Mii de orfani ieşeni sunt crescuţi de părinţi profesionişti

1orfani

Dimensiune font:

| 12-06-2019 14:10

 

 

 

* în judeţul Iaşi, aproape 800 de asistenţi maternali se ocupă, momentan, de îngrijirea a 1.422 de copii * din 1998, aproape 4.500 de copii au fost crescuţi în acest mod * în următorii patru ani, reţeaua de asistenţi maternali se va extinde cu peste 200 de persoane

Reprezentanţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Iaşi au precizat că, la nivelul judeţului, peste 1.000 de micuţi sunt daţi în plasament maternal. „În sistemul de asistenţă maternală din judeţul Iaşi activează un număr de 772 de asistenţi maternali care ocroteau, în luna mai 2019, un număr de 1.422 de copii”, au menţionat cei de la DGASPC Iaşi.

Conform acestora, până la sfârşitul anului 2023, în judeţul Iaşi se va realiza extinderea actualei reţele de asistenţi maternali profesionişti. „Este vorba despre o extindere cu un număr de 225 de asistenţi maternali. Se va efectua formarea profesională continuă a acestora şi a asistenţilor maternali existenţi în prezent în reţeaua DGASPC Iaşi. Pentru cei care vor fi recrutaţi şi selectaţi în cadrul acestui proiect de extindere se vor respecta cerinţele prevăzute în hotărârea Comisiei pentru Protecţia Copilului Iaşi nr. 270/R2 din 22 mai 2018”, au mai spus reprezentanţii instituţiei.

4.500 de copii îngrijiţi în asistenţă maternală

În capitala Moldovei, iniţiativa formării unei reţele specializate de asistenţi maternali a apărut acum mai bine de 25 de ani, când Iaşul avea cel mai mare număr de copii instituţionalizaţi la nivel naţional. Sub forma unui program pilot - „Familii Foster-Care”, prin colaborarea dintre Centrul de Sprijin Familial şi Ocrotirea Copilului Iaşi, care funcţiona în cadrul Consiliului Judeţean, şi Fundaţia pentru Copiii Noştri – Bucureşti, în anul 1995 erau pregătiţi primii asistenţi maternali.

Necesitatea oferirii de servicii similare creşterii şi educării într-un centru de plasament devenise stringentă, iar „închiderea instituţiilor de tip vechi şi dezvoltarea de servicii de îngrijire alternativă” era una dintre condiţiile impuse la nivel european în domeniu.

În urmă cu 20 de ani, în judeţ, existau un număr de 79 de familii Foster, acum, în evidenţa Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, din subordinea Consiliului Judeţean, sunt aproape 800 de asistenţi maternali profesionişti (din care 627 în mediul rural) ce ocrotesc 1.500 de copii. Din 1998 aproape 4.500 de copii au fost îngrijiţi în asistenţă maternală.

Dintre cei atestaţi ca şi părinţi profesionişti în primul an al existenţei acestei „meserii” la nivelul judeţului, 20 ocrotesc şi educă şi în prezent copii.

Cursuri de formare profesională

Cei de la DGASPC Iaşi au mai afirmat că, în cursul anului trecut, s-a continuat perfecţionarea profesională a angajaţilor (asistenţi, psihologi, psihopedagogi, kinetoterapeuţi), cursurile fiind organizate atât în cadrul Centrului de Perfecţionare Galata, cât şi la sediul Direcţiie. Formatorii au fost atât din cadrul centrului, cât şi din cadrul serviciilor din aparatul propriu al DGASPC Iaşi şi invitaţi din cadrul altor instituţii.

Mai mult, s-au iniţiat şi organizat cursuri de formare continuă pentru asistentii maternali profesionisti. Cursurile de perfecţionare au fost organizate în urma identificării nevoilor asistenţilor: curs de specializare pentru asistenţii maternali care ocrotesc copii cu nevoi speciale şi un modul pentru copii cu nevoi speciale (o grupă). „S-a accentuat latura practic aplicativă şi de conştientizare a responsabilităţii asistenţilor maternali în respectarea interesului superior al copilului ocrotit şi în realizarea demersurilor necesare respectării tuturor drepturilor copilului, mai ales în contextul modificarilor legislative privind încadrarea în grad de handicap a copilului”, au încheiat reprezentanţii instituţiei ieşene.

Asistentul maternal are calitatea de angajat al DGASPC, cu îndatoriri şi drepturi contractuale.

Dacă la început, îngrijirea în familiile substitut a fost prevăzută ca fiind una pe termen scurt, cu timpul, aceasta a devenit una pe termen mediu, chiar lung, cauzată de absenţa resurselor economice ale familiilor de origine. Acest lucru a condus la diluarea legăturilor afective dintre copii şi părinţii naturali, intensificarea celor cu asistentul maternal, astfel încât, în momentul reintegrării sau integrării familiale copilul riscă să resimtă separarea de părintele temporar ca pe o situaţie de abandon, asemanătoare celei iniţiale, de la instituirea măsurii de protecţie.

Identificarea unei familii de asistenţi maternali, potrivită pentru copiii care ajung în evidenţa DGASPC, poate fi extrem de solicitantă atât profesional cât şi afectiv, pentru specialiştii din sistem.

Criterii pentru a deveni asistent maternal

Persoana care doreşte să devină asistent maternal trebuie să întrunească anumite condiţii şi anume : să fie absolvent de studii medii (liceul cu/fără diplomă de bacalaureat), să aibă vârsta maximă de 50 de ani, referinţe pozitive din partea autorităţii locale, disponibilitatea de a urma cursurile de formare profesională organizate de DGASPC Iaşi, în vederea atestării.

Totodată, este necesar ca atât solicitantul cât şi membrii familiei sale să aibă disponibilitate şi condiţii pentru ocrotirea simultană sau succesivă a doi copii, indiferent de sex, vârstă, apartenenţă etnică/religioasă sau stare de sănătate. un spaţiu locativ adecvat care să acopere necesităţile de preparare a hranei, igienă, educaţie şi odihnă ale utilizatorilor săi, inclusiv cele ale copiilor care urmează să fie primiţi în plasament.

Accesul la domiciliul trebuie să fie unul facil, şi să existe posibilitatea deplasării urgente către unităţile medicale dacă situaţia o impune. Vor fi de asemenea verificate şi evaluate îndeplinirea corectă a obligaţiilor care revin unui părinte, comportamentul în societate, starea de sănătate, profilul psihologic, creşterea, îngrijirea şi educarea propriilor copii. Ciprian NEDELCU, Radu MANEA

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

04:53

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
FOTO-VIDEO: Reportaj la
02/08/2022 14:54

Într-un colţ de rai, pe ţinuturile Bucovinei, este situat varful Dadu. Pentru a ajunge la el, am ajuns pană in Iacobeni, iar de acolo am virat la dreapta pană la Carlibaba. Într-o zi de iulie, ...

Liberalii, ținta atacurilor unui deputat PSD
18/12/2019 10:54

    Deputatul social-democrat Răzvan Rotaru are o sumă de reprosuri pentru liberalii din Botosani care in urmă cu un an au votat impotriva bugetului de stat, iar acum se laudă cu alocările fina ...

Marea grijă a şoferului beat: să nu-i agite poliţistul petul cu bere
25/11/2019 18:53

 O nouă culme a impertinenţei manifestată de un conducător auto depistat la volan sub influenţă bahică a fost atinsă cu ocazia turului doi al alegerilor prezidenţiale. I.C., in varstă de 28 de an ...

„ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede”, la BNR Iaşi
22/11/2019 00:00

  * Sucursala Regională Iaşi şi Muzeul Băncii Naţionale a Romaniei au inaugurat, ieri, expoziţia „ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede” * proiectul este iniţiat in parteneria ...

Mecanica, marele pariu al învăţământului profesional ieşean
21/11/2019 00:00

  * domeniile cu cele mai mari solicitări din partea operatorilor economici pentru includerea in planul de şcolarizare 2019-2020 au fost cele de mecanică - 910 locuri * totodată, s-au format 5 noi cla ...

Puterea şi opoziţia din CJ se pun la aceeaşi masă, pentru a soluţiona soarta a 46 de proiecte
19/11/2019 00:00

  Consilierii judeţeni se vor intruni din nou maine, avand in dezbatere 46 de proiecte de hotărare. Printre acestea se află şi proiectul privind solicitarea de trecere din administrarea Consiliului Lo ...

Începe Postul Crăciunului
15/11/2019 11:11

      După Lăsatul Secului, petrecut ieri, in seara de Sfantul Filip, astăzi incepe Postul Crăciunului, una dintre cele patru mari perioade de ajunare randuite de Biserica Ortodoxă. Post ...

Un tânăr din Iași, beat și fără permis, nu a oprit la semnalul politistilor. Oamenii legii l-au urmarit 1km
10/11/2019 12:51

În jurul orei 01.00, in timp ce patrulau in zona Horlesti, politistii din Letcani au observat o masină cu un comportament destul de suspect in trafic. Oamenii legii au facut semn de oprire autoturismulu ...

Poliţiştii din Popricani, cei mai iscusiţi vânători de şoferi băuţi
09/11/2019 20:04

Datele statistice arată fără dubiu faptul că poliţiştii din Popricani sunt foarte dibaci in depistarea şi prinderea şoferilor ce conduc sub influenţa alcoolului. Numai in primele 10 luni din 2019, pe r ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei