Top 3 al regretelor pacienților aflați pe patul de moarte

dr vladimr poroch

Dimensiune font:

| 08-03-2022 14:43

  dialog cu conf. univ. dr. Vladimir Poroch, șeful Secției Îngrijiri Paliative din cadrul Institutului Regional de Oncologie Iași

 

Orice om care primește vestea unui diagnostic dur deja este așezat în fața unui eșafod imaginar, în care doar boala decide. Oamenii, chiar și cei mai dragi, se retrag, unii se dau deoparte de-a dreptul, nedorind a fi părtași unei suferințe care are doar un singur bilet dus – către Lumea neștiută. Alții rămân alături în călătorie și opresc în stații unde bolnavii sunt invitați să facă planuri de viitor fiindcă în afară de Univers nimeni nu cunoaște destinația finală. Am stat de vorbă cu un astfel de ghid de călătorie - conf. univ. dr. Vladimir Poroch, alături de care am pătruns în lumea puțin neștiută a îngrijirilor paliative.

- Coordonați Secția de îngrijiri paliative a Institutului Regional de Oncologie Iași, unul dintre cele mai mari spitale din România. Aveți o profesie în care aparent bucuriile nu prea se văd. Cum este munca în paliație?

-  Cred că imaginea este cumva diferită, privită de dinafară. În fapt, pentru cei implicați, este important să oferi tot ceea ce ai mai bun. Munca ta, și mă refer la colegii mei din Paliație, contează enorm pentru cei care au nevoie de un astfel de sprijin. Este important să fii conștient de intervențiile necesare și de rezultatul acestei munci în care faci bine ceea ce faci și faci bine altora. Este o profesie plină de satisfacții sau care poate aduce bucurii și provocări ca oricare alta. Este adevărat că are și aspecte mai puțin plăcute, mai particulare, despre care nu vorbește toataă lumea, care nu sunt atât de bine cunoscute, evidențiate.

- Despre ce ne este oare teamă să vorbim?

- În general, când este vorba despre îngrijirea paliativă, foarte mulți oameni se gândesc la moarte, la finalul vieții, la durere, la suferință pentru că, din păcate, ei o asociază doar cu îngrijirea de la finalul vieții, ceea ce este departe de adevăr. De fapt, se referă la  acea îngrijire complexă și completă, holistică, de care pot să beneficieze pacienții încă din momentul aflării unui  diagnostic care îi sperie și-i duce cu gândul la un final nedorit. Unii îi spun boală incurabilă, dar nu este corect, ci boală cronică progresivă cu prognostic limitat. Vedeți, nu prognosticul spune cât mai ai de trăit, dacă este vorba despre săptămâni, luni, ani... În cazul unei boli incurabile, abordarea modernă în îngrijirea paliativă presupune și multe intervenții specifice, pe toate planurile, holistic vorbind - fizic, psiho-emoțional, social și spiritual, și acestea ar trebui să fie făcute cât mai precoce, o dată cu diagnosticul. Al doilea aspect major face referire la faptul că primează nevoile pacientului. Aproape aș putea să spun că nu mai contează încadrarea într-un anumit diagnostic, deși acest lucru se întâmplă din punct de vedere administrativ, sigur este o abordare mai modernă și nu este specifică sistemului nostru de sănătate. Centrarea ar trebui să fie pe nevoile pacientului, care sunt multiple și sunt  pe toate cele patru planuri -  fizic, psiho-emoțional, social și spiritual.

- Am adus în discuție temerile din sistemul de paliație și mă întreb oare ar exista posibilitatea înlocuirii cu unele bucurii?

- Contrar multor așteptări sau prejudecăți pe care le au chiar și unele cadre medicale, care își imaginează că acolo este vorba doar de persoane ce își încheie contractul cu această lume, deci nu au cum să aibă și bucurii profesionale, lucrurile nu stau chiar așa. Este adevărat că pentru unii înseamnă sfârșitul, dar nu pentru toți și, până la urmă, nu asta înseamnă îngrijirea paliativă. Noi privim această Mare Trecere ca pe un fenomen firesc, care oricum se întâmplă, într-un context sau altul. Satisfacția vine din faptul că ai ocazia să simți și să vezi cum se îmbunătățește calitatea vieții acelor oameni care sunt într-o etapă de final a vieții. Nu dau un anume interval de timp pentru că acest termen preluat din literatura străină, „end of life”, care nu înseamnă stare terminală, ci etapa de final a vieții, poate fi un interval destul de larg în funcție de patologie, de stadiul bolii, de activitatea fiecărui organism și de modul la care acționează la afecțiune. Desigur, depinde și de intervențiile care pot fi aplicate. Ceea ce contează este calitatea și nu neapărat cantitatea. Obiectivul principal al îngrijirii paliative nu este prelungirea vieții, deși este adevărat că dacă se produce este foarte bine și este de dorit. Unele studii demonstrează că o bună îngrijire paliativă nu doar asigură o bună calitate a vieții, ci și a duratei supraviețurii, a speranței de viață. Noi ne concentrăm pe calitate.

- Este misiunea dvs în ceea ce privește calitatea?

- Ca specialiști, noi ne dorim ca pacientul să nu mai aibă suferință, de orice fel ar fi. În primul rând fizică, durerea fiind cea mai des întâlnită, apoi anxietăți, depresii, izolare, stigmatizare care aduc o suferință foarte mare. Apar și problemele de tip spiritual, acele întrebări existențiale legate de menirea în viață, de sens – „Ce urmează?”, „Ce las eu mai departe?”, „Când a trecut timpul?”. S-ar putea ca unii dintre pacienți să aibă experiența din surse non-fizice și eu îi întreb – „Ce vă supără cel mai tare?”. Uneori spun că au o durere emoțională, au temeri, regrete, frici, frământări. Acestea nu țin de domeniul fizic, dar sunt foarte importante. Fiecare problemă este cea mai importantă pentru pacient pentru că este a lui. De altfel, judecarea prin prima sistemului nostru de valori este cea mai mare greșeală. Să nu presupunem, asta ar fi prima regulă și nu doar în paliație. Să nu judecăm!

- Atentă fiind la dialogul cu dvs, mă întreb cum ați ales această misiune? Formația principală a dvs este de chirurg..

- Fiecare are drumul lui, la fel și eu.  În foarte multe specialități există anumite limite până la care merge tratamentul curativ, care te duc cu gândul la faptul că trebuie să găsești o modalitate de a face mai mult pentru pacient, să nu abandonezi lupta, să oferi tot sprijinul. Nu trebuie să spui și nici măcar să gândești afirmații de genul Du-te acasă, nu se mai poate face nimic, rămâi cu suferința. Orice om are dreptul la o îngrijire demnă, să fie ajutat să nu sufere, să-i fie controlată suferința astfel încât această Mare Trecere, inevitabilă la un moment dat, să se producă în condiții de demnitate și fără suferință atât din partea lui, cât și a familiei. În această situație există îngrijirea paliativă. La început, nu știam cu ce se ocupă acest domeniu și am ales să mă implic din curiozitate. Am întâlnit echipa de la Hospice Casa Speranței din Brașov, locul de bază al paliației din România. Sunt și alte centre universitare unde se derulează această formă de pregătire. La Brașov, am întâlnit un  colectiv care m-a impresionat extraordinar, mi-a schimbat și viața, m-a făcut să văd mult mai în profunzime lucrurile și să acord mult mai multă atenție lucrurilor care într-adevăr contează.

- Și care ar fi acelea? Mi-ar plăcea un răspuns oferit de pacienți.

-  Informal, am realizat un top 3 al regretelor pe patul de moarte, din care se pot deduce lucrurile care contează cu adevărat în viață. Potrivit răspunsurilor, pe primul loc se află părerea de rău că nu au fost ei înșiși în timpul vieții, că nu și-au trăit viața lor, ci a altora, că nu au dat curs liber dorinței sau felului lor de a fi, au trăit pe placul altora și nu cum ar fi vrut ei. Este dureros să constați acest lucru când deja este prea târziu! Un alt regret care taie în suflet a fost faptul că nu au avut copii când erau mult mai tineri astfel încât să se bucure de mai mult timp petrecut împreună. Din păcate, ne risipim foarte mult în diverse activități cotidiene, mai mult sau mai puțin importante, în general neimportante, și timpul pe care îl oferim celor dragi este din ce mai limitat. Ne dăm seama cu greu că, de fapt, acești oameni sunt cei mai importanți din viața noastră. Cu ei suntem alături și la bine, și la greu și văd cât de greu este la pacienți care nu au pe nimeni și nu vine nimeni în vizită, nu mă refer la această perioadă a pandemiei, când interacțiunile interumane sunt limitate. Este foarte dureros să nu se intereseze nimeni de tine, să nu fie nimeni apropiat să te țină de mână! Încercăm noi să facem acest lucru, cu personalul extrem de empatic de la Secția de îngrijiri paliative de la IRO, să acoperim acest gol sufletesc, dar este greu pentru pacienții care se află în această situație. Pe locul al treilea ar fi călătoriile. Mulți spun că nu au călătorit destul, că nu au cunoscut locuri și oameni noi, că au agonisit multe lucruri materiale pe care nu le pot lua cu ei.

- În călătoria definitivă în Lumea nevăzută nu avem nevoie de niciun bagaj...

- Moartea este o experiență personală, privește individul, dar noi o integrăm în contextul social. Este cu totul diferit să fie cineva lângă tine când se întâmplă acest lucru, să te asiste la Marea Trecere, este foarte important.

- V-ați regăsit în cele trei regrete?

- Sigur, dar am avut norocul și posibilitatea să corectez situațiile între timp. Am realizat unde sunt în confort și unde nu. Din punct de vedere medical, cea mai mare durere este atunci când afli că prognosticul dat de o anumită boală este limitat. Atunci conștientizezi că, de fapt, nu ai trăit și momentul când îți vei lua rămas bun nu este departe. Te-ai irosit, nu ți-ai folosit timpul care, din păcate, este ireversibil, nu-l mai poți da înapoi, nu mai poți face acele lucruri pe care poate ți le-ai dorit să le faci și pe care le regreți. Noi avem această practică, nici nu pot să-i mai spun tendință, de a amâna lucrurile, chiar și pe cele mai importante. Și uite că vine momentul când ceasul biologic începe să ticăie și te întrebi oare când ai trăit? Constați că Nu am călătorit cât aș fi vrut, nu mi-am împlinit dorințele, nu m-am bucurat, nu am trăit viața pe care mi-am dorit-o.

- Ați trăit momente grele ca medic de paliație, sunt convinsă. Ați plâns vreodată?

- Am avut și astfel de momente. De altfel, toți profesioniștii dintr-un anumit domeniu, și cu atât mai mult cei din îngrijirea paliativă, sunt mișcați de ceea ce este în jurul lor. Nu suntem niște roboți, niște statui, ci oameni cu sensibilitate și care pot fi atinși de unele situații, cu unele chiar te poți identifica. Sunt oameni care te impresionează prin povestea lor de viață și te poți afla într-un context emoțional vulnerabil, din anumite motive poți fi și afectat. Cred că toți am trăit astfel momente, dar important este să știi să le depășești, să îți liniștești emoțiile și sufletul, să știi să iei o pauză la un moment dat. Să plângi, să respiri, să tragi o linie, apoi să mergi mai departe cu gândurile și energia pe care o ai. Este important să vezi partea plină a paharului. Spre exemplu, rata de mortalitate la Secția de paliație a IRO Iași este de 46 la sută, hai să spunem 50 la sută. Un pesimist ar spune că jumătate dintre ei părăsesc această lume, dar restul merg mai departe!

- Se vorbește despre vindecări miraculoase Ați întâlnit?

- Eu nu am întâlnit astfel de cazuri, dar nu pot spulbera speranța nimănui. După cum nu pot să spun sau să răpesc dorința unui pacient ori voința lui de a lupta cu boala și de a-i fi alături. Niciun profesionist adevărat nu ar face așa ceva, cu toate că știm că boala este avansată, iar prognosticul este foarte scurt. Nu pot să nu fiu alături de un pacient care își dorește să lupte cu boala, să îl susțin fie alături de familie cât mai mult, să-și vadă copiii ajunși oameni mari, așa cum mulți își doresc. Nu pot răpi speranța, dar nici nu pot să mint. Sunt onest și le spun că situația s-ar putea schimba, că lucrurile pot fi diferite de cum și-au imaginat. Le spun să fie pregătiți eventual și de o altă variantă, însă îi asigur că noi vom fi mereu alături cu tot ceea ce putem.

- Lucrați într-un domeniu în care ajutorul divin este des invocat. Ați simțit mâna lui Dumnezeu?

- Da, mereu o simt. Spuneam că nu am văzut vindecări miraculoase, dar au fost pacienți care au supraviețuit mult mai mult decât oferea prognosticul, neașteptat de mult din punct de vedere al statisticii medicale.

- Am vorbit până acum despre medicul Vladimir Poroch, mai puțin despre omul din spatele halatului alb. Cum v-a schimbat această meserie?

- M-a schimbat enorm și din multe puncte de vedere, pentru că am văzut multe situații de viață. Am învățăt din fiecare experiență fie că a fost bună sau mai puțin bună. M-am schimbat, ca fiecare om care se schimbă pe tot parcursul vieții, cu atât mai mult cu cât lucrez într-un domeniu unde ești expus unor astfel de situații, de exemple. Poți să vezi mult mai concret exemple de viață și la un moment te întrebi, raportat la tine, la Universul tău, Ce ai putea face diferit la povestea ta de viață? Aceste lucruri te fac să te gândești, să-ți schimb prioritățile, să acorzi mai mult timp lucrurile care sunt cu adevărat importante pentru tine, ca persoană.

- Și care sunt cele mai importante lucruri pentru dvs, ca OM?

- Mă gândesc, într-o ordine aleatorie, să poți lăsa ceva în urma ta, să poți să influențezi în bine cât mai mulți oameni, să ai o familie fericită, să fii un exemplu pozitiv pentru oameni, să inspiri și aici aș face referire la activitatea mea didactică. Pe studenții mei de la Îngrijiri paliative îi învăț să practice cu umanitate și cu empatie misiunea de medic. Viitorilor medici le spun să încerce să vadă Omul pe care îl au ca pacient, cu toate problemele lui, să îl perceapă holistic, să fie umani, empatici și chiar dacă aparent nu sunt soluții, măcar să încerce să-l asculte, să-l trateze așa cum le-ar plăcea și lor să fie îngrijiți. Faptul de a vorbi cu un om, de a-l asculta, de a fi cu el un anumit timp, este foarte important. Trebuie să ai o anumită structură psiho-emoțională ca să poți lucra în Îngrijirile paliative, nu poate orice să facă acest lucru. Această misiune este dăruită doar celor pot să vadă în fața lor nu un pacient, ci un OM!

A consemnat Maura ANGHEL

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

ALFA & OMEGA INSOLV IPURL, lichidator judiciar al debitoarei MEGA EDILE IAȘI SRL – societate în faliment, dosar nr. 2517/99/2019 aflat pe rolul Tribunalului Iași–Faliment, în temeiul dispozițiilor Legii nr.85/2014, vinde prin licitație publică competitivă cu strigare următoarele active : Nr. crt. Denumire activ Buc Preț de pornire 90% (lei-fără TVA) 1. Mobilier 1 2.507 2. Bena cu descarcare centrala 1 1.877 3. Masina de curatat panouri 1 4.981 4. Masina de taiat 1 2.864 5. Masina de taiat caramida 1 2.951 6. Masina de fasonat 1 9.470 7. Aparat suduraMAX 403 1 10.434 8. Compresor de aer AB 300/808F 1 3.667 9. Masina de sudat carcase tip PILEMASTER IIIDF200/1500/12 si accesoriile aferente 1 554.088 10. Masina de confectionat etrieri tip TWINMASTER 12S, Model 031 si accesoriile aferente 1 355.857 11. Masina de fasonat 1 9.743 12. Compresor trifazat stationar AB300/808F 1 3.574 13. Masina de legat fier RB441T 1 8.228 14. Pistol sudura MIG,DC-00020 1 4.393 15. Radiocomanda macara 1 5.401 16. Bos furca macara auto 1 4.066 17. Uscator de aer prin refrigerare QNOM=900 L/M 1 3.001 18. Bena 1000 l descarcare centrala cu tub 1 3.646 Licitațiiile vor avea loc în zilele de 03,17.06.2022 respectiv 01 și 15.07.2022 ora 10.00, la biroul lichidatorului judiciar din Mun. Iași, Str. Maior Popescu Eremia nr. 1, Birou nr. 1, Jud. Iaşi, putând participa orice persoană fizică sau juridică care va depune o ofertă care va conţine :  cerere de participare la licitaţie;  dovada achitării taxei de participare de 595 lei;  dovada achitării cauţiunii de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, sumă care se va achita în contul colector RO25PIRB2400776062003000 deschis pe numele debitoarei la First Bank;  actele de identificare a persoanei juridice/fizice, împuternicire pentru persoana care reprezintă societatea cu menţiunea că are mandat de a licita indiferent de sumă, ştampila. Taxa de participare se va achita în contul lichidatorului judiciar RO33PIRB2400738563001000 deschis la First Bank. Cererile de participare se vor depune cu cel târziu cu 1 zi înainte de ziua licitaţiei, până la ora 16.00. Ofertanţii care se înscriu la licitaţie, dar nu participă, pierd toate sumele avansate în vederea participării la licitaţie. Neplata preţului în termen de 30 zile, duce la pierderea sumelor avansate pentru achiziţionarea bunurilor, care vor fi scoase din nou la vânzare în sarcina cumpărătorului. Oricine pretinde vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, sub sancţiunea decăderii, se va adresa lichidatorului judiciar şi va face dovada până în ziua licitaţiei. Informaţii suplimentare la biroul lichidatorului judiciar sau tel:0744520508,0744994490; fax:0332814773, e-mail: alfa.omega.insolv@gmail.com.
ALFA & OMEGA INSOLV IPURL, lichidator judiciar al debitoarei RESIDENT EST COM S.R.L. – societate în faliment, dosar nr. 5539/99/2020 aflat pe rolul Tribunalului Iași–Faliment, în temeiul dispozițiilor Legii nr. 85/2014, vinde prin licitație publică competitivă cu strigare următoarele bunuri: 1. Autoutilitară marca Ford, model Transit, fabricat în anul 2002, capacitate cilindrică 2.402 cmc, putere 66 kw, 90 CP, norma de poluare E3 - Preț de pornire 2.000 Euro reprezentând 100% din valoarea de piață/de lichidare stabilită prin raportul de evaluare. Licitațiile vor avea loc în zilele de 27.05.2022 respectiv 03, 10 și 17.06.2022 ora 10.00, la biroul lichidatorului judiciar din Mun. Iași, Str. Maior Popescu Eremia nr. 1, Birou nr. 1, Jud. Iaşi, putând participa orice persoană fizică sau juridică care va depune o ofertă care va conţine:  cerere de participare la licitaţie;  dovada achitării taxei de participare de 595 lei;  dovada achitării cauţiunii de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, sumă care se va achita în contul colector RO54PIRB2400764684002000 deschis pe numele debitoarei la First Bank;  actele de identificare a persoanei juridice/fizice, împuternicire pentru persoana care reprezintă societatea cu menţiunea că are mandat de a licita indiferent de sumă, ştampila. Taxa de participare se va achita în contul lichidatorului judiciar deschis la First Bank. Ofertele se vor depune la biroul lichidatorului judiciar cel târziu cu 1 zi lucrătoare înainte de ziua licitaţiei, până la ora 16.00. Ofertanţii care se înscriu la licitaţie dar nu participă, pierd toate sumele avansate în vederea participării la licitaţie. Neplata preţului în termenul stabilit de 30 zile calendaristice de la data licitaţiei, duce la pierderea sumelor avansate pentru achiziţionarea bunurilor, care vor fi scoase din nou la vânzare în sarcina cumpărătorului. Oricine pretinde vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, sub sancţiunea decăderii, se va adresa lichidatorului judiciar şi va face dovada până în ziua licitaţei. Informaţii suplimentare la biroul lichidatorului judiciar sau la: tel:0744520508, 0744994490; fax:0332814773, e-mail: alfa.omega.insolv@gmail.com.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Primaria Comunei Cotusca, Cotusca, Str. Principala nr. 116, judetul Botosani, telefon 0231/561.946, fax 0231/561.936, e-mail: primariacotusca@ yahoo.com, cod fiscal 3372157. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: a) teren in suprafata de 7.900 mp, din Parcela Cadastrala 677, lot 2, situat in comuna Cotusca, judetul Botosani, apartine domeniului public al Comunei Cotusca, conform caietului de sarcini; b) teren in suprafata de 680 mp, din Parcela Cadastrala 682, lot 2, situat in comuna Cotusca, judetul Botosani, apartine domeniului public al Comunei Cotusca, conform caietului de sarcini; c) teren in suprafata de 7.210 mp, din Parcela Cadastrala 682, lot 1, situat in comuna Cotusca, judetul Botosani, apartine domeniului public al Comunei Cotusca, conform caietului de sarcini; conform H.C.L. nr. 22/08.04.2022 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitarea scrisa, de la sediul Primariei Comunei Cotusca. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Primariei Comunei Cotusca, Cotusca, Str. Principala nr. 116, judetul Botosani. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: 100 Lei, se achita numerar la Casieria institutiei sau in contul concedentului: RO60 TREZ 1195 006X XX00 0330, deschis la Trezoreria Saveni, cod fiscal al concedentului 3372157. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 20.05.2022, ora 15.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 30.05.2022, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Primariei Comunei Cotusca, Cotusca, Str. Principala nr. 116, judetul Botosani. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 30.05.2022, ora 12.00, la sediul Primariei Comunei Cotusca, Cotusca, Str. Principala nr. 116, judetul Botosani. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de contencios administrativ a Tribunalului Botosani, oras Botosani, Str. Maxim Gorki nr. 8, judetul Botosani, telefon 0231/511.739, fax 0231/531.832, e-mail: tr-botosani-reg@ just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 06.05.2022.
„Nimic și nimeni nu e mai presus decât liberul nostru arbitru”
14/05/2022 18:16

„De ce ar trebui să-si antreneze creierul adultii aflati in plină maturitate?”, este una dintre intrebările pe care le auzim frecvent si la care am căutat răspunsuri alături de psihoterapeutul ...

FOTO/VIDEO - Departe de lume, în chilii pentru sfinţii urbani
17/03/2022 09:19

Lui Matius Ichim ii plac lucrurile frumoase, făcute cu suflet şi cu mult gust. Iubeşte natura, liniştea şi pe Eminescu. Pare ciudat, dar uite că şi chiliile pot fi urbane, aşa după cum afirmă Matius, ...

 „Femeile folosesc cuvântul, după caz, ca spadă sau ca floretă, într-o luptă deschisă cu mentalitățile, cu stereotipiile, cu discriminarea”
13/03/2022 14:23

  - Martie este, prin excelentă, o lună dedicată femeilor. Sunteti de acord cu această afirmatie? Pare cumva limitativ... - Dacă ne gandim la ziua de 8 martie care a devenit sărbătoare internatio ...

„Te naști cu frumosul și îl cultivi pe parcurs”
08/03/2022 18:31

De curand, pe piata Iasului a apărut o nouă afacere lansată de o tanără de succes, Diana Mihai, specialist in comunicare, care a decis că a venit si momentul si incerce un proiect antreprenorial, cel ...

Mintea este rezultatul interacţiunii Conştiinţei cu creierul
08/03/2022 16:30

Tot ceea ce ne inconjoară este rezultatul gandurilor noastre, al acţiunilor şi al emoţiilor. Fiecare dintre noi, conştient sau nu, creează. Uneori creăm lucruri bune, situaţii fericite, alteori naştem ...

 „Un tânăr artist țintuit departe de scenă și de public este ca și condamnat, riscul profesional la care este supus este imens!”
08/03/2022 15:45

  - Maria, cum ai decis să intri in competitia „Romanii au talent”? - După un an 2020 foarte trist, in care proiectele prin care trebuia să cant la Operă si la Ateneu, s-au anul ...

 O ieșeancă folosește pictura pentru a personaliza haine
08/03/2022 13:38

Nelea Cosciuc este o tanără din Iasi si se pare că pandemia este cel mai bun lucru care i se putea intampla. De ce? Nelea lucra de ceva tip ca jurist la o companie, insă, din cauza lockdown-ului, a fost nev ...

  „Războiul de acum nu are nimic glorios în el. Și nimic măreț!
08/03/2022 13:11

  Amenintarea războiului dintre Rusia si Ucraina a adus o serie de intrebări firesti – suntem pregătiti, ca si populatie, pentru un conflict care ar putea avea loc nu departe de granitele Romanie ...

 „Dragostea este un fundament pe care poți construi orice dorești, chiar și o altă profesie”
08/03/2022 12:12

Martie este, prin excelentă, o lună dedicată femeilor. Nevoia de sărbătoare tine de identitatea umanului si nu este deloc intamplătoare această asociere a feminitătii cu renasterea naturii la debut de p ...

„În spatele unui personaj, poţi să oferi din tine unele trăiri de care ştii doar tu”
20/02/2022 16:11

  Nu ştiu cum o fi să canţi in duet pe scenă cu soprana Diana Bucur, ştiu doar cat de frumos umple sala de concerte şi cat de savuros poate fi un dialog cu ea. Ieşeanca pasionată de muzică nu est ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei