea Iașului, dar nu oricum. Suntem pregătiți pentru toate scenariile. Am luat în calcul și haosul dintre PNL și USR. Am văzut că liberalii invită USR la negocierea bugetului, uitând că suntem și noi acolo, că nu suntem o simplă balama. Trebuie să ne acorde atenție și nouă.

- Toate partidele mizează pe dezvoltare...

- Iașul s-a dezvoltat cel mai mult pe vremea în care era condus de domnul Flaișer și, fără falsă modestie, pe vremea mea, căci am adus, în perioada 2016-2020, peste 1,4 miliarde de euro în județ și am lăsat, la plecare, pușculița plină, cu peste 600 de milioane de euro. La proiectele aflate în dezvoltare și pe care le-au preluat de la noi, liberalii trebuiau doar să taie panglicile, din două în două săptămâni. Măcar asta ar putea să ducă la capăt, fără să mai facă nimic, și tot ar fi ceva!

 

„Clujul face o linie de autobuze electrice fără șofer, iar noi ne bucurăm așteptând primul autobuz electric...”

 

- Revenind la bugetul municipiului, la proiectele Iașului, care sunt obiectivele de care orașul are nevoie, urgent?

- Este nevoie să redăm Iașului aerul de odinioară, de oraș dezvoltat, nu doar din punct de vedere istoric și cultural, ci și al industriei, al economiei. I-am spus domnului primar Chirica că-l voi sprijini din postura mea de senator, de secretar al Comisiei pentru administrație publică, cu parcurile industriale, deoarece cunosc foarte bine mecanismul acesta. A spus că, în cazul în care va considera necesar, va anunța... Toate acestea sunt proiecte care vin și trebuie implementate. A fost domnul Chirica, recent, în Polonia, după autobuze, dar proiectul acela a fost pornit de mine, în urmă cu ceva vreme, prin Ministerul Dezvoltării, fiind vorba de achiziția de tramvaie noi și de autobuze electrice. A mai fost un proiect vizând achiziția a 40 de autobuze noi, pe Ministerul Mediului, care nu s-a finalizat deoarece dosarul Iașului a fost incomplet și autobuzele au ajuns la Brașov.

- E important, totuși, că ne dezvoltăm și în direcția aceasta...

- Pentru noi, e o noutate că din toamnă va circula un autobuz electric prin Iași, dar la Brașov, Sighișoara, Cluj, Bucureșri acestea circulă de ani de zile... Clujul face o linie de autobuze electrice fără șofer, iar noi ne bucurăm așteptând primul autobuz electric! Acestea sunt noutățile! Ne bucurăm să putem plăti o parcare cu telefonul, dar la Sighișiara lucrul acesta e posibil de șapte ani!

- Cum se face, totuși, că Iașul rămâne mereu cu un pas sau doi în urma altor regiuni sau localități care știu și pot să se dezvolte cu adevărat?

- Timpul a demonstrat faptul că Iașul nu a ales mereu cele mai bune soluții. Dacă am fost eu la conducerea Consiliului Județean, mi-au sărit la gât foarte multe personaje. Iar asta pentru că nu am vrut să intru în anumite combinații și nici n-am dat voie altora să facă aceste combinații. Peste 100 din cei 300 km de drumuri județene pe care i-am făcut la Iași sunt din furăciuni. Am dat peste mână la toată lumea. Nu pot spune că am făcut curățenie totală, dar a fost un pas important...

- Ce înseamnă „furăciuni”?

- N-am putut crede că la drumurile județene și prin consilii se pune mâna, că se fac proiecte trucate.

- Dați un exemplu, cu subiect și predicat...

- De exemplu, se atribuiau contracte de tăiat iarba în decembrie, se semnau continuu contracte de pietruire, în condițiile în care piatra nu se poate cuantifica. Eu am trecut de la pietruire la asfaltare și am făcut 300 de km de asfalt, plus 200 de km lăsați în lucru, cu finanțare! Eu am adus bani în Iași, bani reali, nu imaginari, cum aduc unii astăzi! Toate localitățile trebuie să aibă asemenea drumuri. Nu poți dezvolta satele sărace lăsându-i pe oamenii de acolo în noroi și fără apă potabilă. N-am mai făcut drumuri proiectate pentru o greutate de 7 tone, cum e normativa la noi, ci pentru 20 de tone, pentru că nu se poate să ne mai pierdem vremea păzind drumurile cu cântarul. Tocmai de aceea, s-a pus un strat stabilizant, cu ciment, de 20 de cm de balast, 20 cm de piatră și apoi trei straturi de asfalt. Iar drumurile respective vor rezista cel puțin 15 ani fără reparații. Chiar dacă au fost costuri mai mari, nu mi-am bătut joc de respectivele proiecte. Uitați-vă la drumul făcut în perioada 2013-2014, de la Iași la Negrești, prin Scânteia, unde au apărut cratere și se intervine acum an de an, pentru reparații. Așa ceva este de neconceput! Trebuie să ne schimbăm mentalitatea aceasta că în administrație trebuie să comisonezi, să faci combinații... Asta încearcă cei care vin pe funcții fără să aibă o meserie în spate! Aceștia au învățat meserie doar din cărți, fără să aibă în spate experiența. Excepție face Mihai Chirica, care a pornit de jos și are o experiență de câteva decenii în administrație...

 

„În anul 2018, autostrada de la Iași la Târgu Neamț era concesionată și dacă nu se anulau prcedurile anul trecut, cu siguranță astăzi ar fi lucrat acolo excavatoarele”.

 

- Ce ne facem cu Autostrada Unirii A8, că se împlinesc cât de curând două decenii de când tot vorbim de asta și nu avem decât studii și desene?

- De autostradă se vorbește din 2006 și s-au făcut de atunci vreo patru studii de fezabilitate. De fapt, suntem încă în faza studiului de fezabilitate. În anul 2018, autostrada de la Iași la Târgu Neamț era concesionată și dacă nu se anulau prcedurile anul trecut, cu siguranță astăzi ar fi lucrat acolo excavatoarele. Era foarte interesat un consorțiu format din patru firme din China, consorțiu care a făcut într-un singur an peste 400 km de autostradă între Varșovia și Berlin, cu o experiență foarte bogată în domeniu. Cu siguranță, dacă ar fi fost lăsați și guvernanții nu ar fi anulat procedurile, în noiembrie  2019, când consorțiul în cauză era în faza semnării contractului, astăzi am fi avut autostrada în lucru.

- Iar acum ne chinuim să proiectăm un tronson, de la Târgu Neamț la Ungheni...

- Ne interesează în mod deosebit autostrada de la Ungheni la Târgu Neamț deoarece putem rezolva patru centuri ocolitoare, acolo unde drumul național trece prin interiorul orașelor – Iași, Podu Iolaiei, Târgu Frumos și Pașcani - și sunt permanent ambuteiaje. Guvernanții au anulat procedurile, dar ce-au pus în loc? După doi ani de zile reîncepem cu proiectarea, alte studii, alți bani... Dacă proiectul ar fi fost făcut, acum l-am fi putut introduce în Programul Național de Redresare și Reziliență, exact cum a făcut Emil Boc, la Cluj, cu metroul. Nu s-a putut include autostrada deoarece proiectul nu este matur.

- S-a încercat, totuși, varianta cu finanțatea prin PNRR...

- La PNRR, ai proiectul matur, îl pui. Vedeți, toată lumea a râs de Emil Boc, când a depus proiectul metroului la Cluj, dar el a avut proiectul. În PNRR nu e o joacă. Uniunea Europeană forțează statele să cheltuie banii până în anul 2026, dar nu e orice formă. De fapt, în PNRR nu sunt 30 de miliarde de euro, sunt doar 13 miliarde din fonduri europene, restul sunt împrumuturi, granturi. Te duci, iei banii, dar va trebui să-i dai înapoi. Dacă noi cheltuim 20 de miliarde până în 2026, va trebui să dăm înapoi 10 miliarde, deoarece sunt costuri! Acolo nu ne mai admite cu românescul merge și așa! Tocmai de aceea, pentru că nu sunt profesioniști, europenii le-au dat în cap lui Cîțu și lui Ghinea, cu proiectele din PNRR.

 

„Sunt câteva elemente esențiale pe care va trebui să le avem în vedere, dacă vrem să revină concetățenii noștri din străinătate - asfalt, apă, canalizare și gaz. Condiții minime; stricta necesitate”.

 

- Și ce ne face să credem că, în condițiile în care, peste câțiva ani, PSD ar reveni la guvernare, nu va relua procedurile de la zero?

- Cei mai mari perdanți ai actualei guvernări – la nivel local și național - sunt ieșenii. Ieșenii și Moldova, în general. Proiectele Moldovei sunt tratate cu indiferență. Din cele peste 30 de miliarde de euro din PNRR, Moldova nu a primit aproape nimic! Doar firmituri! Câtă vreme am fost președintele Consiliului Județean Iași, am adus județului 1,4 miliarde de euro. Să vedem ce vor aduce cei din actuala conducere CJ. Un an a trecut deja, deoarece alegerile locale din 2024 vor fi în iunie. Să iasă în față și să spună cei din administrația ieșeană câți bani au atras, din fonduri guvernamentale sau europene, în ultimul an!

- Trecerea în legislativ v-a oferit posibilitatea întocmirii unor proiecte... La ce lucrează acum senatorul Maricel Popa?

- Sunt secretarul Comisiei pentru administrație publică din Senatul României și avem foarte multe proiecte. În primul rând, doresc să putem implementa proiectul meu de suflet care este cel al aducțiunii de gaz în toate localitățile ieșene. Am discutat la Ministerul Dezvoltării și vom găsi posibilitatea de a face ceva concret în acest sens. Vizăm aducțiunea de gaze naturale pe valea Prutului și în tot județul, construcția de creșe, grădinițe, contiunuarea proiectelor. În mandatul meu s-au construit în Iași 36 de creșe și grădinițe, de la zero.Vreau să continui acest proiect. La fel, s-au ridicat, de la zero, 18 dispensare ultramoderne în județ și vreau să fie continuat și acest proiect. Pentru mine, proiectul cel mai important - din păcate, blocat anul trecut, căci n-a vrut cineva să dea autorizația de mediu -, acel proiect de 507 milioane de euro de apă-canal, pe care cineva încearcă să și-l însușească, deși e un proiect semnat anul trecut, în iunie. Acum a venit și autorizația, dar s-a pierdut un an, timp în care se puteau face foarte multe lucruri!

- E o diferență mare între munca din Parlament și cea din teritoriu...

- Sunt unul dintre cei mai activi parlamentari de Iași. Eu, în Palatul Parlamentului merg pe zi aproximativ 7 km, în interior. De la o comisie la alta, în plen, pe la ministere... Este de datoria mea să susțin proiectele comunității. Eu n-am fost niciodată împotriva cetățenilor pe criterii politice, n-am împărțit lumea după culoarea politică, le-am pus asfalt indiferent dacă era comună liberală sau de altă orientare. Ar fi fost chiar ridicol, căci pe asfaltul respectiv circulă întreaga comunitate! De fapt, sunt câteva elemente esențiale pe care va trebui să le avem în vedere, dacă vrem să revină concetățenii noștri din străinătate - asfalt, apă, canalizare și gaz. Condiții minime, stricta necesitate.

 

„67 la sută dintre ieșeni trăiesc în mediul rural și nimeni nu pare interesat să dezvolte mediul rural. Municipiul Iași se dezvoltă din inerție, dar nimeni nu a acordat atenție mediului rural”.

 

- Ce-i face pe oameni să fie atât de schimbători în privința opțiunii de vot?

- Proiectele. Oamenii se plâng că nu se vede nimic, că nu se face nimic, că nu avasează. România se află la coada clasamentului în ceea ce privește educația, analfabetismul, iar noi tăiem sume importante de la educație.  67 la sută dintre ieșeni trăiesc în mediul rural și nimeni nu pare interesat să dezvolte mediul rural. Municipiul Iași se dezvoltă din inerție, dar nimeni nu a acordat atenție mediului rural așa cum am făcut-o eu în perioada în care am fost președintele Consiliului Județean, când s-au făcut peste 1.000 km de drumuri comunale, 172 școli modernizate, 36 creșe și grădinițe și am deja o propunere legislativă pentru construirea de creșe și grădinițe în mediul rural, deoarece este o necesitate de primă urgență.

- Are Iașul posibilitatea ca în următorii trei ani să ralizeze un proiect mare?

- Posibilități sunt, doar să se vrea!

- De ce credeți că nu s-ar vrea?

- Atunci când fac un proiect, aceștia au viziune asupta câștigului particular. Oricine se uita la asta...

A consemnat Dan M.BREZULEANU

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Nicolae Balcescu, cu sediul in sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 380, judetul Bacau, telefon 0234.214.071, fax 0234.214.016, e-mail: registratura@primaria-nicolae-balcescu.ro, cod fiscal 4353234. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: -spatiu cu suprafata de 10,95 mp, in vederea desfasurarii activitatii cabinet de oftalmologie si optica medicala, situat in imobilul Dispensar Uman din satul Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 8, avand nr. cadastral 61861, CF 61861, apartinand domeniului public al Comunei Nicolae Balcescu, conform caietului de sarcini, H.C.L. Nicolae Balcescu nr. 31/11.03.2024 si temeiului legal O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: La cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Relatii cu Publicul si Arhiva. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu Publicul si Arhiva din cadrul Comunei Nicolae Balcescu, sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str.Eroilor nr.380, judetul Bacau. 3.3.Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G.nr.57/2019 privind Codul administrativ: 30 Lei/exemplar, se achita numerar sau prin OP la Compartimentul Impozite si Taxe din cadrul Comunei Nicolae Balcescu. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.06.2024, ora 13.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1.Data-limita de depunere a ofertelor: 14.06.2024, ora 13.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Nicolae Balcescu, sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 380, judetul Bacau, Compartiment Relatii cu Publicul si Arhiva. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Se depun intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.06.2024, ora 10.00, Comuna Nicolae Balcescu, sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 380, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia a II-a civila si de contencios administrativ si fiscal a Tribunalului Bacau, municipiul Bacau, Str. Stefan cel Mare nr. 4, judetul Bacau, telefon 0234.514.419, fax 0234.525.211, e-mail: tr-bacau-reg2@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 16.05.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, telefon 0233.786.059, fax 0233.786.364, e-mail: primariagrumazestineamt@yahoo.com, cod fiscal 2614198. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Teren identificat cu sola 31, parcela 712 al comunei Grumazesti, in suprafata de 235 mp, teren curti constructii, situat in intravilan sat Topolita, comuna Grumazesti, F.N., judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Grumazesti, conform H.C.L. Grumazesti nr. 63/30.05.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin cerere scrisa, transmisa prin mijloace electronice sau depusa in format fizic inregistrata la Comuna Grumazesti -Registratura. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, str. Principala nr. 30, comuna Grumazesti, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 19.06.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 28.06.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 01.07.2024, ora 09.00, Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra-Neamt, Bd. Decebal nr. 5, judetul Neamt, cod postal 610012, telefon 0233.212.717, fax 0233.232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 06.06.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, telefon 0233.786.059, fax 0233.786.364, e-mail: primariagrumazestineamt@yahoo.com, cod fiscal 2614198. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Teren identificat cu sola 31, parcela 712 al comunei Grumazesti, in suprafata de 152 mp, teren curti constructii, situat in sat Topolita, comuna Grumazesti, F.N., judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Grumazesti, conform H.C.L. Grumazesti nr. 63/30.05.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin cerere scrisa, transmisa prin mijloace electronice sau depusa in format fizic inregistrata la Comuna Grumazesti -Registratura. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 19.06.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 28.06.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 01.07.2024, ora 11.00, Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra-Neamt, Bd. Decebal nr. 5, judetul Neamt, cod postal 610012, telefon 0233.212.717, fax 0233.232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 06.06.2024.
„Gastronomia românească nu este doar despre gusturi, ci și despre povești”
16/05/2024 20:09

Dar gastronomia traditională romanească nu este doar despre alimente si retete. Este un ambasador al valorilor noastre, o modalitate de a celebra comunitatea si de a ne conecta la rădăcinile noastre. Prin i ...

„Vinul este o artă complexă”
16/05/2024 12:20

Oenologia, stiinta si arta vinului, ocupă un loc special in cultura umană, fiind mai mult decat o simplă activitate de producere si consum a băuturilor. Este o lume complexă si fascinantă care impleteste ...

„Un proiect de suflet e cel al cărui spațiu sau siluetă îți declanșează emoția încă de la prima schiță”
15/05/2024 13:29

- Ce v-a inspirat să deveniti arhitect si cum a influentat acest lucru stilul dvs. arhitectural? - De-a lungul anilor si in special in copilărie, am avut parte de experiente senzoriale si interactiuni umane ...

„Când ajung să mă contacteze, oamenii sunt prizonierii unei singure povești pe care o mai pot spune despre viața lor, cea a neputinței”
14/05/2024 20:47

- Cum ai decis să urmezi cariera in psihologie? Au existat evenimente sau experiente particulare care te-au condus către această cale? - Am absolvit un liceu cu profil foarte real (matematică-fizică), chi ...

„Grăsimea îți face viața mizerabilă, ți-o otrăvește. E ca o molie care îți stă pe suflet și ți-l roade”
13/05/2024 09:15

- Doamnă doctor Mihaela Bilic, din perspectiva nutritionistului, care sunt cauzele principale ale obezitătii? Mancăm prea mult, alegem eronat alimentele, le combinăm  gresit, mancăm la intervale prost ...

„Genul nu dictează capacitățile intelectuale și nu ar trebui să fie o barieră de care femeile să se lovească în alegerea unei cariere”
26/04/2024 17:53

„Fiecare proiect este o experientă unică si m-a ajutat să cresc si să mă dezvolt atat profesional, cat si personal. În ceea ce priveste cel mai inspirat proiect, imi este aproape imposibil să ...

„Bucuria de a vedea cum un proiect își găsește loc în sufletul și în viețile oamenilor mă motivează să mă implic cu dăruire în ceea ce fac”
26/04/2024 16:29

„Fiecare proiect este o experientă unică si m-a ajutat să cresc si să mă dezvolt atat profesional, cat si personal. În ceea ce priveste cel mai inspirat proiect, imi este aproape imposibil să ...

  „E doar o poveste faptul că suntem diferiți acasă față de mediul de business. Suntem aceleasi persoane, cu aceleași emoții, valori, credințe”
26/04/2024 15:48

- Cum faceti diferenta dintre psihoterapie si coaching in ceea ce priveste abordările si metodele utilizate? - Cred că cea mai bună metaforă este icebergul. Ceea ce se intamplă in coaching este varful ais ...

„Singura realitate este ziua de astăzi. Viitorul depinde de ce creezi tu, acum”
26/04/2024 15:40

Un şoc emoţional, un stres puternic sau pur simplu o supărare aparent minoră care nu e decat picătura care a umplut paharul şi indarjirea de a sta in cea stare, de a o permanentiza ca manifestare, pot fi ...

„ Afecțiunile pielii, mai ales cele cronice, trebuie controlate pe termen lung și de foarte multe ori pentru toată viața, ceea ce îi sperie pe pacienți”
26/04/2024 14:33

Afectiunile dermatologice sunt extrem de diverse si pot varia de la conditii usoare si temporare pană la probleme cronice si debilitante. În ciuda diversitătii lor, există cateva afectiuni care sunt in ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei