Profesorul „Păsărică” a scandalizat România

default

Dimensiune font:

| 06-02-2015 13:53

După scandalul provocat de profesorul universitar Dumitru Păduraru şi ameninţările lui la adresa studentelor, 12 organizaţii care luptă împotriva violenţei sexuale au adresat o scrisoare deschisă Ministerului Educaţiei şi conducerilor universităţilor din ţară. Acestea reclamă că hărţuirea sexuală este o practică larg răspândită în mediul universitar. 

Cazul profesorului de la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Gr.T. Popa” Iaşi, Dumitru Păduraru, care a fost denunţat de o studentă pentru hărţuire sexuală, a stârnit numeroase reacţii printre studenţi, dar şi la nivel naţional. 12 organizaţii membre ale reţelei informale „Rupem tăcerea despre violenţa sexuală” au semnat o scrisoare deschisă adresată Ministerului Educaţie şi Senatelor universităţilor din ţară. „În primul rând, cerem Ministerului Educaţiei şi Senatelor tuturor universităţilor din România să introducă de urgenţă modalităţi accesibile studentelor/studenţilor de a reclama fapte de hărţuire sexuală din partea profesorilor, precum şi sancţiuni pentru cadre didactice vinovate de hărţuire sexuală asupra studentelor sau asupra altor angajate”, îşi încep scrisoarea semnatarii. Apoi, aceştia atrag atenţia asupra importanţei demarării unor campanii de informare în acest sens, considerându-le „un gest minimal de recunoaştere a responsabilităţii faţă de femeile care studiază sau lucrează în instituţii de învăţământ superior”.

Citeşte şi Scandalul şpăgilor, ilustrat în caricaturi

VIDEO „Profesionişti de top” de la UMF Iaşi se remarcă prin şpăgile luate

Hărţuirea sexuală – parte a experienţei universitare
În continuare, „Rupem tăcerea despre violenţa sexuală” amintesc faptul că situaţia de la UMF Iaşi nu este singulară în România. „În urma cazului Dumitru Păduraru, cadru didactic la UMF Iaşi, arestat pentru luare de mită, şantaj şi tentativă de viol, semnalăm că în universităţi hărţuirea sexuală e parte din experienţa universitară a multor generaţii de studente”, spun membrii reţelei informale, care realizează şi o listă a actelor de hărţuire sexuală. În finalul scrisorii, semnatarii încurajează studentele care se confruntă cu astfel de situaţii să nu se lase intimidate de cadrele didactice şi să reclame faptele.
Amintim că, sâmbăta trecută, a fost emis mandat de arestare preventivă pe numele profesorului de Anatomie de la UMF Iaşi, Dumitru Păduraru, acesta fiind acuzat de luare de mită, tentativă de viol şi şantaj, în urma denunţului uneia dintre studente. Tot atunci, alte două cadre didactice de la UMF – soţii Carmen şi Gheorghe Dorobăţ - au ajuns în spatele gratiilor pentru trafic de influenţă şi luare de mită. Andreea IGNEA

* * *

„La ora patru eşti aici! Aranjată! Mai ai o şansă.! Dacă nu vii la patru, nu mai! Păsărica! Îţi dau ultima şansă!” – extras din înregistrările prezentate de procurori în dosarul lui Dumitru Păduraru

Citeşte şi Efectele catastrofale ale lipsei comunicării directe între oameni EXCLUSIV

* * *

Scrisoarea deschisă semnată de 12 organizaţii membre ale reţelei informale „Rupem tăcerea despre violenţa sexuală”

„În primul rând, cerem Ministerului Educaţiei şi Senatelor tuturor universităţilor din România să introducă de urgenţă modalităţi accesibile studentelor/studenţilor de a reclama fapte de hărţuire sexuală din partea profesorilor precum şi sancţiuni pentru cadre didactice vinovate de hărţuire sexuală asupra studentelor sau asupra altor angajate. În al doilea rând, cerem tuturor universităţilor demararea unor campanii de informare cu privire la hărţuirea sexuală în unităţile de învăţământ. Considerăm că o astfel de campanie ar constitui un gest minimal de recunoaştere a responsabilităţii faţă de femeile care studiază sau lucrează în instituţii de învăţământ superior!
În urma cazului Dumitru Păduraru, cadru didactic la UMF Iaşi, arestat pentru luare de mită, santaj şi tentativă de viol, semnalăm că în universităţi hărţuirea sexuală e parte din experienţa universitară a multor generaţii de studente. Credem că a trecut momentul în care breasla universitară mai poate clama ignoranţă faţă de abuzurile pe care le găzduieşte inclusiv toleranţă faţă de abuzuri de natură sexuală.
Pentru a putea identifica cu uşurinţă situaţia de hărţuire sexuală menţionăm că astfel de acte includ: comportamente ca mângâieri, îmbrăţişări, atingeri ale corpului, atingeri într-o manieră sexuală, comentarii nedorite despre viaţa privată sau sexuală a persoanei; propuneri şi avansuri sexuale; trimiterea de mesaje, sms-uri, e-mailuri pornografice şi/sau ameninţătoare; ameninţări, constrângeri, abuz de autoritate prin condiţionarea obţinerii unor beneficii în plan profesional de acceptare a comportamentelor de hărţuire. Hărţuirea sexuală în universităţi se bazează pe diferenţa de putere şi credibilitate ce există între studenţi/studente şi cadre didactice, acestea din urmă fiind protejate de statutul profesional cat şi de inerţia comisiilor disciplinare.
Aceste fapte reprezintă acte de discriminare şi fapte penale, precum şi încălcări de ordin etic ale principiilor învăţământului superior.
Universităţile româneşti nu tratează hărţuirea sexuală cu atenţia şi proptitudinea necesară, fapt dovedit şi din faptul că astfel de comportamente nu sunt explicit prevăzute în codurile de etică ale universităţilor. E timpul ca universităţile româneşti să îşi asume mai multe responsabilităţi faţă de studente, să introducă sancţiuni pentru comportamente de hărţuire sexuală şi să nu mai muşamalizeze cazuri precum cele de la UMF Iaşi. Fără lipsa de repercusiuni asupra unor cadre didactice cu un comportament penal, universităţile nu sunt nici instituţii credibile şi nici respectate. E momentul ca universităţile să acţioneze cu responsabilitate şi să ia măsuri împotriva celor vinovaţi de acte de corupţie, de abuzuri şi şantaje asupra studenţilor şi de agresiuni sexuale asupra femeilor din universităţi.
Încurajăm studentele ca în cazul în care se confruntă cu o situaţie de hărţuire să nu se lase intimidate de ameninţările cadrelor didactice şi să reclame de urgenţă faptele către organele de poliţie sau să apeleze la sprijinul organizaţiilor neguvernamentale pentru drepturile femeilor (parte din ele coalizate in Reţeaua Rupem Tăcerea despre Violenţa Sexuală). ONG-urile pentru drepturile femeilor vă pot asculta fără a vă judeca şi desconsidera şi vă pot oferi gratuit informare, îndrumare în demersurile legale, consiliere psihologică şi în anumite condiţii chiar asistenţă juridică. Dacă aveţi nevoie de un sfat rapid, asociaţia A.L.E.G. are un serviciu de consiliere online in condiţii de confidenţialitate accesabil la următorul link: http://aleg-romania.eu/consiliere/,iar Centrul de Acţiune pentru Egalitate şi Drepturile Omului (www.actedo.org) pune la dispoziţie asistenţă juridică pro bono victimelor violenţei de gen, inclusiv hărţuirii sexuale.
Mai multe detalii despre violenta sexuală, inclusive despre hărţuirea sexuală la locul de muncă gasiti pe www.violentaimpotrivafemeilor.ro
Organizaţii semnatare membre ale reţelei informale „Rupem tăcerea despre violenţa sexuală”
Asociaţia Transcena
Institutul Est European de Sănătatea Reproducerii
Asociaţia Front
Centrul Parteneriat pentru Egalitate
Asociaţia E-romnja
Societatea de Analize Feministe AnA
Centrul Filia
Asociaţia AFIV- Artemis
Asociaţia pentru Libertate şi Egalitate de Gen ( A.L.E.G.)
Asociaţia ACTEDO
Asociaţia Quantic
Asociaţia Pas Alternativ”

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:12

PUBLICAŢIA DE VÂNZARE NR. 7 Tribunalul Neamţ, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 1238/103/2021, în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenţei și de insolvenţă, precum şi a Codului de procedură civilă, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare a bunrilor imobile şi mobile din patrimoniul debitoarei S.C. „Star Construct” S.R.L., cu sediul în loc. Târgu Neamţ, judeţul Neamţ, după cum urmează: Nr. crt. Denumire activ Adresa Valoare -lei- 1. Imobil – teren intravilan curţi-construcţii cu o suprafaţă de 414 m.p. Loc. Târgu Neamţ, bd. Ștefan cel Mare, nr. 92, jud. Neamţ 188.500,00 2. Aparatură birotică: calculator, monitor, imprimantă, xerox -- 5.712,00 TOTAL * 194.212,00 Preţul de pornire al licitaţiei pentru bunurile scoase la vânzare este cel de mai sus şi nu conţine TVA. Vânzarea se va face conform regulamentelor de vânzare aprobate de către adunarea creditorilor din data de 06.09.2022. Vânzarea prin licitaţie publică va avea loc la data de 13.04.2023, ora 1200 şi se vor organiza şedinţe la un interval de 7 zile pentru bunurile imobile şi mobile, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data şi ora licitaţiei, ofertanţii vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din preţul de pornire al licitaţiei pentru fiecare bun, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al licitaţiei, a caietului de sarcini, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitaţie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Preţul caietului de sarcini pentru bunurile imobile este 1.000 lei, iar pentru bunrile mobile este de 100 lei, şi este obligatoriu pentru participanţii la licitaţie. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul – verbal de licitaţie, duce la pierderea garanţiei de participare la licitaţie, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligaţia să anunţe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefoanele 0335/566.035, 0727/850.575. Lichidator judiciar, Estconsult I.P.U.R.L. Huşi
PUBLICAŢIA DE VÂNZARE NR. 5 Tribunalul Vaslui, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 1518/89/2019, în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, precum şi a Codului de procedură civilă, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. CLUB TOMA S.R.L. Huşi, cu sediul în mun. Huşi, judeţul Vaslui. Nr. crt. DENUMIRE ACTIV Valoare - lei - 1. Echipamente tehnologice 34.569,50 2. Aparate, instalaţii 1.074,00 3. Mijloc de transport 197,50 4. Aparatură birotică 380,50 Total 36.221,50 Preţul de pornire al licitaţie este cel de mai sus și nu conţine T.V.A.. Vânzarea se va face conform regulamentului de vânzare şi hotărârea Adunării creditorilor din data de 23.09.2022. Vânzarea în bloc prin licitaţie publică pentru bunurile mobile va avea loc la data de 27.03.2023, ora 1000 şi se vor organiza şedinţe săptămânal, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data şi ora licitaţiei, ofertanţii vor depune dovada achitării taxei de participare de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al licitaţiei şi a caietului de sarcini – 500 lei, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitaţie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitaţie, duce la pierderea garanţiei de participare la licitaţie, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligaţia să anunţe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefonul 0727/850.575, 0335/566.035, fax 0335/814.103. Lichidator judiciar, Estconsult I.P.U.R.L. Huşi
Trei zile de foc pentru candidaţii la „examenul maturităţii”
11/06/2019 00:00

  * calendarul de Bacalaureat 2019 prevede că absolventii de liceu sustin pană astăzi, 11 iunie, competentele digitale, iar pe 12-13 iunie sunt examenele orale de limbă străină * probele scrise ince ...

„Dacă nu poți vedea punctele tari ale copilului, nu te atinge de slăbiciunile lui”
18/05/2019 00:00

  * in primăvara acestui an s-a organizat, pentru prima dată in Romania, un curs de formare in evaluarea dinamică a potentialului de invătare la copil - LPAD (Dispozitiv de evaluare a tendintei de inv ...

Fiecare şcolar va primi, din toamnă, câte o tabletă!
11/05/2019 00:25

  * Guvernul doreşte modernizarea sistemului de invăţămant cu ajutorul noilor tehnologii, urmand a investi cateva sute de milioane de lei pentru a instala sisteme wi-fi in 4.500 de şcoli * asta in co ...

Drama de la Buda l-a scandalizat pe şeful statului
16/04/2019 18:45

  * după ce luni, un copil de trei ani din satul Buda, comuna Brăeşti - Iaşi, a decedat, inecat in fosa septică din curtea şcolii, directorul respectivei unităţi de invăţămant a fost destituit ...

Elevii, educaţi în spiritul practicilor sustenabile de consum
11/04/2019 00:00

  În perioada 1- 6 aprilie 2019, un grup de elevi şi cadre didactice din Şcoala Gimnazială „Otilia Cazimir” Iaşi au participat la cea de-a patra activitate de predare- invăţare din ...

Înscrierea în clasa pregătitoare, etapa a doua
03/04/2019 00:00

  * a inceput cea de-a doua etapă rezervată completării/depunerii/validării cererilor de inscriere in invăţămantul primar pentru anul şcolar 2019-2020 * se adresează copiilor care nu au fost insc ...

Au rămas neocupate 954 locuri la „clasa zero”
27/03/2019 10:37

  * in judetul Iaşi au fost depuse 6.735 de cereri de inscriere pentru clasa pregătitoare * şcolile care au depăşit numărul stabilit prin planul de şcolarizare sunt Colegiul National „Garabet ...

„Sărbătorim oamenii, nu celebrăm zidurile care ne înconjoară”
17/11/2017 05:04

Gheorghe Asachi este promotorul infiinţării primei linii de educaţie in inginerie, care s-a concretizat in naşterea unei ,,clase de ingineri hoţarnici”, la data de 15 noiembrie 1813. Evenimentul care ...

Munţi de bani pentru angajaţii din învăţământ
10/11/2017 16:00

Luna trecută a fost marcată de apariţia in spaţiul public a unuia dintre cele mai aşteptate, dar şi controversate documente. Este vorba despre proiectul Legii salarizării unitare, proiect promis de alian ...

Cercetarea şi inovarea, susţinute prin Universitatea Tehnică
03/11/2017 04:06

La Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi (UTI) invită doritorii la o Sesiune de informare privind oportunităţile de finanţare din cadrul acţiunilor „Marie Skłodowska-Curie&r ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei