Medicii ieșeni au replantat brațele amputate ale unei adolescente

1amputare2
1amputare1
1amputare3 dr sionia susanu
1amputare4

Dimensiune font:

| 19-12-2022 08:10

Într-o intervenţie maraton, care a durat 20 de ore, medicii au reuşit să îi replanteze unei fete de 15 ani ambele braţe, smulse în timpul unui accident rutier. Fata a fost detubată, respiră fără aparate. Medicii spun că va avea o evoluţie bună. Cu ajutorul kinetoterapiei şi fizioterapiei îşi va putea folosi membrele superioare aproape la capacitate normală.   

După 20 de ore petrecute în sala de operaţie, medicii respiră uşuraţi şi dau o veste bună. Din fericire, până acum a fost un succes intervenţia chirurgicală la care a fost supusă Alexia, fetiţa de 15 ani din Botoşani,  elevă în clasa a IX-a la Colegiul Național „A.T. Laurian”, ale căror mâini au fost amputate în urma unui grav accident rutier care a avut loc la Paşcani. „S-a reuşit replantarea celor două membre. Unul dintre ele era amputat, celălalt era devascularizat. Fetiţa este detubată, respiră singură. Sperăm să aibă o evoluţie bună a copilului. Va fi nevoie ulterior de intervenţii chirurgicale de reconstrucţie şi de acoperire a defectelor cutanate ale membrului superior drept. Noi suntem convinşi să intervenţiile ulterioare vor fi cu reluarea funcţionalităţii ambelor membrelor superioare în proporţie de 85 la sută”, a spus coordonatorul echipei care a realizat operaţia, dr Sidonia Susanu, şefa Clinicii de Chirurgie Plastică şi Reparatorie de la Spitalul „Sf.Maria”.

Pe viitor, fata va avea nevoie de un program intens de recuperare de kinetoterapie şi fizioterapie. Faptul că s-a intervenit foarte repede şi s-a putut revasculariza foarte repede, cât şi vârsta foarte tânără a  fetei îi încurajează pe medici să spere că ea va avea ovoluţie foarte bună.

 Deocamdată, însă, şi în următoarea săptămână adolescenta rămâne interantă la terapie intensivă, unde va beneficia de tratament suportiv. Până atunci, Alexia va mai fi supusă unor alte intervenţii chirurgicale.

 

 „Următoarea operaţie o planificăm în cursul zilei de luni (azi - n.r.), pentru reevaluarea leziunilor. După trecerea fenomenelor inflamatorii acute, în 3-5 zile va mai urma reconstrucţia structurilor nervoase a membrului superior stâng, după care, după încă 3-4 zile, acoperirea defectelor cutanate. Nu vor rămâne multe cicatrici, vor rămâne o parte din teritoriile cutanate fără sensibilitate, cele considerate neimportante din punct de vedere funcțional. Apreciem că recuperarea va fi în procent de 85% cu un program susținut în mod particular de kinetoterapie și fizioterapie, a spus dr Sidonia Susanu.  

Medicii ieşeni nu ar fi ajuns la o astfel de performanţă dacă eforturile pentru salvarea acestui copil ar fi încetat măcar pentru o secundă.  „Din nefericire, în cazul accidentului de la Paşcani au fost două segmente amputate, aceasta presupunând o complexitate foarte mare în ceea ce priveşte tehnica operatorie şi riscuri chirurgicale şi anestezice mult, mult sporite. Din fericire, pregătirea pacientului de la locul accidentului şi până în sala de operaţie ne-a permis să efectuăm această operaţie, iar vigilenţa medicilor anestezişti  ne-a ajutat să efectuăm operaţia în condiţii de siguranţă pentru pacient”, a spus dr Sidonia Susanu.

 A fost nevoie de un efort supraomenesc din partea mai multor echipe medicale dar şi de o coordonare la secundă.  „Trebuie să menţionez că tratamentul acestui copil a început încă de la locul accidentului şi a continuat în Compartimentul de Primire Urgenţe a Spitalului Paşcani. Mulţumesc colegilor din Paşcani, medicului anestezist care s-a ocupat de acest copil şi care a făcut primele manevre de resuscitare şi tratament intensiv al copilului, care e o intervenţie de lungă durată”, spune dr. Susanu.

 Acest lucru este extraordinar pentru că doar având un punct de pornire foarte bun se pot face tratamente de o asemenea amploare.  „Un lucru extraordinar de benefic pentru copil a fost faptul că a fost adusă extrem de repede în serviciul în care s-a efectuat şi intervenţia chirurgicală. Aceasta se datorează colegilor de la SMURD, în special dr Graur, care a supravegheat copilul pe timpul transportului. Colegii din terapie intensivă au fost primii care au acordat terapia suportivă a pacientei”, a precizat dr. Susanu.

În sala de operaţii au participat trei medici anestezişti, cinci chirurgi plasticieni, doi medici ortopezi, un număr foarte mare de asistente medicale, infirmieri şi brancardieri.

„Fără suportul şi participarea tuturor acestor colegi, practic un singur om nu ar fi putut să realizeze nimic, nu ar fi avut cum să ajungă la vreun rezultat la acest copil. Bineînţeles, colegii care au primit-o în UPU au coordonat practic întreaga echipă. A fost acordat întâi tratamentul, dr Fermeşanu este cea care ne-a pus la dispoziţie informaţii înainte ca pacienta să ajungă în spital, noi fiind deja pregătiţi până la sosirea copilului pentru ceea ce urma să realizăm”, a spus dr. Sidonia Susanu.  

Acest tip de intervenţie chirurgicală are o evoluţie predictibilă. Aşa că înainte  de a intra în sala de operaţie medicii anestezişti s-au pregătit ca la carte pentru a face faţă zecilor de ore care aveau să urmeze. „În special dr Lavinia Ionescu, a fost pregătită cu tot ce s-a impus pentru ca pe parcursul celor 20 de ore intervenţii chirurgicale să fie prevenite şi tratate orice modificări ale statusului biologic al pacientului. Replantarea unor segmente mari amputate de membre superioare este posibilă doar în condiţiile în care se efectuează continuu epurare extrarenală, plasmafereză, în timpul efectuării intervenţiei chirurgicale în sala de operaţie. Fără aceste manevre de terapie intensivă suportivă nu poate fi executată replantarea unui segment amputat de o asemenea dimensiune iar vigilenţa medicilor anestezişti ne-a permis să efectuăm operaţia în condiţii de siguranţă, a menționat dr. Sidonia Susanu.

Intervenţiile de revascularizare necesită un timp foarte lung pentru că pot fi secvenţiate pe ore prestabilite de comun acord între chirurg şi anestezist. „În cazul segmentelor amputate operaţia se termină în momentul în care segmentul revascularizat este apreciat a fi viabil. Până în acel moment nu se poate întrerupe intervenția chirurgicală, nu se poate temporiza actul chirurgical”, a spus dr. Susanu.

În total, la spitalele din Iaşi au ajuns 7 persoane. Pentru două dintre ele, două fete de 15 şi 16 ani, cei de la Spitalul Sf. Maria au declanşat cod roşu. În cea mai gravă situaţie s-a aflat Alexia, căreia i-au fost smulse braţele în accident.

 , Alexia Tudose, pe numele său, este o fată de 15 ani din Botoşani, membră a ansamblului folcloric „Flori de măr”. În noaptea de vineri spre sâmbătă autocarul, în care se afla alături de alţi 32 de membri ai ansamblului trebuia să ajungă în judeţul Ialomiţa, la Slobozia, unde era organizat un festival de datini. Din nefericire, la intrarea în Paşcani şoferul autocarului a pierdut controlul volanului.

Ce a urmat a fost cutremurător chiar şi pentru salvatori. De aceea a fost activat Planul roşu de intervenţie. „La ora 00. 03 a fost primit un apel prin SNUAU 112, după ce un autocar cu 35 de persoane s-a răsturnat în municipiul Pașcani. Au intervenit forțe și mijloace de intervenție din cadrul cadrul inspectoratului. La locul intervenției au fost deplasate 3 EPA, 1 TIM, 2 ATPVM, 1 ASAS, 6 SAJ tip B, 2 SAJ tip C”, a spus Georgică Onofreiasa, purtătorul de cuvânt al ISU Iaşi.

În urma evaluării medicale făcute la locul accidentului, 27 de persoane au fost transportate la spital. Printre ei, 12 minori cu vârste între 14 şi 17 ani, şi 13 adulţi. Pentru că 16 persoane au refuzat transportul la spitalele din Iaşi, medicul primar SMURD care a fost trimis să coordoneze intervenția de la locul accidentului a fost nevoit să rămână la Camera de Primire Urgenţe din Spitalul Paşcani să îl ajute pe medicul de urgenţă care era de gardă.

Poliţiştii au demarat o anchetă pentru a stabili cauzele producerii accidentului. Vizat a fost şoferul autocarului, un bărbat de 62 de ani, pe numele căruia a fost întocmit un dosar penal pentru vătămare corporală din culpă. „Din primele cercetări efectuate la fața locului, a rezultat faptul un bărbat, din județul Botoșani în timp ce ar fi condus un autobuz, dinspre Valea Seacă către Pașcani, s-ar fi răsturnat în afara părții carosabile. Conducătorul auto a fost testat alcoolscopic, rezultatul fiind negativ. Cercetările continuă sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă”, au spus cei de la Inspectoratul de Poliţie Județean Iaşi.

 Scumpa noastră se luptă pentru a nu-și pierde brațele, după cumplitul accident de la Pașcani. Este copilul Perfect. Haideți să ne rugăm cu toții la Dumnezeu pentru ea! Cu cât suntem mai mulți, cu atât Dumnezeu va fi mai binevoitor si va face o minune, a spus tatăl Alexiei, care se afla la momentul producerii accidentului în Marea Britanie.

 Laura RADU

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:26

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Accident violent pe DN 24, între Vaslui și Iași. O motocicletă și un autoturism au luat foc după ce s-au ciocnit: trei persoane au murit
19/05/2024 19:53

Accidentul s-a produs duminică după-amiază, pe DN24, intr-o curbă periculoasă, pe drumul dintre Vaslui si Iasi, pe raza teritorială a comunei Codăesti, au anuntat reprezentantii Inspectoratului pentru Si ...

Bani şi vehicule și aproape şase tone de motorină, ridicate de poliţiştii din Suceava după 25 de percheziţii
19/05/2024 17:13

Aproape şase tone de motorină, bani şi vehicule au fost ridicate de poliţiştii din Suceava după ce au fost făcute 25 de percheziţii domiciliare. Reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie al Judeţului ...

„Încrederea joacă un rol important în orice afacere te implici”
19/05/2024 16:44

 În era contemporană, caracterizată de o competitivitate accentuată si de o piată globalizată, afacerile de servicii pentru clienti (customer services) au devenit un pilon esential pentru succes ...

„Fiți egoiste cu voi. Puneți-vă pe primul loc”
19/05/2024 16:18

„Împreună ne este mai bine” a fost unul din mesajele primei conferinte a Clubului Inner Wheel Iasi si care a reunit aproximativ 200 de doamne in spatiul generos al Hotelului Traian. Înt ...

Ciolacu, la Iași: „Ştiţi că eu am mai vândut şi Ardealul!”
19/05/2024 09:14

Marcel Ciolacu a venit la Iaşi cu răspunsul pregătit pentru eventualitatea in care va fi intrebat de ziarişti despre gafa făcută cu Buzăul şi Moldova. Mai mult dec\t atat, şi-a cerut incă o dată scuz ...

Operaţie inedită de reconstrucţie mamară, realizată la Iași de medici români şi americani
19/05/2024 08:06

Specialistii de peste Ocean au intrat in sala de operatie impreună cu medicii din Iasi. Interventia de reconstructie a sanilor a durat mai bine de zece ore si a fost un real succes, transmit reprezentantii Ins ...

S-a finalizat ancheta privind drona din Ucraina prăbușită în Botoşani
18/05/2024 14:23

Ministerului Apărării Naţionale (MApN) a anunţat, joi, că un aparat de zbor fără pilot a fost găsit, in februarie, in judeţul Botoşani. Acesta era de provenienţă civilă şi nu avea armament şi nic ...

Primar din Suceava, internat în spital cu arsuri grave, în urma exploziei unui cazan de țuică
18/05/2024 13:50

Primarul din orasul sucevean Frasin, Marinel Bălan, si incă o persoană au ajuns la spital cu arsuri după explozia unei instalatii artizanale de tuică. Incidentul s-a petrecut miercuri, 15 mai 2024, in gosp ...

Mafia detergenților. Polițiștii au confiscat o cantitate uriașă de produse contrafăcute la Suceava
18/05/2024 13:43

Poliţiştii suceveni au ridicat, in urma unor controale, peste o tonă de detergent de vase şi detergent de rufe care poartă denumirile unor branduri premium şi despre care există suspiciunea că ar fi con ...

Casnica din România care și-a depus actele de pensionare, deși nu a lucrat o zi în viața ei. Cum s-a tranșat situația
18/05/2024 13:36

O femeie din Suceava a incercat să obtină pensionarea pentru limită de varstă cu o adeverintă falsă, din care reiesea că a muncit 13 ani ca muncitor necalificat. Functionarii casei de pensii au făcut ve ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei