EXCLUSIV Promoţia de aur a Iaşului GALERIE FOTO

default

Dimensiune font:

| 11-07-2014 07:33

Cele 27 de licee şi colegii din capitala Moldovei au avut 34 de şefi de promoţie. 16 dintre aceştia au ajuns, la aceeaşi masă, în redacţia ziarului „Evenimentul Regional al Moldovei. Au vorbit despre ceea ce i-a influenţat în ultimii ani de şcoală, despre emoţiile din timpul examenului de maturitate şi despre planurile lor de viitor, în ţară sau peste hotare. 

Sunt personalităţi dintre cele mai diverse, cu pasiuni diferite, dar cu toţii sunt tineri care au muncit mult pentru a atinge performanţa, pentru a fi printre cei mai buni şi pentru a reuşi să reprezinte Iaşul la concursuri naţionale şi internaţionale. În redacţia „Evenimentul Regional al Moldovei“ s-au depănat amintiri din anii de licean, s-a vorbit despre planuri de viitor şi aşteptări, despre mentori şi profesori care şi-au pus amprenta asupra personalităţilor şi evoluţiei lor. Cuvintele de ordine ale întâlnirii au fost entuziasm, voie bună şi poftă de viaţă. Cele peste două ore petrecute împreună au trecut repede, dar în urma lor cu toţii am câştigat în energie, optimism şi cunoştinţe.


Dacă întâlnirea a debutat cu oarece emoţii, acestea s-au risipit repede şi cu toţii au început să povestească despre reuşite, vise şi dorinţa de a contribui la bunăstarea comunităţii care i-a format. În plus, curiozitatea viitorilor studenţi nu s-a lăsat mult aşteptată, finalul întâlnirii fiind moderat de ei înşişi, dorindu-şi să afle cât mai multe despre munca unui jurnalist şi despre etapele pe care le parcurge un ziar până la forma tipărită.

Premianţi şi pe viitor
Cu toţii au obţinut premii şi rezultate deosebite la olimpiade naţionale şi internaţionale, acoperind o gamă largă de domenii şi specializări – chimia, fizica, informatica, biologia, limbile moderne, istoria, psihologia sau teologia sunt doar câteva dintre ele.


Viitorul este destul de bine conturat pentru majoritatea dintre ei, alegându-şi deja cariera pentru care se vor pregăti în continuare, oferind aceeaşi implicare, seriozitate şi rigurozitate ca în timpul liceului. Unii vor rămâne în Iaşi, alţii vor continua în Cluj sau Bucureşti, primând oportunităţile şi deschiderile pe care le oferă cele două oraşe. Dar sunt şi câţiva care au fost deja admişi la universităţi de renume de peste hotare – Letiţia Bîrnoschi va studia Ştiinţe Naturale Fizice la Universitatea din Cambridge, Alexandra Elsa Nicolae va continua la Universitatea St. Andrews din Scoţia, cu Cinematografia şi Istoria Modernă, iar Georgian Mărculeţ a primit oferte pentru a studia Informatica la University College London şi la Universitatea din Manchester. Pe de altă parte, cu toţii se gândesc deja la o aprofundare a studiilor în străinătate, dar îşi doresc să revină în ţară pentru a pune în practică ceea ce au învăţat.


La capitolul mentori şi exemple pe care le urmează, cu toţii au simţit nevoia să amintească profesori care au fost alături de ei şi le-au urmărit evoluţia pe parcursul anilor petrecuţi împreună. Pe de o parte, i-au iniţiat în tainele disciplinelor pe care le predau, dar nu au uitat să-i înveţe să ofere ajutor şi „să fie oameni între oameni, nu oameni printre idei”, după cum a punctat unul dintre tineri.


Andreea Dima, Raluca Teodora Tiron şi Maria Lucreţia Dumitraş au fost şefele de promoţie care au finalizat Bacalaureatul cu medie maximă

 

Ariana Ioana Rusu - Colegiul Naţional „E. Racoviţă”
„Sunt hotărâtă să rămân în Iaşi, dar ceea ce încă nu ştiu sigur este ce domeniu voi urma, oscilând între Facultatea de Medicină şi cea de Informatică, datorită pasiunii pentru disciplinele reale. Cred că este foarte important ca pe perioada liceului să ne găsim punctul forte, precum şi dezvoltarea unei culturi generale solide, absolut necesară pentru asigurarea succeselor din viitor“

 

Diana Atasiei - Liceul Teoretic „V. Alecsandri”
„Ador, pur şi simplu, limbile străine – vorbesc engleză şi germană la nivel avansat şi japoneza începător, acesta este şi motivul pentru care voi studia Germanistică la Cluj. Cred în patriotism, îl văd la colegii mei, dar pentru mine constă în ideea de a face viaţa mai frumoasă acolo de unde am plecat, să dau ceva înapoi din ceea ce am primit“

Cătălin Acatrinei - Seminarul Teologic Ortodox „Sf. Vasile cel Mare“
„Marile realizări au fost în clasa a XII-a, începând să public în reviste de specialitate – este o mare onoare pentru că, de obicei, se poate publica abia după sau în timpul doctoratului. De asemenea, am publicat deja şi o carte, pornind de la o nuvelă pe care am trimis-o la câteva concursuri naţionale şi internaţionale, la care am obţinut premiul I“

Maria Lucreţia Dumitraş - Liceul Teoretic „V. Alecsandri”
„Sunt pasionată de limba română şi franceză, precum şi de psihologie şi psihopedagogie, obţinând premii atât la nivel naţional, cât şi internaţional. Voi continua cu Facultatea de Litere din Iaşi pentru că simt că trebuie să fiu profesor de limba română şi aş vrea ca pasiunea pentru limbile străine să fie o a doua oportunitate“

Andreea Dima - Colegiul Naţional
„Aş vrea să merg la Bucureşti la ASE, specializarea Matematică Economică şi, din fericire, media de la Bacalaureat mă ajută. Acolo este o deschidere mai mare decât în Iaşi. De exemplu, în domeniul meu majoritatea giganţilor au reprezentanţe în Bucureşti“

Maria Alexandra Marciuc - Liceul Pedagogic „V. Lupu”
„În continuare îmi doresc să urmez Facultatea de Psihologie, obţinând şi un premiu la olimpiada naţională de profil, cu specializarea psihopedagogie specială. Dacă vrei să lucrezi într-un domeniu care are deschidere spre învăţământ, este nevoie să iubeşti copiii sau tinerii, în general“

Raluca Teodora Tiron - Colegiul Naţional „M. Eminescu”
„Sunt hotărâtă să continui în Iaşi, la Facultatea de Medicină. Pe de o parte, în timpul liceului am obţinut numeroase premii la olimpiade, părinţii mei aflând că am concurat doar când veneam acasă cu diplomele. De asemenea, am practicat volei de performaţă. Referitor la evoluţia noastră, cred că cel mai mult ne influenţează educaţia pe care o primim acasă“

Letiţia Bîrnoschi - Colegiul Naţional „M. Eminescu”
„La întrebarea „care este materia preferată”, de-a lungul timpului mi-am schimbat opţiunea - dacă prin gimnaziu eram pasionată de matematică, la liceu am început să prind drag de chimie, iar într-a XII-a a început să-mi placă şi fizica. Astfel, voi urma cursurile la Cambridge, Facultatea de Ştiinţe Naturale Fizice, pentru a le putea combina pe toate“

Mariana Racu - Colegiul Tehnic de Transporturi şi Construcţii
„Voi urma Facultatea de Medicină Dentară, ca opţiune am Târgu Mureş, dar cel mai mult îmi doresc să rămân la Iaşi. Nu aş putea spune că am avut o disciplină preferată, participând în timpul liceului şi obţinând premii la olimpiade de chimie, biologie, matematică şi limba română“

 

 Anca Georgiana Zaharia - Liceul Tehnologic Economic „V. Madgearu”
„Pe parcursul liceului am mers la majoritatea concursurilor, indiferent de domeniu, nefiind axată doar pe disciplinele reale sau pe cele umane, toate mi-au plăcut foarte mult. Pe viitor mă gândesc la Protecţia Mediului sau la Drept, ce-i drept la un moment dat îmi doream şi Medicina – Pediatrie. Dar mai am câteva zile pentru a lua o hotărâre”

Adelina Seserman - Liceul Teoretic de Informatică „G. Moisil”
„Voi aplica pentru Drept la Bucureşti, dar, dacă nu voi reuşi, a doua zi voi susţine examenul de admitere şi la Iaşi. Sunt sigură că asta vreau să fac în continuare pentru că mă regăsesc foarte bine în trăsăturile specifice acestui domeniu. În carieră nu vreau să plec de la ideea că toată lumea este coruptă şi că nu voi reuşi să schimb ceva, ci că voi reuşi să fac ceva important“

Andreea Darie - Liceul cu Program Sportiv
„Iubesc artă, în general, şi teatrul, în particular, chiar dacă timp de opt ani am practicat handbalul de performaţă. În consecinţă, voi continua cu Facultatea de Teatru din Iaşi, cu atât mai mult cu cât în ultimii doi ani am jucat în diverse piese la Ateneu, în localuri şi la Teatrul Fix. Chiar dacă presupune enorm de multă muncă, este pasiunea mea şi îmi doresc să o urmez“

Alexandra Elsa Nicolae - Colegiul Naţional „M. Eminescu”
„Încă din clasa a VI-a, în urma unui schimb de experienţă cu o elevă de la Universitatea St. Andrews din Scoţia, am ştiut că acolo vreau să învăţ. Deoarece dintotdeauna mi-au plăcut istoria şi limbile străine, voi studia Cinematografia şi Istoria Modernă. Ceea ce a contat enorm în procesul de selecţie a fost voluntariatul, influenţându-mă şi în redactarea eseului pentru admitere“

 

Olesea Verdeş - Colegiul Economic Administrativ
„Pot spune că nu regret că nu am rămas să studiez în Republica Moldova şi mă bucur că am venit la Iaşi. Întotdeauna am încercat să acumulez informaţii în domenii care mă pot ajuta pe viitor, fiind influenţată de plăcerea de a afla cât mai multe lucruri noi. Astfel, chiar dacă am învăţat economie până acum, voi continua cu Facultatea de Medicină“

Bianca Matei - Colegiul Tehnic „I. Holban”
„Aş dori să urmez în continuare o specializare de la Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor, este un domeniu accesibil pentru mine şi cred că pot schimba ceva în economia acestei ţări şi că pot să demarez un nou proiect. Nu aş refuza oportunitatea de a merge în străinătate, dar pentru început aş vrea să pot schimba ceva aici“

Dan Georgian Mărculeţ - Colegiul „C. Negruzzi”
„Mă bucur că am reuşit să mă menţin - am intrat primul şi am terminat primul. Am văzut experienţa din anii de liceu mai mult ca pe o pregătire spirituală, decât ca pe una materială. Cred că liceul creionează personalităţile tinerilor, un om printre oameni, nu unul între idei, care să vadă în fiecare informaţie aplicabilitatea, să înveţe prin conexiuni“

 

Câteva recomandări pentru viitorii liceeni...
„Bac-ul este un miraj – fata morgana. Trăiţi! Dacă pentru unii, Bac-ul este doar o foaie de examen, pentru alţii este o adevărată aventură. Să citiţi mult - cât mai multe cărţi bune!” - Diana Atasiei
„Cred că ar trebui să vă centraţi atenţia pe activităţile extraşcolare şi pe voluntariat, să vă găsiţi materia preferată, pe care să o aprofundaţi, şi să nu faceţi ca noi...10 peste tot” - Alexandra Elsa Nicolae
„Fiţi calmi pentru că Bac-ul este mai mult o reclamă! Este la fel ca orice teză, ca orice examen. Nu vă pierdeţi curajul şi amintiţi-vă să vă distraţi! Important este ca atunci când aveţi de învăţat – asta să faceţi, dar atunci când este vorba de distracţie, nu o rataţi!” - Olesea Verdeş
„Deşi pare un clişeu – faceţi ceea ce vă spune vocea interioară, nu ceea ce «trebuie», cuvânt mult prea des întâlnit în ultimii ani de liceu. Ideea este că atunci când faci ceva pentru că te ajută, îţi face plăcere” - Letiţia Bîrnoschi

Andreea IGNEA
 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

04:53

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Trei zile de foc pentru candidaţii la „examenul maturităţii”
11/06/2019 00:00

  * calendarul de Bacalaureat 2019 prevede că absolventii de liceu sustin pană astăzi, 11 iunie, competentele digitale, iar pe 12-13 iunie sunt examenele orale de limbă străină * probele scrise ince ...

„Dacă nu poți vedea punctele tari ale copilului, nu te atinge de slăbiciunile lui”
18/05/2019 00:00

  * in primăvara acestui an s-a organizat, pentru prima dată in Romania, un curs de formare in evaluarea dinamică a potentialului de invătare la copil - LPAD (Dispozitiv de evaluare a tendintei de inv ...

Fiecare şcolar va primi, din toamnă, câte o tabletă!
11/05/2019 00:25

  * Guvernul doreşte modernizarea sistemului de invăţămant cu ajutorul noilor tehnologii, urmand a investi cateva sute de milioane de lei pentru a instala sisteme wi-fi in 4.500 de şcoli * asta in co ...

Drama de la Buda l-a scandalizat pe şeful statului
16/04/2019 18:45

  * după ce luni, un copil de trei ani din satul Buda, comuna Brăeşti - Iaşi, a decedat, inecat in fosa septică din curtea şcolii, directorul respectivei unităţi de invăţămant a fost destituit ...

Elevii, educaţi în spiritul practicilor sustenabile de consum
11/04/2019 00:00

  În perioada 1- 6 aprilie 2019, un grup de elevi şi cadre didactice din Şcoala Gimnazială „Otilia Cazimir” Iaşi au participat la cea de-a patra activitate de predare- invăţare din ...

Înscrierea în clasa pregătitoare, etapa a doua
03/04/2019 00:00

  * a inceput cea de-a doua etapă rezervată completării/depunerii/validării cererilor de inscriere in invăţămantul primar pentru anul şcolar 2019-2020 * se adresează copiilor care nu au fost insc ...

Au rămas neocupate 954 locuri la „clasa zero”
27/03/2019 10:37

  * in judetul Iaşi au fost depuse 6.735 de cereri de inscriere pentru clasa pregătitoare * şcolile care au depăşit numărul stabilit prin planul de şcolarizare sunt Colegiul National „Garabet ...

„Sărbătorim oamenii, nu celebrăm zidurile care ne înconjoară”
17/11/2017 05:04

Gheorghe Asachi este promotorul infiinţării primei linii de educaţie in inginerie, care s-a concretizat in naşterea unei ,,clase de ingineri hoţarnici”, la data de 15 noiembrie 1813. Evenimentul care ...

Munţi de bani pentru angajaţii din învăţământ
10/11/2017 16:00

Luna trecută a fost marcată de apariţia in spaţiul public a unuia dintre cele mai aşteptate, dar şi controversate documente. Este vorba despre proiectul Legii salarizării unitare, proiect promis de alian ...

Cercetarea şi inovarea, susţinute prin Universitatea Tehnică
03/11/2017 04:06

La Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi (UTI) invită doritorii la o Sesiune de informare privind oportunităţile de finanţare din cadrul acţiunilor „Marie Skłodowska-Curie&r ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei