Judecătoarea Dana Gîrbovan, lecție dureroasă de istorie de Ziua Națională: 'Învățați să vedeți singuri semnele minciunii, ale manipulării'

26

Dimensiune font:

| 01-12-2023 15:31

Judecătoarea Dana Gîrbovan, președintele Curții de Apel Cluj, transmite un mesaj despre semnificația Zilei Naționale a României - Marea Unire și evenimentele istorice prin care făuritorii ei au ajuns să fie uciși de un regim criminal instalat după Al Doilea Război Mondial. „Sărbătoarea Unirii ar trebui să fie și un exercițiu individual al fiecăruia dintre noi de cunoaștere a adevărului, de căutare, măcar o dată pe an, de informații istorice despre cum au trăit și au murit cei ce au făcut Unirea”, afirmă Dana Gîrbovan.

„Actul de la 1 decembrie 1918 nu a fost un rod al hazardului istoric, nu s-a întâmplat pur si simplu dintr-un capriciu sau accident al istoriei, ci este rod al unei continuități istorice, al luptei purtate pe multiple planuri – cultural, civic, religios, juridic, istoric, militar – de generații întregi anterior Unirii, în toate provinciile românești.

Iuliu Maniu și-a început cuvântarea aducându-le omagiu: "(...) trebuie întâi să ne închinăm cu smerenie în fața acelora care au făcut să putem străbate întunerecul întărit de veacuri și să ne plecăm genunchii în fața sutelor de mii de frați vitregi, care prin suferințele lor îngrozitoare au despicat norii grei, ce închideau dinaintea noastră razele luminei".

Toată această memorie națională ar trebui recuperată la nivel individual de fiecare dintre noi, pentru a înțelege care sunt de fapt resorturile adânci și imuabile ale acestei națiuni, dincolo de imaginea atât de puțin flatantă pe care mulți dintre noi insistă azi să o susțină.

Din această perspectivă, Unirea este și un exemplu foarte bun de ștergere și manipulare a istoriei în perioada comunistă. Construirea omului nou nu era posibilă cu păstrarea vechii paradigme, cu păstrarea modelelor de personalități admirate și respectate în epocă. Făuritorii marii Uniri nu erau doar o masă comună de oameni, "poporul" sau "muncitorimea" ca eroi colectivi, ci erau elitele intelectuale ale României, mari personalități politice, religioase și culturale, ale căror nume și chipuri erau binecunoscute în epocă.

Ca atare, așa cum ne învață și acum teoria managementului schimbării, era necesară "modificarea cadrului de referință prin care sunt filtrate informațiile care ajung la nivelul conștiinței". În concret, modificarea cadrului de referință s-a făcut în mod brutal, pe de-o parte prin anularea/rescrierea istoriei și, pe de altă parte, prin lichidarea fizică a corifeilor unirii.

Am fost curioasă să văd cum era predat actul Unirii elevilor din perioada cumplită a exterminării elitelor românești în închisorile comuniste. Am găsit primul manual de istorie publicat de sovietici în 1947, "Manual unic pentru clasa a VIII-a secundară", coordonator fiind Mihai Roller. Unirea este prezentată în mai puțin de două pagini (pag. 629-630), nefiind un capitol distinct, ci parte a subcapitolului intitulat "A doua mobilizare".

În esență, Unirea e prezentată ca rezultat al eforturilor clasei muncitorești: "Se formează în Transilvania comitete muncitorești. De asemenea, se alcătuiește un directoriu care se bizuie pe gărzile naționale. Directoriul convoacă pentru 1 Decembrie 1947 o adunare la Alba Iulia." Singurul nume menționat este cel al lui Iuliu Maniu, prezentat ca un adversar al Unirii, dar care e forțat să accepte unirea Transilvaniei cu România "sub presiunea armatelor române care înaintează în Transilvania și pentru a dobândi un sprijin împotriva frământărilor revoluționare". Grosolănia minciunii ar putea părea șocantă, dar nu este decât o aplicare a principiului propagandei folosite de naziști și sovietici, potrivit căruia cu cât minciuna este mai mare, cu atât o vor crede mai mulți.

Practic tot ce a însemnat rolul elitelor în înfăptuirea Unirii este șters din educația tinerelor generații, pentru că, evident, nu serveau construirii omului nou. Diluarea, mistificarea și ștergerea memoriei nu se putea face câtă vreme personalitățile Unirii erau libere și în viață, exemple vii la care omul nou să se poată raporta. Modificarea paradigmei a fost rezolvată simplu și brutal: elita României unite a fost închisă și exterminată în închisorile comuniste.

Cu foarte mici excepții, toți cei ce au contribuit la Actul Unirii din 1918 și mai erau în viață au fost închiși, internați, deportați sau atenți supravegheați de Securitate. La moartea unora dintre ei, nici măcar mormântul nu trebuia să le fie cunoscut, cei morți în închisorile de la Sighet fiind îngropați în morminte anonime în Cimitirul Săracilor de la periferia orașului.

Pe zidurile memorialului din Sighet stă scris: "Veți cunoaște adevărul și adevărul vă va face liberi!".

Iată așadar că adevărul este condiția primordială a libertății unui neam și a libertății fiecărui individ. O națiune fără istorie și fără rădăcini nu poate supraviețui. Învățați, așadar, să vedeți singuri semnele minciunii, ale manipulării, și să nu acceptați pur si simplu minciuna oferită ca "adevăr" de unii sau alții.

La mulți ani României de ieri, de azi și de mâine!”, scrie judecătoarea pe pagina sa de Facebook.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:29

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Nicolae Balcescu, cu sediul in sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 380, judetul Bacau, telefon 0234.214.071, fax 0234.214.016, e-mail: registratura@primaria-nicolae-balcescu.ro, cod fiscal 4353234. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: -spatiu cu suprafata de 10,95 mp, in vederea desfasurarii activitatii cabinet de oftalmologie si optica medicala, situat in imobilul Dispensar Uman din satul Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 8, avand nr. cadastral 61861, CF 61861, apartinand domeniului public al Comunei Nicolae Balcescu, conform caietului de sarcini, H.C.L. Nicolae Balcescu nr. 31/11.03.2024 si temeiului legal O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: La cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Relatii cu Publicul si Arhiva. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu Publicul si Arhiva din cadrul Comunei Nicolae Balcescu, sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str.Eroilor nr.380, judetul Bacau. 3.3.Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G.nr.57/2019 privind Codul administrativ: 30 Lei/exemplar, se achita numerar sau prin OP la Compartimentul Impozite si Taxe din cadrul Comunei Nicolae Balcescu. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.06.2024, ora 13.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1.Data-limita de depunere a ofertelor: 14.06.2024, ora 13.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Nicolae Balcescu, sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 380, judetul Bacau, Compartiment Relatii cu Publicul si Arhiva. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Se depun intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.06.2024, ora 10.00, Comuna Nicolae Balcescu, sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 380, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia a II-a civila si de contencios administrativ si fiscal a Tribunalului Bacau, municipiul Bacau, Str. Stefan cel Mare nr. 4, judetul Bacau, telefon 0234.514.419, fax 0234.525.211, e-mail: tr-bacau-reg2@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 16.05.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Blagesti, cu sediul in comuna Blagesti, Str. Aleea Scolii nr. 1, judetul Bacau, telefon 0334.805.110, fax 0334.805.109, e-mail primaria _blagesti@yahoo.com, cod fiscal 4834777. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: Bun imobil - cladire administrativa (chiosc), in suprafata de 28 mp, si teren aferent, in suprafata de 44 mp, situat in intravilanul satului Blagesti, comuna Blagesti, Str. Primariei nr. 9, judetul Bacau, identificat cu numar cadastral 75133, inscris in cartea funciara nr. 75133, apartinand domeniului privat al Comunei Blagesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Blagesti nr. 29/29.03.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa depusa la sediul Comunei Blagesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, Comuna Blagesti, comuna Blagesti, Str. Aleea Scolii nr. 1, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita la Casieria institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 14.05.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 22.05.2024, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartiment Secretariat, Comuna Blagesti, comuna Blagesti, Str. Aleea Scolii nr. 1, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate: unul interior si unul exterior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 23.05.2024, ora 10.00, Comuna Blagesti, comuna Blagesti, Str. Aleea Scolii nr. 1, judetul Bacau, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Buhusi, oras Buhusi, Str. Doctor Carol Davila nr. 1, judetul Bacau, cod postal 605100, telefon 0234.265.745, fax 0234.265.744, e-mail: jud-buhusi-gref@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 22.04.2024.
Iohannis: „România nu va trimite combatanți în Ucraina”. Ce spune despre cedarea unui sistem Patriot
22/05/2024 14:09

Presedintele Klaus Iohannis a subliniat, miercuri, in cadrul unor declaratii de presă, că Romania nu va trimite soldati in Ucraina. Decizia privind cedarea unui sistem Patriot va fi luată in CSAT, după anal ...

Șeful Armatei avertizează că există riscul escaladării conflictului din Ucraina și că România trebuie să se pregătească
22/05/2024 14:00

Seful Armatei Romaniei, Gheorghită Vlad, a declarat că există riscul escaladării conflictului din Ucraina si că tara noastră trebuie să accelereze inzestrarea fortelor de apărare. „Prognoza pe care ...

Premierul Ciolacu, în 'cursă contracronometru': 'România nu-și mai permite să facă greșelile din trecut, când uzinele de armament au fost închise'
22/05/2024 11:18

In contextul conflictului din Ucraina, revitalizarea industriei de apărare a devenit o prioritate, spune Marcel Ciolacu. El afirmă că Romania „nu-si mai permite să facă greselile din trecut, cand uzinele ...

„Iașul merită mai mult și fiecare cetățean din Iași merită mai mult”
22/05/2024 01:01

* dialog cu Florin Rascu, candidatul Partidului Social Democrat pentru un post de consilier in Consiliul Local Municipal Iasi - „Iasul merită mai mult”, obisnuiti să spuneti, adesea. Ce anume mer ...

Cornel Nistorescu: Turcia și România – modelul și fraierii
22/05/2024 00:14

Războaiele si afacerile noastre cu Turcia insumează nenumărate cărti de istorie. Pe la noi si peste, turcii au iesit in Europa, iar prin Bosfor, noi am iesit in Marea Mediterană. Am cunoscut o familie de ...

Iohannis, turnat de Zelenski: Se pregătește un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina
22/05/2024 00:11

Presedintele Klaus Iohannis a anuntat, pe Twitter, că a avut o convorbire telefonică cu presedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. "Tocmai am avut o discutie telefonică cuprinzătoare cu Volodimir Zelenski, ...

 Sancţiune dură pentru Dan Vîlceanu, după ce l-a bătut pe Florin Roman în Parlament
22/05/2024 00:08

Comisia juridică din Camera Deputaţilor a aprobat, marţi, la solicitarea Biroului Permanent, o sancţiune maximă pentru deputatul neafiliat Dan Vilceanu, după ce l-a bătut pe liberalul Florin Roman in ple ...

Kremlinul răspunde după solicitările lui Zelenski: 'Face declarații delirante!'
21/05/2024 17:59

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvant al preşedintelui rus, Vladimir Putin, a declarat că preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, face declaratii delirante, din cauza situatiei de pe fronturi. Potrivit pur ...

Republica Moldova scrie istorie: Este prima țară care a semnat un parteneriat de Securitate și Apărare cu UE
21/05/2024 17:51

Republica Moldova a semnat un parteneriat de securitate si apărare cu Uniunea Europeană, fiind prima tară care incheie un astfel de acord cu blocul comunitar, a declarat marti seful politicii externe a UE, J ...

Recep Tayyip Erdogan i-a făcut o surpriză neașteptată lui Marcel Ciolacu
21/05/2024 17:43

Premierul Marcel Ciolacu efectuează o vizită oficială in Turcia, la invitatia presedintelui Recep Tayyip Erdogan. Ciolacu a fost primit cu onoruri asemeni unui sef de stat, iar protocolul de primire a fost l ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei